News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

Istoria Romaniei si a Fortelor Armate

Started by tom_sawyer, May 15, 2020, 07:02:52 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Harry

Stiu, studiez Life. Am ajus abia in 1949 ma apropii de 1950 :)))

Harry

#31
Asa cum ma asteptam am fost farte dezamagit de Balcic, revin maine cu poze si detalii
**************

Zona Castelului+gradinile sunt curate, arata la nivel de satul de vacanta dar e curat. Lautari/cersetori cu acordeoane sunt inclusiv in gradini. Aleea de acces plina de tarabe care vand toate rahaturile gen Satul de Vacanta din Constanta.

Intreaga zona de acces in gradini arata foarte dubios. Dintre zecile de cursuri de apa si cascade sunt functionale doar 2 cascade si 3 cursuri de apa. Evident lipsesc majoritatea ghivecelor si jardinierelor pe care la vedem in pozele vechi pe care le-am pus aici. Lipsesc si numeroase colonade, parti din gradini au fost demolate recent. Multe alei au cimentul spart si se vede ca a fost turnat peste dalele originale din piatra.

Din pacate in continuare se continua demolarea unor cladiri de pe domeniu pentru a face loc la tot felul de constructii noi. Sunt si multe constructii noi care oarecum respecta arhitectura veche insa sunt amplasate neinspirat. Gradina de cactusi , in special serele lasa de dorit la capitolul aspect....dar ai ocazia sa faci poza cu o camila din carton :lol:.

Jiltul reginei are acum vedere la partea din spate a unui beach bar. Alte mese din marmura erau folosite de angajati pe post de masa de bucatarie cu rosii, branza, pungi de plastic , cutite etc.

In jurul capelei se vand tot felul de prostii pe sistemul tarabelor de la pelerinajele ce au loc pe la noi.

Desi sunt multe plante de tot felul (nimic wow) 90% nu au nicio treaba cu speciile plantate initial. In plus au lasat vegetatia spontana sa se extinda liber si multe parti din gradina sunt napadite de specii invazive de arbori si buruieni.

Degustarea de vinuri - nota 0. O tipa in bermude si spunea niste chetsii vagi despre vinurile produse pe care aveai ocazia sa le degusti din niste sticle desfacute de ore bune si lasate in soare....

Fostele cazarmi sunt spatii de cazare. Ocazie cu care minunatii turisti au ocazia sa insire al uscat pe balustradele exterioare chiloti , prosoape si cearceafuri in timp ce stau la bere si seminte...

Castelul in sine se prezinta binisor. Evident nu mai exista nimic original inauntru exceptand semineele. In rest multe chestii aduse dupa 1950 si 1990.

Balcic. Marea Camera Alba. Atunci si acum.


Sa ne intelegem nici la noi lucrurile nu stau grozav. Terasele de la Peles sunt tinute sa nu cada de grinzi din lemn for fuck sake. Dar nici la Balcic nu e raiul pe pamant si e departe de a fi exemplul pozitiv promovat de presa de la noi....

Overall Romania e la ani in fata Bulgariei (cel putin in partea de sud). Comparativ Tuzla sau 23 august de la noi arata de mii de ori mai bine decat Kavarna sau Durankulak. Nu mai zic de drumuri care la noi sunt mult mai bune.

Personal, asa ceva mi-as dori sa vad in cativa ani la Peles sau Mamaia sau oriunde sunt cladiri ce au apartinut Casei Regale si acum au destinatie turistica.


Harry


Harry

luni sau marti ajung, sa vedem ce chestii interesante gasesc inauntru :D


razvam

Harry lasa si tu niste link-uri de unde le-ai luat, te rog.

Harry

Paris 1953. Superbul model Ghislaine de Boysson poarta cea mai noua creatie semnata Elsa Schiaparelli.

Covorul de pe jos a fost salvat de creatoarea de moda dintr-o biserica din BASARABIA inainte de ocupatia sovietica



=============
Le iau de pe diverse site-uri de licitatii de la noi, dar mai ales din afara

TibiV

Sa ii multumim lui AlinC si Ziarului Unirea pentru un articol care are mult, mult mai multa legatura cu titlul topicului...
Uneori pierdem din vedere istoria "grea"...

https://ziarulunirea.ro/4-august-1919-armata-romana-intra-in-centrul-budapestei-pentru-a-inlatura-regimul-bolsevic-a-lui-bela-kun-soldatii-romani-au-pus-opinca-pe-parlamentul-din-budapesta-641332/

Quote
4 august 1919, armata română intră în centrul Budapestei, pentru a înlătura regimul bolşevic a lui Bela Kun Soldaţii români au pus opinca pe Parlamentul din Budapesta
de Ziarul Unirea 4 august 2020

Acum mai mult de 101 de ani, la 4 august 1919, armata română intra în centrul Budapestei. Acesta a fost finalul operaţiunilor militare care au adus României Transilvania.

Ofensiva soldaţilor români a fost cauzată de instaurarea în Ungaria a regimului bolşevic a lui Bela Kun. Era în fapt un avanpost al Moscovei, care urmărea extinderea comunismului în regiune.

