Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

TibiV

Probabil ca "diagnosticată în privat" inseamna ca nu apare in "inventarul oficial"...

Asta daca nu s-a dus si la medicul de familie sa fie inregistrata ca atare in sistemul public - adica in cel oficial...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

oc7avian

Corect, nu am specificat. La asta mă refer. Nu a fost înregistrat în sistemul public, adică nu a mers la medicul de familie.

Nici hârtia mea nu e înregistrată și puteam lejer să declar altă grupă, editând profilul online. Apropo, când l-am adăugat pe tata ca beneficiar acum 2 săptămâni eu am ales manual grupa la care se încadrează.

pasadia

Nu înțeleg de ce îmi spui de online - am explicat destul de clar că am făcut programarea telefonic, prin call-center-ul oficial. Call center la care ți se răspunde din diverse părți ale țării (colegilor li s-au răspuns de către DSP-uri din vreo 3 județe diferite). In cazul meu interlocutorul nu s-a prezentat deloc - toată convorbirea a avut un aer de "neprofesionalism", dar l-am considerat inerent căci am presupus că sunt și militari printre respondenți.

Și da, am cont, mă trecusem că beneficiar in categoria III (b). Am incercat să mă schimb in "II - angajat in domeniu..." dar nu era disponibilă opțiunea. Dar știu cum funcționează platforma, am programat și bătrâni și bolnavi cronici.

Astăzi un alt prieten, angajat in alt SRL complet privat (dar la fel ca în cazul meu destul de mare, parte dintr-o multinațională) și fără legătură cu vreun domeniu esențial a fost programat în etapa II prin intermediul angajatorului (omul de la SSM). Alături de mulți alți colegi care își exprimaseră dorința de a se vaccina. Programarea e pentru luni, la Codlea, vaccin AZ.

Raman la părerea exprimată - putem fi mulțumiți că în RO se vaccinează, dar societatea asta in continuare rămâne disfuncțională după principiu "fiecare pentru el". Și asta îmi provoacă aceeași scârbă.

tom_sawyer

Ungaria a anunțat joi noi restricții pentru combaterea răspândirii coronavirusului cu scopul de a combate un al treilea val ,,foarte puternic" al pandemiei, închizând majoritatea magazinelor și trecând la învățământul la distanță pentru școlile primare, relatează Reuters și Hungary Today.

Școlile primare și creșele urmează să fie închise până la 7 aprilie și toate magazinele cu excepția celor alimentare, farmaciilor și benzinăriilor vor fi închise din 8 martie până pe 22 martie.

De asemenea rămân în vigoare măsurile impuse în luna noiembrie a anului trecut: carantina pe timp de noapte, închiderea hotelurilor și restaurantelor și învățarea de la distanță pentru toate școlile gimnaziale.

hotnews.ro

nicolaem

ceva ce asteptam de mult....

https://www.g4media.ro/breaking-ministerul-sanatatii-a-publicat-toate-datele-legate-de-testarea-covid-pe-judete-si-incidenta-in-fiecare-localitate-din-tara-informatiile-sunt-actualizate-zilnic.html

Am facut rapid o medie zilnica pentru martie pe judete. Oare ce scuza au cei de la coada? Cum scot capul autoritatile locale care au in subordine spitalele si nu au facut nimic 1 an de zlle?

@pasadia, asta chiar e motiv de scarba

elphax

totusi sunt foarte multe cazuri care nu ajung in statistica !
daca un membru al familiei este pozitiv si primeste izolare, familia, contactii primesc si ei carantina. majoritatea nu se testeaza pentru ca asa le-ar prelungi si lor izolarea - pentru ca se iau 2 saptamani de la ziua testului, nu de cand a intrat primul. si cum simptomele apar dupa 3-4 zile, practic daca fac test le prelungeste cu 4-5 zile izolarea.
stau 2 saptmani acasa, se vindeca, si nu ajung in statistici.
asta e si din cauza ca DSP nu se agita sa testeze contactii directi, doar ii carantineaza 2 saptamani

