Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cristi N

Pe pagina de facebook a Energomontaj a fost publicat pe 21 septembrie un film de 25 de minute despre constructia liniei de 400kV Cernavoda - Stalpu.

https://fb.watch/nsgZkLrljD/

TVlad

#406
Filmul e interesant si bine realizat insa nu e clar daca proiectul a fost sau nu incheiat.
De asemenea, nu sint sigur ca acei stilpi sint chiar cei mai inalti din tara. E posibil ca acela abandonat de la Bechet construit in anii '60 sa fie mai inalt.

Ca fapt divers, am remarcat undeva intre Cernavoda si Valea Dacilor pe partea de sud a autostrazii A2 ca sint in lucru inca doua linii noi de inalta tensiune. Nu stiu ce traseu au insa lucrarile mi s-au parut impresionante si ma bucur ca am depasit faza "construit pe vremea lui Ceausescu":






Powered by API/PUM imgur uploader


PS: Se pare ca sint doua linii noi dublu circuit ce leaga statia din Medgidia Sud cu magistralele existente nord-sud:

"Racordarea LEA 400 kV Isaccea Varna şi LEA 400 kV Isaccea Dobrudja în staţia 400 kV Medgidia Sud, 2 linii noi de 400 kV care permit conectarea la SEN Bulgaria."

De pe pagina Electromontaj:

https://electromontaj.ro/elementor-8463/


RobertH

https://www.economica.net/inca-un-pas-spre-finalizarea-inelului-de-400-kv-transelectrica-scoate-la-licitatie-lucrarile-pentru-linia-resita-timisoara-sacalaz_698635.html

QuoteTranselectrica a lansat în sistemul electronic de achiziții publice licitația pentru "trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porţile de Fier - Reşiţa - Timişoara - Săcălaz - Arad, etapa II: LEA 400 kV dublu circuit Reşiţa-Timişoara-Săcălaz"

Valoare estimată a lucrărilor pentru trecerea la 400 kV a liniei electrice aeriene (LEA) Reşiţa-Timişoara-Săcălaz este de circa 236 de milioane de lei, potrivit datelor din anunț. Finanțarea este asigurată din bani europeni, prin Fondul de Modernizare. Lucrările ar trebui finalizate în 22 de luni de la data atribuirii contractului.

Transelectrica așteaptă ofertele companiilor interesate să se înscrie la licitație până la 27 noiembrie.

Iată de fapt ce presupune lucrarea, potrivit descrierii din anunț:

"Execuția LEA 400 kV Reșița – Timișoara – Săcălaz necesită realizarea etapizată a următoarelor lucrări: – realizarea tronsonului LEA 400 kV dublu circuit Reșița – Icloda, în paralel la cca. 30 m de traseul LEA 220 kV dublu circuit Reșița – Timișoara existent;

– realizarea tronsonului LEA 400 kV simplu circuit Icloda – Săcălaz (traseu nou);

– efectuarea conectării LEA 400 kV d.c. Reșița – Icloda cu LEA 400 kV s.c. Icloda -Săcălaz, realizându-se astfel un circuit LEA 400 kV între stația Reșița și stația Săcălaz;

– realizarea tronsonului LEA 400 kV simplu circuit Icloda – Timișoara. Întrucât traseul acestui tronson care este paralel cu LEA 220 dublu circuit Reșița – Timișoara și se suprapune cu axul existent (zona localităților Moșnița Nouă și Timișoara), se vor scoate de sub tensiune ambele circuite ale LEA 220 kV până la finalizarea tronsonului;

- efectuarea conectării LEA 400 kV d.c. Reșița – Icloda cu LEA 400 kV s.c. Icloda -Timișoara, realizându-se astfel un circuit LEA 400 kV între stația Reșița și stația Timișoara".


[CN1060370] "Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porţile de Fier - Reşiţa - Timişoara - Săcălaz - Arad, etapa II: LEA 400 kV d.c. Reşiţa-Timişoara-Săcălaz"

AdrianRO

In zona de sud-vest e singura parte ce ramane lipsa din inelul de 400 kv.

Sa speram ca va castiga o firma serioasa.

nicolaem

as formula Sus si Vest, deoarece harta de mai sus e veche. Sectorul de 400 Ungaria - Nabad -  Oradea e finalizat de vreo 2 ani.

TVlad

#410
Chiar asa, e pusa in functiune de aproape trei ani dar Transelectrica afiseaza inca vechile harti.

https://www.transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-harta/-/harta_WAR_SENOperareHartaportlet

https://infooradea.ro/linia-electrica-aeriana-400-kv-oradea-nadab-a-fost-pusa-in-exploatare-si-va-securiza-alimentarea-cu-energie-electrica-partea-de-nord-vest-a-tarii/

"Linia Electrică Aeriană 400 kV Oradea Sud – Nădab a fost pusă  saptamana trecuta în funcțiune făcând astfel posibilă intrarea în exploatare comercială a întregului tronson de 400 kV Oradea Sud – Nădab – Bekescsaba (Ungaria).

Investiția în valoare de 4 milioane de lei a fost finalizată cu șase luni înainte de termenul contractual, lucrările fiind executate de către SC Electromontaj SA București. Realizarea acestui tronson de linie va permite creșterea capacității transfrontaliere cu Ungaria la 1000 MW.

