News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

Istoria Romaniei si a Fortelor Armate

Started by tom_sawyer, May 15, 2020, 07:02:52 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tom_sawyer

LISTA NOMINALĂ A 20.718 PRIZONIERI DE RĂZBOI (MILITARI) ŞI "INTERNAŢI" (CIVILI DEPORTAŢI) ROMÂNI, decedaţi în lagărele din Rusia între 1941-1956

Ambasada României la Moscova anunţă cu satisfacţie finalizarea procesului elaborării LISTEI NOMINALE INTEGRALE A 20.718 PRIZONIERI DE RĂZBOI (MILITARI) ŞI "INTERNAŢI" (CIVILI DEPORTAŢI) ROMÂNI, decedaţi între 1941-1956 în lagărele, spitalele şi obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv în batalioanele de muncă sovietice, şi înhumaţi în cimitire şi locuri de înhumare multinaţionale pe teritoriul actual al Federaţiei Ruse. 20.718 este numărul maxim de prizonieri de război şi "internaţi" civili – cetăţeni români decedaţi în Rusia care a putut fi identificat în timpul cercetărilor în arhivele ruse, efectuate de misiunea diplomatică timp de 10 ani (2009-2019).

https://moscova.mae.ro/local-news/1408

Link direct catre lista nominala (e important ca numarul mentionat este numai pentru teritoriul actual al Federatiei Ruse):
https://moscova.mae.ro/sites/moscova.mae.ro/files/lista_20718_cor.pdf

Anexa "Locurile de amplasare a cimitirelor multinaţionale de pe teritoriul actualei Federaţii Ruse, în care sunt înhumaţi prizonieri de război și ,,internați" civili români decedați în anii 1941-1956".
https://moscova.mae.ro/sites/moscova.mae.ro/files/anexa_locuri_de_amplasare_cimitire-1.pdf

kitsune

Listele de mai sus nu conțin și românii deportați din Basarabia și Bucovina de Nord în cele trei mari valuri din '41, '49 și '51. Multele sute de mii de români.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

TibiV

[off-topic]
Eu auzisem de o zicere mai veche (dinaintea venirii mele pe lume)...

Ceva de genul "Stalin si poprul rus libertatea ne-au adus"...
Sau contine o greseala de tipar? Varianta corecta o fi fost "Stalin si poprul rus libertatea n-au adus"?!...  O:-)

Mai bine ma abtin...
Parerea mea (pot fi contrazis) este ca, din punct de vedere istoric, toate formele de organizare statala de la est de noi au fost catastrofe/calamitati pentru Romania.
Si daca vi se pare ca sunt mult prea subiectiv, intrebati-i pe polonezi cat de mult ii iubesc pe vecinii lor de la est. Si de ce...
[/off-topic]

Dar de ce discutam asta aici, la Fortele Terestre?....
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

Poftim thread. Se poate discuta despre războaiele trecute, despre granițele țării, despre trecutul armatei. Dar va rog nu deviati prea tare... poate țineți discuțiile concentrate pe infrastructura militara de-a lungul timpului.

oc7avian

Este un document care în spate ascunde o tristețe amuțitoare.

Însă am avut și o mică bucurie azi. Prietena mea a găsit o rudă pe listă care de fapt a reușit să fugă înapoi în țară. A confirmat astăzi că anul declarării decesului a fost cel în care s-a întors acasă pe ascuns.

Harry


Harry

1939. Portul Constanta. Punct strategic prin care Aliatii trimiteau din Marsilia convoaie cu ajutoare Poloniei.

Harry

Ploiesti. Petrolul rafinat de CREMIN era vandut catre Shell si Standard Oil care il exportau in Germania.

foto: Life Magazine


Harry

1940. Infanteristul Ion Slobozeanu, 23 de ani, de straja pe malurile Prutului.

foto: Life Magazine


Harry

1940. Uzinele Malaxa Bucuresti incep productia de armament.

foto: Life Magazine


Harry

1940. Germania impune Romaniei embargou pe carbune. Drept raspuns statul roman suspenda exporturile de petrol catre nemti.

