Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

frunzaverde

@TibiV : Presa suedeza a ajuns sa fie comparabila cu Scanteia sau Pravda la faza cu COVID. Radioul de stat suedez a "infiltrat" (cuvintele lor, nu ale mele) un ONG care se ocupa cu critica strategiei suedeze (MEWAS ii spune), folosind tehnici (si personal) de contrainformatii (tot cuvintele lor; infiltratorul s-a dovedit legat de sistemul de securitate suedez, agentia de PsyOps). Si au inceput sa faca procese de intentie (adevarate infierari comuniste) la adresa membrilor de-acolo - cum ca ar fi nepatrioti, agenti de influenta a guvernelor straine (au folosit inclusiv apelative rasiste folosite impotriva directorului ONG-ului - care e cetatean suedez de origine irlandeza), "a cincea coloana" si alte mizerii similare. Apoi s-au luat de tonul din grup si de faptul ca Tegnell a fost numit psihopat (o chestie perfect legala)... Din fericire, restul presei a facut scandal impotriva radioului de stat - dar cand am ascultat emisiunea, ma simteam ca ascult ceva gen "din lumea capitalului" sau "reflectorul" din anii '80...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

nicolaem

#1936
^^ serios acum daca ai vazut ca ai dat-o in bara cu comparatia cu Grecia ai gasit nod in papura ca nu stim cum ii cheama pe aia din GCS. Foarte relevant in combaterea pademiei intradevar.

uite excemplul din Cluj:

Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel:

➡️ Rata incidenţei pe judeţul Cluj : 2,36;

➡️ În ultimele 24 de ore, 46 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;

➡️ Total număr de teste 566 din care 300 diagnostic grupe de risc, 210 teste efectuate la cerere și 60 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 368.295 de teste, la nivelul județului Cluj;

➡️ 63 persoane internate în ATI;

➡️ Total vindecați și externați 1.970, din care 1.559 din județul Cluj;

➡️ Total decedați 492 din care 341 din județul Cluj.

🔴 În acest moment sunt internați 665 de pacienți, din care 627 din județul Cluj.



cum ziceam unele judete sunt mai transparente ca altele. Era foarte bine sa stim asta in fiecare judet in parte.

Si pana la urma problema cu focarele e irelevanta atata timp cat stim in fiecare judet cazurile totale.

Acuma sincer, incidenta cat si indicele ala sunt niste conventii prin care sa se introduca restrictii cand spitalele nu mai fac fata.
Fiind o conventie de ce e atat de important ca se calculeaza la rezidenti sau la domiciliati? pana la urma daca indicele ala e ales 3, putea la fel de bine sa fie ales 2 sau 4. Atata timp cat formula nu se schimba si ne uitam la gradul de incarcare nu exista un argument ca formula e gresita.
Ca in  preasa un jurnalist nu intelege asta e cu totul altceva. hai sa discutam in concret.
Daca vrei sa contesti forumula/indicele atunci ai putea zice ca restrictiile se introduc dupa o formula prea relaxata si tu ai fi dorit una mai restrictiva. Asta ar fi un punct de vedere intradevar.

dumbravaandrei

#1937

Quote from: frunzaverde on February 15, 2021, 03:31:20 PM
De ce se testeaza mult privat? Pentru ca romanii nu au incredere in sistemul de stat, si o proportie mare din angajatii privati au asigurari medicale private. Cati din voi apeleaza la "medicul public de familie", si cati din voi aveti asigurare privata medicala (Regina Maria, Sanador, whatever?). Daca va apuca simptome (testarea in RO, ca aproape peste tot in UE, este "doar simptomatici + screening + contacte"), care e primul pas pe care-l faceti? Eu, cand locuiam in Romania - prima mea reactie era sa sun la medicul din asigurarea privata (nu la cel de familie, care nici nu stiu cine era). Care nu o sa ma trimita pe sistem DSP, ci pe sistem privat, nu? Asa presupun ca sunt multi.
Vorbesti pe langa.... Stii cate abonamente de servicii medicale care sa includa testare PCR pentru covid sunt in RO? FIX 0. Nu exista asigurare medicala privata care sa iti acopere testul pentru covid. Exista abonamente care sa acopere monitorizarea post-covid, dar de preventie/detectie nu exista. Toate testele la cerere se platesc. Eu din martie si pana acum mi-am facut peste 30 de teste, pe toate le-am platit separat. In cel mai fericit caz, e posibil ca unii angajatori sa ti-l deconteze doar daca te trimit ei in delegatie sau ti-l cer ei in mod expres.
Romanii merg si se testeaza la privat pentru ca:
1) Nu trebuie sa prezinte vre-un motiv intemeiat pentru testare. Pur si simplu ti-l poti face pentru ca asa vrei tu.
2) Nu vor sa calce in spitale/locuri unde sunt internati oameni cu covid
3) Multi inca spera ca in cazul unui test pozitiv sa "fenteze" internarea/carantinarea. Speranta moare ultima desi totul se raporteaza.


