Istoria Romaniei si a Fortelor Armate

Started by tom_sawyer, May 15, 2020, 07:02:52 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

qionescu1

Cred ca, pe langa valoarea istorica, ar fi o atractie deosebita acel tunel si buncarele. Depinde foarte mult si de implicarea la nivel local (CJ/Primarie etc.) si poate se reuseste o finantare pe fonduri europene. Organizati-va pe plan local si trimite-ti cateva mailuri poate prinde ideea.

Harry

Ele sunt partial ale protectiei civile si partial ale MAPN. Majoritatea au locatia si designation inca clasificate prin arhivele militare pentru ca cel putin teoretic au fost active pana in 1999.

Cele mai mari din oras au fost reactivate de ~1 an si jumatate si au fost reabilitate. Ma gandeam acum ceva ani la un proiect de introducere in circuit turistic, dar situatia geopolitica actuala face imposibila chestia asta. Din fericire in proiectul de reabilitare a cazinoului e prinsa si cazemata lipita de el care va putea fi vizitata.

Harry

12 mai 1937 Mamaia. Trageri antiaeriene "la mansa" executate de o sectie de mitraliere A.A. "Wickers" | foto colectia personala


Harry

145 de ani de la nașterea Reginei Maria.

Balcic - Regina Maria in Gradina Mircea.
Sursa imagine: volumul Balcicul Reginei Maria - Diana Mandache


Harry

1934 - ICAR Universal





1935



1937. Televizor Baird.



1934. Gara Sinaia. Tatarescu in ziua in care a depus juramantul ca premier.



1934. Gara de Nord. Titulescu alaturi de Tewfic Rusdi Bey - ministrul de externe ale Turciei.



1934. Titulescu, Benes si Jeftici la Zagreb.




Harry

1934, cu o barca improvizata dintr-un butoi, acest militar roman a ajuns de la Timisoara la Bucuresti.



1934. Marasesti. Pamfil Seicaru rostind cuvantarea de la dezvelirea "Monumentului Victoriei", opera a sculptorului Oscar Han.



1934. Bucuresti, coada la un oficiu BNR




Harry

1940. Constanta. vedere spre plaja Modern si Golful Delfinilor (Portul Tomis)



WW2. Cazinoul Constanta rechizitionat de armata germana si transformat in spital militar. Se observa in dreapta masinile armatei germane.



WW2. Cazinoul Societatii Salvamar (Casa Vapor Mamaia). Rechizitionat de armata germana. Se observa masinile militare germane parcate pe platforma dinspre lac.



WW2. Mamaia Cazinoul Societatii de Hidroaviatie (Initial Palat Regal de Vara) rechizitionat de armata germana.





WW2 Grand Hotel Rex Mamaia. Rechizitionat de armata germana. In stanga se observa o cazemata cu dubla pozitie de mitraliera. Cazemata mai exista si astazi, fiind parte din beach bar-ul Cucaracha.


Harry

Grigore Vasiliu Birlic, Mary Don si Mihai Popescu in comedia romantica "Doamna de la etajul 2."

Regia: Dezideriu Major
Scenariu: Helene Douboque

Filmul a fost pierdut/distrus in comunism.

Aceasta este singura fotografie existenta realizata pe platourile de filmare.



TibiV

In sfarsit...

Quote
MApN: Crucea de pe platoul Caraiman, resfinţită în cadrul unei ceremonii

Crucea de pe platoul Caraiman a fost resfinţită, luni, în cadrul unei ceremonii organizate de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) cu ocazia Zilei Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, la care a participat, printre alţii, şi ministrul Nicolae Ciucă.

"Reuşim să resfinţim crucea de pe muntele Caraiman, cruce care a fost înălţată pentru a cinsti memoria militarilor români căzuţi în Primul Război Mondial, aici pe Valea Prahovei, pentru că iniţiativa a aparţinut Consiliului Local din Buşteni şi au vrut ca prin gestul dumnealor să lase pildă generaţiilor viitoare sacrificiul celor aproape 30.000 de soldaţi români care şi-au pierdut viaţa pentru apărarea ţării", a declarat, luni, ministrul Nicolae Ciucă.

El a precizat că efortul de a finaliza acest proiect înaintea zilei Naţionale nu reprezintă altceva decât o datorie de onoare pentru a duce mai departe simţul datoriei şi pilda jertfei soldaţilor din Primul Război Mondial.

"Am demarat formalităţile, în septembrie 2018 ne-am apucat de treabă, trebuia să fie finalizat anul viitor, în iunie, dar pentru a nu lăsa să treacă 100 de ani de când s-a formalizat Marea Unire, am făcut tot ce ne-a stat în putinţă astfel încât înainte de Ziua Naţională, astăzi, de Ziua Sfântului Andrei, să reuşim să avem finalizate lucrările, să avem acest eveniment şi, de asemenea, să avem onoarea să resfinţim monumentul", a mai spus Ciucă.

