Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

oc7avian

#1950
Mai concret, aici este graficul cu procentul din populație care a primit 2 doze: https://ourworldindata.org/grapher/share-people-fully-vaccinated-covid?tab=chart&stackMode=absolute&time=latest&region=World

UK e jumătate sub UE





Powered by API/PUM imgur uploader

frunzaverde

UK : 16.5 milioane de doze primite si administrate / 67 milioane de locuitori = 24.1 doze / 100 locuitori
DE : 4.2 milioane de doze primite si administrate / 83 milioane de locuitori = 5.0 doze / 100 locuitori
FR : 3.0 milioane de doze primite si administrate / 67 milioane de locuitori = 4.5 doze / 100 locuitori

Daca UK ar fi vaccinat cu ambele doze in acelasi fel ca UE (aceiasi strategie), UK ar fi fost la de 2.5 - 3.5 ori mai multe persoane vaccinate. SUA ar fi fost la 1.5-2.5 ori mai multe persoane vaccinate. Deci nu, nu e o diferenta de strategie. Pur si simplu se livreaza mai putine doze, mai tarziu in UE. Rollout-ul in UE e o problema majora, si n-are rost s-o negam in vreun fel.

De ce? Nu stiu exact, dar din ce-am citit (si din scuzele goale ale Ursulei):

- Importanta absurda pusa de negociatori pe a obtine cel mai scazut pret. Ceea ce face ca firmele sa te trimita la coada listei pentru livrari. Un exemplu tipic de "scump la slanina, ieftin la faina" - pentru cateva sute de milioane economisite se vor pierde miliarde in costuri de spitalizare, in economia inchisa mai mult, in vieti pierdut...
- Negocieri intarziate, si cu cerinte mult mai dure catre producatori legate de raspunderea juridica - la fel, pasarea raspunderii de colo colo. Negociatori slabi de partea UE, care au facut contracte vagi, si comenzi ferme tarzii.
- Viteza foarte mica la aprobare in UE, din cauza birocratiei europene sufocante; a contat mai mult sa se faca "circuitul hartoagelor" decat salvatul de vieti. Asta a dus ca stocurile initiale sa se dirijeze spre primii aprobatori.
- Bani putini dati la cercetare, comparativ cu UK si US.
- Birocratie majora in aprobarea facilitatilor noi de productie din UE - atat Pfizer cat si Moderna s-au plans ca totul este incredibil de greoi, si birocratic si dpdv al inspectiilor, pentru autorizare.

Cert e ca pana acum, toti cei trei livratori si-au bagat picioarele in UE - si constant au deprioritizat livrarile spre UE. Nu spre ceilalti clienti cu nevoi rapide. Si da, exista tari dezvoltate care sunt mult mai in urma (JP, CN, AU, NZ), unii vor incepe primul vaccin de-abia in martie. Dar acolo nu "arde" prea rau.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

dumbravaandrei

@frunzaverde in datele de mai sus locuitori==cetateni? ca din cate stiu, cel putin in DE se vaccineaza si cei cu domiciliul fiscal, indiferent ca este unul temporar sau permanent. La fel se procedeaza si in Austria.

nicolaem

#1953
merci frunzaverde, asta am vrut sa ridic in riscutie si eu. poate nu am fost suficent de clar si cei care au postat dupa au inteles altceva.

Primim mult mai putine doze,de asta vaccinam mai putin. am pus graficul ala (nr total de doze facute) pentru a arata ca diferenta creste in timp, cea ce inseamna ca vom avea o intarziere la vaccinare a populatiei de cateva luni fata de UK si USA. Asta inseamna multi morti si imi e greu sa inteleg  de ce. Ar fi o aberatie sa negociem pret, cand lockdownurile din UE sunt infinit mai costisitoare.

Daca mai pui ca 2 din 3 producatori sunt jumate din UE, iar al 3lea chiar daca e din SUA (Moderna) are fabrica partenera in Elvetia si Spania devine si mai greu de inteles de ce suntem la coada listei de prioritati.

