Hidrocentrala Tarnita Lapustesti

Started by NGC, December 08, 2014, 09:02:35 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

GDPR

#60
Daca ma intrebi pe mine Borza e un excroc, dar decizia de a nu folosi grupurile de pe Olt-Inferior in regim de pompaj a fost una corecta, intrucat ca sa poata sa functioneze normal mai lipseste un mic amanunt: treapta de cadere Islaz, fara de care nu se poate pompa apa din Dunare. Si cum HE a decis sa renunte complet la Islaz, toata afacerea cu pompajul a cazut si ea.

Statiile "clasice" de pompaj de la Petrimanu, Secuieu si Galceag sunt folosite doar pe timp de noapte, atunci cand pretul energiei este scazut si evident nu in perioadele cu ape mari.

paulmare

Nu cred ca au renuntat la islaz, la fiecare inundatie o tot repun pe tapet,
ceva trebuie sa faca, deja sunt 3030mw instalati eolian si 1035 fotovoltaici fata de 6450 ai hidro
Hidroelectrica are cateva centrale cu care poate face foarte bine servicii de sistem, unde au putere instalata mare dar acumularea de apa e alimentata cu debite mici, au fost si la noi zile cu mult vant cand pretul pe PZU a fost 0.01, in zilele alea putea foarte bine hidro sa pompeze cu tot ce are, nu o face din cauza taxei pe apa uzinata care o plateste si pentru apa pompata si din cauza taxelor transelectrica - nu cred ca recunosc asta ca ar fi un serviciu de sistem, sa scoti excedentul pe care il ai in dobrogea cand se invart toate eolienele si straluceste soarele si sa il folosesti ca sa reumpli Petrimanu de exemplu, si transelectrica aia atatea pdf-uri si studii de birou a facut cu linii de 400kv si interconectari care au ramas tot la stadiul de pdf-uri si facturi astronomice platite pentru "studii" 

Adica si putina capacitate pe care o ai in domeniul asta, sa nu o folosesti si sa nu o intretii, dar sa toci bani aiurea pentru tot felul de pdf-uri cu aberatii

Citisem acum in urma, la fel cablul ala "suptmarin" spre turci pentru care la fel s-au tocat ani de zile bani pentru "studiu" si s-au plimbat "comisii", au trecut cativa ani intre timp si din excesul nostru de capacitate pe care "studiasem" pe foarte multi bani cum sa il trimitem la turci, am ajuns ca asta iarna sa ne dea curent ucrainienii 1900 ucrainieni din 9300 cat a fost varful de consum
Au ajuns sa inunde ca la Tarlung anul trecut din cauza de conducte infundate ale caror gratare din "fer", la fel ca si alte echipamente de la deversoare tot din "fer" normal ca au ajuns unde le era locul, la firma care colecteaza"fer", si nu le-a mai inlocuit si pazit nimeni, sau sa lase fara curent judete din cauza de copaci crescuti intre liniile transelectricii care nu isi mai inspecteaza liniile   
Am ajuns ca petrom cu centrala ei in ciclu combinat sa isi faca banii pe piata de echilibrare
E prima oara cand am citit topicul asta - deschis acum cativa ani
Nu o sa se schimbe niciodata nimic in tara asta

grupurile de pe olt au functionat 5 saptamani pompand intre ele pana cand -a hotarat borza sa le treaca in conservare ca nerentabile
http://www.bursa.ro/borza-avem-primele-hidrocentrale-cu-pompaj-dar-nu-sunt-rentabile-85676329




GDPR

Studiul include date tehnice interesante, dar proiectul in sine e o fantezie. Cine ar investi peste un miliard de euro doar pentru reglajul sistemului? Adica:

• funcţionarea CHEAP ca centrală de vârf în cadrul SEN;
• funcţionarea pentru reglajul frecvenţă-putere;
• funcţionarea ca centrală de rezervă de avarie de scurtă durată.

alecu26

dar si absorbita de energie ieftina si extra pe timp de noapte si in weekend.