Life Magazine


Harry

Fotografie facuta in 1930, in Bucuresti de catre marele Willy Prager. M-am jucat putin cu o colorizare - facuta manual in photoshop  :-[




tom_sawyer

Oltenia habsburgică: prima tentativă de integrare europeană a românilor

Încorporarea Olteniei în imperiul habsburgic a fost prima tentativă de integrare a unei provincii cu populație aproape complet românească într-o structură politică multinațională de factură vest-europeană.
Fenomenul, extrem de interesant și bine documentat, din cauza bogatelor și ordonatelor arhive austriece, prezintă analogii interesante cu integrarea europeană din zilele noastre.
Din păcate, el este superficial cunoscut, cel puțin publicului larg, astfel că examinarea sa, fie și la nivel jurnalistic, poate prezenta interes, inclusiv pentru înțelegerea blocajelor psihologice și politice care sabotează încă, mai motivat sau mai puțin motivat, integrarea europeană.

http://www.contributors.ro/cultura/oltenia-habsburgica-prima-tentativa-de-integrare-europeana-a-romanilor/

Harry

In neagra zi de 20 septembrie 1940, Romania, in urma unei decizii absolut mizerabile impunse de forte straine, incepea evacuarea populatiei romane din Cadrilaterul ce fusese dat Bulgariei. Domeniul Balcic ramane al statului roman, insa cu caracter de proprietate privata pentru care Romania trebuia sa palteasca impozite, insa nu avea dreptul de a-l exploata.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Cateva imagini din perioada de glorie a domeniului de la Balcic:















































--------------------------------------------------------------------------------


Miscarile politice si economice, nepasarea bulgarilor si impozitele absurde puse de acestia au facut ca imobilele domeniului regal de la Balcic, sa fie abandonate si sa intre intr-o stare accelerata de degradare, in 1944 situatia fiind deja dramatica: pavilioanele sunt in ruina, gradinile sunt in paragina, napadite de buruieni, terasele prezinta fisuri in structura, la fel si candva superba capela. Mai mult, din interior s-au furat pe rupte mobilier, decoratiuni si cam tot ce nu era tintuit de podea. Gardurile si pier-ul incep sa se prabuseasca, in timp ce via si livada se salbaticesc.

Statul roman incearca sa negocieze soarta complexului cu partea bulgara insa fara succes. Consulul Romaniei la Varna - M. Oncescu-Bestelei ajunge la o intelegere cu primarul din Balcic si acesta asigura paza complexului in schimbul unor bunuri din castel care au intrat direct in posesia sa.

Dupa iarna lui 1946 terasa cu pergole a cazut in mare, coloanele au fost sfaramate, o terasa, parte a gradinilor suspendate s-a daramat , scarile de la suita au fost rasturnate, ziduri care tineau malul s-au prabusit, la fel si acoperisul toaletei si biroului Reginei.

In martie 1947, autoritatile bulgare intr-un gest greu de inteles decid sa detoneze o mina din WW2 fix langa ansamblul regal. Pier-ul este distrus, vilele din jurul domeniului au suferit pagube, pavilionul Kara-Dalga a ajuns doar un schelet, 5 geamuri rulante de dimensiuni foarte mari au fost distruse, inlocuirea lor fiind imposibila, tavanul de la suita s-a prabusit complet.

Pe 29 mai 1948 autoritatile romane dau gratuit in folosinta bulgarilor ce a mai ramas din domeniul de la Balcic pentru infiintarea unei case de odihna si creatie pentru oamenii de stiinta si arta bulgari.

In mai 1949 domeniul trece in administrarea ambelor state, iar din 1958 se incep demersurile din partea statului roman pentru instrainarea ansamblului.

La 18 iunie 1958 bulgarii au evaluat intregul domeniu la ~2,2 milioane de leva , in timp ce partea romana evaluase la ~11,2 milioane de leva. In 1960 bulgarii reevalueaza ansamblul la ~3.05 milioane de leva. Un an ma traziu partile convin asupra sumei de 6 milioane de leva cu conditia ca banii sa fie folositi pentru construirea noii ambasade RPR la Sofia.

Abia in 2002 ce a mai ramas din ansamblu a fost declarat monument istoric.

Ceea ce vedem astazi este deoar a palida amintire a ceea ce a insemnat candva domeniul de la Balcic si o serie de insertii moderne in zona plajei...

Harry