,,Operaționalizarea Liniei 400 kV Oradea Sud – Bekescsaba (Ungaria) reprezintă o reușită în ceea ce privește securizarea alimentării cu energie electrică în partea de nord-vest a țării, permițând astfel o dezvoltare economică sustenabilă a acestei zone, atât prin posibilitatea de racordare de noi consumatori, cât și de noi centrale de producție din surse regenerabile. Această investiție are o contribuție semnificativă la creșterea siguranței Sistemului Electroenergetic Național, la reducerea costurilor cu managementul congestiilor de rețea și la reducerea consumului propriu tehnologic. Unul dintre cele mai importante beneficii este acela că va permite implementarea unor programe importante de investiții și mentenanță majoră în zonă, cu impact în îmbunătățirea performanțelor tehnice și a fiabilității rețelei electrice de transport. Punerea în funcțiune a acestei linii la jumătatea perioadei contractuale a fost posibilă datorită eforturilor și implicării contractorului Electromontaj SA București, a echipei de specialiști ai CNTEE Transelectrica SA, a autorităților județene și locale din județul Bihor și a Electrica SA. Le adresez mulțumiri colegilor mei care au contribuit la așezarea în linie dreaptă și la ducerea la bun sfârșit a acestui proiect, precum și constructorului care a înțeles importanța deosebită a investiției și a turat motoarele la maximum. A fost un succes de echipă, un rezultat al unei colaborări foarte bune cu autorități și cu ceilalți operatori implicați. Este dovada că se poate!", a declarat Cătălin NIȚU, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Lucrările au fost demarate în luna august 2020 și au constat în realizarea a 14 fundații, asamblarea și ridicarea a 15 stâlpi necesari pentru finalizarea tronsonului LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab, aflat în conservare din anul 2008, ca urmare a unor dificultăți legate în principal de procedurile de expropriere. Investiția, care va asigura creșterea capacității de interconexiune a țării și va contribui la completarea Inelului de 400 kV al României, a fost reluată în vara acestui an după mai bine de 12 ani de blocaje.

Proiectul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea Sud – Bekescsaba (Ungaria), o investiție totală de peste 87 de milioane de lei, a fost dat în folosință parțial începând cu anul 2008 și anume tronsonul de dublu circuit, LEA 400 kV Nădab – Bekescsaba (Ungaria) cu o lungime de 60 de kilometri, din care pe teritoriul României 22 de kilometri, simultan cu LEA 400 kV Arad – Nădab. Tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab are o lungime totală de 72 de kilometri."

Dagda

Se pare ca avem un nou record la exportul de energie electrica

RobertH

"Noroc" cu bulgarii ca au oprit un reactor si au nevoie de energie luna asta, importa constant 1GW. Mai recuperam si noi din importurile de peste vara cand ungurii si bulgarii au stiut sa grabeasca proiectele pe fotovoltaice.


mirceaeliade

QuoteÎn intervalul 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, producţia industrială (ca serie brută) s-a diminuat cu 5,1%, faţă de primele nouă luni din 2022, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,9%) şi industriei prelucrătoare (-4,6%). Pe de altă parte, industria extractivă a crescut cu 3,7% src
De ce a scazut productia de electricitate atat de mult?


dr4qul4

Sa fie de la panourile fotovoltaice montate pe case? De la folosirea dispozitivelor cu eficienta energetica mai ridicata? Sau unii romani s-au pus pe economie?
Am vazut ca prin sate au cam stins lumina anul asta (atat pe strada cat si la case)
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

RobertH

Economie si in mare parte la industrial ceea ce nu e de bine (Alro de exemplu a fost inchis pentru o perioada). La fel ca la consumul de gaz care a scazut. Nu cred ca si-a pus nimeni sonda pentru extractie de gaze in curte.


stangabriel

https://www.transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-grafic/-/SENGrafic_WAR_SENGraficportlet

https://www.g4media.ro/reactorul-1-de-la-centrala-nucleara-de-la-cernavoda-a-fost-decuplat-din-cauza-vijeliei-anunta-isu-dobrogea-mesaj-ro-alert-rafale-de-vant-de-peste-100-de-km-pe-ora-constanta-sub-cod-rosu-de-ploi-s.html

Reactorul 1 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă a fost decuplat din cauza vijeliei, anunță ISU Dobrogea, sâmbătă seară. Constanța se află sub cod roșu de ploi și furtună.

IGSU a emis un al doilea mesaj RO-Alert pentru județul Constanța, de data aceasta pentru rafalele de vânt foarte puternice, de 100 km/oră.

Mesajul, de alertă extremă, avertizează populația să evite deplasările și să se adăpostească. Avertismentul este valabil până în 19 noiembrie, ora 01:00.

Chiar cand ma uitam la eoliene, am vazut ca au scazut si ele, posibil pentru ca avem peste 100km/ora viteza vantului. Noroc ca hidro a compensat pierderea de putere.

nicolaem

https://economedia.ro/electromontaj-si-siemens-au-castigat-un-contract-de-160-milioane-lei-de-la-transelectrica-pentru-realizarea-unui-obiectiv-de-interes-national.html

Asocierea Electromontaj (companie românească cu o istorie de 70 de ani) – Siemens Energy (gigant german cu multiple domenii de activitate) este câștigătoarea unui contract de 161 milioane lei pentru două lucrări –  ,,Trecerea la 400 kV a LEA Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu" și ,,Extinderea stației 400/220 kV Brazi Vest" care ajută, pe viitor, la evacuarea în sistem a mii de MW realizați în centrale eoliene și fotovoltaice. Acesta este un proiect integrat, considerat de interes național și finanțat prin Fondul de Modernizare al UE. Termenul de implementare este de 40 de luni. Departajarea ofertei câștigătoare a fost făcută 95% prin preț și 5% prin perioada de garanție acordată.