Drone și proceduri pentru filmări aeriene

Started by Ciprianul, March 06, 2016, 11:36:26 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cristian 74

#90
Multumesc, @Archi si @dr4qul4! Nu pot minti ca sunt de la presa, ca nu sunt.  :lol: Vorbesc frumos de felul meu, sper sa nu fie probleme, dar o sa tin cont si de sfatul cu pietrele.  :p

ciprebbe

Sa te inregistrezi ca operator de drona conform noii legislatii.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

Cristian 74

@ciprebbe: sunt înregistrat din 31 decembrie 2020 deja. Când s-a dat drumul la platformă.

dr4qul4

Nu am zis sa spui ca esti tu de la presa, ci ca este pentru presa. Filmarile tale vor fi preluate si de presa, asa ca nu minti.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TibiV

Ca sa vezi...

Quote
Ungaria: Legea privind utilizarea dronelor, calificată drept o iniţiativă de a reduce presa la tăcere (AFP)
2021-02-07

După publicarea unor fotografii arătând proprietăţi somptuoase deţinute de apropiaţi ai premierului ungar Viktor Orban, acestea fiind imagini realizate cu ajutorul dronelor, guvernanţii de la Budapesta tocmai au adoptat o lege, denunţată ca fiind destinată să obstrucţioneze investigaţiile mass-media, relatează duminică AFP.

Gabi Horn declară că, după apariţia unuia dintre articolele sale cu privire la averea unui oligarh pe site-ul publicaţiei Atlaszo, a crezut la început că a fost deschisă o anchetă de corupţie, dar "s-a dovedit că de fapt noi am făcut obiectul unei sesizări pentru 'culegere ilegală de date'".

În cele din urmă, cazul a fost clasat fără urmări, dar la începutul lunii ianuarie a intrat în vigoare o nouă legislaţie pentru "protejarea vieţii private şi definirea normelor de securitate', în conformitate cu o directivă europeană, conform argumentaţiei oficiale.

De acum înainte, difuzarea imaginilor cu reşedinţe luate cu dronă fără permisiunea proprietarului poate fi pedepsită cu un an de închisoare.

Acest text "complică sarcina celor care anchetează corupţia şi deturnarea banilor publici şi a fondurilor europene", spune jurnalista Gabi Horn. Legea respectivă "vizează în mod clar reporterii curioşi", adaugă ea.

"Vom continua, dar cu perspectiva puţin încântătoare a unor posibile proceduri penale", continuă ea, chiar dacă nu crede că judecătorii ar trimite jurnalişti după gratii dintr-un astfel de motiv.

De la revenirea în 2010 la putere a premierului suveranist Viktor Orban, impedimente serioase în calea libertăţii presei au fost constatate în această ţară din Europa centrală, notează agenţia franceză de presă.

Organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF) a calificat controlul exercitat asupra mass-media din Ungaria "fără precedent în Uniunea Europeană'.

În acest peisaj cu tot mai multe restricţii, unde "canalele oficiale aproape niciodată nu răspund solicitărilor", utilizarea dronelor s-a dovedit a fi deosebit de utilă, subliniază jurnalista ungară de 53 de ani.

Site-ul său a publicat mai multe înregistrări video realizate cu drona anul trecut, în special cu proprietăţi ale tatălui şi ginerelui premierului Orban.

Aceste clişee "cântăresc mai mult decât o mie de cuvinte: arată oamenilor obişnuiţi dimensiunea şocantă a prosperităţii celor puternici', insistă Gabi Horn.

Pentru un articol despre Lorinc Meszaros, un prieten din copilărie şi apropiat al lui Viktor Orban, ea a fost interogată de poliţie, notează AFP. Acesta este astăzi cel mai bogat om din Ungaria, cu o avere estimată la 1,4 miliarde de euro, potrivit revistei Forbes, în timp ce firmele sale câştigă în mod regulat contracte de achiziţii publice finanţate din fonduri de stat şi europene.

Ungaria se situează pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte corupţia, conform clasamentului ONG Transparency International, alături de România şi Bulgaria.

AFP a solicitat un comentariu Ministerului Inovării şi Tehnologiei (ITM) de la Budapesta, aflat la iniţiativa textului respectiv de lege, dar nu a primit un răspuns.

"În multe cazuri, libertatea presei prevalează asupra sferei private şi este o eroare să nu se fi ţinut cont de acest element în lege", comentează avocata Monika Richlach, specialistă în protecţia datelor.

Dincolo de cercul media, piloţi de drone comerciale sau simpli amatori au denunţat această lege, apreciind că ea trece, cu mult, dincolo de normele europene. Bunăoară, noua lege face obligatorie înregistrarea oricărei drone înzestrată cu o cameră, precum şi instruirea proprietarului acesteia, indiferent de greutatea dispozitivului.

Conform textului, cererea pentru solicitarea permisiunii din partea autorităţilor trebuie depusă cu 30 de zile înainte de zbor.