LE UE va aproba in curand si vaccinul J&J dar ei fiind americani nu vad mare motiv de bucurie. Nu am vazut niciunde un calendar estimat de livrari.
     Ceva a functionat dezastruos la modul de aprovizionare al UE.

AndreiB

@dumbravaandrei

Figura pentru UK reprezinta toata populatia rezidenta: 66.8m (https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/populationandmigration/populationestimates/bulletins/annualmidyearpopulationestimates/mid2019estimates)

In UK se vaccineaza toata populatia, indiferent de statut de imigratie. Teoretic au zis ca vor vaccina si imigrantii ilegali, desi exista probabil ceva temeri in categoria aia care vor duce la rate mici de vaccinare - e.g. https://inews.co.uk/news/politics/covid-vaccine-call-end-data-sharing-illegal-immigrants-trust-vaccination-programme-863254

Baza de date folosita e inregistrarea la medicul de familie (GP) care e gatekeeper-ul pentru toate serviciile medicale in UK, inclusiv private. Daca prin vreun motiv sau altul nu ai primit scrisoare ca sa te programezi, daca esti in cohorta eligibila poti contacta NHS direct.

dumbravaandrei

mersi de lamurire! In tarile care au multi imigranti, detaliul asta conteaza :)

rizzuh

Quote from: dumbravaandrei on February 15, 2021, 06:25:14 PM
Vorbesti pe langa.... Stii cate abonamente de servicii medicale care sa includa testare PCR pentru covid sunt in RO? FIX 0. Nu exista asigurare medicala privata care sa iti acopere testul pentru covid. Exista abonamente care sa acopere monitorizarea post-covid, dar de preventie/detectie nu exista. Toate testele la cerere se platesc. Eu din martie si pana acum mi-am facut peste 30 de teste, pe toate le-am platit separat. In cel mai fericit caz, e posibil ca unii angajatori sa ti-l deconteze doar daca te trimit ei in delegatie sau ti-l cer ei in mod expres.

Bullshit. Am membru in familie cu asigurare la Signal Iduna (printre cei mai jegosi, daca nu cei mai jegosi) platita de angajator, i s-a decontat testul PCR facut la cerere la un laborator privat, no questions asked. Nu este un angajator mega-bogat, iar job-ul este aproape de minimul pe economie.

Quote from: dumbravaandrei on February 15, 2021, 06:25:14 PM
3) In RO exista o diferenta foarte mare intre asigurare medicala si abonament de servicii medicale. Asigurarea in general acopera doar constatarea si interventia in caz de dauna medicala (accident sau aparitie a unei boli ce nu a putut fi anticipata si pentru care nu ai deja un tratament cronic), in timp ce abonamentul de servicii medicale este flexibil si poate acoperi o gama variata de servicii medicale (analize, internari, tratament la domiciliu, servicii de medicina de urgenta, transport medical etc).

Partial bullshit. Exista asigurari medicale care acopera bolile cronice preexistente, exista care deconteaza pana si medicamentele, am avut eu, la Generali. Exista si pachete hibrid, asigurare + abonament, care ofera partea de preventie, care de regula nu e decontata de asigurarile medicale.

pasadia

Cred că acest paragraf mă intrigă cel mai mult:

QuoteRemember that the EU has paid €336 million upfront to support production, before the products existed and had been authorized. The UK however only pays on invoice 30 days áfter delivery. So in effect the EU has helped pre-fund the production of vaccines that the UK only has to pay for afterwards.

De aici: https://guyverhofstadt.medium.com/two-contracts-lots-of-questions-and-not-nearly-enough-vaccines-cf1c2380cf29


nicolaem

#1958
urmarind ce se intampla de cateva luni eu pot sa constat obievctiv asa

-populism din partea multor lideri politici europeni
-livrari de vaccine de vreo 5 ori mai putine/cetatean comparativ cu UK si de vreo 3 fata de SUA

Acum daca vrem sa ramanem populisti in continuare, OK sa fim, sa negociem conflictual cu producatorii si sa stam in lockdown pana de craciun. Ca la rata de vaccinare de sub 5%/luna acolo ajungem.

