Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

carutasul

pe de altă parte o să ai și o ciurdă de ecologiști care o să te împiedice să faci barajul.... Uneori justificat, alteori doar ca să se justifice pe ei...
Eu zic că totuși s-ar putea să se justifice și bateriile în anumite condiții. Înțeleg că vorbim de un proiect pilot care e mai mic și care s-ar putea extinde. La avantaje văd câteva: posibilitatea să îl amplasezi unde ai nevoie (chiar dacă nu e nici un râu în preajmă) posibilitatea unei rețele numeroase de stații mici (ca putere) deci defectarea sau oprirea uneia pentru revizie nu afectează funcționarea rețelei, posibilitatea de a implementa așa ceva local chiar pe liniile de medie tensiune (ba și de joasă tensiune). ( aici s-ar cuveni și disclaimerul că eu fiind electronist tind să văd favorabil orice e cu baterii :) ) . De exemplu se discuta mai devreme de decolmatarea lacurilor de acumulare, ce ar însemna, cât ar putea dura, cât ar putea costa, aici mentenanța e minimă iar când schimbi tranzistorii sau bateria poți face asta într-o zi.  Chestia cu fabricatul în China e relativ, dacă soluția e ok se va putea face oriunde în funcție de condiții. Și compresorul de la frigiderul meu Arctic tot în China e făcut, e chestiune de optimizare de preț. Odată ce europenii vor constata oficial că în China nu există economie de piață și prețurile nu sunt corecte și bateriile și compresorul se vor face în altă parte :)  Ce mă interesează e "return of investment" dar văd că e greu să obții informații...

nicolaem

in afara de like pe net nu vad potentialul la asemenea baterii. ca sa conteze pe threadul asta (SEN) tre sa fie mult scalate.
partea "eco" e doar asa o chestie prin care ne opunem la orice. cum facem bateriile astea sa conteze cu adevarat la nevel de UE macar? scoatem tot litiu din pamant din Chile?
am gasit aici o comparatie, nu stiu cat de corecta e:
https://cleantechnica.com/2020/04/25/how-long-can-lithium-ion-energy-storage-actually-last/


carutasul

Da, lucrurile sunt destul de complexe. Nu am analizat exact de ce de exemplu australienii pare că au nevoie cu adevărat de așa ceva. Pe de altă parte, stațiile astea nu sunt mobile; nici nu sunt sigur că e necesar să fie baterii litiu-ion pentru că la mașini dimensiunile contează, aici nu. Însă ce pot să zic că mie (care nu sunt energetician) mi se pare că a apărut o posibilitate de realizare a unor rețele locale, care doar să fie interconectate cu SEN pentru a suplini lipsurile temporare. Fotovoltaicele de pe casă, stații mici de stocare, eoliene mai mici ar putea fi integrate în niște "rețele de cartier". Evident asta at fi un fel de schimbare de paradigmă, dar ar spori și reziliența rețelei pentru că ar fi niște sisteme distribuite care nu ar mai depinde de sistemul mare și ar avea o oarecare producție chiar și dacă pică interconexiunile sau producători majori. În fine, eu zic că e de urmărit. Apropo de grafic, evident că sistemele astea nu ar fi făcute să țină înmagazinată energia o săptămână, ci mai degrabă pe intervalul zi/noapte, unde raportul nu e deloc rău față de pompare.

carutasul

acum am o dilemă: a început să apară și în dreptul "instalațiilor de stocare" o cifră, acum e 2Mw. Doar că nu îmi e clar când intră și când iese :)

TVlad

#379
Stie cineva de ce au fost construiti si niciodata folositi acesti stilpi colosali de la Bechet? Ar fi trebuit sa fie o linie de conexiune cu Bulgaria.