Se pare ca stii destul de multe despre sistemul medical din Romania si il intelegi complet, dar:
1) Nu exista "medicul public de familie". Exista medic de familie, privat - constituit prin entitate juridica de tip C.M.I, II, PFA, SRL -, care are contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si la care esti anrodat ori prin inscriere voluntara (te duci cu cardul de sanatate la el, te inregistreaza, monitorizeaza etc), ori esti arondat pe criteriu geografic in caz ca nu ti-ai selectat tu unul. Nu exista limite la selectia unui medic de familie. De ex eu am domiciliul in jud. Botosani, resedinta in jud. Brasov si medicul de familie il am in jud. Prahova. Mai exista medic de asistenta comunitara - medici angajati/contractati de Directiile de Asistenta Sociala si care asigura servicii exclusiv persoanelor defavorizate sau in risc social.
2) Pentru situatii de urgenta, atat la privat cat si la stat exista camera de garda, unde te va tria un medic. Nu exista "medicul de pe asigurare".
3) In RO exista o diferenta foarte mare intre asigurare medicala si abonament de servicii medicale. Asigurarea in general acopera doar constatarea si interventia in caz de dauna medicala (accident sau aparitie a unei boli ce nu a putut fi anticipata si pentru care nu ai deja un tratament cronic), in timp ce abonamentul de servicii medicale este flexibil si poate acoperi o gama variata de servicii medicale (analize, internari, tratament la domiciliu, servicii de medicina de urgenta, transport medical etc).


Quote from: frunzaverde on February 15, 2021, 03:31:20 PM
La asta nu ajuta ca sistemul de testare publica gratuita este mai greu de folosit (trebuie initiat procesul ori prin medicul de familie, ori via Ambulanta, ori via DSP, si apoi mers la programare)
Testarea publica necesita un motiv intemeiat si necesita trecerea printr-un filtru suplimentar constituit de medicina de familie sau cea de urgenta. Dar nu este mai "greoaie" sau mai prohibitiva. Ca si contribuitor la bugetul sanatatii, parca as vrea ca ipohondrii si aia care se plimba in interes propriu/tert totusi sa-si plateasca singuri naravurile. Adica nu inteleg de ce pentru o delegatie sau o calatorie in grecia la mare sa oferim testare gratuita.... Si nici nu mi se pare normal sa blochezi mobilitatea.


Quote from: frunzaverde on February 15, 2021, 03:31:20 PM
si nu inteleg prostia cu "indicii fara focare"
Anumite restrictii, inclusiv de ordin economic, se impun pe baza acestei cifre. Focar se refera la spitalele de ingrijire paliativa si centre institutionalizate de asistenta medico-sociala (camine de batrani, case de copii - acolo unde mai sunt, spitale de psihiatrie, puscarii etc). De obicei sunt zone care se pot delimita fizic de restul populatiei din UAT-ul ce le contin. Acum, daca eu sunt locuitor al unui sat cu un astfel de centru in care din 20 pacienti 2 fac covid - de ce sa tin si restul satului in carantina?!? De aia s-au scos "focarele" din calculul incidentei, nu si din raportarea numarului de cazuri/UAT.

dumbravaandrei

#1938
In  Romania nu se mai pot vinde teste rapide direct pacientilor ci doar persoanelor juridice. Cred ca au fost 3-4 saptamani de distractie prin noiembrie, dar a venit ANM-ul si a retras din farmacii la depozite toate testele.
Problema e ca unele din aceste persoane juridice, mai scapa teste pe "piata neagra"... dar din farmacie/depozit tu ca persoana fizica nu iti poti lua test rapid.

nicolaem


Cristi N

#1940
Daca vrei sa cumperi test rapid ai 100 de variante legale la care vei primi inclusiv bon fiscal. Asta e primul rezultat daca vei cauta: "test antigen covid": link
Singura conditie e sa il comanzi online, daca te duci direct sa il iei nu o sa iti vanda, dar ai varianta de a da comanda online cu ridicare din farmacie.

oc7avian

Glovo și Bringo livrează teste rapide antigen în maxim 2h (București) :lol: Pe bune; nu e nicio glumă

dumbravaandrei

https://www.anm.ro/anunt-important-13-11-2020-2/


Quote

Testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat.


