Autostrada A13 Sibiu-Bacău

Started by Ionut, March 12, 2014, 10:38:16 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pista_bacsi

Acordul de mediu va dura un pic si era perfect daca se apucau de el mult mai repede. Din fericire zona respectiva trece doar printr-o zona protejata ROSAC0352 (Persani) care are 2 habitate (fag, stejar & carpen) si 7 specii (ras, vidra, urs, lup, radasca, broasca, soparla). In general sunt specii si habitate destul de comune prin zona.

E bine ca s-a evitat ROSPA0037 (Dumbrăvița - Rotbav - Măgura Codlei) cu 31 de specii. E o zona deosebita si complicata din punct de vedere a mediului si a constructiilor spun asta pentru ca eu am crescut prin zona din jurul la lacurilor. In caz ca vreti sa va delectati las acest link cu pasari

Feri

S-a reluat activitatea  pe șantierul autostrăzii Sibiu - Făgăraș DRDP Brașov 17.01

pista_bacsi

#3077
Am verificat azi in memoriu de mediu si am mintit ieri. Varianta traverseaza aria naturala protejata Dumbrăvița - Rotbav - Măgura Codlei (ROSPA0037), pe o lungime de 1363 m și aria naturală protejată Perșani (ROSCI0352), pe o lungime de 3840 m. Traverseaza ROSPA0037 in colt, dar eu nu ma asteptam ca zona protejata sa fie pana la fermele de pasari.





Powered by API/PUM imgur uploader

marius.firtonea

Makyol au adus din nou doua foreze mici in zona nodului de la Boita.

TibiV

De la Crisuper 1: Nodul rutier Boita! Autostrada a13 Sibiu-Brasov-Bacau! Tronsonul 1 Boita (A1) - Avrig/Marsa (DJ105G)


Mama proștilor este mereu gravidă... :)

cfdp

Erau comentarii in trecut, dar intradevar mult teren agricol al localitatii Boita se duce pe apa "Sambetei/autostrazii". Si mai am o nelamurire: de ce pe sensul spre Sebes nu s-a incercat racordarea la A1 inainte de viaduct Talmacel si s-a preferat un viaduct paralel, este drept cu gabarit de bretea. Stim ce laborios este realizarea acestuia (inaltime deschideri...). Oricum este un comentariu degeaba. Numai asa de dragul conversatiei :D .

M_Z

@cfdp din cauza gândirii cnair de a lega mai mult de două trasee într-un singur nod. De aceea avem nodurile astea amestecate gen 2 A + 1 DN.
Scump , complicat dar na , face de toate. Că nu face bine contează mai puțin.

Dpmdv sunt câteva principii de urmat:
- nod între 2 autostrăzi;
- continuitate pe traseul cu trafic majoritar;
- DN legat doar la una dintre autostrăzi cu legătură la cealaltă indirect prin prima autostradă; eventual sporit Nr de benzi pe traseul comun daca e cazul.

Aceste spaghetti interchange ocupa mult spatiu, implica niste costuri mari și derutează participanții la trafic. Și toate astea doar ca să scutești un ocol de 4-5 km. Nu mi se pare fezabil.


M_Z

Quote from: EugenRo on January 17, 2025, 11:48:50 AM^ Inca o ocazie pierduta pentru ca integra mai multe proiecte, daca tot faci ceva de la zero:



Pe scurt, prevederea unei minicenturi petru localitatea Vulcan care sa se continue cu actuala centura Cristian (D73G), prin nod.
Cine a parcurs shortcut-ul Predeal-Paraul Rece-Cristian-Vulcan-Codlea intelege. Drumul trece prin mijlocul zonelor rezidentiale, apoi inghesuindu-se prin centrul comunei.

In fine.. :zen:

ideea e buna si utila. pe langa faptul ca nu se mai arunca la gunoi drumul de legatura existent dar se si poate creea o zona de dezvoltare imobiliara/logistica intr-o zona libera si linistita si cu un acces rutier bun la infrastructura locala.

azi am avut timp+chef de desenat si daca ma tot incerca talentul am facut si eu o varianta cu ceva modificari.