Powered by API/PUM imgur uploader

Cel de pe malul bulgaresc e mai scund dar al nostru cica are 197m inaltime. Fotografia nu poate reda dimensiunea reala dar la fata locului senzatia e extraordinara.

carutasul

din câte îmi amintesc eu de când eram copil, stâlpii ăștia aveau și linie. Taică-meu, care era fotograf amator, făcuse chiar și niște poze dar grănicerul din zonă a venit și l-a admonestat că e "obiectiv strategic" așa că, din ce știu eu, nu le-a mai developat.( asta se întâmpla în anii '80 când tocmai își cumpărase "Dacia" și făceam plimbări scurte prin zonă, încă nu se impusese cartela la benzină) . ( în schimb deja nu prea se mai găseau substanțe pentru fotografie deci nu prea le mai lucra decât când era musai, de exemplu poze de la evenimente). Mă gândesc că poate între timp linia a fost mutată, nu știu, dar cred că dacă nu erau firele aș fi remarcat, nu eram chiar mic, clasa a șaptea, a opta, pe acolo ...

TVlad

Ciudat sa dezafecteze o linie in care s-a investit atita. E banuiam ca nu a fost functionala deloc pentru ca pe Google Earth nu am remarcat sa mai fie si alti stilpi in continuarea acestora.

nicolaem

avem un pic m ai la vest o dubla de 400kV peste Dunare. legatura cu Koslodui.
poate era in plan inca una

carutasul

Senzația la fața locului e de "tour Eiffel" :) De asta a și scos aparatul foto...
Sigur, nu pot garanta pentru o amintire de acum 40 de ani, dar cum ziceam, atunci nu am remarcat lipsa firelor ...

carutasul

În poza asta de pe google earth eu zic că apar și firele. Însă nu sunt sigur că e vorba de același stâlp...



TVlad

#385
E acelasi stilp; de cind e fotografia? Mai mult de 15 ani cred ca nu are.

Am aflat de la cineva de incredere ca a fost o linie de 220 kV intre Isalnita si Boicinovti (BG) inaugurata pe 30 martie 1967.
In timp, dezvoltarea sistemului de 400 kV din Romania si constructia centralei nucleare de la Kozlodui au dus la inlocuirea ei cu cele doua linii de interconexiune intre Tintareni si Kozlodui (400 kV).

Stilpii ceilalti, de dimensiuni obisnuite, ar fi fost demontati si refolositi.

Linia aceasta veche a functionat multi ani, a fost amortizata, nefiind nicidecum un alt produs avortat al epocii de aur gen Vilcele - Rm. Vilcea cum am banuit la prima vedere.

Drax

Aveti idee de ce e oprit de cateva zile un reactor de la Cernavoda?

carutasul

^ nu am idee de când e poza, am luat-o de pe Google Earth. Dar... cât de veche să fie? Deci cumva confirmă că în anii '80 ( să fie '82-'83, aproximativ atunci a cumpărat taică-meu "Dacia" și încă nu era cartela la benzină :) ) linia avea și fire așa cum îmi amintesc. Stâlpul chiar era măreț, iar în Bechet nu era nici un obiectiv turistic, nici măcar o cofetărie pe malul Dunării, așa cum se vedea pe malul bulgăresc ...

Oneinthecrowd

@Drax : este in revizie de o luna


SN Nuclearelectrica SA anunţă că Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 07.05.2023. Desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional va avea loc la ora 11:00.

Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane și bugetare corespunzătoare.

În perioada opririi planificate, se vor efectua activităţi din următoarele programe:

– Programul de mentenanță preventivă;

– Programul de mentenanță corectivă;

– Programul de inspecții;

– Programul de testări obligatorii pe perioada opririlor planificate;

– Programul de implementare modificări de proiect.

Lucrările se vor executa în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă.

Sursa: https://www.nuclearelectrica.ro/2023/05/05/intrarea-unitatii-2-cne-cernavoda-in-programul-de-oprire-planificata-incepand-cu-data-de-07-mai-2023/

RobertH

Am tot cautat si eu pe net sa vad mai multe informatii despre reactorul oprit. Am gasit ca va fi repus in functiune in 15.06.2023.

Am fost suprins sa gasesc ca Transelectrica au actualizate si centralizate datele unitatiilor de productie.

https://www.transelectrica.ro/ro/web/tel/productie

De exemplu la nr. 5 gasesti lista cu unitatile in reparatie planificata sau accidentala.