News:

Doar 30 minute de editare!
Poți edita propriul mesaj timp de doar 30 minute după ce l-ai scris!

Main Menu

Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

TVlad

Pai daca tot ii dam inainte cu eficienta energetica, poftim rezultat, scade consumul  :)

carutasul

eu mă gândesc că la cei 1000MW produși când e soare de fotovoltaice  se mai adaugă încă cel puțin atât produs în instalații offgrid. Pare că producția fotovoltaică a devenit profitabilă și la asta mai ajută și manevrele care mie mi se par dubioase prin care prețul la furnizori se menține ridicat deși prețul la gaze a scăzut și de plouat a plouat mereu (subvenționarea necondiționată a prețului pentru consumatorii casnici) ...

dr4qul4

A fost Pastele si toate fabricile au fost inchise. Iar orasele au fost golite, asa ca nici acasa/la birou nu a consumat nimeni curent.
Vremea a fost perfecta de stat afara, nici prea cald pt a porni aerele conditionate, nici prea frig pentru a porni caldura.
Majoritatea pensiunilor au panouri solare, iar romanii si-au montant si acasa panouri solare, macar pentru apa calda. Cateva becuri cu led nu au cat sa consume. Daca nu sunt si alea solare (peste tot au aparut lampi de gradina cu alimentare solara).
Energia produsa pt consum propriu din instalatiile on-grid, nu este contorizata de SEN.

Si sa nu uitam ca a crescut exponential energia produsa din carbune. Energie termica, nu electrica :)

Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

carutasul

eu am folosit coceni, mai ca la țară, am dat-o pe tradiție :)
Dar dincolo de asta, e evidentă scăderea globală de consum datorată panourilor solare, inclusiv firme dintre clienții mei și-au montat pentru reducerea facturii pentru că deja a devenit o povară așa că presimt că pe perioada verii consumul redus se va generaliza și nu prea sunt sigur că e corelat cu eventuala scădere a producției industriale ...

dumbravaandrei

Si mai este categoria celor cu panouri care sunt in scenariul de autoconsum - ei nu apar nicaieri pentru ca nu injecteaza. Am si eu doua cazuri din astea (tatal si socrul). In comunele unde locuiesc sunt zeci de case care functioneaza in modul asta.

carutasul

da, așa zisesem și eu, offgrid. Dar  sunt două tipuri de consum care nu se contorizează, indiferent dacă ești conectat sau nu la rețea, ce se produce intern nu se contorizează. Ceea ce vedem acum, 600-1000 e doar ce se produce și nu se consumă intern. E adevărat că probabil o mare parte sunt producătorii propriu-ziși, dar eu asta presupuneam, că tot cam atât se produce pentru consum local.

dumbravaandrei

Nu off-grid, conectati la retea, fara sa injecteze (doar ca stie inverterul cand sa traga din retea sau sa dea din baterie)

paulmare

^ https://economedia.ro/record-de-paste-consumul-de-energie-a-scazut-azi-sub-3000-mw-e-cel-mai-mic-de-cand-transelectrica-ofera-date.html - prosumatorii sunt cei care injecteaza in retea (chiar si cei care au baterii, si eu am dar si injectez).
Cred ca se refera distinsul gazetar la autoconsum - din astia sunt multi, incepand de la cei cu un panou si un microinvertor montat pe balcon care mai acopera din consumul casei, pe cei cu sisteme care nu injecteaza, si ii include si pe prosumatori - fiecare incearca sa isi consume cat de mult din curentul propriu (fie "clasic" cu priza sau heblu, fie cu NodeRed sau Home Assistant sau mai stiu eu ce chestii, cand e soare incarci masina, incalzesti apa in puffer ca sta doua zile fierbinte, incalzesti sau racesti casa cu pompa de caldura etc)
Cei offgrid adevarati ca e Paste sau nu, nu conteaza de nici o culoare pentru retea doar la statistica, pentru ei e o casa fara energie electrica desi poate ca proprietarul decat sa dea 20000 de euro la electrica pentru cativa stalpi a preferat de banii aia sa isi ia cateva zeci de kwh baterii si un generator pe gpl pentru a le incarca in zilele cand nu e sufiecient soare :)

rota

Cred ca e pt prima data cand solarul e pe primul loc:

Powered by API/PUM imgur uploader
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

