Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

TibiV

Pana nu vedem "Anexele" cu coloane, "buget initial" si "buget dupa rectificare" pe fiecare proiect in parte, nu are rost sa ne facem griji....
Doar stim cu totii ca "minus cu minus da plus"....  :D

Eu sunt convins ca sunt taieri mari acolo unde nici nu ne gandim... (centurile ar fi o prima ideee....)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

TibiV

Opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare bugetara: http://www.consiliulfiscal.ro/Opinie%20R1_CF_2018_final.pdf

O lectura foarte interesanta, desi cam deprimanta... :(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

perfidus

^ O sinteza / in loc de concluzie:

QuoteEste de remarcat, în particular, că ponderea în PIB și în total cheltuieli bugetare (nete de fondurile UE) a cheltuielilor de personal în sectorul public este proiectată să atingă maxime istorice în 2018, depășind chiar și nivelul pre-criză, evoluție de natură să evidențieze vulnerabilitatea deja menționată a poziției finanțelor publice în eventualitatea materializării unui șoc macroeconomic advers. Reducerea masivă a cheltuielilor de investiții din ultimii ani pentru a acomoda presiunile de amploare localizate la nivelul cheltuielilor rigide (de natura salariilor și pensiilor) este cu atât mai puțin oportună într-o economie în care insuficiența infrastructurii este identificată în mod sistematic drept element de blocaj la adresa creșterii economice pe termen lung.

Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

Bogdan_Cluj

Quote from: Dan027 on May 27, 2018, 04:30:46 PM


Topul celor mai subventionate judete, Brasovul este alaturi de Bucuresti la coada clasamentului... cum sa nu te enervezi cand o zona cu potential nu primeste nici un fel de sprijin din partea statului...
- spital nou -> nu (desi ar fi nevoie de unul)
- legaturi feroviare rapide cu principalele zone de interes -> nu
- autostrazi -> nu
- locuri bugetate alocate universitatii -> mult sub procentul de locuri bugetate alocat altor universitati

Daca totusi nu se face nimic, de ce mai avem nevoie sa centralizam banii la Bucuresti? Cand o sa intelegem ca sistemul asta ultra-centralist nu se pliaza pentru specificul tarii noastre?


In loc sa "cerem" de la Bucuresti mai multi bani, poate mai bine ne gandim sa schimbam sistemul acesta CENTRALIZAT si sa cerem o DESCENTRALIZARE FINANCIARA, adica banii din comunitatile locale sa nu mai plece spre Bucuresti, si dupaia sa cersim de la ei bani. Banii sa ramana in comunitati si doar o parte sa mearga spre centru pentru proiecte nationale si pentru ajutorarea comunitatilor mai putin productive (cum face Germania de Vest cand da 7% Germaniei de Est).

Vezi aici un document care explica acest concept si vine si cu solutie legislativa. Descarca, citeste si fa lobby la parlamentarii din zona si partide sa impinga acest subiect pentru alegerile din 2020.

PDF 200 pagini: http://oameniliberi.com/wp-content/uploads/2016/05/Descentralizarea-fiscal%C4%83-%C3%AEn-Rom%C3%A2nia-%C8%99i-Elve%C8%9Bia.pdf
Sinteza 8 pagini: http://oameniliberi.com/wp-content/uploads/2016/05/Sintez%C4%83-privind-descentralizarea-fiscal%C4%83-%C3%AEn-Rom%C3%A2nia-%C8%99i-Elve%C8%9Bia.pdf
Propuneri legislative 11 pagini: http://oameniliberi.com/wp-content/uploads/2016/05/Propuneri-de-modific%C4%83ri-legislative.pdf

Mai multe informatii aici: http://partide.amper.org.ro/ro/legea-partidelor/

rizzuh

^ uite de ce daca nu ai mai "cersii" de la Bucuresti ai da faliment:

Quote from: frunzaverde on August 18, 2017, 10:49:52 AM
Quote
Nu vrea nimeni alti bani decat diferenta din taxele cu care Brasovul contribuie la bugetul de stat si ceea ce primeste + fondurile europene pe care sunt puse la despozitie pentru realizarea unor astfel de investitii.

