Infrastructura militara in Romania

Started by Gyn, September 07, 2014, 11:37:07 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Aici e locul, la infrastructura militara.

Harry

Am sa fiu f f f mare hater si imi asum minusurile si injuraturile ce vor urma. Iubesc ideea de armata romana si tot ce inseamna armata unei tari. Dar mie mi se pare ca dpdv al pregatirii militarilor suntem mult in urma... Si nu dau vina pe soldati, ei executa ce li se ordona. Problema e undeva sus pe chain of command.

Avem demonstratia de azi.

https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/234014224426783/

Din punctul meu fac multe greseli tactice. Da nu sunt specialist in armata dar totusi. Sa stea asa in camp deschis avand in lateral "padure" si dealuri plus o casa. Intr-un scenariu real un sniper sau un cuib de mitraliera ii curata. Apoi taburile au o distanta mult prea mare intre ele pentru a asigura o protectie suficienta la trecerea de la un tab la altul. Si ar mai fi momentul de balbaiala si timpul f mult pierdut cu scoaterea targii si a ranitului.

Dupa ce i-am vazut pe ai nostri ma uit apoi la rusul asta (da ok e spetsnaz, dar totusi) care indoaie o bara de metal cu tibia.



:banned:


Io

#62
 :lol: Pai fimul asta sau ce vrea el sa fie e poanta serii. Adica noi, Politia Militara am iesit cu TAB-u' pe corso dar dusmanu' nu doarme, dom'le, ba se si apuca sa traga dupa noi de-l paradeste pe TAB-u' 1. Asa ca noi, vitejii de serviciu mergem fain frumos sa luam de-acolo un coleg ranit. Pe care-l transportam pe o targa portocalie, contrastul e perfect pentru cine vrea sa traga dupa noi. Noroc ca de data asta se trage cu gloante oarbe (motiv pentru care, pustime Call of Duty, trebuie sa armeze de fiecare data, asa face AKM-u') da' daca nu nimereste targa aia portocalie poate vede mai binisor ciorapeii nostri albi adusi peste bocanc, ca la parada. Sa dea bine la tv, probabil, care tv e un pricajit de telefon mobil.
Inca: Alfa aia, baietii care se duc sa traga, pai aia se deplaseaza ca pe frontul de infanterie (cum am "invatat" si eu acum iaca se fac 40 de ani) cind avansezi spre transeea de cucerit? Ha? Si tot cu comanda salt inainte? De curiozitate comanda "aviatie inamica la joasa inaltime" o mai aveti? Sa stiu, pacatele mele, ultima oara la nu stiu ce concentrare m-au facut lent major in rezerva sau pe-acolo.
Da' "bomba in mijlocul plutonului" mai este? Sa stiu ce sa le strig baietilor bombardati, ma rog, dac-a ramas ceva intreg de ei dup-aia.
Simpatic si cum victimu' de pe targa se desface el din chingi si banuiesc ca se urca-n TAB.
Si nu cumva, da' nu cumva ca vreun TAB sa iasa de pe asfalt si sa-i ia la alergat si la mitraliat pe cei care ne-au impuscat colegul, ca daca se strica TAB-u' trecind peste santul ala pe care il trece usor un Subaru Forester. Ca daca se strica?
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

kitsune

Se întâmplă și la case mai mari  :D

Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

TibiV

Quote from: Io on March 06, 2020, 11:14:47 PM
... da' daca nu nimereste targa aia portocalie poate vede mai binisor ciorapeii nostri albi adusi peste bocanc, ca la parada.
:lol: :lol: :lol:

De acord cu tine, cu doua mici observatii:

1. Targa este portocalie probabil ca sa o vada mai bine gasca aia de civili/observatori/arbitri din fundal... (Dar legat de targa as fi observat altceva: primul vehicul - "cel atacat" - este singurul care are o targa... Ce s-ar fi intamplat daca - vorba 'lentului meu - "inamicul neam-prost" ar fi atacat al doilea sau al treilea TAB, fara targa?!...   :lol: )

2. Ciorapeii: daca citesti cu atentie "legenda" care insoteste filmarea, vei vedea ca este vorba despre: "Vânătorii de Munte din Miercurea Ciuc în acțiune! Militarii Batalionului 24 Vânători de Munte "General Gheorghe Avramescu" sărbătoresc 80 de ani de existență a unității."