Agenţi ai Cominternului încercau să ia puterea în Germania, Ungaria, Polonia şi în România. Operaţiunile armatei române în Ungaria au fost aprobate de consiliul militar al Antantei şi au dus la disoluţia Republicii Sovietice a Sfaturilor care a condus Ungaria vreme de 133 de zile.

În primăvara lui 1919, statul român s-a aflat într-un extraordinar pericol. Abia intraţi victorioşi în Bucureşti, regele Ferdinand, regina Maria, şi lideri politici de frunte de la Ionel Brătianu la Alexandru Averescu, devin conştienţi că ţara risca să fie ruptă din nou în bucăţi prin diversiunile, atacurile şi tulburările create de agenţi bolşevici. Aceştia penetraseră mai vechiul Partid Social Democrat sau alte grupuscule socialiste şi profitau de situaţia grea lăsată de război. Coordonarea aparţinea unui versat lider radical, cominternist, medicul şi avocatul Cristian Racovski, bun prieten cu numărul doi din ierarhia bolşevică, Leon Trotski, şi în permanent contact cu Lenin însuşi.

Convinşi că numai revoluţia mondială va salva regimul bolşevic, aceştia plănuiau luarea cu asalt a regimului de la Bucureşti în paralel cu atacuri din exterior dinspre Ungaria, Odesa şi prin Bucovina.

Ungaria, fragmentată după înfrângere
Cel mai grav pericol venea dinspre Budapesta. După război, tensiunile din capitala maghiară erau imense. Înfrângerea Puterilor Centrale dusese la dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar. Budapesta pierduse Transilvania, dar şi alte teritorii în favoarea Cehoslovaciei şi Yugoslaviei. În primăvara lui 1919, guvernul contelui Mihaly Karoly era complet depăşit.

Lui Karoly îi revenise ingrata misiune de a separa statul ungar de cel austriac, dar şi de teritoriile cedate. În plus, se străduia să ţină piept diversiunilor provocate de comunişti, dornici să extindă regimul bolşevic până în inima Europei Centrale. Este motivul pentru care, în februarie 1919, militantul bolşevic Bela Kun este arestat.

Fiu al unui notar din Transilvania şi ofiţer al Puterilor Centrale, acesta fusese luat prizonier în Rusia, în 1916. În lagăr fusese bolşevizat. La şedinţele de propagandă i-a atras atenţia lui Lenin. Va fi instruit intensiv în materie de tactici subversive şi arta de a obţine puterea. În decembrie 1918, fondează la Budapesta, Partidul Comunist Maghiar. Tensiunile pe care le-a provocat i-au adus temnița, dar a fost închis numai o lună. Premierul, contele Karoly, decide să îi lase puterea în speranţa că, având sprijinul lui Lenin şi al Armatei Roşii, Ungaria va recăpăta Transilvania.

,,La mijlocul lunii martie, puterile Antantei au transmis o notă din care practic a reieşit că graniţele ar fi mult mai nefavorabile decât cele mai sumbre aşteptări din Ungaria. Şi practic ca o ultimă speranţă, social-democraţii au primit mandat de formare a guvernului, dar ei nu au acceptat singuri acest mandat, din cauza dificultăţilor interne, şi doar cu comuniştii. Astfel s-a format Republica Sovietică a Sfaturilor în Ungaria, care începând cu acea dată a oprit retragerea trupelor armate, şi şi-a asumat conflictul militar atât cu trupele române, cât şi cele cehoslovace", spune Gabor Egry, istoric Budapesta.

La 20 martie 1919, se formează o coaliţie de guvernare de coloratură social-democrată, în care şeful comunist Bela Kun era liderul principal. În scurt timp, prin metode brutale sau de-a dreptul teroriste, acesta elimină orice concurenţă politică. În paralel, creează, după model bolşevic, o Armată Roşie cu care, în aprilie, trece Tisa, în Transilvania. Armata Română era pregătită şi porneşte contra-ofensiva.

Dar atacurile lui Bela Kun nu erau singura problemă. Cristian Racovski, şef bolşevic în Ucraina, plănuia lovituri asupra României dinspre Odesa şi Bucovina astfel încât să facă joncţiunea cu trupele maghiare bolşevizate chiar pe teritoriu românesc. Din fericire, Armatele Albe care luptau împotriva bolşevicilor în Rusia au atras la timp, spre nord, mare parte din trupele lui Racovski. Armata Română s-a putut concentra pe frontul de vest, împotriva comuniştilor lui Bela Kun.

Pe acest fond, la 4 August 1919, Armata Română intră în Budapesta.
,,Trupele române au trecut râul Tisa şi într-un ritm foarte rapid şi au intrat în Budapesta. Acest lucru a însemnat totodată căderea Republicii Sfaturilor. Din punct de vedere românesc, acesta este evident un ultim episod al războiului de eliberare, victoria finală, iar din punct de vedere maghiar, evident, cea mai gravă umilire, acest lucru fiind simţit astfel nu doar de elita de stânga sau de comunişti, care s-au refugiat la Viena, dar şi de următoarea garnitură politică", spune Gabor Egry, istoric Budapesta.

La putere, va veni un lider politic conservator, Miklos Horthy. Bela Kun şi apropiaţii lor fug la Viena. Liderul comunist maghiar nu îi va ierta niciodată lui Cristian Racovski că şi-a trimis soldaţii contra ruşilor albi în loc să îl ajute să dezmembreze România. Peste ceva mai mult de 10 ani, amândoi vor fi ucişi de Stalin.[/size]
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Earthchild

Quote from: Harry on May 24, 2020, 06:44:40 AM
1940. Infanteristul Ion Slobozeanu, 23 de ani, de straja pe malurile Prutului.

foto: Life Magazine



Fotografia asta era menită să inspire mândrie patriotică? Poate... dacă infanteristul Slobozeanu ar fi păzit malurile Nistrului.

tom_sawyer

#38
Cred ca aici sunt prezentate urmarile bombardamentelor din 1944 asupra Garii de Nord, cu Palatul CFR in fundal (incepand cu min. 1:11:00):


Harry

#39
1938. interior institutie din Bucuresti. colectia personala


Harry

In faleza din zona Vadu, la mare distanta de plaja, bine mascata de vegetatie se afla o pozitie de mitraliera atipica. Pentru a avea acces in buncar se urca o serie de trepte din piatra dupa care se intra intr-o transee fortificata care continua cu un covered trench ce da intr-un hol, urci cateva trepte intr-un mic SAS si abia apoi se intra in buncar.

La interior se afla doar 4 camere, surprinzator unul din suportii pentru mitraliere s-a pastrat intr-o stare excelenta.
























Harry

Fotografiile LIFE Magazine in Romania interbelica, dar si in timpul WW2 au fost facute de catre Margaret Bourke-White, a real life Lara Croft.

Si-a inceput cariera la Fortune, dupa care s-a mutat la LIFE.

A fost in mine, a traversat america cu o canoe, s-a prabusit cu avionul la Polul Nord, cu elicopterul in ocean, a fost pe toate fronturile unde erau conflicte majore, batuta cu pietre in URSS, impuscata in Coreea de Nord, a batut toate continentele, traversand 47 de tari.

In fotografia de mai jos, 1931, o putem vedea iesind dintr-unul din vulturii ce decoreaza Chyrysler Building, NY.


Harry

#42
Astazi va voi prezenta ruinele uneia dintre cele mai impresionante baterii de coasta construita in timpul celui de al doilea razboi mondial pe teritoriul orasului Constanta.

Amplasata in zona Poarta 6 bateria cuprindea mai multe pozitii de tun, buncare, transee si alte facilitati. Dezafectarea ei a inceput odata cu lucrarile de amenajare a portului Constanta din anii de dupa razboi, a continuat in timpul construirii cartierului de blocuri, iar alte portiuni au fost demolate dupa 1990 in timpul construirii ansamblului de locuinte ANL.

Astazi mare parte din fosta baza militara e in ruine. Tunelurile, transeele si buncarele au fost demolate. Buncarul prin care se introduceau munitia si vagoanele feroviare in tunelul dintre bateria de la Poarta 5 si bateria Elisabeta, a fost acoperit cu pamant, din pozitiile de tun a supravietuit doar una singura partial ingropata cu pamant si partial surpata. Buncarele care nu au putut fi demolate au fost sigilate cu placi din beton, iar iesirile de urgenta au fost acoperite cu pamant si moloz.



Impresionantul tunel pentru trnasportul munitiei si soldatilor incepea in zona Poarta 5 (unde tunelul se desfasura pe doua niveluri), zona principala de acces si balamalele portilor metalice mai pot fi vazute si astazi, insa la interior dupa o portiune de 20 de metri, tunelul este sigilat. Acesta insa continua pe o portiune de cateva sute de metri pana la primul bloc ANL dupa care structura s-a surpat si a fost demolata. Pe tronsonul existent mai pot fi vazute puturile de aerisire. In zona Poarta 6 exista un buncar prin care la nevoie munitia si vagonetele erau coborate in subteran. Alte doua buncare identice (in prezent inundate) sunt la Lazu (bateria Tirpitz) si Agigea (bateria Elisabeta). Portiuni din tunel mai pot fi vazute si pe faleza portuara in dreptul terminalului feroviar Oil Terminal dintre Lazu si Constanta.





























Singura pozitie de tun ramasa in cadrul impresionantei baterii de coasta de la Poarta 6 - Constanta. Unde acum se vad liniile de cale ferata, in trecut era tarmul marii.





Cu o lungime de 8 km cred ca a fost cel mai lung tunel ferroviar din Romania.

qionescu1

Cred ca ar avea potential turistic daca se mai poate salva ceva.

Harry

Singurele portiuni care se pot amenaja pentru public sunt la bateria de la Poarta 5 si bateria Elisabeta care la nivel de conservare este pe picior de egalitate cu ce gasim in Normandia. Din pacate buncarele cele mai interesante situate pe tunel - cele 3 pentru munitie si vagonete au fost acoperite cu pamant (cazul Poarta 6) sau inundate imediat dupa razboi (cazurile Tirpitz si Elisabeta)