Drone și proceduri pentru filmări aeriene

Started by Ciprianul, March 06, 2016, 11:36:26 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Archi

@dimitrie @StefanCelMare

Vreau si eu sa-mi cumpar un mavic mini, din discutii inteleg ca nu trebuie inmatriculata daca are sub 500g. A incercat cineva sa sune la COA si sa obtina autorizatie de zbor pentru o drona sub 500g care nu este inregistrata? Cum au reactionat?

Altfel drona cum se comporta?

dimitrie

@Archi, nu am sunat la COA pentru ca majoritatea zborurile le-am făcut au fost într-o zona destul de izolata la pădure.... și destul de departe de orice zona locuita .. și sa zicem ca nici aeronave mici nu prea aveau cum sa ajungă acolo datorita reliefului, in rest sa zicem ca am riscat. O sa incerc sa sun poate daca viitoare cand ies :D.
Drona se comporta bine, cu ultimul update firmware au adăugat recent control manual al ISO, Shutter speed si White balance.
Din ce am citit pe mavic pilots drona ar avea ceva probleme (dupa mine de design, eliciile sunt foarte subtiri) si coboara (cade) usor din aer - nu am intampinat problema.
Quote
Long story short -> datorita pozitiei in geanta fly more combo eliciile din spate se "aplatizeaza" si nu reusesc sa produca acelasi thurst, drona are tendinta sa se incline pe spate si daca se intampla asta viteza eliciilor din fata este redusa pentru a echilibra drona -> ceea ce duce la o coborare neintentionata.
In ultimul firmware din cauza asta cred ca daca un motor consuma mai mult (datorita eliciilor aplatizate) primesti un "Motor error" si sugestia de a schimba eliciile. Nu am facut asta, parerea mea este ca detectia acestui fenomem este prea fina. Poate o sa incerc sa le schimb (iti zice ce motor este dupa ce cobori drona)... mai studiez problema.

In rest in conditii de vant sincer prefer sa nu o ridic, dar daca e sub 10 m/s sa zicem ca se descurca, undeva peste 10m/s e cam riscant... am testat.. sa zicem in conditii peste medii de vant (sa zicem un vant care nu iti face placere sa stai mult afara) undeva la 30-40 m inaltime drona cam statea pe loc cand incercam sa o duc contra vantului, si de aici sunt foarte multe "fly aways"... neatentie, zburat drona cu vantul din spate si la intoarcere pe "Return to Home" drona se ridica la inaltimi "sigure" undeva peste 50M (sa nu atinga nimic)... cand drona se intoarce si se ridica o duce vantul... totusi 250G  :D.

Dupa mine Fly More Combo (undeva la 2400 RON) este o afacere buna, lejer peste 1h de zbor (te saturi de zburat), 2.7K video si range acceptabil (usor peste 1.5 km daca esti intr-un punct mai inalt si nu urban). Deci o recomanda ca si o drona personala din punctul meu de vedere, versatila si capabila sa filmeze in multe scenarii chiar si santiere... loturi dintr-o bucata nu cred dar cred ca 1, 2 km dintr-un punct fix se poate, iar din miscare sigur cativa km buni, poate un experiment interesant de facut.
A8 (Letcani - Motca) si A7 sunt prima prioritate dupa A3, A1 finalizate.

StefanCelMare

@Archi

Și eu zic că Mini-ul e cvasi-jucărie, dar nu referitor la cameră care e chiar OK, ci referitor la structură.
Eu am vândut-o exact pentru că merg des în zone montane unde vântul este o problemă.
Am luat Mavic Air 2, care în plus filmează 4k și e mai stabilă în zbor (inclusiv ca semnal), și are și senzori.
Diferența de preț e totuși sesizabilă (Air 2 fly more combo a fost 5.200 de lei!).

Mini părerea mea e că la 50 de metri ridicată, nu impune nicio restricție de genul autorizare CAA.
Apelul la MAPN... ce să zic, legea e clară...
Eu zic că dacă îți folosești bunul simț și nu ai treabă cu zonele lor de interes, e timp pierdut pentru ambele părți implicate.
Asta pentru că drona nu poate urca fără riscuri de pierdere la peste 100 de metri, în peste 50% din zile.
Dacă zbori relativ jos (sub 100 m), în zone fără locuințe sau structuri, în câmp vizual, e ca o jucărie de fapt.
Timp pierdut și resurse irosite să obții autorizarea de la MAPN. My 2 cents.

oc7avian

#63
@ciprebbe

Mulțumim de filmări pe A3. Voiam să întreb ceva tehnic legat de filmarea cu drona: se poate seta filmarea la 60 de cadre pe secundă în loc de 50? În YouTube apare cu 50 de cadre pe secundă, iar pe monitoarele 60Hz pe care le am sacadează un pic la 1080p/720p pentru că nu poate desena frame-urile în mod egal dpdv al timpului.

Nu critic; filmările sunt un deliciu!  :cheers:

Edit: zic de 60Hz pentru că am observat că e des folosit și în Europa setarea la monitoarelor. Întradevăr la transmisiuni TV-uri avem 50Hz Europa, 60Hz SUA.

ciprebbe

#64
Ce treaba are frecventa de lucru a monitorului cu FPS-urile unei filmari?
Ce e peste 30 fps nu sesizezi cu ochiul liber.

Ce placa video ai ?
Mai poate sa apara sacadare si de la speed-ul dat la procesare ca nu sta nimeni juma de ora sa vada un lot :).

AlinC filmeaza 60FPS si nu da speeed deloc. Acolo e ok?
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

oc7avian

#65
La 60Hz monitorul duce 60 de cadre pe secundă. Dacă filmarea are 50 fps, atunci 10 cadre vor fi dublate pentru a putea reda conținutul.

Iar ochiul sesizează peste 30fps. Am testat ecrane reale 90Hz sau 120Hz și e o diferență majoră la cadrele în mișcare. Mult timp am crezut și eu asta până mi-a fost dovedit contrariul acum un an 😁 De fapt era un mit  :(

Nvidia Quadro M1000M. Am dezactivat integrata de pe laptop că oricum pe HDMI nu e activă.

Update: am văzut noua întrebare

Am făcut probă înainte să scriu și da, la AlinC e ok la 60 fps. Dacă trec pe 50Hz e invers

ionut_16

Cred că e de la tine, m-am uitat pe monitorul meu cu freesync 75hz și merge perfect, la fel și la tv 4k 30hz.
Apropo, filmele de exemplu pe Netflix sunt la 23 de cadre pe secundă, bănuiesc că alea nu îți sacadează?
De la ce poate să fie, de la video bitrate dacă placa video nu duce / nu prelucrează in timp util și vezi sacadat.

Am mini-ul l-am ridicat în parcul Tineretului și la vreo 60 de metri distanță cu 50 altitudine deja îmi arată 'weak signal' și interferențe. Mavic Air 2 folosește 'ocusync' față de 'wifi' la mini și automat obții o mai bună transmisie la distanță și mai puține interferențe. In schimb are întârziere de 1,4 secunde.

oc7avian

Eu sper că e la mine problema. Dar dacă nu, poate e un mic ajutor pentru comunitate  :D

Placa video sigur duce pentru că am testat alte video-uri înainte să scriu. Ideea e că Freesync implică framerate adaptabil în funcție de sursă. Recunosc, nu știu dacă se aplică la Youtube, dacă depinde de fullscreen etc. Iar TV-urile noi adaptează framerate-urile în funcție de sursă. Oricum, la Netflix mă uit doar pe TV.

Dar nici despre Netflix nu e complet adevărat. Au 23.976fps (aproape 24p, care repetă cadrul mai rar, dar scurtează filmul) sau 30fps conținutul. Dovada multiplelor forme de encoding este chiar o colecție de filmări de test pe care o au: https://www.netflix.com/title/80018499 (dacă nu e bun link-ul, se numește Test Patterns)

ciprebbe

Repet frecventa de lucru  a monitorului nu are legatura cu FPS-ul.
E ca si cum mi-ai zice ca pe un monitor cu 144Hz ai nevoie de o filmare cu 144FPS.

