Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

TibiV

Pai nimeni (nici un producator "clasic") NU are voie sa opreasca instalatiile cand si cum are chef...
Sunt obligati sa notifice Transelectrica cu multa vreme inainte,

La producatorii "verzi" nu se aplica: "nu bate vantul", "este innorat"... Nu este decizia lor, este decizie "de sus"...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

carutasul

mie mi se pare ciudat că acum, când avem export circa 1500MW ( mai dimineață era și mai mult) apare și 1MW la instalații de stocare. Mă gândeam că având surplus ar trebui să încarce, nu să descarce. Sau o fi legat de faptul că e cerere mare în Ucraina, după demolarea barajului, nu am idee... Dimineață Cernavodă +Hidroelectrica produceau mai mult decât consumul național (redus, că e duminică și nici cald nu e) 

Oneinthecrowd

@carutasul: Poate incarcarea bateriilor e inclusa in consumul national. Ce e 1MW la nivel national?

dumbravaandrei

Ideea e sa le incarci cu curent cat mai ieftin si sa le descarci cand curentul e cat mai scump.
Cat despre UA, centrala nucleara de la  Zaporijia e inchisa de cel putin 4 luni si parca nici la baraj nu produceau nimic de cateva luni.

carutasul

păi asta e dilema, dacă 1MW înseamnă că debitează sau încarcă. Dacă debitează, când aveam 3800MW numai din hidro ar fi trebuit să fie ieftin, n-ar avea sens. Mâine e luni și probabil va fi mai scump. Dar poate exista și explicația că se fac probe :)

nicolaem

in dimineata asta Exportam 3GW !!!


nicolaem

#396
pe caldura asta am zis ca e moment bun sa ma uit la SEN pe luna iulie sa vadem care a fost mixul energetic.
pe termen mediu mi se pare ca avem perspective f bune o data cu cresterea capacitatii instalate de eolian si fotovoltaic.
un mare avantaj il avem cu hidro care regleaza capricile vremii.

poza 1:
energie eoliana + fotovoltaica generata vs consumul total.



poza 2
echilibrarea componentei verzi de mai sus prin hidro astfel incat curba intregii energii verzi (hidro+foto+eolian) sa urmeze necesarul de consum destul de bine.


stam mult mai bine decat majoritatea tarilor din jur car par sa se bazeze prea mult pe o singura resursa regenerabila si al nevoia apeleaza la carbune sau gaz.
putem sa scoatem carbunele din productie mai repede decat ne asteptam daca nu ne trezim cu un alt dragnea care sa blocheze investiile in derulare.

RobertH

Noroc ca au reparat centrala de la Petrom Brazi la timp fix inainte sa sara consumu spre 7-8 GW altfel eram pe import 1 GW constant. Termocentralele pe carbune is constant oprite din cauza defectiunilor.

De ar face proiectu ala cu fotovoltaice de la Arad de 1 GW ar fi excelent. Romania e foarte in urma la capitolul asta, chiar si Bulgaria produce dublu din solar. S-a ales subventionarea panourilor fotovoltaice pe cladiri rezidentiale dar alea nu prea injecteaza mult in sistem.

nicolaem

#398
Nici eu nu sunt fan de dat bani pe 5k la persoaje fizice. Cheltuirea acelorari bani pe proiecte mari era mai eficienta.
Pare ca parcul de la arad e sigur la fel si cateva eoliene mari in moldova.
In cativa ani vor livra in sistem. Ar trebui sa fie gata atunci si Iernut.
2 3 ani sa mai tragem de carbunele ala....

RobertH

Mai mult 2 ani. Doar reactoarele 3 si 4 vor elimina complet carbunele pentru ca iarna tot va fi nevoie de el. Romania a produs pe noiembrie-aprilie constant cam 1 GW din carbune.
Centrala de la Iernut are vreo 400MW dar Romgaz vrea sa inchida vechea productie care e 300MW din cauza normelor de poluare. Deci defapt adauga doar 100 MW. Mai eficient si putin poluant dar problema ramane. Ar mai fi centrala pe gaz de la Mintia dar aia va dura pana se face, daca se face.

