News:

Doar 30 minute de editare!
Poți edita propriul mesaj timp de doar 30 minute după ce l-ai scris!

Main Menu

Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

dumbravaandrei

@nicolaem atat cei care produc, cat si alti teriti interesati sa faca un business din asta, ca nu e interzisa asocierea.

nicolaem

ok dar ai niste sume?

ai nevoie de stocare de ordinul G, care costa miliarde.
au firmele de eoliene banii astia? maindoiesc.
Hidro ar putea face cateva statii de pompare prin tara dar vad ca nu au nimic in plan. Exclud Tarnita, ela e prea mare si scump sa fie vreodata facut. si dureaza zeci de ani, deci nefezabil

carutasul

Eu mă gândeam în primul rând la folosirea capacității existente. Din câte am văzut puterea pe hidro variază între 1000 și 3000 de Mw; presupun că se poate rezerva o capacitate pentru echilibrare, dealtfel cred că și acum se folosește pe o scară mai mică. În loc să vinzi totul pe bursă la preț mai mic, mai păstrezi o rezervă pe care o folosești pentru echilibrare la preț mare. Singura condiție e să faci calculele bine și în interesul firmei, nu ca pe vremea când intrase în faliment vânzând mai multă energie ieftină decât putea produce la băieții deștepți. Acum pare că situația s-a schimbat, sper că definitiv...

dumbravaandrei

^^ 1MWh de stocare e pe la 500k EUR. Cu mentenanta ~30k eur/an. Raportat la pretul unei eoliene, sunt bani de alune... Ca sa poti avea rezervele necesare pentru procesul de injectie, nu-ti trebuie mai mult de 1:1 cu puterea instalata. 
Cel mai mare parc eolian din Romania este cel de la Cogealac, cu ~250MW putere instalata. un astfel de proiect de stocare nu cred ca o sa ii ajunga mai mult de 130 mil de eur. Pana acum, acolo s-au investit peste 2 miliarde de euro. Asa ca nu cred ca un 10% e o problema critica din punctul asta de vedere.

Ce e drept, tehnic, nu e usor un astfel de proiect. Ia timp si planificare logistica exemplara. In timpul asta mai poti pune 2 eoliene si speri sa ai vant din pupa :)

nicolaem

nu prea ti se potrivesc cifrele. ai o eroare de factor 4 la costurile de la Cogealac!

Parcul eolian a insemnat o investitie de 1,1 miliarde euro si contine 240 de turbine eoliene cu o putere totala instalată de 600 MW. Intreaga capacitate a parcurilor eoliene CEZ a fost pusa in functiune la sfarsitul anului 2012.

sursa:
https://rwea.ro/comunicat-de-presa-wind-open-day-6/

Nu zic ca nu se poate, zic doar ca sunt costuri imense. E usor sa zici "sa faca aia". Aia tre sa mute costurile tot la tine ca si consumator final.

dumbravaandrei

Poate sa aiba si 5TW instalati. Injectarea o face printr-o statie de 250MVA, la 110kV. Statia este amplasata la Tariverde. Am scris putere instalata cu gandul la puterea de injectie. Imi mentin afirmatia si pentru cei 2mld de EUR si pentru cei 130 mil eur. 

nicolaem

#456
ok, dreptul tau. Parerea ta vs Site oficial al unei firme din consortiu.
Dacă citești mai atent o sa vezi că e vb de mai multe stații. Articolul tau face diferența între Fântânele și Cogealac.

Sa nu fim naivi. Cineva care investește 2 miliarde într-o capacitate de producție nu se conectează prin stații subdimensionate sa își saboteze propria investiție.

Remarc doar ca si pe threadul de "masini electrice' esti obijnuit sa indoi cifrele sa iti dea cum vrei tu.

dr4qul4

Bateriile de spring si tesla trebuiesc reciclate.
Vor fi perfecte penteu prosumatori.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

nicolaem

Așa este. Dar asta nu rezolva o problema de SEN. Acolo ai nevoie de capacități de ordinul GWh sincronizare "după cum bate vântul".

Mai simplist putem sa vedem aceste costuri ale energiei verzi în preturi. Cu toate că energia din combustibili fosili este la același preț sau chiar mai ieftina decât acum 10 ani ( gaz / petrol ) energia electrică e mult mai scumpă. E și mai curata într-adevăr și asta e f bine. Vor mai trece multi ani până când va fi și ieftină.

carutasul

Prețul combustibililor e la fel dar s-au introdus certificatele verzi. E o formă de intervenționism pe piață și în același timp de finanțate prin taxarea suplimentară a utilizatorului final. Din punctul meu de vedere e o măsură discutabilă, intervențiile statului în economie trebuie să fie principial vorbind limitate ca timp și valoare pentru a putea menține un  echilibru. E de înțeles până la un nivel, fiindcă ajută noii producători să intre pe piață, dar în final și noii producători să devină eficienți. Energia solară și cea eoliană au potențialul de a deveni eficiente, momentan ne aflăm încă într-o perioadă de expansiune și pot să fiu de acord să le încurajăm, dar de la potențial până la eficiența reală e un drum mai lung. Trebuie ca la un moment dat, în câțiva ani, să ajungem la concurență reală, pentru că de aia le-am separat.

nicolaem

ce rau stam zilele astea.....importam la greu zilnic
si evident f scump. daca ne uitam la grafic hidro porneste puternic seara cand se duce soarele dar degeaba, nu e capacitatedestul.
para ca nici carbunele nu reuseste sa mai treaca de 1GW

https://www.zf.ro/companii/piata-deraiaza-energia-franta-germania-70-euro-mwh-respectiv-89-euro-22428466


GIV

https://www.zf.ro/companii/piata-deraiaza-energia-franta-germania-70-euro-mwh-respectiv-89-euro-22428466

O piaţă care deraiază: Energia în Franţa şi Germania, 70 de euro/MWh, respectiv 89 de euro/MWh, în România preţ exclusivist de 149 de euro pe MWh. 

de ce la noi e pret exclusivist?

nicolaem

vezi mai sus. ti am raspuns la intrebare inainte sa o postezi ;)

nicolaem

#463
https://economedia.ro/ziua-si-recordul-720-euro-mwh-costa-curentul-diseara-si-importam-masiv-de-la-vecini-la-pranz-e-60-de-euro-si-putem-exporta-cantitati-mici.html

Ziua si recordul: 720 euro/MWh costă curentul diseară și importăm masiv de la vecini. La prânz e 60 de euro și putem exporta cantități mici

LE am pus pe un grafic Puterea instantanee (SOLD consum-productie) pe intreaga luna iulie.
Rau e putin spus, importam zilnic aproape nons stop:



Parca spunea cineva pe aici ca vom avea carbuna ca backup de pornit. nu prea vad sa fie cazul, sau am inchi mai mult decat trebuia

TVlad

Sint inchise niste unitati pe gaz, probabil de la Elcen.