News:

Doar 30 minute de editare!
Poți edita propriul mesaj timp de doar 30 minute după ce l-ai scris!

Main Menu

Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

România a înregistrat în primele patru luni un deficit de cont curent de 2,05 miliarde euro, cu 15% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut News.ro

Datoria externă a României a crescut în primele patru luni cu 1,59 miliarde euro, la 95,07 miliarde euro News.ro

Numărul de pensionari a scăzut cu 6.000 în primul trimestru, până la 5,223 milioane, iar pensia medie a scăzut cu 0,9% News.ro

Ionut

Noii miliardari din economie. Cel puţin patru companii urcă la afaceri de 1 miliard de euro şi duc clubul greilor din economie pentru prima dată la peste 20 de jucători

Două reţele din comerţ, Mega Image şi Profi, şi doi constructori auto, fabricile Daimler din Sebeş şi Ford de la Craiova, au intrat în clublul miliardarilor în euro după rezultatele raportate anul trecut, un cerc restrâns care în urmă cu un an număra numai 16 companii. După rezultatele din 2017, economia locală va avea peste 20 de miliardari în euro. Star Assembly, investiţia de peste 300 de milioane de euro făcută de gigantul german Daimler la Sebeş (judeţul Alba), a ajuns anul trecut la afaceri de 7,3 mld. lei (1,6 mld. euro) după ce businessul a crescut de cinci ori faţă de 2016.

ZF

Ionut

Indicele Robor la trei luni a crescut la 2,93%, cel mai mare nivel din octombrie 2014

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut 2,93%, cel mai mare nivel din octombrie 2014, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

News.ro

thinker

Pensia medie o sa tot scada in Romania.  Putina lume stie ca pentru un stagiu complet de cotizare - 35 ani, la salariul mediu pe economie aproximativ 4300 RON brut sau 2700 RON net, dupa 35 ani va incasa o pensie egala cu 1 punct de pensie, care e echivalentul a 1000 RON.  Statul trebuia incepand cu anul 2004 sa transmita annual fiecarui cotizant la sistemul de pensii o declarative anuala, cu punctajul mediu realizat in anul anterior. Acest lucru s-a intamplat doar in anul 2004 si 2005. In afara celor care ies cu pensii special e jale la casele de pensii cand se calculeaza pensia.
Infrastructura de transport e sistemul prin care circula sangele unei tari. Romania are prea multe cangrene, prea multe artere lipsa.

TibiV

Ionut, imi cer scuze ca iti dau de munca "suplimentar"...

Dar parca se potriveste tare bine aici...
Daca ti se pare corecta parerea mea, sterge "contributia mea" si lasa-l doar pe alex8

Quote from: alex8 on June 20, 2018, 10:36:04 PM
O analiză interesantă referitoare la beneficiile autostrăzilor.

Quote
Pe de altă parte, cea mai mare disponibilitate a forței de muncă se regăsește în afara Arcului Carpatic, în orașe din zona Moldovei și din sudul țării: Iași, Suceava, Craiova, Bacău, Galați.

Nu în ultimul rând, orașele cu cea mai mare suprafață cumulată a parcurilor industriale, administrate în cea mai mare parte de către autoritățile locale, sunt Ploiești, Cluj-Napoca, Brașov, Oradea și Sibiu.

https://www.forbes.ro/colliers-reforme-structurale-care-sa-sporeasca-rata-de-activitate-a-populatiei-si-doua-autostrazi-pe-axele-nord-sudest-vest-ar-duce-la-o-crestere-economica-exploziva-si-de-durata-119995
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Granata06

Studiu. Nevoile de investiţii în infrastructura de transport a României depăşesc 70 miliarde de euro

Nevoile de investiţii în infrastructura de transport a României depăşesc 70 miliarde de euro, în timp ce resursele disponibile până în 2030 (conform masterplanului de transport) sunt de 36 miliarde de euro, arată un studiu al Euler Hermes, companie ce oferă servicii financiare business-to-business, afiliată grupului Allianz.

Ultimul masterplan de trans-port, aprobat în toamna lui 2016 de guvernul Dacian Cioloş, prevede extinderea reţelei de transport în Ro­mânia, până în 2036, cu 1.300 de kilometri.

În ultimii doi ani, nu s-au dat însă în folo­sinţă niciun kilometru de autostradă. Anul acesta administraţia speră să inaugureze 60 de kilometri, dar, în acest ritm, nu s-ar ajunge nici la un sfert din kilometrii pro­gramaţi.

