Surse de energie: discutii diverse si proiecte

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:13:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Harry

Investitiile in eoliene au fost departe de mici. Parcul Fantanele a depasit 500 mil de euro si a devenit operational 100% in 4 sau 5 ani.

Neufunk

Tare ma indoiesc eu ca investitia de la Cogealac ar fi mai rentabila decat un eventual baraj pe Dunare...

Io

Dragos76, ca sa nu pierdem vremea: in absenta subventiilor de la stat (nu stiu de la tine dar de la mine cu siguranta da) energia (de care forma doresti tu) nu este si nu va fi vreodata gratuita. Asta nu-i de la economisti citire, cu aia negociezi) ci de la Fizica. Ei, cu aia e nitelus mai greu de negociat. Ma rog, daca o numesti meta-fizica poate, dar nu e cazul, sper, aici.
Da, radiatia solara e gratuita insa randamentul de transformare a ei din radiatie (asta primesti de la Soare, radiatie nu altceva indiferent de spectrul radiatiei. Ok, si vint tot de la radiatia aia primesti) in cei 220V cu ceva amperi pe-acolo cit sa alimentezi vreun electrocasnic, doua, hai si vreo Tesla, Zoe sau mai stiu eu ce aratare de-asta este, randamentul, zic, la nivel de sutime de procent. Asta e tehnologia existenta azi si in viitorul apropiat, cel putin 10 ani. Prin urmare chiar daca radiatia solara e gratuita nu stim cum s-o convertim in energie la puteri convenabile. Adica s-o punem naibii sa faca ceva lucru mecanic folositor, sa miste o masina sau sa alimenteze o masina de spalat. Macar sa incalzeasca apa la ora asta. Nu stim.
Stim insa binisor sa producem energie "densa" (pentru ecologisti e si nepoluanta, nu 100% insa cu mult mai putin poluanta decit producerea panourilor solare sau a eolienelor) din hidro si din nuclear. Mai nou si din gaze si din carbuni si tehnologiile astea s-au "curatat" mult in ultimii ani sub presiunea ecologista si se vor "curata" in continuare. Se numeste progres tehnologic nu altfel.

Acum, seara cind scriem pe forum(uri), electrocasnicele lucreaza, telefoanele (sau masinile) se incarca si toata energia vine de la nuclear, hidro si termo. TOATA! Soarele a apus, nici nu bate vintul in Dobrogea deci sfirlezele nu se rotesc. Ce au produc astea peste zi nu s-a inmagazinat nicaieri (cu mici exceptii artizanale), nici aici si nici in Germania, Olanda, Danemarca etc pentru ca nu prea stim cum s-o facem. Exista incercari, exista cercetare dar rezultatele nu trec macar de faza pilot si nici nu e previzibil in urmatorii 10 ani sa se gaseasca o solutie acceptabila. Mai precis o solutie care sa-ti alimenteze locomotivele electrice ale trenurilor care vor pleca acum din, sa zicem Gara de Nord. Sau una care sa alimenteze Pipera sau Berceniul sau alte noi aglomerari urbane care la ora asta au nevoie de energie "densa" timp de citeva ore. Si nu vine din regenerabile, energia pe care o folosim acum vine tocmai ca urmare a investitiilor mari si costisitoare facute in multi ani (uneori cu zecile) in, intre altele, hidrocentrale). E o alta discutie daca toate acele investitii sint bune, corecte, eficiente, bine gindite/proiectate, aici numai si numai specialistii constructori/energeticieni au a se pronunta, noi, inginerii ceilalti nu avem decit a lua aminte si a-i chestiona atunci cind nu intelegem ce si de ce.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

elphax

exista un site unde se poate vedea in timp real (aproape) cum stam cu productia si consumul
http://www.transelectrica.ro/web/tel/sistemul-energetic-national

saptamana trecuta remarcasem ca au fost niste zile in care productia a scazut (reparatii la producatori), pretul a crescut din cauza consumului datorat  temperaturilor scazute, si s-a importat energie