1. am pastrat traseul DJ112B cu tot cu  pasajul de pe DJ asa cum e prevazut in SF A3; o mica economie si mai putin deranj;
2. am mutat bretelele de pe stanga autostrada si legatura peste A3 din niste motive care se pot observa pe Google earth  :whistling:
3. autostrada la nivel si pasaj peste autostrada; e mult mai ieftin asa si se ocupa mai putin teren;
4. am aranjat putin bratele giratiilor; cu cat sunt mai egal distantate bratele cu atat functioneaza mai bine;
5. giratia de pe dreapta autostrada am mutat-o in interiorul zonei din Cristian unde e dezvoltarea imobiliara -> conexiune rapida cu acces concentrat la DN73 prin drumul de legatura si la VOBV prin A3 nou; astfel zona respectiva are un acces rapid catre Brasov gen +5min fata de o proprietate aflata in Cristian la DN plus cu alternativa de acces prin A3 - VOBV - zona de nord si de est a Brasovului;
6. am mutat capatul VO Vulcan la intersectia DJ112A cu DJ111; reduce nr de intersectii si creeaza o zona de dezvoltare imobiliara/logistica cu acces rapid la zona Brasovului prin A3 sau prin drumul de legatura existent si DN73; cam la 10 min de DN73;

Ar trebui abordat cu o etapizare de genul:
- etapa I nod - inclus in proiect A3 inca de acum;
- etapa II VO Vulcan ramura sud implementare prin CJ sau CL Vulcan; utila, scurta, ieftina si cred ca fara mari dificultati tehnice;
- etapa III VO Vulcan ramura nord implementare prin CL Vulcan - de perspectiva in functie de dezvoltarea zonei; nu e ceva neaparat foarte util pentru traficul de tranzit aceasta ramura pentru ca se pot asigura legaturile prin viitorul nod de la Codlea, e mai mult ceva ce tine de urbanismul Vulcanului.

pista_bacsi

#3083
VO Vulcan nu ar fi necesar daca ar exista 10km A3 Codlea (intrare dinspre Fagaras/Sibiu) pana la Cristian/Rasnov pentru ca ar scoate traficul de tranzit din Codlea, Vulcan, poate chiar Ghimbav (cu un ocol 6km vs 12km pe relatia E-V). Mai mult ca sigur ar degreva un pic si DN73A (Poiana Marului). Ai merge 67km Sercaia-Predeal trecand doar prin Paraul Rece, Persani si Vladeni. Ar fi lux pentru zona/Romania.

Asta ar fi o prioritizare/optimizare ca tot am scris despre asta zilele trecute.

ovicor

La Avrig, din giratoriul nordic al nodului ar fi utila o centura vestica pana in DN1, practic o "relocare" a DJ 105G care-i intortocheat, prin localitate.

pasadia

Pentru cine ar fi utila?

Daca vrei sa ajungi in zona turistica din valea avrigului (cabana Suru si Barcaciu si pensiunile din vale) nu te ajuta, caci tot prin avrig trebuie sa o apuci. Daca vrei sa ajungi spre Bradu si Hula Bradului, atunci esti o exceptie totala (poate 1 din 1000 care ar folosi acel nod). Daca vrei sa ajungi inspre valea Porumbacu (cabana Negoiu si pensiunile din valea aia) ti-ar fi fost mai util un nod la intersectia cu DJ105J. Sau fie, la intersectia cu DN1 dintre Porumbacu si Scoreiu.

Nu cred ca centura propusa de tine ajuta foarte mult. Pe datele de intrare actuale, cu nodurile plasate asa cum sunt plasate, eu as prefera ca CJ Sibiu sa faca un nod intre DJ105J si DJ105F, nod care sa fie legat spre ambele DJ-uri printr-un drum care sa lege Porumbacu de Sus de valea Avrigului (cum ar fi de exemplu DC51, dar adus la standard de DJ).

gicu

Ar fi și foarte scumpă. Are de traversat 2 râuri și o cale ferată. Plus că este legătură A13-DN1 foarte aproape, în nodul Boița.


mirceaeliade

^
Q: cand se estimeaza ca se vor face?
A: conform graficului

 :troll:

pista_bacsi

O să ofer o mică poveste cu o parte din problema traseului pe A13. Pe vremea când era primar la Ozun actualul prefect a schimbat traseul să treacă pe lângă zona protejată și satul Ilieni. Motivul a fost să protejeze terenurile și localnici din Ozun. Pe bună dreptate cei din Ilieni acuma fac scandal punând presiune prin noul primar asupra traseului.

Traseul ar putea trece intre Dobolii și Ilieni sau Dobolii și Podul Olt și să se continue între Chichis, Ozun și Coseni. Partea amuzantă e ca localnici din Ilieni au obținut conversațiile de la prima schimbare de traseu.

Acuma e o "bătaie" locală intre nemti si germani sau varianta locala unguri și maghiari pentru locația traseului care a fost mutat discutabil in primă instanță. Mi-e greu să cred ca localnicii din Ilieni pot accepta acest traseu așa ca până se revizuiește tot noi vom pierde prin întârzierea SF-ului.

PS: Zona protejată este de fapt o zonă agricolă în zona de lângă sat, dar asta e o altă poveste.







Powered by API/PUM imgur uploader