Autostrada A13 Sibiu-Bacău

Started by Ionut, March 12, 2014, 10:38:16 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

iulic

Analiza cost beneficiu (ACB) este o lucrare foarte tehnica, iar partea de cuantificare monetara (monetizare) a externalitatilor (venituri / costuri indirecte, respectiv pentru intreaga societate) este poate cea mai dificila parte. Veniturile si costurile directe dau rentabilitatea financiara (RIR/F), iar daca includem externalitatile obtinem rentabilitatea economica (RIR/E).
Externalitatile se cuantifica monetar prin metodologii dezvoltate in ani de zile in cercetarea universitara, deci nu e cazul sa incercam a ne imagina cum s-ar cuantifica una sau alta. Metodologiile sunt foarte variate/eterogene, in functie de tipul de externalitate, nu exista una unitara pentru toate tipurile de externalitati. Unele metodologii sunt indicate in ghiduri de realizare a ACB. Sunt cel putin trei ghiduri foarte bune disponibile, unde iti poti face macar o idee despre cum se cuantifica externalitatile (evental consultand studiile de caz):
1. European Commission (2015), Guide to Cost-Benefit Analysis of Investment Projects. Economic appraisal tool for Cohesion Policy 2014-2020, Luxembourg: Publications Office of the European Union, http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/studies/pdf/cba_guide.pdf
2. European Commission (2021), Economic Appraisal Vademecum 2021-2027 - General Principles and Sector Applications, https://ec.europa.eu/regional_policy/en/information/publications/guides/2021/economic-appraisal-vademecum-2021-2027-general-principles-and-sector-applications
3. European Investment Bank (2023), The Economic Appraisal of Investment Projects at the EIB, 2nd Edition, March 2023, https://www.eib.org/attachments/lucalli/20220169_economic_appraisal_of_investment_projects_en.pdf

PS: Daca e off topic, postarea mea poate fi mutata la o alta sectiune, mai potrivita.

 

oneLess

#3031
De la Makyol via CNAIR cu curtoazia Euro24Info

Cum arată și unde se va construi cel mai complex nod rutier din România

(Simulare nod Boița)


danutzu_1069

#3032
A mai fost postat aici

Dar cand "fura" filmarile unii de la altii...

alecu26

#3033
Superb acel pod metalic in arc peste nimic. (OK...e Cibinul ala. Asemănător cu Oltul care curge un pic mai incolo). Ofof...ce ușor e copy paste ul asta în proiectare. Ce mai contează costurile de sute de ori mai mari în execuție.
Proiectarea sa fie ieftina.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

miahi

Sincer cred ca "Epoca de Aur" a realizarilor marete e inca vie, din pacate ...

Exemplificare la ce zicea @alecu26 mai sus:





Powered by API/PUM imgur uploader

cfdp

#3035
Contractul este executie cu proiectare. S-ar putea ca solutia sa fie mai ieftina pt constructor.
Precedente: Pitzarotti a proiectat si adus din Italia PODURILE metalice. Retter foloseste structurile combinate metal beton. UMB grinzile tipice +predale in toata tara. Acum s-a specializat si pe metal. Nota: UMB a preluat combinat metalurgic Resita. Deci la Turci poate au fabrica tipizate si este mult mai usor decit sa refaca "tipare- matrite" sau sa cumpere de la altii. 
Pentru prefabricate este ffff costisitoare realizarea cofragului-metalic. Ca sa se amortizeze trebuie o anumita productie. Nimeni nu isi permite sa schimbe la fiecare pod tiparul
 In plus standadele la caculul hidrauluic s-au schimbat mult, crescand gradul de asigurare. Oltul este, in zona, cu un curs controlabil iar Cibinul nu. Nu ar fi surpriza ca debitele sa fie relativ apropriate.

Vlad94

@cfdp Umbrărescu a cumpărat C.S. Oțelu Roșu nu Reșița.

mirceaeliade

Se stie daca e vreun motiv specific pt care s-a inceput cu lotul 3?  A fost cel mai simplu PT de aprobat?  Sau le convine turcilor ca e langa organizarea lor unde au muncitorii?  Ma gandeam ca poate unul din capete ar fi fost posibil mai util sa se dea primul in functie.

dumbravaandrei

a fost si primul semnat, la cateva luni inaintea celorlalte.
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.

Ionut

E simplu. E primul contractat. Și primul care a primit ordin de începere.

M_Z

Pentru podul peste Olt solutia e optima. Mai mult ca sigur s-a impus prin aviz sa se traverseze cu o singura deschidere fara a afecta traseul regularizat iar podul in arc e solutia potrivita pentru deschiderea necesara.
La podul peste Cibin nu stiu ce sa zic. Poate terenul e cu probleme si ar fi necesitat fundatii supradimensionate; mai putine deschideri mai putine fundatii.

ce imi pare mie ciudat este altceva, sectiunea tablierului la unul din pasajele din nodul Boita.
La un tablier metalic simplu rezemat ar avea logica dar din prezentare pare a fi grinda continua deci sectiunea maxima ar trebuie sa fie in zona pilei. Dupa forma pilelor pare a fi un pasaj in consola deci iar ar trebui sa fie exact invers.

om vedea mai incolo cand apare info mai detaliat care e treaba.



mai apare si pasajul acesta cu o singura deschidere de cca. 80m. sigur e pe grinzi metalice dar inaltimea lor pare cam mica sau poate ma fura ochiul si grinda are vreo 3m inaltime in proiect.
sau poate e pe grinzi din beton si au uitat sa puna pilele in modelul 3D.




horatiu.cosma

Sau poate explicatia e mai simpla la acel pod in arc peste Cibin: au dat copy paste la cel de peste Olt, ca sa nu isi bata capul cu proiectarea unei solutii diferite.

pista_bacsi

Quote from: mirceaeliade on January 10, 2025, 12:01:30 PMMa gandeam ca poate unul din capete ar fi fost posibil mai util sa se dea primul in functie.

Capătul dinspre Făgăraș teoretic ar trebui să primească pe 15.01 OIL (yep!) așa ca o sincronizare lot 3+4 se poate realiza (dacă se dorește). Celalalte loturi ar trebui (din nou teoretic) pe 26.02 conform CNAIR.

M_Z

@horatiu.cosma un antreprenor nu ar alege niciodata de buna voie sa faca un pod in arc in loc de un pod pe grinzi. diferenta de cost e mult prea mare. un proiectant intr-un contract D&B are pe cineva deasupra lui care ii mai da o stachie  cand vine cu cate o minunatie de genul si ii explica din nou rolul si procentul pe care il are in economia contractului.

atasez ps din SF.

 


e mai mult decat un simplu copy paste considerand ca goanga e din faza de SF cand proiectantii de poduri isi incearca talentul artistic. ca doar nu ii doare mana sa deseneze ceva minunat si grandios (majoritatea din cei tineri se vad noul Calatrava) cand nu trebuie sa faca niciun calcul de rezistenta.
apoi predau o enormitate pe care statul o inghite pe nemestecate ca doar e SF nu? scopul e doar sa stim cat ne costa. dar pana sa ajunga la Antreprenor se schimba foaia si ajunge sa fie obligatorie solutia din SF pana la ultima virgula. toate pentru ca pe un patratel il gadila grija de banii poporului pe care "ii fura Antreprenorul daca il lasam sa modifice solutiile din minunatul, perfectul si avizatul deja SF". Si iaca ai ramas cu monstruozitatea pe cap. Asta daca nu esti unul din antreprenorii tinuti in palma carora li se permite sa schimbe ce si cand vor sau daca nu ai o rabdare de fier (>1 an) si bani de tocat pe avize, proiecte si n expertize noi.




horatiu.cosma

Mă refeream la Consitrans, cei care au făcut SF-ul. Soluția e bătută în cuie de atunci, turcii nu mai pot modifica in proiectul lor soluția.