Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nicolaem

#465
posibil dar de capacitati mici. productia la gaz e similara cu lunile trecute, peste 1GW. la carbune e chiar crescuta semn ca au pornit ceva rezerve
problema e de la vant, care nu bate deloc de ceva vreme, de acolo pierdem peste 1GW.
si consumul stim toti ca e mare acum de la AC.

iar fotovoltaicul edoar un vis frumos prin bule ecologiste. daca ne uitam pe ziua de azi de canicula extrema, abia da 1GW cateva ore pe zi.



LE se pare că Elcen a pornit de se putea. Plus mult cărbune.

https://www.economica.net/romania-trage-de-orice-mw-disponibil-ca-sa-tina-becul-aprins-au-repornit-centrale-pe-carbune-grupuri-oprite-pentru-revizii-s-au-anulat-opriri-programate_760575.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3nEpDaAMdV9xNBaiFeHdkkg_M7wIZQw0Gy1qEWTnW6acvyu5ZuIOTXbOg_aem_jitutiLQAqT-qP_376_FXA

Konter

" Din cele 184 de proiecte cu contracte de racordare încheiate și cu autorizații de construire care vizează producerea energiei din surse regenerabile, doar 10 sunt prevăzute cu instalații de stocare. Din acestea 10, numai cinci urmează să fi puse în funcțiune în acest an.
În total sunt 878 de proiecte cu avize tehnice de racordare (ATR) în termen de valabilitate.
Este vorba de proiecte de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cu puteri aprobate pentru evacuare mai mari sau egale cu 1 MW, la data de 1 martie 2024.
Cele 878 de proiecte au puterea totală maximă aprobată pentru evacuare de 34.580 MW.
Dintre acestea, 365 au contracte de racordare încheiate (13.555 MW).
Un număr de 77 (1.845 MW) dintre proiectele cu contracte de racordare încheiate au autorizații de construire și autorizații de înființare emise de ANRE.

Firma Distribuție Energie Electrică România are cele mai multe astfel de proiecte (69), urmată de Distribuție Energie Oltenia cu 54 de proiecte și Transelectrica cu 30.
Compania Rețele Electrice Banat are 17 proiecte, Rețele Electrice Dobrogea 8, Delgaz Grid 5, iar Rețele Electrice Muntenia are un singur proiect.
Totuși, Transelectrica este lider detașat când vine vorba de distribuirea pe operator de rețea a puterilor maxime aprobate pentru evacuare (MW) aferente proiectelor cu contracte de racordare încheiate, autorizații de construire transmise la operator și cu punere în funcțiune în perioada 2024 – 2030. Astfel, compania are 4.874 MW. Este urmată de DEER cu 970 MW și DEO cu 605 MW.
REB are 278 MW, RED 218 MW, Delgaz Grid 52 MW, iar REM 49 MW.
Delgaz Grid și Transelectrica au patru proiecte fiecare, RED trei, iar REM are doar unul.
Cu 964 MW Transelectrica este lider și în ceea ce privește distribuirea pe operator de rețea a puterilor maxime aprobate pentru evacuare (MW) aferente proiectelor cu contracte de racordare încheiate, autorizații de construire transmise la operator și autorizații de înființare emise de ANRE, cu punere în funcțiune în perioada 2024 – 2030.
Compania este urmată de DEER cu 395 MW, DEO cu 304 MW, RED cu 53 MW și REM cu 49 MW.
La fund se află Delgaz Grid cu 47 MW și REB cu 34 MW."
Sursa

nicolaem

https://www.g4media.ro/vechile-centrale-pe-carbune-esentiale-pentru-asigurarea-energiei-ministrul-burduja-anunta-ca-romania-va-cere-prelungirea-termenelor-de-functionare-in-ciuda-green-deal.html