Powered by API/PUM imgur uploader



dr4qul4

mai avem si site-ul sistemulenergetic.ro unde gasim date despre mixul de energie pe fiecare zi din an.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

Ionut

Bucureştiul va fi anul viitor gazda Conferinţei pentru Planul Strategic privind tehnologiile din domeniul energiei

Bucureştiul va fi, în perioada 12-14 iunie 2019, gazda Conferinţei pentru Planul Strategic privind tehnologiile din domeniul energiei (SET), la care vor participa aproximativ 650 de lideri locali şi regionali, unul dintre obiectivele evenimentului fiind de a îmbunătăţi vizibilitatea Uniunii Energiei, a anunţat, vineri, Comisia Europeană. "Obiectivele comune ale Plan SET, ale Guvernului României şi ale Comitetului Regiunilor pot fi atinse doar prin colaborare, astfel că obiectivul conferinţei este de a accelera dezvoltarea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon şi implementarea noilor tehnologii", se arată în comunicat. Acesta urmăreşte să îmbunătăţească noile tehnologii dintr-o abordare integrată şi să reducă costurile prin coordonarea eforturilor naţionale de cercetare pentru accelerarea realizării obiectivelor UE 2030 şi 2050, potrivit organizatorilor.

News.ro

cristi5

#51
electricitymap.org, un site interesant despre sursele de energie electrica

Interesante si diferentele intre "curatenia" energiei produse fata de cea consumata. Exista informatii despre viteza vantului, soare, etc. Unele tari cum ar fi Irlanda isi schimba culoarea de la o ora la alta, functie de vant.


istvan78

Iar centralele pe carbune cica sunt de nadejde:
http://www.economica.net/criza-energie-pret-energie-electrica-import-record-energie-carbune-ce-oltenia-hunedoara_163868.html

Daca nici cu pretureile de azi nu-s dispusi sa aprinda focul, io-s multumit sa mergem pe gaz si sa importam restul. Macar producatorii din regenerabile nu pot face nazuri: cand au resursa (apa, vant, soare) trebuie sa produca si sa vanda, ca nu o pot stoca (resursa).

@Harry: oare unde merg "elicile"? Ca n-am mai prea auzit de noi investitii in eolian de mult...

elphax

asa e cand nu ai strategii macro pe termen lung

vedem de exemplu cat de mult se schimba clima - caldura exagerata din timpul verii afecteaza vortexul polar, ceea ce face ca frigul extrem sa coboare de la polul nord spre sud in timpul iernii. evident sunt schimbari si pentru curentii de aer si vant

solutii de a "inmagazina" si reutiliza energia exista, dar nimeni nu vrea sa faca ceva pe termen lung in tara asta. de ex. peste tot in Europa se folosesc acele lacuri de acumulare cu pompare care se umplu cand e prea mult curent si se golesc pentru a produce energie cand e nevoie

thinker

Tarnita ...proiect probabil la 70% gata si apoi ingropat. Si at mai fi si alte locuri unde s-ar putea construi.
Avem nevoie de lacuri de acumulare, mai ales in ipoteza ca vom construi solare si eoliene multe in viitor, pentru echilibrarea sistemului energetic national. Dar cum Hidrolelectrica nu prea mai face nici elementara mentenenta, ca vrea statul toti banii, de unde investitii?
Infrastructura de transport e sistemul prin care circula sangele unei tari. Romania are prea multe cangrene, prea multe artere lipsa.

Cristi N

Pentru echilibrare cred ca e mai potrivita solutia aplicata in Australia de Tesla - ferma de baterii Li-Ion. Zilele trecute citeam pe blog la NwRadu ca functioneaza neasteptat de bine. Link

dr4qul4

Bateriile alea le poti instala in Australia sau in alt desert cald. Altfel costurile cresc exponential.
Trebuie sa le feresti de intemperii iar temperatura ambientala trebuie sa fie pozitiva, altfel se descarca sau au randament prost.

