Autostrada A13 Sibiu-Bacău

Started by Ionut, March 12, 2014, 10:38:16 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

gruia88

In video de mai sus reprezentatul constructorului zice ca o sa aiba cateva structuri cu fundatie direct , asta inseamna ca nu toarna piloti deoarece substratul este solid si poate tine structura?

De cand urmaresc lucrarile nu am vazut asemenea structuri sa fie construite cam toti baga piloti la greu.

Ma gandesc ca are avantaje acest timp de constructie dat fiind costurile mai mici si viteza mai mare de construit?

Granata06

^ Un exemplu mai relevant si despre care s-a discutat pe forum a fost pe lotul 1 Sebes-Turda, constructor Pizzaroti.

GAC

la structuri mici, gen podete, pasaje de Dj-uri sau dc-uri mai merge di fara piloti, dar la structuri mari / in albia raului / un coasta dealului, exclus. toata zona aia e cu dealuri si dealurile sunt caracterizate de roci moi, ca de altfel toata transilvania.

hefaistos

Nu e de structura mare/mica.
Solutia de fundare indirecta cu piloți e foarte sigura. E ca și cum ai bate niște cuie ca să fixezi structura aeriana. Asta e foarte important pentru structuri înalte și suple precum pilele unui pod.
Fondarea directa pe radier, adică pe o talpa de beton armat îngropată nu foarte adânc, în principiu poate fi ok dar dacă sunt probleme cu terenul de fundare (sau ape ce curg prin preajma) apar deplasări (alunecări, inclinari). Dacă acestea trec de o anumita valoare întreaga structura e compromisă.
De costuri e greu de spus, pentru ca, funcție de sol, radierul de fundare directa poate fi mai adânc și mai mare decât cel ce "leagă" piloții pentru soluția de fundare indirecta.
Pariu 500 lei: Pana la 31 decembrie 2024, se va deschide A7 intre Buzau Nord si Focsani Nord. data de initiere a pariului 2 octombrie 2023
Pariu 200 euro, daca pana la 31 decembrie 2029 nu se deschide sectiunea cu tuneluri de pe A1 de la Holdea.

alecu26

Foarte multe pasaje mai mari cu fundatie directa a făcut UMB acu multă vreme pe Lugoj Timișoara. Au găsit un strat de argila foarte foarte compacta și au făcut overpassurile cu fundatie pe argila.
În rest, pasaje casetate se fac în mod curent cu fundații directe.
E foarte posibil acolo sa fie și balast, care e ideal pt fundații directe.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

Geri

Autostrada Sibiu-Fagaras se va construi dupa programul reproducerii pestilor, amfibienilor si al cuibaritului pasarilor

Agentia de mediu impune constructorului autostrazii Sibiu – Fagaras o serie de restrictii pentru protectia florei si faunei. Una dintre ele vizeaza broastele, astfel ca lucrarile din zona ariilor naturale protejate vor fi oprite in perioada de reproducere a amfibienilor, potrivit ,,Proiectului aviz de gospodarire a apelor modificator al avizului de gospodarire a apelor nr. 13 din 07.02.2022, privind proiectul Autostrada Sibiu-Fagaras, Tronsonul 3: km 34+175-51+785, Arpasu de Jos (DN1) – Sambata de Sus (DJ)", depus la Agentia de Mediu

Asta, in zonele ariilor protejate, dupa cum se specifica in document. Iar pe intregul traseu al autostrazii Sibiu – Fagaras sunt trei astfel de zone:
ROSCI0304 – Hartibaciu Sud Vest;
ROSCI0132 – Oltul Mijlociu – Cibin – Hartibaciu si
ROSPA 0098 – Piemontul Fagaras.

Purtatorul de cuvant al DRDP Brasov, Robert Elekes, spune ca lucrarile sunt programate, indiferent de santier, in concordanta cu astfel de prevederi.

,,Lucrarile de pregatire, devierile de albie, podurile provizorii, toate se executa in afara perioadei precizate. Oricum, lucrarile la drumuri se fac fara a se intra efectiv in apa. Chiar si asa, amenajarile in albie se executa in afara perioadei in care anumite specii sunt protejate.

Aceeasi situatie este si la noi, la DRDP Brasov, acolo unde sunt programate lucrari de amenajare a albiei, acestea sunt programate in timpul lunilor de iarna, tocmai din acest motiv, pentru protejarea unor specii.

Ca o concluzie, de regula de desfasoara lucrari in jurul apei, iar tot ce se face in apa, se executa inaintea si dupa perioada supusa interdictiei", explica Robert Elekes.

Nu doar broastele sunt protejate de lucrarile de pe autostrada Sibiu – Fagaras.

,,Toate lucrarile hidrotehnice se vor realiza cu extinderea spatiala minima care este in masura sa asigure protectia infrastructurilor construite astfel incat sa conduca la modificari cat mai reduse la nivelul corpurilor de apa. (...)

In ariile naturale protejate, desfasurarea lucrarilor va tine cont de perioadele sensibile ale speciilor pentru care s-a instituit aria naturala protejata sau s-a determinat prezenta pe amplasament; aceste perioade si recomandari sunt:

1 octombrie-30 aprilie- perioada de reproducere a speciilor de pesti: sunt interzise lucrari in albie;

15 martie-15 august: cuibaritul si cresterea puilor de pasari: este interzisa eliminarea vegetatiei;

15 martie-15 iulie- perioada de reproducere a amfibienilor: sunt interzise lucrarile care pot afecta zonele umede; o in cadrul perioadelor sensibile, personalul care va desfasura lucrarile, va limita folosirea utilajelor/aparatelor care produc zgomot", se precizeaza in document.

Hercule

Deci perioada de lucru pe an fara nicio restrictie e de 6 saptamani (16 august - 30 septembrie).
Deșteaptă-te române!

Deutschländer

Dar cum inteleg eu, doar in cele 3 zone ariilor protejate, nu pe tot tronson.
Si nu sunt sigur, dar cred ca tronson 3 nu atinge niciun din acele zone. Problemele o sa fie la tronson 2 si in special 1, cum vad eu pe harta.

pasadia

Restricția 2 oricum o rezolvi din prima luna de lucrări. Iar a treia e formulată vag, practic e "la liber", ce înțelege fiecare.

TibiV

Exact.

"...va limita folosirea utilajelor/aparatelor care produc zgomot". Cine stabileste/masoara limita?
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

SILVIUFG

Asa cum au anuntat si cei de la CNAIR, au inceput primele lucrari efective pentru constructia A13 Sibiu-Fagaras, respectiv foraje pentru piloti in zona Sambata de Jos. Am filmat cat mi-a permis bateria pe aliniamentul lotului 3 pana aproape de Vistea de Jos.


pista_bacsi


marius.firtonea

Organizarea Makyol de la Turnu Rosu devine tot mai mare pe zi ce trece.











Powered by API/PUM imgur uploader

mirceaeliade

Ce inseamna exact RIR de 10% sau 12%?  Cum se compara cu Filiasi-Tg Jiu sau Focsani-Braila?

pista_bacsi

RIR (sau IRR) încearcă să estimeze profitabilitatea unui proiect luând în calcul timpul și fluxurile de capital. Această profitabilitate te ajută să estimezi dacă merită să faci un proiect. Dacă te împrumuți la 7% și ai RIR de 10% atunci ești ok (RIR > dobânzi). În UE țin minte (sper să nu mint) ca nevoie e de 5% (hurdle rate) pe fonduri UE.

Sper sa nu mint, dar parca A1 valea Oltului tot la 10% este (îmi e lene sa caut în SF). Unele proiecte pentru ca nu sunt profitabile au fost mutate pe siguranța circulației.

PS: In același timp te ajută să estimezi cât pierzi nefăcând un proiect :)