,,Am căutat în aceste zile toate soluţiile posibile pentru a creşte producţia de energie electrică, în condiţiile în care avem niveluri ridicate de consum. La această oră, consumul este de peste 8.200 MW. Şi e important să acoperim cât mai mult din acest consum din producţia proprie pentru a nu apela la importuri mai mari. Un gând special pentru oamenii minunaţi de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) şi din Valea Jiului. Depăşim la această oră 1.250 MW producţie în termocentralele pe cărbune. În condiţii tehnice deosebit de dificile, cu multe echipamente vechi, la temperaturi caniculare, echipele de specialişti au găsit mereu soluţii. Au repornit grupuri, au rezolvat în timp record avariile apărute, au muncit ore suplimentare pentru a da României energie. Paroşeniul funcţionează bine, la CEO avem patru grupuri în funcţiune şi mâine vom avea cinci (două la Turceni, două la Rovinari, unul la Işalniţa). Am fost şi la Gorj, şi în Valea Jiului. I-am cunoscut pe unii dintre aceşti oameni şi am văzut condiţiile în care muncesc zi şi noapte. Pentru mine, ei şi toţi cei din sectorul energetic românesc, din producţie, transport şi distribuţie, din Dispeceratul Energetic Naţional – Transelectrica şi mulţi alţii sunt eroii acestor zile", a scris Burduja pe o rețea socială.

TVlad

#468
Ma uitam aseara pe graficele de productie din trecut, in aceeasi perioada a anului. Iata de exemplu comparatia cu anul 2012, la fel de secetos si canicular.








Powered by API/PUM imgur uploader

Am redus in medie consumul cu 1000MW dar productia cu peste 2200MW, numai din carbune. Celelalte capacitati de productie aparute intre timp sint intermitente si, ce sa vezi, tocmai acum nu te poti baza pe ele. Un cretinism absolut sa opresti productie in banda ca sa nu o inlocuiesti cu alta forma de productie constanta. Daca as fi fost unul dintre eroii din termocentrale l-as fi "gratulat" putin pe Burdujel.

nicolaem

#469
Daca chiar vrei sa injuri pe cineva trebuie sa mergi mai in spate putin.

Cel putin la Ghinea si Virgil Popescu care erau ministrii cand s-a lucrat la acel PNRR si ni se prezentau grafice de inchidere la carbune.
In 2019 inca aveam peste 2GW carbune functional real , nu pe hartie

TVlad

Sigur ca nu e el singurul vinovat; daca nu ar fi fost tot felul de ageamii in posturi cheie, nu ar fi fost acum nevoie de eroismul oamenilor din productie.

pest1969

Doar o mica clarificare. Nu are nicio treaba Ghinea - in calitate de ministru al fondurilor europene - cu ce vine de la diversele ministere, implicit cu ce a venit de la Min Energiei. Aia din ministerul lui Ghinea doar puteau sa spuna ca un proiect sau altul au sau nu au sanse de aprobare la Bruxelles. Ei doar centralizau ce venea de la restul si se asigurau ca proiectele sunt eligibile.
Problema mare - ca si la CNAIR, CFR etc - e legata de incapacitatea administratiei romanesti de a folosi banii primiti de la UE de-a lungul vremii.
 Investitia de la Iernut nu e gata dupa atata vreme. Retelele nu au fost modernizate in ritmul in care s-ar fi putut moderniza.
 Elcen Bucuresti e mai degraba nemodernizat, desi ar fi fost bani. Chiar si Hidroelectrica nu a reusit sa-si faca centralele mai productive sau sa termine investitiile incepute.

nicolaem

#472
chiar are si a zis-o el ca are. s-a laudat public cu asumarea asta curajoasa.
evident si Popescu. pentru ca au lucrat impreuna. deasemenea si asta se lauda cu planul ambitios.
hai sa nu o dam spre politica. la fel de corect e ca UE ne-a impins sa facema asta si cei 2 s-au dovedit suficent de nincompetenti sa zica da.
mai jos anexa din PNRR:



marele noroc e ca pare ca Mintia merge bine inainte, un proiect cu care tot Popescu se lauda, dar eram pesimit ca se va face (companie din Irak)

pest1969

Avem gaz si nu suntem in stare sa terminam centrala de la Iernut si dvs va concentrati pe carbune si pe PNRR.