De cand a fost infiintat corpul vanatorilor de munte, asta a fost tinuta lor: cu ciorapei albi la vedere...
Probabil ca pe munte, in zapada, ciorapii sunt singurii care NU se vad... 
;)

PS
Comanda parca era fie "Prin flanc cate unul, salt inainte!", fie "Pluton/grupa, salt inainte!"
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Io

#65
^ Ah, favoritii mei, vinatorii de munte. Arma grea, asa impune muntele.

Povestea cu ciorapii albi e un mit care pentru ceilalti alpinisti sper ca a disparut, macar de o generatie, mitul fiind ca vipera sare la culoare deschisa si deci va musca din soseta alba/bocanc nu din piciorul omului. Sare pe dracu, o prostie cit casa data de frici ancestrale si de necunoastere acolo unde s-ar presupune ca ar trebui sa se stie, zice ca oamenii astia stau pe munte. Ihim, in practica bietii soldati apuca sa stie munte cit unul care n-a iesit vreodata din Caracal.
Traditional cred ca asta le e uniforma de parada cu sosete albe rasfrinte peste bocanc, asta e ok pe Kiseleff. Sper din toata inima ca prin zapezile din Rodna sa fie echipati altfel (aici expertiza e la companiile producatoare si la noi, civili/pasionati, nu la ei), altfel dau de lucru Salvamontului ori de cite ori ies iarna din cazarmi. N-ar fi pentru prima oara ...
Un coleg vazind un traseu de catarare batut de vm-isti i-a poreclit constructori de drumuri pe verticala: cel care batuse traseul folosise un numar gigantic de pitoane proaste complet fara rost. Ma rog, sa trec peste estetica alpinismului, nu e locul aici si e oricum un domeniu sa-i zic asa, prea de nisa.
La noi exista putina spre deloc literatura in privinta razboiului pe munte, cei interesati pot cauta despre razboaiele intre Italia si Austria purtate in Dolomiti in secolul trecut. Azi exista trasee turistice (peste 1000 de km! LE - peste 5000 km !!!) si de Via Ferrata pe-acolo si aproape oricine poate vizita cazemate, adaposturi, tunele la altitudine (peste 1100 m lungime sapate cu tehnologia anilor 1910). Majoritatea refugiilor si a traseelor montane ale zonei sint cele construite in razboaiele acelea, s-au folosit tactici "neortodoxe", inclusiv tiruri de artilerie pentru declansarea de avalanse asupra inamicului (urmele obuzelor pe stinci sint clar vizibile si azi), avalansa declansata de pe Marmolada in 1916 pare ca a omorit intre 3 si 4 mii de oameni ... 
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

TibiV

Ca intotdeauna.
Se cearta stapanii, mor supusii...  :(

In loc de obuze, ar fi fost mult mai cool sa foloseasca bulgari de zapada. Din aia facuti cu mana, nu cu tunul...

Anyway, inclin sa cred ca acele jambiere (albe) nu aveau DOAR un rol decorativ.
Erau absolut necesare pe munte.
Dar, deh, probabil trebuia ceva distinctiv pentru "noua arma". Cum nu puteau sa le puna coarne de cerb in frunte, le-au pus jambiere albe... Util cand vine majurul: "Racane, alea sunt jambiere curate?... Le speli acum si iesi maine pe platou cu ele ude in picioare!..."

Pana la urma vorbim de simbolistica.
Daca aviatorii au uniforme albastre, avioanele lor vor fi mai greu de doborat de o SAM/AAM ?....

La marinari nu ma bag, ca dungile alea merg drept camuflaj doar daca pitesti crucisatorul printre zebrele din Africa....  ;)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Earthchild

#67
"Puloverul alb din bumbac cu dungi bleumarin era piesa ideală pentru a combate vremea rea cu care aveau de a face pescarii din nordul Atlanticului.  În 1858, Marina Franceză a adoptat-o în uniforma oficială. Specificații tehnice: gulerul trebuia să fie rotund, trebuiau să se regăsească 21 de dungi albe (cu lățimea de 20 mm) și 21 de dungi albastre (cu lățimea de 10 mm) pe bluza/puloverul Breton, iar pe mâneci câte 15 dungi din fiecare. 21 reprezintă numărul de victorii pe care a avut-o flota lui Napoleon împotriva Marii Britanii (hm, de aia au adoptat-o și britanicii?). În plus, se credea că cei căzuți peste bord erau mai ușor de reperat."

kitsune

Aha, cu tricoul am lămurit-o. Da' pantalonii? Zi de pantaloni, de unde a venit ideea aia de pantaloni fără prohap, cu nasturi pe lateral de nu știai dacă nimerești în buzunar sau în AZP.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Earthchild

#69
Tot francezii (deh, dintotdeauna trendsetteri) au conceput in anii 1700 "pantalonii de punte" cu partea frontală dintr-o singură piesă petrecută de jos in sus, fără asperități gen nasturi sau alte "bijou-uri". Se închideau in lateral și erau esențiali pentru evitarea "accidentelor de muncă" in epoca velierelor: agățarea involuntară in cordaje sau in ochiurile plaselor in timpul manevrelor.