evident ca unde sunt multe cazuri raportate, sunt si multe ne-raportate. sper ca macar in Timis sa ne imunizam cat mai repede, la cat de multe cazuri avem :)

dr4qul4

3.05 bucuresti.
Cazuri noi nealocate pe judete.... - 19.  Minus! cum se explica?
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

carutasul

bgd77

@elphax
Acesta e protocolul la nivel national, un contact direct e testat numai in anumite cazuri. Ai dreptate ca numarul real de cazuri e mult mai mare.
La o cautare rapida, gasesti aici un document cu protocolul de testare (poate nu e cel mai nou, nu am acum timp sa caut): https://www.dsptimis.ro/data_files/content/prima-pagina/files/metodologie-2020-10-14.pdf (cauta dupa "Recomandări de prioritizare a testării pentru COVID-19")
Un citat din document, de la capitolul privind prioritizarea testarii:
Quote2. Contacți direcți simptomatici ai cazurilor confirmate;
Deci se recomanda testarea doar a contactilor directi simptomatici!

@dr4qul4
Se explica simplu, azi sunt cu 19 mai putine cazuri nealocate pe judete decat ieri, sau altfel spus s-au facut cu 19 mai multe anchete epidemiologice decat numarul nou de cazuri de azi.

elphax

se recomanda dar nu se face pentru ca nu se streseaza nimeni - oamenii nu vor sa fie izolati si autoritatile au prea multe pe cap

eu stiu care sunt conditiile , am trecut prin asta - am stat cu o zi mai mult decat sotia pentru ca am facut test a doua zi, desi ne-am infectat in aceeasi zi. si mama a stat cu 3 zile mai putin pentru ca a fost in contact cu noi cu 3 zile inainte de test (asimptomatica dar contact direct)

nicolaem

nu stiu ce fac DSP-uri acum si daca mai fac anchete ca anul trecut.

Ce ma mira e ca o parte a presei si opozitiei (cea care acum e la conducerea ministerului sanatatii) critica dur in campania electorala testarea insuficenta. Daca ne uitam pe grafice de testare, cele mai multe teste se faceau in toamna.

Acum desi suntem de 2 saptamani in valul 3 testarea ramane la cotele atat de criticate in decembrie dar nimeni nu se mai plange de asta. Nu mai e campanie electorala....
Avem azi maine 3 luni cu ministru nou de la care nu vad decat PR. Acum stim ce judete testeaza putin. In minister se stia si pana acum. Nu vad nici un cuvant despre cresterea acelei capacitati.

Pt cei din Timis cum de aveti de departe cele mai multe locuri disponibile la vaccin? Sunteti fruntea si la testare (asta e bine) dar si la refuzat vaccin?
S-au din cauza situatiei alarmante din judet s-au alocat mai multe doze acolo? Sunt peste 19 mii locuri libere in judet fata de 3 mii la Cluj.

elphax

Nu este adevărat!
De 3 zile ma uit,  sunt 3 secții în Suceava și 3 în Iași cu sute de locuri,  ceva sate departe de orașe. În rest toată țara e pe zero.
În Timiș sunt mai multe grupuri online de alarmare,  în maxim 5 minute de când apar în sistem dispar toate.

Acum o luna am programat bunica din Timișoara,  pe 14 martie la Caransebeș. Pe cea din jud Cluj nu am reușit încă,  de aia tot intru pe platformă

pasadia

^ cand ziceam eu ca se testeaza putin ma etichetai drept conspirationist, acum te intrebi unde sunt aia care se plangeau in decembrie. Amuzant...

Tehnic vorbind eu nu am impresia ca in RO exista o singura conducere in raport cu pandemia. As zice ca sunt vreo 3 diferite: Voiculescu cu o parte din MS, Arafat si aparatul ISU si ceva din DSP-uri, si Gheorghita cu alta parte. Iar peste ei multe interese politice ale unor afoni totali (cand il vad pe Sorin Campeanu ma apuca durerea de cap instantaneu). Asta e tara, nu ma apuc sa comentez la fiecare chestie aiurea pe care o traiesc. Asa, mai mentionez doua intamplatoare.