Nu ar fi de mirare, pentru că, în 28 de ani de la revoluţie, România a construit mai puţin de 700 de kilometri de autostradă.

http://www.zf.ro/eveniment/studiu-nevoile-de-investitii-in-infrastructura-de-transport-a-romaniei-depasesc-70-miliarde-de-euro-17276657

elphax

"Plățile efectuate de Guvern pentru cele mai mari 10 proiecte de investiții de anul acesta s-au ridicat, în ianuarie-aprilie, la mai puțin de 9% din cât a programat Executivul, potrivit informațiilor Profit.ro."

https://www.profit.ro/stiri/economie/lista-cele-mai-mari-10-proiecte-de-investitii-au-primit-mai-putin-de-9-din-banii-anuntati-guvernul-evoca-dublarea-investitiilor-18177576?source=biziday


Bogdan_Cluj

Sebes, oraselul care s-a dezvoltat enorm si are somaj aproape zero datorita unui cumul de factori, printre care si pozitionarea geografica la intersectia de artere importante (de aceea este importanta finalizarea A10):

Sebeș în cifre
Locuitori - 32.000
Investiții private - 2 miliarde euro
Firme - 1.150
Trafic - 46.000 de vehicule pe zi
Pentru a susține aceste afaceri, în oraș intră, zilnic, 4.000 de camioane.


https://newsweek.ro/economie/fabrica-de-succes-orasul-fara-asistati-social-si-cu-investitii-de-2-miliarde-de-euro
La finalul articolului gasiti linkuri catre celelalte articole pe acest subiect.

istvan78

Termina cu prostiile astea, mah! Nu ai inteles ca autostrazile alunga investitorii !!??  :p

Ionut

Isărescu: Nu ne-a trecut prin cap să jucăm aurul la păcănele, cum sugera un personaj. Dacă ţineam dobânzile mai sus pe piaţa monetară, intrau capitaluri speculative şi intram în altă belea

Banca Naţională a României (BNR) nu a vrut să valorifice aurul din rezerva naţională prin operaţiuni riscante, să-l "joace la păcănele", aşa cum a sugerat "un personaj", pentru că aceasta ar fi implicat o formă de înstrăinare a acestuia, iar menţinerea unor dobânzi mai ridicate pe piaţa monetară ar fi dus la intrarea de capitaluri speculative, puTând apărea "o altă belea", reprezentată de deteriorarea şi mai accentuată a contului curent, a anunţat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului anual al instituţiei. La 31 mai 2018, rezerva de aur administrată de BNR s-a menţinut la 103,7 tone, iar valoarea totală a rezervelor internaţionale (valute plus aur), la 31 mai 2018, era de 36,842 miliarde euro.

News.ro

Ionut

Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,27%, cel mai mare nivel din martie 2014

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,27%, cel mai mare nivel din martie 2014, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Luni, indicele a crescut la 3,24%.

News.ro

Ionut

INS a reconfirmat creşterea economică de 4% din primul trimestru

Institutul Naţional de Statistică (INS) a reconfirmat, vineri, estimările publicate la jumătatea lunii mai, referitoare la creşterea de 4%, pe serie brută, a economiei româneşti în primul trimestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în primul trimestru al acestui an, faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 4% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier. PIB-ul - date ajustate sezonier - estimat pentru primul trimestru din 2018 a fost de 226,281 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,1% faţă de trimestrul IV 2017 şi cu 4,2% faţă de primul trimestrul al anului trecut. Pe serie brută, PIB-ul estimat pentru primul trimestru din 2018 a fost de 180,514 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4% faţă de primul trimestru din 2017.

News.ro

Ionut

Fitch a confirmat ratingul României la BBB-, dar a avertizat că relaxarea fiscală este riscantă pentru stabilitatea macroeconomică

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul României pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă, dar a avertizat că relaxarea fiscală este riscantă pentru stabilitatea macroeconomică. "Ratingul investment grade al României este susţinut de nivelul moderal al datoriei publice, de nivelul PIB-ului pe cap de locuitor şi de indicatorii de guvernanţă care corespund cu cei ai altor state din categoria de rating BBB. Cu toate acestea, relaxarea fiscală prociclică...este riscantă pentru stabilitatea macroeconomică", se aată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Economia României a stagnat în primul trimestru din 2018, raportat trimestru la trimestru, creşterea anuală fiind de 4,2%, faţă de 6,6% în ultimul trimestru din  2017. Creşterea economică alimentată de majorarea rapidă a salariilor şi de reducerea impozitelor a început să încetinească, în confirmitate cu aşteptările Fitch. În consecinţă, agenţia a menţinut estimăarea de creştere economică la 3,8% în 2018 şi 3,3% în 2019.

News.ro