"Le pantalon à pont est une partie de vêtement constituée d'une pièce d'étoffe en forme de trapèze qui se rabat sur le devant d'un pantalon, de bas en haut. Il sert de fermeture et s'attache par un boutonnage sur les côtés et à la ceinture.
Ce pantalon a été mis au point en France au xviiie siècle pour les différents métiers de la mer qui nécessitaient un pantalon dont l'avant ne présentait aucune aspérité (tels que des boutons) pour éviter de se prendre dans les cordages et les mailles des filets. Il se porte généralement avec une vareuse (sans bouton non plus), comme uniforme de certaines marine militaires.
Il existe deux types de ponts différents, le petit (étroit sur le devant du pantalon) et le grand (qui recouvre le ventre)."

kitsune

Ah, și noi am "modernizat" ideea, adăugând centura standard cu pafta "stema RSR", petrecută prin niște găici într-un mod atât de complicat încât operațiunea de dezechipare rapidă în caz de cufureală era sortită eșecului.
Bănuiesc că de când s-a trecut la ținuta bălțată s-a renunțat la modelul ăla. Și la AZP-uri.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Harry


Cristi N

Pentagonul, plan de 130 mil. dolari pentru a transforma România într-o fortăreață la Marea Neagră

Pentagonul are planificată pentru 2021 o investiție substanțială pentru modernizarea bazei militare românești de la Câmpia Turzii, ca parte a intențiilor SUA de a transforma România într-o fortăreață NATO la Marea Neagră, scrie publicația militară Stars and Stripes, care citează o propunere de buget înaintată Congresului american.

Este vorba despre o investiție totală de 130,5 milioane de dolari, în urma căreia fosta bază aeriană sovietică de la Câmpia Turzii ar urma să devină un punct–cheie pentru operațiunile forțelor aeriene ale armatei SUA în sud-estul Europei, mai ales pe segmentul misiunilor aeriene care au ca scop descurajarea agresiunilor Rusiei.

Numit The National Defense Authorization Act for 2021, documentul oficial transmis Congresului SUA arată că investiția de 130,5 milioane de dolari de la Câmpia Turzii ar fi cel mai mare proiect de construcții militare din străinătate din programul European Deterrence Initiative, inițiat de Pentagon în iunie 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea.

Forțele Aeriene ale SUA au cerut o modernizare majoră a bazei folosite deja de piloții americani. Proiectul Pentagonului prevede construirea de piste de aterizare pentru avioane cargo, un depozit de combustibil, un hangar pentru avioane și alte facilități necesare unui număr crescut de avioane.

Forțele militare americane din SUA și-au crescut gradual misiunile din România după anexarea Crimeei, dar până acum cele mai multe operațiuni erau realizate la Baza Aeriană Mihail Kogalniceanu din Constanța. Anul trecut însă, Pentagonul a trimis la din Polonia Câmpia Turzii drone MQ-9 Reaper pentru a fi mai aproape de Marea Neagră, un punct fierbinte pe harta regiunii.

Propunerea de buget înaintată de Pentagon prevede și alte investiții în bazele militare din Europa: 59 milioane de dolari în baza din Rota (Spania), 36 milioane de dolari pentru baza din Ramstein (Germania) și 25 de milioane de dolari în baza Spangdahlem (Germania).

Aceste informații se înscriu într-un cadru mai larg al arhitecturii de securitate NATO de la Marea Neagră.

România, centru de gravitație al NATO la Marea Neagră, are nevoie de o întărire militară semnificativă, se menționează într-un raport de anul trecut al think tank-ului Center for European Policy Analysis, care oferă un plan pentru eliminarea vulnerabilităților de pe flancul estic.

Ionut

"Fortareata" de 130 milioane de dolari. Rade Putin in papuci.

Harry

#74
Suma e mica dar sa nu uitam ca la MK se lucreaza zi si noapte la extinderea bazei , iar de vreo 4 zile vin in draci chartere Delta din USA . Maine vine un A350 de la Detroit