Intr-un grup de firme ce au in spate cam acelasi actionariat, TOTI angajati au fost programati la esentiali prin intermediul unei din firmele din grup care are ca obiect de activitate reciclarea (in faza II sunt inclusi lucratorii din salubritate si reciclare). Firma aia are sub 10 angajati oficiali, in tot grupul sunt cateva sute.

Intr-un alt caz, un confirmat pozitiv oficial si-a anuntat seful dupa 5 zile (a asteptat de luni pana vinerea asta). A facut-o pentru ca cel putin un coleg a dezvoltat simptome si a ajuns sa isi faca testul vineri. Evident DSP nu exista deloc in toata aceasta schema (nu a existat nici o anchetat epidemiologica, omul a incalcat carantina, DSP nu a anuntat angajatorul sau colegii).

nicolaem

elphax:
Judet: TM
Oras: TIMISOARA
Adresa: B-dul Take Ionescu, 46C
Locuri disponibile: 5691

Sursa site oficial. poate nu le vezi ca sunt AZ, deci limita de varsta 55 ani.

@pasadia. Sunt lucruri diferite hai sa le discutam.

In tot anul trecut tataru iesea public si spunea ca lucreaza la cresterea capacitatii de testare. limitata de bani, aparate, personal calificat.
Dar se vedea un trend crescator daca faceai o medie mai larga.
Putinul ala trebuie pus si in contextul de cat putem. Nu aveam si nu ai nici o dovada ca in noiembrie statul roman ar fi putut testa 80k pe zi in loc de 40k.

Per total si acum afirm ca testam suficent. suntem la 10-15%pozitivare, asta nu e asa rau.
Problema e (si asta abia acum o vedem) ca diferenta intre judete e enorma. ma asteptam ca Timis sa testeze dublu fata de Teleorman dar nici chiar asa.

Ori da, asta o critic , ca nu am vazut pe nimeni sa spuna ca are in plan sa cresterea capacitatii in x judete. dar vad un PR aproape perfect si o lamentare conflictuala.

ok, ai zis campeanu dar totul se rezuma la cearta cu masca si fara masca la ora de sport? asta ne salveaza.
deacord ca era bine sa avem o coordonare unitara. dar e guvern de coalitie....

MihaiD

^^ la fel spuneam acum câteva luni. 1. Nu se testează. Capacitatea de testare căreia i s-a făcut reclamă acum câteva luni (,,iată cât de bine stăm!"), de 50 mii teste / zi, nu a fost niciodată atinsă, niciodată. Deci, vorbe goale. De ce o mai anunți, dacă nu ai un obiectiv în a o atinge? 2. Nu testezi contacții decât dacă-s simptomatici, cea mai simplă metodă de a ține raportările la un nivel scăzut. Din punctul meu de vedere, toți contacții TREBUIE testați, dar acum ,,pot fi testați, dacă-s simptomatici". 3. Pentru mine, din ce citesc prin presa de afară, rezultate pozitive la teste ar trebui să fie maxim 5-7%. La noi, avem week-end-uri în care ne-am dus în 25-30% (și nimeni nu explică aceste cifre din week-end-uri, de parcă suntem atât de idioți încât să acceptăm explicația unei coincidențe săptămânale), suntem peste 10% constant. Uriaș. 4. Dacă ești funcționar într-un județ, răspunzi de problema asta și nu vrei să ai dureri de cap cu șefii de la București, o rezolvi din testare. Faci în așa fel, prin CJSU, un fel de înțelegere tacită, și testezi puțin. Cât timp doar ,,poți" testa, cât timp nu ai și obligația de a testa, timpul trece, leafa merge, totul e ok. 5. Nu înțeleg cele aproape 20.000 locuri disponibile la vaccinare în Timiș, locurile disponibile (multe) în acest moment prin țară. Dacă aș răspunde de problema vaccinării, m-aș îngrijora.