_____
pasadia, ca tot ai citat pe dl Jurma mai pun aici si alte statistici "de calitate" de la dansul nemultumit ca nu am avut masuri mai stricte in 2020:

Ne zice zilele astea de excesul de decese din RO, din pacate fara sa compare cu restul europei. Daca zic ca nu stam rau te superi? Evident Tinem cont si de decese oficiale si de deficientele sistemice ale sistemului sanitar din romania. Mai jos datele dansului aparute in presa recent vs ce observam in alte tari.





pasadia

Mai exact ce anume zice Jurma și contrazici tu prin graficul din urmă? Adică ai vreun punct de vedere, sau doar e un mesaj menit sa acopere mesajul precedent (pe principiu Boris Johnson nu e populist, dar olandezul de Gay sigur e populist).

Daca e sa vorbesc cu ce îmi închipui eu că vrei sa spui, da - în general Jurma nu face comparații cu alte țări ci comparații între județe /regiuni /perioade de timp, dar toate doar pe datele interne. Așa a făcut de la început, probabil așa va face in continuare. Nu știu dacă e mai bine sau mai rău, dar nu o să-i scot ochii pentru că în a vorbit despre surplusul de decese din Romania în loc să vorbească despre surplusul de decese din Bulgaria sau Cehia.

Sau vrei să arăți că în RO primul val nu a avut vreun impact semnificativ, așa cum a avut în Italia, Spania sau Belgia? Perfect, nu cred că te contrazice nimeni în privința asta...

Sau poate vrei sa afirmi că acele morți erau obligatorii și necesare și că nu există nici o măsură posibilă care sa fi prevenit o parte din ele? Pe idee că dacă și la alții s-au petrecut e normal sa se petreacă și la noi, ce naiba! Caz în care nu îmi rămâne decât să te invit sa pui asta in scris, măcar să știu clar ce susții.

nicolaem

#1960
Daca e sa aleg intre Guy si Boris as alege pe olandez fara discutie. nu intentionam sa iti acopar mesajul.
Chiar nu stiu care e problema UE, doar o constat cu suparare. Poate eram eu prea optimist cand in Decembrie companiile aruncau cu milioane de vaccine in noi si acum nu le vedem.

Nu contrazic cu nimic pe Jurma, doar am alaturat un grafic comparativ.

Mi-e teama doar ca fara vaccin ne prinde un nou val generat de tulpina britanica. Cand lumea e tot mai satula de restrictii.

etravel

Quote from: pasadia on February 19, 2021, 01:50:06 PM
Cred că acest paragraf mă intrigă cel mai mult
E lipsit de interes faptul ca vaccinul a fost dezvoltat pe banii UE si comercializat ulterior in UK, sau invers. Pe langa beneficiul urias al existentei unui vaccin care asigura imunitate pe luni si luni de zile, sau poate chiar peste un an, acestea sunt lucruri neglijabile. In plus, e perfect by the book sa se finanteze cu sumele semnificative platite upfront de un client foarte mare cercetarea, dezvoltarea si autorizarea produsului. Restul sunt declaratii politicianiste.   

dr4qul4

anul  trecut uk era in ue. nu cumva o parte din avansul ala a venit si de la  ei?
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

nirolf

UK a părăsit UE pe 31.01.2020, restul a fost perioada de tranziție.

nicolaem

#1964
Moldova, Ukraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia au intrat toate pe un trend ascendent al pandemiei.

Zic numa sa avem grija pana la vaccinare in conteztul in care avem vesti ca la nivel mondial numarul de cazuri scade puternic, nu e cazul si in zona noastra.

pun si o poza optimista: