[CT] Arhitectura constanteana 1850-1950

Started by Harry, December 09, 2014, 10:14:06 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Harry

Scopul acestui topic este de a prezenta cladirile din perioada 1850 - 1950 care au supravietuit pana astazi. Unde este posibil voi trece si arhitectul, povestea cladirii si o fotografie de epoca.
De ce 1850? Pentru ca pe la acea data sosesc la Constanta comnpaniile britanice care transforma un catun cu nici 200 de locuitori intr-un oras modern.
De ce 1950? Cam dupa 1950 incep constructiile socrealiste si apoi socialiste. Desi in toata aceasta mare de cuburi prefabricate commies se regasesc si cateva cladiri brutaliste deosebite.




Harry

#1
Vila Jeanette

In anul 1935 este data in folosinta Vila Jeanette. Ampalsata pe malul lacului aceasta este o bijuterie art deco desfasurata pe demisol, parter si 3 etaje, fiecare nivel beneficiind de numeroase balcoane si terase ample. Vila preia motivul pachebotului atat prin forma sa caat si prin ferestre hublou. Imobilul a fost proiectat de reputatul arhitect Ioan Capsuneanu. La o privire atenta observam ca accesul de la parter este identic cu cel de la un alt imobil proiectat de Capsuneanu,  ne referim la o alta vila din Mamaia, actualul sediu al Radio Vacanta.







Si doua imagini din 1935 din colectia arhitectului Radu Cornescu





In imagina de mai jos din anii '70 (tot din colectia Radu Cornescu) se vede deja cum din lipsa de intretinere vila incepe sa se degradeze.


Harry

Centrul Cultural Turc "Yunus Emre"

In anii '30, pe strada Mihai Eminescu, pe partea cu mare se construieste o superba vila art deco cu doua etaje. Aceasta beneficia si de un acoperis terasa care oferea o panorama splendida asupra marii, plajei si zonei peninsulare. Prin anii 2000 vila intra in posesia ministerului de externe a Republicii Turcia. Este renovata, consolidata si tranformata in Centrul cultural Turc Yunus Emre. De atunci centrul gazduieste cursuri de lima turca, ebru, vioara, gastronomie etc, care se adreseaza tuturor indiferent de etnie. In plus centrul s-a implicat in viata comunitatii prin diverse evenimente, expozitii si manifestari.












Harry

Abatorul de export

In anul 1933, la initiativa primarului Grigorescu, si dupa planurile arhitectului Nicolae Nenciulescu, se punea piatra de temelie a celui mai mare edificiu industrial constantean - Abatorul de Export. Acesta este cel mai mare complex industrial in stil art deco din Romania care a reusit sa supravietuiasca demolarilor comuniste.
Impresionantul complex a fost finalizat in 1936, la inaugurare fiind prezent si Regele Carol al 2-lea.
In comunism este nationalizat dar din fericire scapa de demolare. Cu toate acestea castelul de apa este daramat. Nu se putea ca un imboil interbelic sa fie mai inalt decat blocurile insipide "epocii de aur".
In prezent cladirea este abandonata. Parerea noastra este ca imobilul ar trebui declarat monument istoric si dupa o restaurare a fatadelor si o reconstruire a castelului de apa, merge reconvertit intr-un centru comercial modern.

Cateva fotografii de epoca:







Si cateva fotografii cu starea lui actuala, via arhitect Radu Cornescu.








Harry

Blocul Edilitatea

In anii '30, in apropierea Cazinoului, dupa planurile arhitectului K. Rosu, societatea bucuresteana Edilitatea construieste blocul cu acelasi nume. Imobilul cu demisol, parter si cinci etaje, realizat in stil streamline deco a fost primul bloc de locuinte de vacanta din Mamaia. Mai apoi imobilul este extins cu un restaurant cu terasa. Restaurantul era decorat cu superbe pergole art deco, iar in centrul terasei se afla roza vanturilor.
Din pacate astazi restaurantul cu terasa nu mai exista.
Dupa nationalizare, in anii '50 blocul Edilitatea devine Scoala de Pescuit, pentru ca in anii '60 la propunerea lui Cezar Lazarescu sa fie transformat in hotelul Albatros, functiune pe care o detine si astazi.

