Hidrocentrala Tarnita Lapustesti

Started by NGC, December 08, 2014, 09:02:35 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

paulmare

^ July 07, 2023, 02:00:44 PM
Echilibrarea regenerabilelor se va face in principal cu ajutorul viitoarele termocentrale pe gaz de la Isalnita,Turceni,Mintia si Iernut (1-1,5 GW)

O centrala in ciclu combinat ca sa fie eficienta trebuie sa functioneze si cu turbinele cu gaz si cu cea de abur - cele cu gaz pornesc aproape ca un motor de avion, cea cu abur are insa nevoie de timp, ca sa fie eficiente trebuie sa vanda "banda", ca si nuclear electrica de exemplu

S-a mai intamplat sa vanda Petrom curent de la Brazi pe piata de echilibrare, insa doar a speculat prostia guvernantilor nostri care au dat in exces subventii pentru eoliene sau evenimente neprevazute (o oprire accidentala la snn pentru cateva zile de exemplu)
Normal ca decat un bloackout dai drumul la turbine pe gaz chiar daca sunt ineficiente folosite fara recuperatoarele de caldura

tom_sawyer

Quote from: tom_sawyer on March 04, 2024, 02:57:13 PM[CN1064185] Servicii de elaborare Studiu de Fezabiltate şi Documentație tehnico-economică precum și asistență și consultanță tehnică din partea Contractantului pe durata derulării procedurii de achiziție a lucrărilor (proiectare şi execuție la cheie), aferente obiectivului de investiţii Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești

Firma Baran Israel Ltd., parte a Baran Group, cea mai mare companie de inginerie din Israel, înființată în 1979 și listată la Bursa din Tel Aviv în 1992, a fost eliminată de la licitația de contractare a întocmirii unui nou studiu de fezabilitate pentru proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești, organizată de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul român de resort, relevă date oficiale analizate de Profit.ro.

Cei de la Baran depuseseră ofertă individuală la procedura de achiziție a SAPE, având drept subcontractori Intertechne Consultores, una din principalele societăți inginerești din Brazilia, precum și firmele românești Energobit Control Systems, din grupul clujean omonim al antreprenorilor Ștefan Gadola, Peter Pal, Ioan Socea și Tudor Socea, și East European Business Center din Sibiu a Laurei Bothar.

Astfel că, la licitația pentru noul studiul de fezabilitate al proiectului Tarnița, a rămas valabilă o singură ofertă, cea a consorțiului condus de compania românească de consultanță și proiectare tehnică SMM Invest Co din București, deținută și condusă de Ionuț Gabriel Stoica. În portofoliul hidroenergetic al acesteia se află studii și proiecte tehnice elaborate pentru investiții la obiective ale Hidroelectrica, cum ar fi sistemul Porțile de Fier sau acumularea Vidraru.

Din asociere mai fac parte firma românească de inginerie hidroenergetică Hydro Proiect Invest din București, deținută de Cristian Vuță, societatea timișoreană de proiectare de echipamente hidromecanice Hidrotim, controlată de asociația salariaților săi, precum și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE București, subunitatea Icemenerg. Subcontractor este Eolhid Design din București, firmă de inginerie și consultanță la care asociați sunt Mișu Cioc și Mihail Stoica.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/document-cea-mai-mare-companie-de-inginerie-din-israel-eliminata-de-la-licitatia-pentru-proiectul-mamut-datand-din-regimul-ceausescu-21713128

tom_sawyer

#107
Companiile Itochu din Japonia și EDF din Franța sunt interesate de proiectul Tarnița-Lăpuștești, susține ministrul Energiei

Companiile Itochu din Japonia şi EDF din Franţa sunt interesate de proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti şi sunt dispuse să realizeze pe banii lor studiul de fezabilitate, iar apoi să ducă până la capăt proiectarea şi execuţia centralei, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, transmite Agerpres.
g4media.ro


Cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc rămâne Tarnița-Lăpuștești. Vechi de 50 de ani, ignorat și pasat de la un an la altul, deși contribuie substanțial la securitatea sistemului energetic, la prețuri corecte și, nu în ultimul rând, la producția de energie curată și stocarea de mari dimensiuni.

La începutul mandatului meu am scos de la sertar proiectul și am mandat conducerea SAPE să demareze licitația pentru studiul de fezabilitate (SF). SAPE este societatea statului român care administrează participațiile în energie și căreia i-am acordat toată încrederea și sprijinul meu în a duce la bun sfârșit prima etapa a proiectului, respectiv atribuirea SF-lui. După un an de zile constat că nu s-a înregistrat niciun progres și că suntem în același punct, SAPE nereușind să închidă licitația pentru atribuirea SF-ului.

