Hidrocentrala Tarnita Lapustesti

Started by NGC, December 08, 2014, 09:02:35 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

stangabriel

Marea Britanie : http://en.wikipedia.org/wiki/Electricity_sector_in_the_United_Kingdom

Atat timp cat aceasta hidrocentrala va avea si bani investiti privati, cuvintele ca strategie si interes national dispar. Vor fi bani pe orizontala,dar subventiile date de statul roman probabil vor fi mari pe termen lung.

Apoi mai este problema termocentralelor pe carbune. China ne tot ameninta ca ne modernizeaza cel putin o termocentrala, hai , trecem peste, dar obligativitatea de livrare in retea omoara orice beneficiu al tandemului Tarnita-Regenerabile. Daca deja suntem pe plus, si cu Tarnita vom fi mai eficienti in echilibrare, termocentralele nu mai au ce cauta in retea. Dar legea intaietatii e data si pentru viitor,pentru ca nu suntem pregatiti social pentru inchiderea termocentralelor.

Sa luam in calcul termocentrala pe gaze Brazi-Petrom, 860 MW . Consuma gaz la pret redus in defavoarea populatiei si tot sunt pe minus in aceasta perioada, se gandesc sa o vanda.

Mai avem curaj sa vorbim si despre Cernavoda 3 si 4. Daca se construieste in acelasi timp cu cablul submarin catre Turcia, atunci pot sa inceapa si reactorul 5.

Oricum e posibil sa dureze foarte mult pana va curge primul mc de apa catre turbina, se mai pot schimba elementele discutiilor de mai devreme.

stangabriel

Cautam date despre hidrocentrala cu pompaj de la Macin(Dobrogea) si am gasit urmatoarele:

http://www.stiri.com.ro/stire-50002/hidrocentrala-lui-ponta-pro-si-contra.html#.VNePivmUffI

"În perioada comunistă, proiectanţii au analizat amplasarea la Măcin a unei centrale nucleare pentru a putea avea suficientă apă de răcire. Ulterior s-a analizat şi amplasarea unei hidrocentrale, o variantă necesitând inundarea unei părţi din Insula Mare a Brăilei.

În 2009, Adriean Videanu anunţa că la Măcin ar putea fi realizată o hidrocentrală de 2.400 MW, împreună cu investitori privaţi. Spre comparaţie, Porţile de Fier I are o capacitate de 2.235 MW. Fostul director Traian Oprea, care a condus Hidroelectrica între 2003 şi 2009, declara în anul 2010 că o centrală în zona Măcin ar costa 4 miliarde de euro.

Totuşi, în urmă cu o lună, ministrul Energiei, Constantin Niţă, anunţa că a propus chinezilor proiectul unei hidrocentrale pe pompaj la Măcin, iar costurile ar fi sub un miliard de euro."

Pe langa diferenta de costuri,deloc neglijabila chiar si pentru un politician, va intreb daca aveti mai multe date despre aceasta hidrocentrala. Vreau sa fac o comparatie. Ma intereseaza mai ales volumul de apa a eventualei acumulari.



dr4qul4

Nu vad cum poate fi realizata o hidrocentrala la macin!  Cel putin nu fara costuri f mari.
In porimul rand acolo sunt 2 brate? Asadar tb facute 2 baraje.
Apoi, zona este inundabila si este protejata de diguri pe portiuni extrem de intinse.
Un baraj pe Dunare acolo ar ridica nivelul apei cu cativa metri, adica pana pe la Calarasi!
Toate digurile vor trebui inaltate si extinse! Chiar si la canal ar fi unele lucrari, ca nu cumva Dunarea sa depaseasca ecluza.
Avantajul ar fi ca nu ar mai fi probleme cu racirea la Cernavoda, chiar si pe seceta extrema!
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

dr4qul4

Datele din wiki despre UK nu sunt actuale.
Am fost in Londra acum 6 ani si sapt asta. Daca acum 6 si 5 ani nu prea erau eoliene decat pe uscat, in uiltimii 2 ani acestea au impanzit platforma continentala. Sunt atat de multe incat, din avion, ai impresia ca vapoarele se strecoara printre ele!
Si totusi, cum fac sa regleze diferenta? Pt ca fosil+nuclear+eoliene  inseamna productie constanta!
Vad ca pe wiki scrie ca ar putea captura si energia solara! Cam greu intr-o tara cu sub 100 de zile fara precipitatii (de fapt spre 50).
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

stangabriel

Reglajul de electricitate a Marii Britanii se pare ca se face din export import in timp real. E al saselea importator a lumii.

Hidrocentrala de la Macin va fi cu pompaj, adica apa din Dunare va fi urcata undeva,catre muntii Dobrogei. O cadere mare  nu vad unde,150-250 m  dar sa produca 2400 MW , trebuie un debit enorm. Acum caut posibile locatii pe Google Teren.

pasadia

Adica construit un lac la altitudine de unde diferenta de nivel  sa produca acele valori imense de energie? Ciudat.

Muntii Dobrogei sunt surprinzator de abrupti, se ridica cu 400 de metri fata de nivelul din jur foarte repede. Insa zona de altitudine, zona in care s-ar putea construi lacul pentru a depozita apa pompata este mica. Ba in plus o asemenea constructie chiar ar distruge un peisaj natural aparte. Zona e totusi Parc natural.

alecu26

punem intrebare la cine o fi...care sunt numele celor 5 asocieri pentru Tarnita, care au depus oferte?
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

ciprebbe

Cele trei companii care și-au manifestat interesul pentru acest proiect sunt China Huadian, Sinohydro și China Gezhouba.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

adiarc

Deja ...tot ce vor sa facă chinezii in state membre UE , unde condițiile sunt mai stricte , e un fel de Fata Morgana...se vede putin si dispare repede...sper sa m-a înșel
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

alecu26

pai 5 sunt de fapt 3? si de fapt 1...ca la chinezi guvernul e oricum in spate.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

florin74

Documentul aflat în posesia MEDIAFAX, redactat în această săptămână, nu face vreo referire la vreo astfel de finanţare, în schimb relevă că investitorii interesaţi de proiect sunt doar companii din China, dintre care una înregistrată în Olanda.

Astfel, potenţialii investitori sunt consorţiile formate din China Huadin Engineering şi Guizhou Wujiang Hydropower Development (ambele companii din China), din Huaneng Lancang River Hydropower şi Hydrolancang International Energy (ambele tot din China), din China Gezhouba Group Company şi Wu Lingpower Corporation (ambele tot din China), din Sinohydro Holding (Hong Kong) şi Power China Huadong Engineering Corporation (China) şi din Hanergy Holding Group (China) şi Hanergy Holding Europe Cooperatief (Olanda).

Mai multe detalii
http://www.mediafax.ro/economic/exclusiv-in-discutii-cu-investitori-la-hidrocentrala-tarnita-guvernul-nu-poate-asigura-propria-cota-13905712

Cred ca este un Comarnic Brasov varianta hidro.  :D

alecu26

Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

stangabriel

Chinezii s-au retras de la retehnologizarea termocentralelor,ce sa mai bage bani in tarnita....noutati nu am gasit.

stangabriel

http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-20174005-ministerul-energiei-nu-vrea-renunte-compania-proiect-hidro-tarnita-chiar-daca-aceasta-nu-prezinta-interes-pentru-investitori.htm

Compania de proiect Hidro Tarnita a mai ramas cu un singur investitor din cei sase care ar fi trebuit sa participe la capitalul social, si anume SAPE Electrica. Singura societate care intrase in actionariat alaturi de SAPE Electrica a fost Complexul Energetic Hunedoara, insa ministrul energiei sustine ca a decis recent sa-l retraga avand in vedere faptul ca se afla in pragul falimentului. Alte patru societati de stat care ar fi trebuit sa intre in actionariat ca urmare a unei decizii politice a Guvernului au refuzat sa participe la capitalul social, motivul principal fiind incertitudinea proiectului. Pana in acest moment, niciun studiu nu a putut dovedi ca este un proiect viabil. De altfel, niciun investitor nu a anuntat ca doreste sa participe la construirea hidrocentralei de peste 1 miliard de euro Tarnita-Lapustesti.

istvan78

In unele surse citisem ca sistemul hidroenergetic Raul Mare Retezat - Rau de Mori ar fi fost initial proiectat sa functioneze in regim de generare / pompaj. Acumularea amonte fiind Raul Mare iar cea din aval lacul de la Rau de Mori. Aici se si observa ca canalul de restitutie ce duce in lacul Rau de Mori e (aproape) la nivel cu gura de evacuare din galeria electrocentralei subterane, deci, in principiu, apa s-ar putea capta aici inapoi din acumularea inferioara spre a fi pompata spre Raul Mare.

Nu stiu pana unde s-a si realizat la constructie in privinta echipamentelor, dar daca se doreste o centrala cu pompaj, de ce nu se ia in calcul completarea acestui sistem? Cata vreme aici avem ambele acumulari construite si proiectul initial ar fi fost conceput in acest scop (daca e adevarat).