"Este mai strict decât în China!', exclamă indignat Balazs Kaplar, un fotograf care s-a întors recent de la Beijing, după 15 ani cât a stat acolo.

În prezent, puţini dintre cei aproximativ 10.000 de utilizatori de drone din Ungaria se conformează noilor reguli, spune Zoltan Helmeczi, proprietarul unui magazin din Budapesta care vinde aparate al brandului chinez DJI, o activitate în plină expansiune din 2018.

"O reglementare este necesară, dar aceasta este prea mult", reacţionează comerciantul, a cărui afacere a fost afectată mai întâi de pandemie, iar apoi de această schimbare legislativă."Aceasta este tehnologia viitorului care ar trebui încurajată şi nu obstrucţionată', afirmă el în faţa rafturilor pline de drone strălucitoare, într-un magazin în care nu prea întâlneşti clienţi.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2021/02/07/ungaria-legea-privind-utilizarea-dronelor-calificata-drept-o-initiativa-de-a-reduce-presa-la-tacere-afp--656712

Or face ungurii mai multi km de autostrazi ca noi, dar cand sar calul - il sar ca lumea...
Bine, ei vorbesc despre "difuzarea imaginilor cu reşedinţe luate cu dronă fără permisiunea proprietarului", dar este "un bun inceput"...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

ionut_16


Attreyu

@ciprebbe exista posibilitatea ca atunci cand tu sau colegii filmati tronsoanele existente - sa orientati gimbalurile mai catre sol, "aproape de nadir", incat sa nu se vada orizontul ?

Chiar daca nu sunt la 80-90 de grade, la 60-70 de grade ar fi perfect (80-90 e ideal).

O alta sugestie ar fi sa zburati la 50-60 de metri, nu la 80-100, incat detaliile sa fie mult mai vizibile.

Daca ati face asta, si daca ati avea tronsoane filmate din ambele directii, as putea sa va ajut cu modelarea 3D a tronsoanelor complete si sa le urc pe sketchfab, chestie extrem de utila oricui (public larg, specialisti, CNAIR, constructori, etc.).

ciprebbe

Ca idee linia orizontului e un reper si iti da o imagine mai de perspectiva. De sus e foarte greu sa iti dai seama de verticala, mai ales la ramblee ( de asta in filmarile mele vei vedea o mica parte din cer si altitudine mai mare).
Pentru ceea ce sugerezi tu e nevoie de o alta filmare fata de ce facem noi si sa ceri aprobarea de la survol MAPN pt o altitudine diferita. Nu e imposibil, se poate dar e altceva si necesita timp, baterii etc.
Poate ca e o idee buna pt un viitor proiect API si eventual sa incercam pe un tronson experimental intr-o prima faza(gen 5-6km). Vedem reactiile si tragem concluziile.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

Hercule

Ce propune Attreyu e o filmare cat mai la verticala? Eu asa inteleg. Personal nu agreez, de fiecare data ametesc cand vad o filmare de genul asta (de exemplu cand Stoienica isi filmeaza picioarele in "Pe poteci spre inima ta").
Ma rog, subiectul e offtopic.
Deșteaptă-te române!

ovicor

Parerea mea e ca e mai bine cum se filmeaza acum. Astfel, in plan indepartat vezi o imagine de ansamblu, in plan apropiat vezi amanunte.

Attreyu

Ma descurc si cu filmarile existente, daca pot face rip de pe youtube macar la 1440p, dar "ma omoara orizonturile".

Da, daca aveti timp si chef la un moment dat, trimite-mi un MP aici si continuam.

Scuze pentru offtopic, va rog continuati.

ciprebbe

In general filmez 1080 cu mai multe cadre, dar putem incerca dupa cum ziceam pe o zona experimentala sa vedem ce iasa.
Daca avem rezultate bagam banuti ( mai strangem cumva fonduri ca Soros nu ne da nimic :)  ) si dezvoltam.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

Attreyu

Calitatea e primordiala, in sensul unei rezolutii cat mai ridicate.

Prefer un 4K la 30 FPS unui 1080P la 60 FPS.

O alta varianta ar fi 500-700 de poze luate la 80 de grade, in timp ce zbori, eventual cu optiunea din app de poze automate la fiecare 3 secunde.

Daca nu se poate/nu e buget/nu e timp, o sa trag o fuga intr-un weekend pana la Alba si ridic eu drona si va trimit link-ul dupa ce procesez 3D-ul.

pasa_andrei

Astept cu interes sa vedem cum se vad aceste cadre din 80-90 grade. Am folosit in filmarile mele aceste unghiuri doar cand aveam de filmat un timelaps de exemplu dar nu cadre lungi. Nu prea ai timp cand mergi si vrei sa filmezi un lot de 10 km de autostrada.  Nu te tin bateriile.

StefanCelMare

Anunț și aici că vând drona, Mavic Air2, fly more combo.
Poate sunt oameni interesați.
Preț bun, am luat-o la 5.000, și o dau pe la 3.900.
PM dacă sunteți interesați, am zburat foarte puțin cu ea.