fotografii de epoca: Arhitect Radu Cornescu










Harry

In anii '30, familia Panopoulos ridica pe actuala strada Constantin Brancoveanu un mic bloc cu trei etaje si terasa. Pentru proiect este ales reputatul arhitect Harry Goldstein (cel care dupa 1940 isi schimba numele in Horia Maicu). Acesta realizeaza un superb imobil streamline deco.
Dupa nationalizare, la fel ca toate cladirile din centrul vechi si acest imobil se degradeaza puternic din cauza lipsei de intretinere.
In prezent urmasul proprietarilor este in procedura de reintrare in posesie a imobilului.

Ii multumim pe aceasta cale domnului Christos Panopoulos pentru fotografiile de epoca din arhiva familiei.








Harry

In anii '30 pe strada Grigore Tocilescu, familia Panopoulos ridica un bloc de locuinte cu 3 etaje. Realizat in stil art deco, blocul reproduce motivul pachebotului, iar pe usa regasim motivul soarelui, ale carui raze razbat prin norii de furtuna. Si in acest caz discutam din pacate de deteriorari ale imobilului. Catargul a disparut, balcoane inchise, terasa partial inchisa, geamurile-hublou zidite.




Harry

In perioada interbelica, pe strada Constantin Bratescu, la intersectia cu Siretului, dupa planurile arhirectului M. Kessikbal se ridica o mica vila art deco cu etaj si terasa.
Din pacate balcoanele inchise si mansarda adaugate pe parcurs au  alterat proportiile cladirii.
Se remarca coloanele art deco care decoreaza intrarea, catargul pastrat in conditii excelente si usa de acces.









Harry

Pe strada Rascoalei din 1907, la numarul 51 se afla o superba vila in stil mediteranean. Aceasta poarta semnatura arhitectului G. Christescu. Dupa stilul cladirii si elementele decorative, Christescu lucra cel mai probabil in acelasi atelier cu celebrul Harry Goldstein.
Vila s-a conservat intr-o stare foarte buna pana in zilele noastre.









Harry

Pe strada C. A. Rosetti, peste drum de Sinagoga, la inceputul anilor 30, dupa planurile lui Goldstein se ridica o frumoasa si interesanta vila cu elemente mediteraneene. Imobilul este desfasurat pe demisol, parter si doua etaje.
In prezent vila desi nelocuita se prezinta intr-o stare foarte buna.








Harry

Vila Pr. Atefanescu

Hari Goldstein este unul din promotorii art deco-ului in Constanta.
Goldstein a oscilat intre doua teme predilecte: pachebotul si Mediterana/marile sudului.
Astfel pe strada Puskin langa o impresionanta vila cu tematica pachebotului, proiectata tot de Goldstein, acesta realizeaza o casa desfasurata pe un singur nivel. Casa cu elemente mediteraneene s-a pastrat intr-o stare foarte buna pana in zilele noastre.




Harry

La inceputul anilor 30 pe strada Puskin, R. Aruia decide sa isi ridice o vila. Acesta apeleaza la serviciile arhitectului Goldstein. Acesta proiecteaza o superba vila art deco. Vila desfasurata pe subsol, parter, etaj si terasa circulabila prezinta tematica pachebotului, fiind o veritabila "casa vapor". De la hublouri pana la forma de castel de vapor si pana la catargul azi disparut vila se remarca prin calitatea designului fiind unul din cele mai reusite proiecte semnate de Goldstein.






Harry

Bulevardul Mamaia, fost Regina Maria, inca mai gazduieste o serie de imobile interbelice care au supravietuit buldozerelor.
Unele dintre ele sunt chiar valoroase cum este si cazul acestei vile cu parter si etaj.
Aici se remarca designul industrial al usii si cele doua hublouri -tematica pachebotului- ce flancheaza intrarea.




Harry

o vila, excelenta reprezentanta a cubismului


Harry

In statiunea Mamaia avem o frumoasa vila care a supravietuit buldozerelor comuniste. Vila imbina elemente moderniste cu elemente mediteraneene.