Hidrocentrala Tarnita Lapustesti

Started by NGC, December 08, 2014, 09:02:35 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AlexxC

Echilibrarea regenerabilelor se va face in principal cu ajutorul viitoarele termocentrale pe gaz de la Isalnita,Turceni,Mintia si Iernut (1-1,5 GW) , hidrocentrale (0,5-1 GW) , import/export(3 GW) ,  poate si 2-300MW baterii ---total vreo 5,5 GW. Nu pun aici masinile electrice si electrocasnicele inteligente care pot aplatiza varfurile prin stocare si consum la ore prestabilite.
Consumul in banda va fi asigurat pe hidro 1GW , gaz 2 GW , nuclear 2-2,5GW.  Fata de multe alte state  stam foarte bine la capitolul securitate energetica.

dumbravaandrei

Nici nu ai cum sa pui masinile electrice pentru ca V2G inca nu e reglementat si inca nu exista un standard. Sunt ceva implementari, dar subtire rau. Iar V2L nu se aplica in acest caz.
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.

tom_sawyer

#92
Statul reia ″fulgerător″ proiectul-mamut Tarnița, datând din regimul Ceaușescu și declarat abandonat în urmă cu peste 3 ani

Asta după ce, foarte recent, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort, a demarat procedura de dizolvare a fostei companii dedicate proiectului, Hidro Tarnița SA. Aceasta ajunsese să se judece cu proprii angajați, care reclamau salarii neplătite.

″Este exact genul de proiect de care România are nevoie, iar timpul lui a venit. Energie verde, investiție strategică, echilibrare de sistem. M-am consultat cu zeci de specialiști de la începutul mandatului — din Transelectrica, din companiile de sub autoritatea ministerului (SAPE, Hidroelectrica și multe altele). Și am stabilit să punem lucrurile în mișcare. (...) Puterea instalată va putea fi până la 1 GW (patru turbine de câte 250 MW fiecare). El nu se va face de azi pe mâine, dar se va face. Cu bani europeni - ideal din Fondul pentru Modernizare - și investitori serioși. Și cu exploatarea tuturor studiilor pe care România le are cu privire la acest obiectiv, studii realizate în ultimele decenii, care trebuie aduse la zi″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

profit.ro


SOCIETATEA DE ADMINISTRARE A PARTICIPAȚIILOR ÎN ENERGIE S.A, societate administrată în sistem dualist, cu sediul în Bucureşti, Str. Grigore Alexandrescu, nr. 9, telefon: +4021 659 60 38, e-mail: office@sape-energie.ro, CIF: RO33134190, înregistrată la Registrul Comerțului cu nr. J40/5394/2014, a inițiat procesul de consultare a pieței privind stabilirea valorii estimate respectiv a pretului estimativ pentru fiecare faza de proiect solicitata; durata de realizare a celor doua faze de proiect; documentelor necesare a fi puse la dispozitia prestatorului pentru realizarea celor doua faze; identificarea prestatorilor care beneficiaza de experienta necesara pentru intocmirea documentatiilor, pentru prestarea serviciilor de elaborare studiu de fezabilitate în vederea stabilirii necesității şi oportunității realizării obiectivului de investiţii, identificarea scenariilor/opţiunilor tehnico-economice posibile şi selectarea unui număr limitat de scenarii/opţiuni fezabile pentru realizarea obiectivului de investiţii, a studiului de fezabilitate pentru analiza, fundamentarea şi propunerea a minimum două scenarii/opţiuni tehnico-economice diferite, cu recomandarea  justificată şi documentată a scenariului/opţiunii tehnico-economice optime pentru realizarea obiectivului de investiţii și a consultanței oferită beneficiarului pe parcursul derulării procedurilor de achiziție publică până la atribuirea contractului EPC.

[...]La nivelul anului 2030, exista perspectiva dezvoltării și a altor tehnologii pentru stocarea energiei, de tipul acumulatorilor, dar acestea nu au, în acest moment, suficientă maturitate tehnologică pentru a fi implementate. Prin urmare, este obligatorie realizarea unei capacităţi de stocare cu puterea de pana la 1.000 MW în CHEAP Tarnița-Lăpuștești care să poată interveni în echilibrarea sistemului pe durate cuprinse între 4-6 ore.


https://www.sape-energie.ro/consultari-de-piata/anunt-privind-consultarea-pietei-stabilirea-valorii-estimate/

nicolaem

mi-a sarit in ochi puterea imensa si am crezut ca e o greseala.
comparativ e vorba de turbine de putere similara cu portile de fier si mult mai mare decat vidraru.
La tarnita (imi amintesc poze cu proiectul de acum 12 ani) rezervoarele is sensibil mai mici decat la vidraru.
inaltimea e cea care conteaza direct proportional cu puterea.

detalii aici pt curiozitati tehnice:

P = m x g x Hnet x η

P    power, measured in Watts (W).
m    mass flow rate in kg/s (numerically the same as the flow rate in litres/second because 1 litre of water weighs 1 kg)
g    the gravitational constant
Hnet the net head.
η    efficiencies

https://www.renewablesfirst.co.uk/home/renewable-energy-technologies/hydropower/hydropower-learning-centre/how-much-power-could-i-generate-from-a-hydro-turbine/

poza din presa din vremea celorlate studii:

mirceaeliade

QuoteSocietatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) a iniţiat procesul de consultare a pieţei în legătură cu proiectul Centralei Hidroenergetice cu Acumulare prin Pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, proces ce va dura până pe 8 august, informează Ministerul Energiei, printr-un comunicat, relatează Agerpres.
Proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti este genul de proiect de care România are nevoie şi el înseamnă energie verde, investiţie strategică, echilibrare de sistem, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, transmite Agerpres.
https://www.economica.net/sape-a-inceput-demersul-de-consultare-a-pietei-in-legatura-cu-valorile-estimate-pentru-realizarea-etapelor-de-construire-a-hidrocentralei-tarnita-lapustesti_684549.html

paulmare

https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2019-06-19-23212864-0-studiu-fundamentare-tarnita-lapustesti.pdf la pagina 12
500 de metri diferenta de nivel, 4x250MW grupurile
si volumul lacului de la Lapusesti 10 mil de mc
Calculat sa acopere varfurile de consum 6-8 ore pe zi

Mai era un proiect de asta la Macin - jos Dunarea la 5 metri, si sus un lac gen cel de cariera de la Turtucaia, la fel 1000MW ultima data 

tom_sawyer

[CN1061292] Servicii de elaborare Studiu de Fezabiltate şi Documentație tehnico-economică precum și asistență și consultanță tehnică din partea Contractantului pe durata derulării procedurii de achiziție a lucrărilor (proiectare şi execuție la cheie), aferente obiectivului de investiţii Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești

Data publicare: 30.10.2023
Autoritate contractanta: SAPE S.A.

Valoarea totala estimata: 17.500.000 lei

Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: 04.12.2023

tom_sawyer

#97
^ Licitația a fost anulată.

În luna octombrie 2023, SAPE S.A. a lansat procedura de achiziție a Serviciilor de elaborare a Studiului de Fezabilitate şi Documentație tehnico-economică aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești. La solicitarea potențialilor ofertanți, în vederea pregătirii documentației conform legislației în vigoare, termenul a fost prelungit cu o perioadă de 23 zile până la data de 27.12.2023, ora 15:00. La acestă procedură s-au înscris 15 ofertanți, inclusiv unele dintre cele mai mari companii de profil din lume.

În data de 27.12.2023, portalul de achiziții publice a afișat mesajul ,,Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nici unul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz". Astfel, procedura a fost anulată. A contat și perioada de depunere, luna decembrie fiind un interval cu o capacitate limitată de implicare a companiilor.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ,,Orice proiect major întâmpină și provocări. Am constatat un interes semnificativ din partea marilor companii de profil, însă – din păcate – acesta nu s-a materializat prin oferte conforme, la acest moment. Au fost primite, totodată, peste 70 de solicitări de clarificări, care au vizat atât posibila prelungire a termenului de depunere, cât și clauzele contractuale. O parte au fost deja acceptate. Am dispus reluarea de urgență a procedurii de achiziție a documentației tehnico-economice, luând în calcul toate clarificările primite în prima etapă. Suntem încrezători ca reluarea procedurii se va face la începutul săptămânii viitoare, cu o documentație de atribuire îmbunătățită, care va ține cont de solicitările mediului privat. Asta va crește șansele derulării cu succes a procedurii, care va avea un termen inițial de 30 de zile. Proiectul Tarnița-Lăpuşteşti trebuie să meargă înainte și va merge înainte, în cel mai rapid ritm posibil. Este cea mai importantă investiție pentru echilibrarea sistemului energetic național, iar oportunitatea realizării lui este confirmată de experți reputabili din sectorul energetic. Încurajăm toți posibilii competitori să se implice în procedura de ofertare și să depună oferte complete și conforme, în termenele prevăzute de lege".


energie.gov.ro/stadiul-proiectului-tarnita-lapustesti/

nicolaem

parca nu vad statul roman sa fie in stare sa faca ceva atat de complex.
cred ca vom avea un studiu pus la punct peste 5-6 ani cand se va pune in discutie din nou utilitatea executiei.

dr4qul4

Dar oare mai este nevoie de un astfel de proiect?
Romania are cateva lacuri de acumulare si mai poate face altele (avem proiecte incepute pe Jiu, Mures, Siret si Arges).
Acest proiect prevede ca ar consuma energie ieftina si ar produce energie scumpa. Dar ar produce de 2-3 ori mai putina fata de cat ar consuma, pentru ca e scump sa pompezi apa la deal.
Iar transportul pe baterii creste simtitor.
Avem pe de o parte automobilele electrice, insa acestea nu vor alimenta cand vrem noi.
Insa vin tare din urma trenurile, autobuzele si tramvaiele pe baterii! Si chiar si autocamioanele! In cazul in care acestia vor putea alimenta la pret modic, in anumite perioade, sunt sigur ca o vor face.
De fapt, cred ca mi-as lua si eu o baterie de 10 KWh si o pompa de caldura daca stiu ca asa scap de factura la gaze. 10 KWh ar trebui sa acopere consumul pt un apartament (2-3 camere) pt 48h.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

nicolaem

greu de zis...
este pus mai jos "studiul de fundamentare" cu multe cifre

intuitiv eu zic ca da, pentru ca e ceva de putere mare (ordinul GW) ceva ce nu are concurenta.
chiar daca gazul e prevazut pt reglaj, tot nu e instant ca apa... e totusi abur.
In ro pare ca o sa avem cativa GW verzi  noi instalati in urmatorii ani. Gandeste-te doar ca acumulezi solarul din timpul zilei la cost 0 si il folosesti seara. Si asta o faci zilnic ani la randul....

Ma gandesc ca nu va mai fi fezabil si ar pierde "inca un tren", daca se va implementa acel cablu HVDC de mare putere care sa lege dobrogeaa de ungaria.ala va muta mai usor puterea dintr o zona in alta.

tom_sawyer

"Compania SAPE, din portofoliul ministerului energiei, a reîncărcat încă de ieri în platforma SEAP documentația necesară. După îndeplinirea formalităților la nivelul ANAP, procedura va deveni publică. Au fost reanalizate în detaliu toate solicitările de clarificare primite de la ofertanții înscriși în prima procedură și a fost îmbunătățită documentația, pentru a crește șansele de reușită", a declarat Burduja.

"Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești este un proiect vital pentru sistemul energetic românesc și îl vom duce înainte, indiferent de provocări. Având în vedere consultarea de piață inițială și profilul companiilor înscrise la prima procedură, precum și întâlnirile de lucru cu jucători de talie mondială în acest domeniu, rămân pe deplin încrezător că vom reuși", a mai spus Burduja.

hotnews.ro

TVlad

Aveti acces la vreun proiect din care sa ma lamuresc unde anume vor sa construiasca lacul de acumulare? Cum vor fi marginile lui, diguri sau versanti naturali?

tom_sawyer

[CN1064185] Servicii de elaborare Studiu de Fezabiltate şi Documentație tehnico-economică precum și asistență și consultanță tehnică din partea Contractantului pe durata derulării procedurii de achiziție a lucrărilor (proiectare şi execuție la cheie), aferente obiectivului de investiţii Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești

Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: 13.03.2024

paulmare

E o prostie sa reincalzeasca studii de astea din anii 70 cu tehnologia de atunci. Un lac de acumulare nou e aproape imposibil sa mai construiesti in Europa
Duda asta de proiect a fost pe teava din cauza ca la vremea cand a fost gandit, trebuiau sa fie de exemplu 5 reactoare la Cernavoda (3250 de mw), si grupuri pe carbune de 330mw licenta frantuzeasca din anii 70 Rateau Schneider - fara numar, centrala asta trebuia sa faca ceva predictibil si sa absoarba excesul de curent noaptea si ziua cand era varf de consum - sa produca. 
In anii 70 de exemplu productia de energie era de la termocentrale si hidrocentrale care aveau mase inertiale foarte mari (turbine hidraulice sau cu abur, arbori de transmisie, rotoare de generatoare) - va mai amintiti de experimentul ratat de la Cernobil, care trebuia sa foloseasca inertia rotorului, era relativ usor de tinut frecventa stabila in retea.
Astazi din cauza "regenerabilelor" care sunt extrem de fluctuante si a ponderii lor in SEN relativ la ceea ce produc in banda, e mult mai greu sa iti tii reteaua echilibrata.
Electronica de putere insa a progresat enorm - de exemplu asta de aici https://www.hitachienergy.com/jp/ja/news/features/2023/02/hitachi-energy-innovates-pioneering-solution-for-pumped-hydro-storage-plant-in-europe - variable speed pump e aproape ca la o masina electrica, nu ai nevoie de diferente mari de nivel intre cele doua lacuri, asa ceva ar putea eficientiza si cele ale noastre de pe Olt, si ar merge cred si pe alte perechi de baraje care au fost "studiate" in anii 1970 si nu au fost considerate fezabile in conditiile tehnice de atunci. acum tehnologia e cu totul alta dar e mult mai greu daca nu imposibil sa construiesti un lac de acumulare