Asta e prostia standard debitata de nationalistii locali... O proportie covarsitoare a taxelor in Romania e colectata central prin impozitele pe profit si cotele defalcate de TVA si "marii contribuabili". Practic "centrul" finanteaza pe toata lumea, cele cateva zeci de milioane de euro mutate din taxe judetene si locale de colo colo sunt nimic fata de ce se primeste de la bugetul central.

Ionut

INS a confirmat creşterea economică de 4,1% din al doilea trimestru

Institutul Naţional de Statistică (INS) a confirmat, vineri, estimările publicate la jumătatea lunii august, referitoare la creşterea de 4,1%, pe serie brută, a economiei româneşti în al doilea trimestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. "Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II 2018 a fost de 232,583 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,4% faţă de trimestrul I 2018 şi cu 4,2% faţă de trimestrul II 2017", se arată în comunicat.

News.ro

Ionut

Investiţiile nete în economia României au scăzut cu 0,2% în al doilea trimestru, până la 17,9 miliarde lei

Investiţiile nete realizate în economia României, în doilea trimestru, au scăzut cu 0,2% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, până la 17,92 miliarde lei, potrivit datelor transmise vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În primul trimestru, investiţiile nete realizate în economia României au crescut cu 14,3% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, până la 15,79 miliarde lei. În al doilea trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a fost înregistrată scădere la lucrările de construcţii noi cu 3,3%.

News.ro

Ionut

Exporturile României au urcat în primele şapte luni cu 10,4%, iar importurile au avansat cu 10,5%. Deficitul comercial a crescut cu 11,3%, la 7,6 miliarde euro

Exporturile de mărfuri româneşti au avansat în primele şapte luni cu 10,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 39,88 miliarde euro, ritm sub cel al importurilor, iar deficitul comercial a continuat să crească, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). În primele şapte luni din 2017, deficitul comercial a fost de 6,81 miliarde euro. În primele şapte luni din 2018, importurile au fost 47,46 miliarde euro, cu 10,5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, exporturile au fost de 39,88 miliarde euro, un avans de 10,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

News.ro

Harry

500 mil. USD pentru companiile cu capital românesc, prin intermediul Smart Start USA.
Programul va fi lansat oficial luna viitoare.

Echipa de proiect a avut o nouă sesiune de analiză a strategiei de implementare a Smart Start USA și a definitivat ultimele detalii, la începutul lunii octombrie platforma de înscriere în programul Smart Start USA urmând a fi lansată oficial. Harry Ilan Laufer, inițiatorul și coordonatorul Programului Smart Start USA, a declarat:

"Mulțumesc pentru tot sprijinul și efortul depus de partenerii de implementare a programului Smart Start USA și, în special, băncilor implicate - Piraeus Bank, BCR și Banca Transilvania. Doresc să vă informez că bugetul alocat finanțărilor companiilor cu capital românesc, prin intermediul programului Smart Start USA, este de 500 mil. USD. El va fi disponibil pentru companiile care vor aplica pentru program și vor fi admise la finanțare de către partenerii de implementare.

Multumesc, de asemenea, Academiei de Studii Economice din Bucureşti, partenerul nostru constant, pentru implicarea în organizarea caravanei de informare, în asigurarea şi pregătirea mentorilor şi a programului de educarea antreprenorială.

În acest sens, programul urmărește să ofere susținere pentru 10.000 de companii anual.

Lansarea platformei de înscriere va avea loc la începutul lunii octombrie și va fi urmată de o caravană
de informare în peste 30 de orașe din țară.

Smart Start USA este primul program privat din România care creează un ecosistem de educație
antreprenorială și financiară, un cadru de instruire și consultanță în business, oferă soluții de finanțare și produse în exclusivitate.

Am creat acest program pentru a simplifica patrunderea companiilor românești pe piețele internaționale, iar una dintre prioritățile principale este piața Statelor Unite ale Americii, care reprezintă oportunități foarte mari pentru capitalul românesc."