Nvidia Quadro are alte functii recunoscute de cei care le folosesc. Sunt situatii in mod play cand un Intel HD-ul onboard duce mai bine.

Zi daca si filmarea asta iti sacadeaza

Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

oc7avian

Se vede perfect. Este 1920x1080@30fps

Nu trebuie să fie egalitate între framerate-uri, ci contează multiplii. De exemplu pe 120fps/Hz merge ok 60fps pentru că doar dublează fiecare cadru. Un frame este la "vârf superior" de undă. Se păstrează durata în timp. Am greșit că la 50hz apar 10 cadre dublate. De fapt e un mix între scurtarea timpului și dublarea unor cadre. E cunoscută întâmplarea la nivel de filme, care durează un timp diferit în funcție de regiune (pentru că regiunile pot avea 50Hz sau 60Hz standardul; impactul e de ~10 minute). N-am studiat niciodată cum gestionează Youtube-ul asta.

Dar după cum ai spus, e posibil ca Nvidia în general să redea incorect filmarea (am testat acum un 970 GTX și e diferență de smoothness o fracțiune de secundă la fiecare secundă)

horatiu.cosma

Grijă mare la firele aeriene, că mai vrem filmări toamna asta  :D.

Earthchild

Și mie mi-a sărit inima când am văzut ce razant a trecut drona pe lângă firele alea...

ovicor

Pericolul mare este sa te situezi, la un moment dat, intre doua faze. Pericolul apropierii de una singura este diminuat d.p.d.v. al amorsarii si exploziei, deci a distrugerii retelei sau dronei. Drona ar fi cumva "la potential," ea fiind in aer n-are legatura cu pamantul, asemeni pasarilor ce se aseaza pe conductoare. Dar intuiesc ca intrarea in campul electromagnetic, care nu este de neglijat chiar si la distanta de conductorul sub tensiune, poate deteriora drona sau perturba controlul acesteea din telecomanda!

Europiu

#73
Strict vorbind nu este câmp electromagnetic. Noțiunea "electromagnetism" se referă la combinația celor două rezultată din variația temporală: un câmp electric variabil în timp generează un câmp magnetic variabil în timp care la rândul lui generează un câmp electric.... Și uite așa, ajungi la unda electromagnetică.

În jurul firelor de înaltă tensiune există, evident, un câmp magnetic și unul electric, dar amândouă au aceeași sursă, nu se generează reciproc. De aici protestul meu mărunt pentru nomenclatura folosită...
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

TibiV

Gresesti aici...

Orice camp electric variabil genereaza un camp magnetic variabil.
Si orice camp magnetic variabil genereaza un camp electric variabil.

In nici un manual de fizica nu spune ca trebuie sa ai "aceeasi sursa" pentru cele doua tipuri de campuri.
Pentru ca ele nu provin din surse diferite - ele se genereaza una pe alta (exact cum ai scris).

O antena radio "clasica" functioneaza fix asa (indiferent daca vorbim de modulatie in amplitudine AM sau modulatie in frecventa FM).
Da, exista diferente de frecventa / lungime de unda.
O retea electrica va genera un camp electromagnetic cu frecventa de 50 Hz. (Este audibil daca stai sub o LEA functionala, pentru ca legea care defineste Amperul se bazeaza pe forta care se exercita asupra a doua conductoare paralele... Deci campul electromagnetic are si efecte mecanice - vibratii - care "se aud". Altfel, nu ar exista motoare electrice, si nici mii de postari pe tema automobilelor electrice... )

Este adevarat, 50 Hz NU se compara cu frecventele folosite astazi in "telefonia" mobila, dar tot asa functioneaza.

PS
In WW2, prizonierii de razboi din lagare ascultau posturile de acasa cu "radiouri cu galena".
Nu aveau curent (prizonierii) si nici baterii.
Dar galena asta pare sa fie suficient de sensibila incat sa transforme un camp electric extrem de slab in suficienta energie incat sa puna in miscare membrana unei casti....

Mama proștilor este mereu gravidă... :)