Iarna din anu asta a fost buna pentru eolian si hidro. De e seceta sau nu bate vantu ... tot import. Deci carbunele e aici pana in 2030 daca se tine Nuclearelectrica de promisiune. 

nicolaem

#400
sunt un pic mai optimist. poate ca daca iei in calcul si riscurile politice de la noi si proasta administrare sa fie cum spui.
avem experienta anilor recenti cu recorduri negative in acesti 5 ani cu doar 1MW eolian instalat:



la nivel de "ar trebui" carbunele pe final de deceniu ar putea ramana functional ca rezerva, si binenteles ca la nevoie putem importa ca si pana acum de la bulgari. independenta energetica nu o vad 100% oricand.
dar daca ma uit la medii lunare inclusiv in ianuarie 2023 am exportat energie, iar carbunele a fost responsabil doar de 13% din total.
acel maxim 1GW din carbune poate fi eliminat de 3GW regenerabili instalati, care sunt deja autorizati plus cei 1.7GW de la Mintia. in 5 ani sunt perspective reala ca ~4.7GW sa intre in productie in varianta super optimista. daca jumate din astea s-ar transforma in realitate vreo 2.5GW tot ar intra.

temerea mea e sa nu renunte acel privat la Mintia sa il considere neprofitabil, asta daca se concretizeaza Doicestiul, desi acolo cred ca lucrurile vor merge mai greu decat se discuta acum

carutasul

Mie o problemă mi se pare concentrarea de eoliene aproximativ într-o singură zonă. Asta duce la salturi de producție doar când bate vântul în Dobrogea. Dar alaltăieri venind de la Voroneț spre casă m-am intersectat cu segmentele de eoliană de care parcă s-a și postat, care mergeau în direcția inversă, spre Iași. Deci pe măsură ce o să avem capacități în mai multe locuri (chiar și mai mici) e de sperat să avem și o producție mai uniformă, pentru că vântul poate nu bate peste tot la fel... Până la urmă nici panourile solare individuale nu sunt rele, pentru că se scad din consumul SEN, deci efectul e cam același. Și ce îmi place la ele e că produc exact când funcționează AC-ul.

RobertH

#402
Inlocuirea carbunelui prin surse de energie intermitenta (gen eolian) si sa e bazezi pe import nu e o strategie buna pentru noi pentru ca toti vecinii nostri fac asta. Toti vecinii se chinuie sa isi acopere consumul si toti vor sa renunte la carbune in viitor, unii si la gaz (Moldova). Noi nu suntem Germania sa avem vecini cu productie stabila pe nuclear si carbune sa respiram usurati daca nu bate vantu sau nu e soare. De aia fara Mintia, carbunele ramane in mix pana terminam reactoarele nucleare. Firma greceasca pare serioasa dar fara finantare se opreste distractia si daca is intarzieri deja ne apropiem de termenul de 2030 cand primul reactor trebuie pus in operare. Sincer am mai mare incredere in promisiunea Nuclearelectrica.

Panourile solare individuale nu is rele dar au o slabiciune in SEN clasic fara smart grid. Daca e tensiunea prea mare in retea, nu poti injecta energie. Ori e consumul prea mic sau is multi prosumatori in zona si toti se "lupta" sa injecteze energie sau asta e tensiunea livrata de distribuitor. De aia panourile fotovoltaice fara baterii din rezidential is ineficiente fata de un parc fotovoltaic care de obicei e legat direct de LEA de 400kV.


nicolaem

#403
Intermitenta in Ro o reglam din hidro. De asta am pus acele grafice si am zis ca avem un mix f bun.
Doar amandoi am fost deacord ca la noi carbunele e constant inspre 1GW. Deci nici vb de reglaj. Azi el e doar necesitate.

stangabriel

^ Daca nu grabim finalizarea hidrocentralelor cu deviere:ex Jiu si Basca- Siriu, macar sa le grabim pe cele cu acumulare :  ex Siret si Olt.