Programul are ca scop stabilirea de contacte directe între companiile și întreprinzătorii din România și SUA, fiind înființată, pentru facilitarea rapidă a acestora, filiala CCIR la Miami, reprezentată de Ilan Laufer, o noutate pentru IMM-urile din România, interesate de extinderea pe piața americană și un pas important pentru implementarea Smart Start USA . Vom reveni cu amănunte legate de traseul și programul caravanei de informare ce va începe în luna octombrie.

TibiV

Quote from: Harry on September 14, 2018, 10:02:03 PM
500 mil. USD pentru companiile cu capital românesc, prin intermediul Smart Start USA.

Programul are ca scop stabilirea de contacte directe între companiile și întreprinzătorii din România și SUA, fiind înființată, pentru facilitarea rapidă a acestora, filiala CCIR la Miami, reprezentată de Ilan Laufer, o noutate pentru IMM-urile din România, interesate de extinderea pe piața americană și un pas important pentru implementarea Smart Start USA . Vom reveni cu amănunte legate de traseul și programul caravanei de informare ce va începe în luna octombrie.

Pe bune?!?!....
Laufer la Miami?...
:lol:
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Harry

Nu rade, omul a plecat de ceva timp in State si misca niste lucruri pe acolo. S-a implicat f mult in zona guvernamentala americana.

Ionut

Cel mai bun an pentru businessul companiilor din România: cifra de afaceri totală a spart pragul de 300 miliarde de euro

Pentru prima dată în 2017 cifra de afaceri totală a companiilor a depăşit şi în lei şi în euro nivelul din 2008 Cifra de afaceri a companiilor din România s-a majorat în 2017 cu 8%, la 1.401 mld. lei (305 mld. euro), cel mai mare nivel atins vreodată de businessul local, atât în lei, cât şi în euro.

Este pentru prima dată când acest prag este depăşit de firmele active, iar rezultatele vin în anul în care şi PIB-ul României a crescut cu 6,9%. Recordul în euro data din 2008, când la un curs mediu de 3,68 de lei/euro, cifra de afaceri cu­mulată a companiilor locale ajunsese la 296 mld. euro. În lei, businessul companiilor s-a ma­jo­rat în 2017 cu 28% faţă de 2008, res­pec­tiv 313 mld. lei în plus în bilanţuri într-un de­ceniu marcat şi de criză. În euro sunt doar 9 mld. în plus.

Cu toată creşterea din ultimii ani, econo­mia locală rămâne extrem de pola­ri­zată, în condiţiile în care 1.000 de companii mari sunt respon­sa­bile de jumătate din cifra de afaceri totală, iar din urmă vin cu greu noi companii antre­pre­noriale puternice.

ZF

Harry

Ilan Laufer a fost desemnat reprezentant al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României pentru relația cu Statele Unite ale Americii.

tom_sawyer

Proiectul înfiinţării Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, lansat în dezbatere publică

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat sâmbătă că a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ prin care creează cadrul legal general pe care o societate reglementată de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată cu modificările şi completările ulterioare, trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerată fond suveran de dezvoltare şi investiţii.

economica.net

mfinante.gov.ro

Ionut

Dacia conduce Topul celor mai mari 100 de companii din sud-estul Europei pentru al patrulea an. Hidroelectrica, detronată în clasamentul celor mai profitabile companii. Kaufland România a ieșit din Top 10

Automobile Dacia conduce și în acest an topul celor mai mari companii din Europa de Sud-Est în funcție de venituri, loc pe care îl ocupă din 2015. Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie din regiune anul trecut, a coborât până pe poziția a patra, fiind depășită de OMV Petrom, Romgaz și de compania sârbă din industria chimică Hip-Petrohemija. România este prezentă cu 51 de companii la ediția din acest an a clasamentului celor mai mari 100 de companii non-financiare din sud-estul continentului, realizat de SeeNews, fiind urmată la mare distanță de Slovenia, cu 13 companii, Serbia (12 companii), Croația (11 companii), Bulgaria (10 companii), Bosnia și Herțegovina (2 companii) și Macedonia (o companie).

Profit.ro