Konter

" condițiile în care în România sunt instalați doar 4.600 MW în regenerabil iar la orizontului anului 2030 ținta este de aproape 15.000 MW, Transelectrica arată că integrarea surselor de energie regenerabilă produce deservicii sistemului energetic național, atât tehnic cât și comercial, într-o analiză referitoare la necesitatea instalării capacităților de stocare.
Mihai Nicuţ - lun, 01 iul. 2024, 12:03


 Transelectrica se plânge deja de "consecințele negative" ale regenerabilelor asupra funcționării sistemului energetic: creșterea complexității operării, degradarea frecvenței, risc mai mare de avarii, prețuri mari și volatile
Pe scurt, tehnic, operarea SEN a devenit mult mai complexă, interția sistemului scade și se degradează frecvența, flexibilitatea sistemului se reduce și crește riscul producerii avariilor și a extinderii acestora. Comercial, mai multe regenerabile integrate în sistem duc la creșterea dezechilibrelor și a prețului energiei de echilibrare, chiar la reducerea producției din regenerabil, cu consecințe negative legate de recuperarea investițiilor, și la creșterea volatilității prețurilor"
Sursa

dumbravaandrei

Păi să bage stocare și scapă de problemele astea...

Din păcate, mentalitate de neolitic la cel care a făcut această  afirmație... probabil că e ferm convins că producția trebuie să fie centralizată și planificată, ca acum 70 de ani.

carutasul

echilibrarea e o problemă destul de dificilă, dar când exagerează îți dai seama că au alte obiective decât buna funcționare. Zilele astea am tot văzut articole că a crescut prețul pe piața de echilibrare, presupun că e o problemă reală deși alternanța zi-noapte e destul de predictibilă, pe solar cred că se poate calcula chiar foarte precis , mai complicat pe eolian, dar probabil că operarea unei termocentrale în acest regim nu e prea rentabilă. Dar dacă te ocupi de problemă probabil că rezolvi, mai ales că nu suntem primii...
Acum ... producția trebuie cumva centralizată și planificată, că de aia e SEN (și interconectat și cu restul Europei) doar că în alt mod. Problema e că dacă ei nu încearcă să rezolve situația ea se va agrava, pentru că tot ceea ce fac e să crească prețul și să determine și mai mulți consumatori să își ia niște panouri, crescând și mai mult dezechilibrele (mi-am luat și eu câteva deși nu intenționam, fix din acest motiv :) )

nirolf


Capacitatea instalată în panourile fotovoltaice ale prosumatorilor a ajuns la același nivel ca cea din parcurile industriale. Distribuția pe zone a investițiilor


QuoteSunt peste 3.200 MW instalați în parcuri fotovoltaice în România, din care 1.630 MW în parcuri industriale și 1,61 MW în capacități ale prosumatorilor, arată datele RPIA, patronatul firmelor cu activități în domeniu din România, transmise pentru Economedia. Surprinde nivelul la care au ajuns prosumatorii, care au egalat practic capacitatea marilor parcuri fotovoltaice.

[...]

Din punct de vedere al distribuției pe zone, capacitățile fotovoltaice sunt în:

Regiunea Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui): 27,2 MW (parcuri), 209,53 MW (prosumatori)
Regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea): 77,5 MW (parcuri); 169,9 MW (prosumatori)
Regiunea Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman): 694,8 MW (parcuri); 238,59 MW (prosumatori)
Regiunea Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea): 215,9 MW (parcuri), 174,99 (prosumatori)
Regiunea Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș): 92,8 MW (parcuri); 184,55 (prosumatori)
Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj): 265,3 MW (parcuri), 239,76 MW (prosumatori)
Regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu): 194,3 MW (parcuri), 207,83 MW (prosumatori)
București-Ilfov: 12,4 MW (parcuri), 192,89 MW (prosumatori).


nicolaem

^^ cine "sa bage stocare"?
Si de care?
usor de zis...

carutasul

cred că în primul rând nu e bine tratată "piața de echilibrare". În mare parte Hidroelectrica poate echilibra sistemul cu brio, doar că probabil producția e deja arvunită sau habar n-am... poate ar trebui cumpărată în avans o cantitate de echilibrare, cu riscul de a nu se folosi. Nu prea mă pricep la cum funcționează piața asta dar cred că nici ei :)