Nu renunț nici în ruptul capului. Proiectul acesta va vedea lumina zilei. Cu mine sau fără mine ministru. Pentru că România și energia României nu mai au timp să aștepte, iar mandatele de ministru nu sunt despre o persoană sau alta, ci despre viitorul acesti țări și a viitoarelor generații.

Punem în aplicare planul B, pentru că întotdeauna avem un plan de rezervă. Am continuat chiar zilele acestea discuțiile cu partenerii strategici din Japonia și Franța, consorțiul format din Itochu-EDF, doi giganți energetici la nivel mondial.

EDF este cea mai importantă companie de utilități din Europa, care produce peste 16% din energia electrică din Uniunea Europeană. EDF este cel mai mare operator de active nucleare din lume, cu aproximativ 180.000 de angajați.
ITOCHU, gigantul japonez, are venituri totale de aproape 90 miliarde USD, adică 28% din PIB-ul României.

Cele două mari companii sunt interesate de proiect și dispuse să realizeze pe banii lor SF-ul, iar apoi să ducă până la capăt proiectarea și execuția centralei. Un proiect de mare anvergură are nevoie de parteneri serioși, stabili, de încredere și care au dovedit că știu și pot să implementeze proiecte mari. Așa cum este Tarnița-Lăpuștești pentru țara noastră.

Mergem înainte, împreună, ghidându-ne după cele spuse de Dimitrie Leonida: "problema energiei, fiind o problemă națională, nu poate fi rezolvată decât de către un stat care ia în considerare interesele naționale, eliminând interesele personale, locale sau unilaterale".

facebook Burduja

shift2rail

^gigantul francez EDF iti construieste, bineinteles, proiectul hidro cu pompaj, dar se va speria gândul la vederea notei de plata a concesiunii/ppp-ului!

TCH- antrepriza de constructii a Hidro - mai exista?

paulmare

E Hidroconstructia din 1990, e în insolventa, oricum nu cred ca mai au cu cine lucra,


tom_sawyer

^
Quote from: tom_sawyer on March 04, 2024, 02:57:13 PM[CN1064185] Servicii de elaborare Studiu de Fezabiltate şi Documentație tehnico-economică precum și asistență și consultanță tehnică din partea Contractantului pe durata derulării procedurii de achiziție a lucrărilor (proiectare şi execuție la cheie), aferente obiectivului de investiţii Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești

Licitație anulată pe 18.10.2024, fără explicații suplimetare în SEAP.

tom_sawyer

Cele două oferte depuse pentru realizarea studiului de fezabilitate al hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești au fost respinse de comisia de evaluare, potrivit unui comunicat al Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE).

Niciuna dintre oferte nu a fost conformă cu cerințele caietului de sarcini, în condițiile în care, la reluarea licitației, acesta a fost modificat și adaptat pentru a fi mai accesibil și flexibil.

Una dintre cauze este legislația de mediu, care nu încurajează dezvoltarea de astfel de proiecte, dar și faptul că proiectul nu a fost declarat de importanță strategică, spune Bogdan Stănescu, președintele directoratului SAPE:

    ,,Din păcate, ofertele depuse nu au răspuns solicitărilor experților ce au întocmit caietul de sarcini. În plus, nici legislația, în special cea privind condiționalitățile de mediu, nu este atrăgătoare pentru astfel de proiecte complexe.
    Nu ne-a ajutat cadrul legislativ și nu a fost o voință clară, fermă și asumată într-un act normativ, respectiv să fie declarat un proiect strategic, de importanță națională, ceea ce, in opinia noastră, a reprezentat, probabil, cauza principala pentru care a fost depus un număr atât de mic de oferte, deși interesul inițial a fost foarte mare".

Companiile Itochu din Japonia şi EDF din Franţa sunt interesate de proiect și dispuse să realizeze pe banii lor studiul de fezabilitate, iar apoi să ducă până la capăt proiectarea și execuția centralei, a susținut Sebastian Burduja, ministrul Energiei, în urmă cu două săptămâni.

HotNews.ro a întrebat cele două companii ce planuri au pentru proiectul Tarnița, însă EDF a răspuns că nu comentează pe marginea acestui subiect.

hotnews.ro

shift2rail

Ministerul Energiei semneaza, peste capul SAPE!, un MoU cu japonezii de la Itochu&EDF ptr realizarea studiului de fezabilitate, deschizand calea catre constructia hidro cu pompaj in concesiune/PPP:


https://hotnews.ro/proiectul-tarnita-lapustesti-ministerul-energiei-trece-peste-propria-companie-si-face-o-intelegere-cu-japonezii-1827588