Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

Liviu M

Uite un citat (din articolul de pe wikipedia postat mai sus) despre situatia dintr-un liceu afectat de corona.
QuoteConcernant les grands adolescents, la première grande étude de cluster scolaire a été faite en France, dans l'Oise en Hauts-de-France). Suite à la mort d'un enseignant du lycée de Crépy-en-Valois (premier français mort, le 25 février, de la Covid-19), une étude, épidémiologique et sérologique, a été décidée. Elle s'est déroulée du 30 mars au 4 avril auprès de volontaires lycéens et de leurs contacts proches. 661 personnes y ont participé (élèves, professeurs et familles). L'âge moyen des participants était de 37 ans (de 16 à 47 ans) et 38 % étaient de sexe masculin. Les tests de détection du virus, et les tests de détection d'anticorps ont montré que 26 % des sujets avaient été infectés en probablement 8 semaines. Les lycéens et leurs enseignants étaient les plus touchés (38 % des élèves infectés en 8 semaines, et 43 % des enseignants ; avec une dizaine d'hospitalisations, soit 5,3 % des malades du groupe étudié) ; l'âge médian des sujets hospitalisés (49 ans) était plus élevé que celui des sujets non-hospitalisés du groupe infecté (17,7 ans). Les sujets les plus « contaminants » avaient entre 15 et 17 ans (sans différence notable entre fille et garçon). Dans les familles d'élèves, la contamination était moindre (10 % environ que dans le lycée). 17 % des personnes ayant développé des anticorps n'ont jamais présenté de symptôme.
Les auteurs notent que les troubles de l'odorat et du goût étaient très prédicteurs de l'infection, et que les filles et les fumeurs étaient proportionnellement significativement moins touchés (7,2 % des fumeurs présentaient des anticorps contre 28 % des non-fumeurs). « Le virus a beaucoup circulé dans le lycée et la fermeture pour les vacances scolaires a eu un impact très fort : la transmission s'est arrêtée et le confinement au 1er mars à Crépy a mis fin à l'épidémie »,

Am bolduit eu cateva date care mi s-au parut relevante in discutia asta.

pasadia

Intre timp azi Brașovul da 57 de cazuri noi. Incep sa dau in scenariu cu închiderea orașului (sau a județului).

https://www.facebook.com/207279030017508/posts/745675826177823/

cristi5

^ ma bucur ca s-au eliberat locuri la ATI in Brasov. Dar la nivel national ATI e in crestere (195), sper sa ma insel dar se contureaza un val 2.

Jurnalista Electra Ghiza zice:
Quote
- epidemiologii de la DSP sunt depășiți de situație, cu greu fac față numarului mare de anchete epidemiologice pe care sunt obligați să le realizeze;

Deci pare ca la Bv se trece din mod "test& trace" in mod "epidemie la liber". Ca Stockholm la mijlocul lui martie.

Oarecum surprinzator numarul de institutii de stat in care se descopera focare. Se pare ca e bine incetatenita ideea ca covidul nu exista la functionarii de stat. Si la partidele politice care i-au promovat...

Conform lui Tegnell boala se transmite cel mai bine acasa si la locul de munca. Deci nu e de mirare ca-s focare in institutii. Dar e foarte bine ca oamenii ies si fac miscare, am vazut ca cineva se leaga de cei care merg pe munte, ca vezi doamne nu poarta masca...

Tineti distanta, spalati mainile si aveti grija de batrani. Socrii mei sunt acolo asa ca am emotii...

cristi5


Imbratisare corona la Malmö (cred). Sursa SVT

Alte stiri
- oamenii de stiinta din toata lumea sunt suparati ca suedezii nu au facut trasare epidemiologica la o scoala din nord (Skelefteå) unde au fost testati pozitiv 22 de profesori si unul a murit. Nu se stie nici daca vreun copil a fost pozitiv dar "se spune" (e o comunitate mica si scoala e acum denigrata de localnici). E singurul caz de genul asta si conform statisticilor profesorii nu sunt mai afectati sau mai putin afectati decat alte categorii profesionale

- in timp ce cifrele epidemiei din Suedia (spitalizari, ATI, morti) continua sa scada, a aparut un focar intr-o comunitate mica in nord, pornind de la o mina (spatiu inchis...). Fiind o zona slab populata, spitalul e mic, personal putin, obosit... Pacientii sunt trimisi cu elicopterul in alte parti.

Powered by API/PUM imgur uploader

voicul

#769
In caz ca nu era clar cat de clare sunt cifrele oficiale de Covid:

Record global al cazurilor de COVID-19, înregistrat duminică. Cea mai mare creştere raportată provine din cele 2 Americi

https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/record-global-al-cazurilor-de-covid-19-inregistrat-duminica-cea-mai-mare-crestere-raportata-provine-din-cele-2-americi-1326717

Comparati cifrele din articol cu https://www.worldometers.info/coronavirus/ si o sa vedeti ca nu sunt asa pe aproape.

----

Si ceva mai util:

Avertisment dur al specialiștilor. Coronavirusul se poate transmite și prin aerul condiționat.

https://www.money.ro/avertisment-dur-coronavirusul-se-poate-transmite-prin-aerul-conditionat/

cristi5

#770
Toti angajatii care pot ar trebui sa lucreze acasa. Nu mers la servici cu randul. Lucrat acasa. Semnaturi electronice. Digitalizare fortata. Atunci se rezolva si cu aerul conditionat, si cu posibil-falsa protectie a mastii, si cu inghesuiala din transportul in comun etc.

Locul de munca e loc de transmisie. Si acasa dar acolo nu e de ales.

Oamenii se uita la raspandirea comunitara in crestere si se gandesc ce diferente sunt fata de luna trecuta. Majoritatea gasesc vinovatul: terasele! Eu cred ca marea diferenta e ca merg mult mai multi la lucru, la cumparaturi etc.

Se discuta aici de cheful de la un partid. Chermezele sunt fireste o idee proasta. Orice intalnire care rezulta in "pfai de cand nu te-am vazut, ce bine iti sta cu masca" e o idee proasta. Trebuie limitat numarul de oameni cu care te intalnesti. La batrani, cat mai spre zero.

user201

#771
Sincer, sper să nu fie județ pilot pentru modelul suedez.  :(
Am vorbit cu niște cunoscuți ce locuiesc în Brașov și mi-au spus că terasele sunt pline, cu câte 7-8 oameni la masă, fără mască pe stradă și în magazine mulți oameni au măști, dar există și oameni cu masca sub barbă. Vremea cu 17-23 de grade, multe ploi și umiditate nu ajută cu nimic. Destul de mulți oameni în oraș cred că totul e doar o conspirație mondială și națională și prin urmare nu se protejează.

În principal, cred că nu e nimic prea diferit de alte zone turistice din România, dar au avut ceva ghinion. Sper să nu se întindă mult mai departe în județ și pe valea Prahovei.

P.S. Caz real din instituție de stat: stare de urgență, se lucrează de acasă cu o condică on-line ce se completează cu activitățile făcute. Oau, secolul 21, se poate și așa. Se termină starea de urgență, oamenii revin fizic la lucru și ce îi așteaptă? O condică unde trebuie să scrie încă o dată tot ce au făcut în toată perioada de stare de urgență cu pixul pe hârtie. Păi cam ce distanțare socială, respecatre de standarde de igienă să folosești dacă 60-80 de oameni trebui să se semneze în aceeași condică? :o :|

oc7avian

#772
O veste foarte bună pentru Brașov știrea de mai jos. Spitalele sunt aproape pline și deja au început să mute oameni în alte județe. Nu știu cum e în alte locuri și poate sursele mele sunt optimiste, dar cică există o testare foarte ridicată în Brașov. Mulți merg la privat să își facă teste chiar dacă au simptome ușoare, iar destule firme când se trezesc cu caz confirmat se apucă de testat toți angajații pentru a putea redeschide. Orice caz confirmat la testul PCR este raportat imediat la DSP.