Romania nici nu mai prea are carbune. Si ala care e prin Gorj e amestecat la greu cu steril. Cand faci o investitie pe 30 de ani intr-un grup energetic trebuie sa te asiguri ca ai si carbune. Eventual de calitate. Si ca il poti extrage, ca nu mai suntem inainte de 1989 cand se puteau stramuta fara nicio problema localitati intregi.
Vorbiti de acele grupuri energetice de parca ar sta carbunele la poarta lor asteptand sa fie bagat in cuptoare.

Strategia UE are oarece logica, dar doar daca o urmeaza toate tarile. Noi avem capacitate de transport destul de mare cu Bulgaria, dar ar trebui sa aiba si bulgarii cu Grecia ca sa ne fie utila energia regenerabila tuturor. Degeaba bate vantul prin Grecia daca energia aia nu poate ajunge si la noi. Sau invers.
Noi nu prea am reusit sa dezvoltam reteaua nici macar sa ne asiguram noua transport eficient de la sursele de productie catre consumatorii in nevoie, daca tot avem sursa serioasa de vant in Dobrogea.
Sa nu mai zic ca avem 0 proiecte off-shore, momentan.

La preturile PZU de acum, prosumatorii or sa investeasca in solutii de stocare si vor face si treaba statului.

Mai e putin si trebuie sa inchidem un reactor si nu prea avem solutii. 

paulmare

La iernut turbinele sunt de 5 ani on site, asteapta sa le monteze, sa vedem anul asta daca o sa fie gata - oricum mare lucru nu o sa aduca Iernut, sunt 430 de mw
Daca elcen-urile din bucuresti (in bucuresti au mai pus cate o turbina pe cet-uri) galati etc unde sunt termoficari ar fi facut ceea ce e la oradea - ar fi fost o treaba , sau daca cumva ar fi legiferat sa fie si la noi tarif de rezerva de capacitate sa faca vreun operator gen petrom sau altcineva o centrala care sa porneasca cand e nevoie de ea si cand nu e sa aiba tari de rezerva de capacitate din care sa isi amortizeze investitia si sa plateasca salarii etc ca oamenii vin la lucru indiferent ca au ordin de pornire sau nu au, probabil ca ar fi aparut cei 2000 de mw de gaz care ne lipsesc acuma
alea cu pnrr sunt tarife nerealiste - probabil ca o sa le ia cineva sa incerce o schema gen Iernut

nicolaem

Eu ziceam de cărbune sa stea în funcțiune doar până era gata Iernut și Mintia. Atât. Nu e vb de 30 de ani lipsa de cărbune. Zic doar de decizia politică de a nu le prelungi viața 2 -3 ani.

pest1969

Asta e o chestiune birocratica. Se poate rezolva rapid. Nu cred ca vor sa le demoleze imediat doar pentru ca au trecut o bifa in PNRR.
La noi e mai greu cand trebuie sa facem ceva efectiv, cum pare a fi la Iernut.

Iernut poate nu e mult ca si capacitate, dar e suficient cat sa reduca presiunea de pe preturi. Scopul nu e neaparat sa functionam pe importuri 0, scopul e sa nu avem preturi mari. Bulgarii scot carbunele din peisaj cand bate vantul puternic la noi sau sunt precipitatii semnificative si e productie mare pe hidro.

shift2rail

Ma tem ca Ro este in pozitia geografica ingrata a Frantei: insuficient de la nord sau la sud, ptr a beneficia din plin de forta eolianului, respectiv solarului.

Aceleasi probleme, aceleasi solutii pe termen mediu: nuclear si demand-response masiv.

nicolaem

sa vedem maine ce facem...
astazi desi consumam doar 5GW nu suntem in stare sa producem mai mult de 4.
Vant inca 0 desi avem ploi si furtuni.
Speram sa nu dureze mult pierdearea acelui reactor.
Mi se pare una din cele mai dificile perioade dupa mult timp

hermes

S-a dat vreun comunicat ceva de la Nuclearelectrica? Se stiu cauzele decuplarii sau timpul de revenire la regim normal de lucru?
The only time Success comes before Work is in the dictionary.