Hidrocentrala Tarnita Lapustesti

Started by NGC, December 08, 2014, 09:02:35 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

alecu26

Dar intradevar e foarte bun argumentul ca daca vor prinde viteza vnazarile de masini electrice, problema consumului noaptea va fi in mare parte rezolvata.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

istvan78

... nu e exclus sa se agraveze. Omul vine acasa pe la ora 18-20, baga masina la incarcat, tocmai cand e si varful de consum de seara. Desigur, ar putea sa o programeze sa inceapa incarcarea doar la ora 22, dar fara o "incurajare", s-ar putea ca omul nostru va fi comod.

"Incurajarea" ar putea fi contorizare inteligenta, cu pret flexibil pe fiecare interval orar.

Cristi N

In zona Bucurestiului Enel deja a inceput sa monteze contoare inteligente cu autocitire. Operatiunea merge destul de greu pentru ca trebuie modernizate inclusiv posturile trafo si mai depind de ceva bani de la Guvern pentur subventie.

tom_sawyer

28 iul 2021

Patru companii din Coreea de Sud au transmis statului român că sunt interesate să se implice într-o eventuală resuscitare a proiectului energetic-mamut de construire și operare a hidrocentralei de acumulare prin pompaj de 1.000 MW de la Tarnița-Lăpuștești, idee datând din regimul Ceaușescu și declarată ca abandonată anul trecut de către autorități, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piața de energie.

Potrivit acestora, cei patru potențiali investitori s-au adresat în acest sens anul trecut Ministerului Energiei, iar în discuții este implicată și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de minister și care este acționarul majoritar al Hidro Tarnița SA, compania înființată în 2013 pentru implementarea proiectului Tarnița, la care se intenționa inițial cooptarea unor parteneri din China.

"Discuțiile pentru resuscitarea proiectului Tarnița se află în prezent în stadiu preliminar, făcându-se schimburi de informații între cele două părți. Intenția este de a se încheia un Memorandum de Înțelegere privind construirea și operarea hidrocentralei, pentru care există elaborat un draft. Deocamdată a fost semnat un Non-Disclosure Agreement", au spus sursele menționate.

Cele 4 companii coreene interesate de Tarnița sunt Busan Korea Biotechnology (BKB), care în urmă cu 10 ani intenționa să participe la construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, Korea Western Power, Hyundai Engineering din grupul omonim și GE Global Services GmbH Korea Branch, divizie a gigantului american General Electric.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/exclusiv-statul-discuta-cu-4-companii-coreene-resuscitarea-proiectului-mamut-al-hidrocentralei-tarnita-idee-datand-din-regimul-ceausescu-si-declarata-ca-abandonata-anul-trecut-de-autoritati-20307150

tom_sawyer

Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, recomandă reluarea proiectului construirii hidrocentralei de acumulare prin pompaj de 1.000 MW de la Tarnița Lăpuștești, idee datând din regimul Ceaușescu și declarată ca abandonată în urmă cu 2 ani de către autorități.

″Din cauza lipsei de informații cu privire la evoluția proiectului centralei hidroelectrice de acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița Lăpuștești, această centrală nu a fost considerată în cadrul scenariilor care stau la baza Planului de Dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport (RET) perioada 2022-2031. Cu toate acestea, trebuie precizat că acumularea prin pompare este singura tehnologie matură și eficientă de stocare a energiei la scară mare la nivelul anilor 2020-2030″, se arată într-un document oficial al Transelectrica, analizat de Profit.ro.

Potrivit companiei, în contextul țintelor de integrare a centralelor cu surse regenerabile angajate prin Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) la nivelul anului 2030 și pentru depășirea acestora în viitor, este oportună analizarea posibilităților de realizare de astfel de centrale de acumulare prin pompaj la nivel național.

profit.ro

ghrt

Rostul centralei ăleia ar fi dacă avem vârfuri de producţie care nu se pot stoca mai ieftin. E cazul? Mie mi se pare că se consumă cam tot. Iar dacă onor guvernul reuşeşte în iarna asta să falimenteze suficienţi producători, cu atât mai mult.
Cont (aproape) inactiv.

carutasul

acum trebuie să mai ții cont că nu are importanță dacă producția ieftină e de la noi sau de la vecini :)
Dar poate oamenii vor să facă ceva solare și nu vor să dea banii pe baterii ...


nicolaem

in ultimele zile a batut bine vantul si am exportat energie.

in industrie se vorbeste acum in Ro de "al 2-lea val" de regenerabile. sunt din cate stiu aprobate proiecte de 1.5GW. fiind vorba putere instalata si dependenta de vreme e cazul ca statul sa se gandeasca pt stocare. si is momentat 3 solutii tehnice. baterii, hidrogen, si rezervor de apa.

dumbravaandrei

numai ca legislatia inca e greoaie si nu permite derularea investitiilor in timp util...
Trebuie simplificata procedura de dezvoltare a capacitatii de productie si stocare... sau restructurat puternic anre-ul.
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.

ghrt

^^ adaugă la soluţii tehnice aerul comprimat, am scris mai sus, se găsesc referinţe pe net.
Cont (aproape) inactiv.

hvm

Restructurarea e tot degeaba daca nu exista o reglementare legala care sa ii forteze sa o faca. Altfel o faceau si asta care sunt acum.
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

tom_sawyer

Hidro Tarnița, compania înființată de stat pentru dezvoltarea hidrocentralei cu pompaj Tarnița-Lăpuștești, de 1.000 MW și cel puțin un miliard de euro se dizolvă voluntar, potrivit deciziei acționarilor.

"Aprobă dizolvarea voluntară anticipată a Societății Hidro Tarnița SA și deschiderea procedurii lichidării patrimoniului Societății Hidro Tarnița SA". Aceasta este decizia Adunării Generale a Acționarilor companiei, SAPE (99,4% din capital)  și Complexul Energetic Hunedoara, care a avut loc la 30 mai și a fost publicată recent în Monitorul Oficial.

Hidro Tarnița S.A. este societatea de proiect care are ca obiectiv construcția hidrocentralei cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița-Lăpuștești, un proiect foarte vechi al României, gândit pentru a echilibra sistemul energetic national în condițiile funcționării a cinci reactoare nucleare la Cernavodă. Ulterior, justificarea continuării proiectului a fost tot echilibrarea sistemului, însă în condițiile creșterii producției de energie din surse regenerabile, în general impredictibilă.

În 2020, minisrul Energiei de atunci, Virgil Popescu, a vorbit despre abandonarea proiectului. ,,Ca să faci o hidrocentrală prin pompaj de 1.000 de MW, un mamut, nu se mai justifică din punct de vedere economic. Practic, s-ar fi justificat pe o echilibrare regională, dacă ar fi folosit eventual și Ungariei, poate și Serbiei. În momentul când în Ungaria se construiește o centrală nucleară, ei nu mai au nevoie de această echilibrare din partea noastră (...) Nu avem justificare economică pentru Tarnița. Și atunci pentru ce să o ținem așa cu 1.000 MW ca proiect?", spunea atunci Popescu, care menționa că proiectul va fi scos din strategia energetică a României.

Totuși, în iulie 2021, apărea "pe surse" informația că patru companii din Coreea de Sud, nume mari, printre care Hyundai și divizia din Coreea a General Electric au transmis statului român că sunt interesate să se implice într-o eventuală resuscitare a proiectului. Nimic nu a avansat însă.

economica.net

TVlad

Nevoie de echilibrare cred ca este si va fi mereu.
Stiu ca unele hidrocentrale de pe Oltul inferior sint prevazute sa functioneze reversibil. Ele nu or fi de ajuns?

nicolaem

stie cineva ce capacitate au? sau daca se tehnologizeza la cat ar putea ajunge?

e nevoie de mai 1-2GW fara dubiu in contextul in care se instaleaza capacitati enorme de regenerabile in urmatorii ani.