Quote

Conform art. 2 din Legea farmaciei nr. 266/2008, prin farmaciile comunitare se por distribui doar dispozitive medicale de uz individual. Ca urmare, dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro de uz profesional nu se pot distribui prin farmacii.
Referitor la comercializarea în sistem on line a unor dispozitive medicale destinate utilizării de către profesioniști, în acest moment nu există prevederi legale care să interzică această practică.
În calitate de autoritate competentă, neexistând reglementări în acest sens, nu putem interzice comercializarea acestor produse în sistem on line. Putem recomanda evitarea acestei modalități de comercializare sau, în cazul în care se recurge la această formă de distribuție, recomandăm ca vânzarea testelor rapide să fie insoțită de un avertisment în conformitate cu instrucțiunile de utilizare și anume "DOAR PENTRU UZ PROFESIONAL", sau ca operatorul economic să se asigure că cel care achizitionează produsele respective este unitate medicală. În caz contrar, operatorul economic poate fi sancționat pentru practică comercială înșelătoare.
Toate aceste informații și recomandări sunt valabile și pentru comercializarea și utilizarea testelor utilizate în evaluarea stării imunologice a pacienților suspecți de coronavirus, prin determinarea calitativă a prezenței anticorpilor IgM/IgG împotriva SARS-CoV-2.


A se determina traseul mitei, inclusiv pentru cei de la Help Net. Si calitatea controlului.

frunzaverde

@dumbravaandrei: Nu am zis ca stiu "foarte multe" despre sistemul sanitar romanesc. Doar din perspectiva de fost (acum vreo 15 ani) abonat (sau asigurat), dracu stie care era. Niciodata, in epoca respectiva, cand am avut vreo problema de sanatate (de la fractura la nevoie de teste si investigatii) nu am fost trimis la stat. Ci tot la privat, desi in unele cazuri am descoperit ulterior ca la stat "te rezolva mai repede". Cat despre "nu se gasesc in farmacii":  Helpnet, DOMO, Medplaza, Farmacia Helena si zeci de alte locuri - reclame in Hotnews si Mediafax... Daca-ti livreaza Glovo acasa, clar e disponibil generalizat si folosit pe scara larga.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

TibiV

#1944
Quote from: dumbravaandrei on February 15, 2021, 06:25:14 PM
Vorbesti pe langa.... Stii cate abonamente de servicii medicale care sa includa testare PCR pentru covid sunt in RO? FIX 0. Nu exista asigurare medicala privata care sa iti acopere testul pentru covid. Exista abonamente care sa acopere monitorizarea post-covid, dar de preventie/detectie nu exista. Toate testele la cerere se platesc. Eu din martie si pana acum mi-am facut peste 30 de teste, pe toate le-am platit separat. In cel mai fericit caz, e posibil ca unii angajatori sa ti-l deconteze doar daca te trimit ei in delegatie sau ti-l cer ei in mod expres.

Din pacate, nu am reusit sa iti dau un minus ( -1) - se pare ca este o problema temporara de sistem.

Iti spun si de ce (vreau sa) iti dau - 1:

Se pare ca tu esti din categoria celor care citesc ultimele 3-4 postari (adica doar pagina curenta), pentru ca este greu sa dai back...

Sa ma ierte Ionut ca te-am pus in "quote", dar subiectul este "prea fiebinte" ca tu sa scapi - dupa ce dai "sentințe" pentru tot ceea ce se intampla in Romania, doar pe baza propriei tale experiente.

Si nu stim cat de relevanta este DOAR experienta TA personala.

Eu am postat, pe pagina precedenta, experienta MEA personala - pe care este evident ca nu ai citit-o... Deoarece contrazice ultima ta postare, Inclusiv textul "se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat." Pai ASA SE SI FACE!... (la "pravaliile" serioase)

Poate iti este greu sa dai "back" - dar uite postarea mea, scrisa cu mai mult de 4 ore ore inaintea ta:
https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=2722.msg331163#msg331163

Iar experienta TA contravine, categoric, experientei MELE.