Ceremonia militară şi religioasă a fost organizată, în prezenţa unui sobor de preoţi, a mai multor oficiali, militari din toate unităţile de vânători de munte ale Armatei României, precum şi a primarului oraşului Buşteni, Mircea Corbu, cu ocazia finalizării, cu opt luni înainte de termenul prevăzut, a lucrărilor de restaurare şi reabilitare a monumentului istoric.

Lucrările de reabilitare a "Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial", monument istoric situat în Munţii Bucegi, la altitudinea de 2.291 m, în apropiere de Vârful Caraiman, au fost contractate de Ministerul Apărări Naţionale, în calitate de administrator legal al monumentului.

Lucrările executate au constat în sablarea tronsoanelor metalice, a soclului şi platformei de acces la monument şi acoperirea anticorozivă a întregii structuri metalice. De asemenea, au fost finalizate amenajările interioare, au fost montate lămpile electrice şi instalaţiile interioare de iluminat şi a fost realizată instalaţia de ventilaţie în subsol.

Pe 14 septembrie, de sărbătoarea Sfintei Cruci, luminile au fost aprinse pentru prima dată pe Cruce după începerea lucrărilor de restaurare. A fost, de asemenea, amenajat un spaţiu tehnic în care au fost amplasate bazine de colectare a apei de ploaie şi un generator ce va permite menţinerea unei temperaturi constante în cele două camere unde au fost amenajate săli de expoziţii. Astfel, la etaj, prin imagini, este rememorată construcţia monumentului, ce a început în urmă cu 92 de ani, iar la parter este amenajată o expoziţie dedicată Primului Război Mondial, eroilor neamului şi bătăliilor de pe Valea Prahovei.

Conform MApN, obiectivul general al proiectului a fost promovarea istoriei şi identităţii naţionale prin conservarea, protejarea şi valorificarea unui monument cultural şi istoric de referinţă pentru România - Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial. Obiectivele specifice au vizat, pe de o parte, restaurarea, reabilitarea, conservarea monumentului şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul monumentului şi, pe de altă parte, creşterea numărului de vizitatori la monument cu minim 6%, în primul an după finalizarea lucrărilor.

Activitatea administrativă s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani, 2016 - 2018, interval în care s-au desfăşurat procedurile legale privind transferul Crucii Caraiman de la oraşul Buşteni la MApN, întocmirea documentaţiilor tehnice, întocmirea şi depunerea cererii de finanţare pe fonduri europene, semnarea contractului de finanţare, atribuirea prin licitaţie a contractului de lucrări, obţinerea avizelor legale pentru fiecare etapă. Ulterior parcurgerii numeroşilor paşi procedurali, în toamna anului 2018 a fost semnat contractul de lucrări de restaurare, reabilitare şi conservare a Crucii Caraiman şi de amenajare a spaţiului expoziţional din cadrul acesteia, precizează MApN.

Lucrările propriu-zise de restaurare a monumentului s-au desfăşurat pe parcursul a 11 luni, preponderent în perioada caldă, astfel: o lună în anul 2018, 5 luni în anul 2019 (iulie - noiembrie 2019), 5 luni în anul 2020 (iulie - noiembrie 2020).

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Valoarea proiectului a fost de 19.159.031,29 lei, dintre care 15.946.043,78 lei reprezintă finanţare din fonduri europene, iar 3.212.987,51 este valoarea cofinanţării proprii pentru cheltuieli eligibile şi neeligibile. Proiectul a fost implementat de Secretariatul general al Ministerului Apărării Naţionale, cu sprijinul Direcţiei domenii şi infrastructuri, mai arată Ministerul Apărării.
[/size]

https://www.agerpres.ro/social/2020/11/30/mapn-crucea-de-pe-platoul-caraiman-resfintita-in-cadrul-unei-ceremonii--618767





Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Harry

Defileul Jiului, Cantonul Regal. 1931.



1942. Pavilionul orchestrei din parcul central din Vatra Dornei.



1943. Castelul Peles vazut de pe terasa corpului de garda.


Harry


Harry



Borsec anii '30, fotografie realizata de Georg Heiter fotograf al curtii regale

Harry

In 1937 la Bugaz (pe atunci parte a Romaniei) se construia impreuna cu Liga Natiunilor un sanatoriu maritim. In 1938 era extins triplandu-se si devenind astfel al doilea cel mai mare sanatoriu de pe litoral dupa cel din Mangalia (demolat in perioada comunista).

Astazi cel de la Bugaz este o ruina ce aminteste vag de gloria de altadata.

Arhitect a fost Angello Viecelli.







Poze recente mi-au fost trimise de Sviatoslav Yarynych






Harry

Prin 2013 am fost in fostul fort Dunarea, construit peste mal de Cernavoda, in timpul WW1:


TVlad

Aici?





Powered by API/PUM imgur uploader

Poza e facuta de mine in aprilie 2015 dar inauntru nu m-am incumetat. Era plin de serpisori pe pietrele si betoanele din apropiere asa ca mi-am vazut de pozat calea ferata.