Nici stocarea in bazine prin pompaj nu este foarte economica. Cel putin nu cu tehnologia actuala, iar pentru eoliene nu e de foarte mare ajutor. Daca ai o perioada mai lunga in care nu bate vantul, lacul ala de acumulare se goleste. Mai ales ca atunci cand nu bate vantul, nici nu prea ploua. Iar daca ploua si ai lacul plin, nu mai poti pompa chiar daca eolienele merg la maxim.
Cea mai la indemana varianta ramane cea in care opresti hidrocentralele cand bate vantul, dar aici esti  limitat de avizele de mediu (tb sa asiguri debit minim pe rau, si nu se mai umple la fel de repede lacul).
Asa ca ramane doar reglarea prin export-import, dar si montarea de eoliene in zone diverse si pe directiile secundare, ca nu bate vantul la fel peste tot. Dar e mult mai greu sa le instalezi in varf de munte decat sa le pui pe toate in Dobogrea.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

thinker

#57
De fapt daca ai lacuri foarte multe si foarte mari  mai scade si din neajunsurile lacurilor - care oricum sunt cele mai putin poluante dintre sursele de energie.

Stiu ca in SUA au facut in desert centrale solare, cu oglinzi (nepoluante fata de cele pe panouri solare) care incalzesc intr-un turn sare pana la lichefiere - cam 600 grade C. A fost aleasa sarea deoarece poate fi stocata in stare topita (au bazine de mare capacitate ingropate) si cedeaza apoi caldura pe parcursul a 24 h catre apa si prin intermediul unei turbine se obtine energie electrica. Aceasta metoda permite sa se obtina curent constant zi si noapte. Probabil si aceasta technologie va mai fi imbunatatita privind raportul capital investit/productivitate.

In rest fabricarea panourilor solare si cea a bateriilor sunt niste dezastre pentru mediu la fel ca si reciclarea  lor.(nu exista o technologie prea buna)

Hidrocentralele sunt pentru echilibrarea sistemului, iar daca nu e ploaie sau vant o perioada indelungata, atunci e soare :)
Ideea e sa nu tii termocentrale pornite, sa fi sigur ca ai destula energie pentru a tine cateva zile sistemul pana pornesti o termocentrala. 
Autoritatile in energie nu dau avize de noi parcuri eoliene sau solare fiindca nu au capacitati de echilibrare, fiecare parc eolian sau solar trebuie sa aiba o rezerva care sa intre in functiune in cateva secunde si asta e rezerva hidro lacuri de acumulare. Ciunget de exemplu e rezerva pentru Cernavoda, nu produce mai de loc energie in general, dar cand cade un grup la Cernavoda nu cade si sistemul national, porneste Ciunget.
Infrastructura de transport e sistemul prin care circula sangele unei tari. Romania are prea multe cangrene, prea multe artere lipsa.

TibiV

Quote from: thinker on January 23, 2019, 07:13:26 PM
...fabricarea panourilor solare si cea a bateriilor sunt niste dezastre pentru mediu la fel ca si reciclarea  lor (nu exista o technologie prea buna)...
Mie asta mi se pare una dintre cele mai mari probleme pentru orice sistem care presupune stocarea energiei electrice in dispozitive electro-cimice. Inclusiv in domeniul auto.
Bateriile - mai exact fabricarea si reciclarea lor - nu sunt deloc eco-friendly.
Cred ca ne vom crea singuri o problema mult mai mare pe termen lung...
Pana nu inventam niste dispozitive precum cele din "Calauza" (Tarkovski, dupa cartea lui Strugatsky) ne cam imbatam cu apa rece...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Gendan

E chiar așa stupida ideea cu tandemul Cernavodă 3&4 + Tarnița?
>inb4 necunoscător

Înțeleg că de 3&4 e nevoie și ziua și noaptea mai nou (e 11:30 și importam peste 500 MW și da, înțeleg că e sezonier), dar pentru Tarnița (așa ineficient cum e pompajul, cred că îmi amintesc de un experiment pe Olt, acum câțiva ani?) nu e rentabil?

Topic greșit dar cred că se leagă mai bine.