Pe scurt: nu stiu cat de hapsan este patronul tau, dar al meu nu este...
Si probabil sunt si alti patroni care considera ca mentinerea "in parametri" a fortei de munca conteaza suficient de mult (financiar, nu de dragul angajatilor) incat sa fie dispusi sa plateasca pentru a evita aparitia unui focar in propria fabrica/hala de productie/sala de proiectare/samd...

PS
Minusul este nu pentru ca nu citesti in urma, ci fix pentru "Vorbesti pe langa".

Ce anume din postarea lui frunzaverde ti se pare gresit?
Nu ce ai insirat tu. Ca alea sunt generalitati, pe care le pot auzi daca aleg "canalul TV potrivit" - dar care nu au legatura cu ce a spus colegul nostru..

PS
M-am interesat.
Minusul pentru postarea asta nu afecteaza plusurile date inainte (sau in viitor)...




Mama proștilor este mereu gravidă... :)

etravel

Quote from: frunzaverde on February 15, 2021, 09:53:28 PM
abonat (sau asigurat), dracu stie care era.
Daca vorbim de sistemul de stat, sigur erai asigurat, nu abonat. 

Quote from: frunzaverde on February 15, 2021, 09:53:28 PM
Niciodata, in epoca respectiva, cand am avut vreo problema de sanatate (de la fractura la nevoie de teste si investigatii) nu am fost trimis la stat. Ci tot la privat, desi in unele cazuri am descoperit ulterior ca la stat "te rezolva mai repede".
Doua lucruri din indelungata experienta personala legata de ambele sisteme:
- la privat dureaza mult sau foarte mult pana te programeaza si ajungi sa vezi un medic. Chiar daca aveam asigurare privata sau efectiv voiam sa platesc consultatia.
- la stat poti rezolva mult mai repede in raport cu situatia de mai sus si cu o calitate vizibil egala a actului medical, cu cea de la privat.
Exista de ceva timp practica trimiterii la "privat" de catre medicii de stat, probabil pentru ratiuni care tin de comisionare, prestatie a medicului respectiv si in privat, si asa mai departe.



nicolaem

#1946
oare de ce UE e la coada clasamentului lumii "vestice"?
si mai grav cu perspective proaste pt cel putin inca o luna.


pasadia

#1947
Ca de obicei, trebuie sa am eu o observatie. Dar nu o fac precum frunzaverde, cu o multime de documentare in spate si cu etichetari, iti sugerez doar sa cauti cati britanici au primit rapelul. Din cate stiu eu numarul e foarte redus (dorinta NHS-ului fiind de a vaccina cat mai multi cu prima doza si amanand rapel-ul cat mai mult). Din cate am inteles eu procentul celor care au primit si rapelul e mai mic in UK decat in vreo 2 state UE.

Nu ma exprim daca vreo strategie e mai buna decat alta, spun doar ca imaginea prezentata de tine nu e completa.

LE: si mai exista un "zvon": cica si UK, precum Israel, furnizeaza producatorului o multime de date despre vaccinat, reactii post-vaccinare si altele. Plus un pret mai mare decat UE (dar asta e poate doar speculatie). UE ramane cu GDPR-ul din punctul asta de vedere.

nicolaem

#1948
observatia e corecta dar nu schimba deloc problema.
hai sa nu cautam date si sa zicem la extrem ca nici un britanic nu a primit rapel. tot au mai mult decat dublu fata de media UE.
Israelul e un caz special. Stiu motivu enuntat de tine, tocmai deaia nu i-am pus pe grafic.

nedumerirea mea e legata de contracte si livrari.
Nu despre strategie e poza si nedumerirea mea. Ci despre numarul de doze primite de la producatori.

E clar ca UE ar putea vaccina mai mult dar nu are ce. Si din grafic vedem ca discrepantele procentuale cresc. Si nu se va schimba nimic pana prin aprilie din ce am mai citit despre livrari.

LE observatia ta e gresita. vezi mentiunea sursei (inclusiv in poza):

"This is counted as a single dose, and may not equal the total number of people vaccinated, depending on the specific dose regime (e.g. people receive multiple doses)"

florin74

^^ Adauga si un pret mai mare...Nu  cu 2-3%... Si cu cel putin 20% in plus.
Uk cam 500.000-600.000 au 2 doze facute.In rest pana pe la 16 milioane au doar prima doza..In plus au extins intervalul de vaccinare la AZ intre prima doza si rapel la 12 saptamani... Tocmai in ideea sa vaccineze cat mai multi din segmentele de populatie vulnerabile cu o prima doza.