Din ce am mai citit...daca chiar se faca reactoarele 3 si 4...Tarnita e un must.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

frunzaverde

Intelegerea mea e ca nu ar functiona prea bine centrala de la Tarnita - Lapusesti pentru reglaj la Cernavoda - pentru ca n-ai cum sa asiguri transportul curentului cu usurinta pana la pompele de acumulare de la Tarnita. Ideea a aparut in anii '70, cand doreau centrala nucleara in Transilvania, aproape de Cluj.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

Neufunk

Mai era o varianta pe undeva prin Muntii Macinului. Nu am reusit sa gasesc mai multe date (ca asta nu e proiect fanion pentru care se mai face la cativa ani cate un document nou).

alecu26

In finala era una langa Ileanda, Dej...si inca unca care nu am retinut unde. E foarte important raul pe care se afla centrala nucleara. E importanta ca volumul de apa sa fie cat mai constant.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

tom_sawyer

#69
Ministrul Economiei: Vom scoate din strategia energetică hidrocentrala cu Bulgaria și Tarnița-Lăpuștești/ Sunt proiecte care creează probleme

Din strategie energetică vor fi eliminate proiectele vechi de zeci de ani, rostogolite de fiecare guvernare: Hidrocentrala cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuștești sau Complexul Hidrotehnic Turnu-Măgurele-Nicopole. Ministrul spune că acestea nu vor primi niciodată avize de mediu și blochează strategia energetică.

Hidrocentrala cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuștești ar fi prea mare (1000 MW) și nu se justifică economic. Însă este luată în calcul posibilitatea construirii unor hidrocentrale de acest tip mai mici, de 250 MW sau 300 MW.

"Sunt proiecte care creează probleme nu numai României, ci și țărilor vecine. Ca să faci o hidrocentrală prin pompaj de 1.000 de MW, un mamut, nu se mai justifică din punct de vedere economic. Practic, s-ar fi justificat pe o echilibrare regională, dacă ar fi folosit eventual și Ungariei, poate și Serbiei. În momentul când în Ungaria se construiește o centrală nucleară, ei nu mai au nevoie de această echilibrare din partea noastră (...) Nu avem justificare economică pentru Tarnița. Și atunci pentru ce să o ținem așa cu 1000 MW ca proiect?", a spus ministrul.

hotnews.ro

alecu26

Avand in vedere planurile UE de a pompa 1000 de miliarde pe zona verde....nu as renunta asa usor la Tarnita Lapusesti. Da...momentan da cu virgula...dar in 10...20...30 de ani situatia va fi cu totul alta.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

ghrt

Dacă se va folosi intens energia solară (panouri pe acoperisuri, mai ales că sunt multe blocuri cu acoperis plat) aceasta va fi produsă când e consum maxim (ziua) şi relativ local. Dar la noi distribuitorii se mişcă greu spre deloc cu reglementarea injecţiei în reţea, spre deosebire de Germania unde practic pe fiecare acoperiş poţi vedea minim 6kw instalaţi, la o latitudine cel puţin mai mare decât a României.
Cont (aproape) inactiv.

istvan78

#72
Incep sa cred ca pana sa se constuiasca la noi vreo CHEAP, echilibrarea si stabilizarea vor fi mai usor (si mai ieftin) de asigurat cu baterii.
Fara impact asupra mediului, fara santiere masive, instalare rapida exact acolo unde trebuie.

https://www.scientificamerican.com/article/utility-scale-energy-storage-will-enable-a-renewable-grid/
https://www.mckinsey.com/business-functions/sustainability/our-insights/the-new-economics-of-energy-storage
https://www.nrel.gov/docs/fy19osti/73222.pdf
..etc...

alecu26

Pai tocmai ca Tarnita e o baterie uriasa, naturala.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

istvan78

#74
... si pare sa aduca probleme la fel de uriase (impactul asupra mediului, costul de constructie, durata necesara constructiei, transportul energiei de la sursa - cel mai frecvent eolienele din Dobrogea, etc...)
In timp ce mai multe baterii distribuite la locul potrivit ar putea fi mai eficiente, si poate si mai ieftine, in final. Si se pot instala treptat, foarte usor (fara proiectare complexa, studii de impact asupra meduiului, etc...)

Noi, de fapt avem nevoie de serviciu de echilibrare, ca de exemplu, daca se opreste vantul in Dobrogea cu o ora mai devreme decat era prognozat, sa ai de unde suplini acea ora, pana pornesc capacitatile contractate oricum in avans (gaze, hidro). Nu e evorba de a stoca energie pentru zile intregi, nu e nevoie de capacitate foarte mare (deocamdata). E nevoie de disponibilitate, viteza de reactie si e bine ca aceasta capacitate de rezerva sa fie localizata acolo in zona unde ai capacitati de productie imprevizibile (pe langa parcuri eoliene sau solare).