Există transmisie comunitară recunoscută de autorități, dar încă nu se pune absolut deloc problema carantinării orașului. Bineînțeles, personal am mai văzut o schimbare de decizii foarte bruscă la începutul pandemiei.

Persoanele infectate cu coronavirus, dar care sunt asimptomatice sau doar ușor simptomatice, vor sta internate în spital doar zece zile, fiind trimise apoi în izolare la domiciliu, sub supravegherea medicului, a anunțat luni seară ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El a precizat că va semna marți un ordin de ministru în acest sens.

Ministrul Nelu Tătaru a declarat luni seară, la postul Realitatea Plus, că în cursul zilei de marți va semna un ordin prin care persoanele cu Covid-19 care sunt asimptomatice sau doar ușor simptomatice vor fi internate în spital timp de 10 zile. Dacă rămân asimptomatice sau cu simptome ușoare și după 7 zile, în a 10-a zi sunt externate și izolate la domiciliu, sub supravegherea medicului.

sursa


Adăugare: @user201 legat de ce ai spus despre purtarea măștii, din păcate același lucru se întâmplă peste tot.. Inclusiv angajați ai hypermarket-urilor. Cea mai absurdă chestie a fost să văd standul de țigări electronice deschis într-un Cora , unde puteau oamenii pufăi doar cu masca jos, bineînțeles.

Când luăm măsuri, ne așteptăm la un procent de inconștienți. Totul e o joacă matematică.

pasadia

Asta cu "testarea mai ridicată în județul Brașov" nu știu pe ce se bazează. Cum nu avem date privind testele efectuate la nivel de județ, cred că e doar zvonistică.

Cât privește mutarea în alte spitale sau externarea celor asimptomatici mai repede, cred că asta se datorează condițiilor groaznice de internare oferită și faptului că internarea pe o durata lunga ridica riscul unor infecții intra-spitalicesti. Vezi de exemplu aceasta postare ce a ajuns deja foarte celebra - https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3333952769971528&id=100000705144478

oc7avian

Ți se ridică părul de pe mână citind... Dar revenind la subiect, este legat atât de condiții, cât și de nevoia de a putea păstra un buffer în caz de ceva.

Bineînțeles că am avut și eu dubii legat de testat mai mult. Dar cumva nu este improbabil. Brașovul e unul dintre câteva orașe cu numeroase clinici/spitale private aflate în concurență. Nu mă miră prezența infrastructurii de testare și sunt convins că sunt destui care vor să se testeze rapid la prima febră sau alt simptom mai ușor (știu doar cazurile cunoscute direct).

Însă paragraful de mai sus nu ne scutește de întrebarea: de ce doar în Brașov e așa, dintre orașele mari? E clar că avem o problemă aici. De fapt ce cred este că ne poate spune multe despre transmiterea în alte zone din țară, unde posibilitatea de testare voluntară e mult mai redusă. Această afirmație e coerentă și cu ideea că suntem de acord că nu e doar turismul, iar la terase se fentează peste tot în țară într-un procent semnificativ.

cristi5

#775
@pasadia clar ar trebui sa publice mai multe date pe judet pt ca epidemia e regionala. Unde si cum am putea cere asa ceva? O petitie declic? Poate vrea API sa sprijine un demers?

- nr de teste administrate pe zi pe judet
- nr de intrari (unice daca se poate) la ATI (cel mai bun predictor)
- nr de paturi ATI ocupate
- nr de paturi ATI disponibile la nivel de judet si cate mai pot fi organizate

Nr de paturi ATI ocupate (singura informatie despre ATI publicata, si aia la nivel national) a crescut de la 144 la 200 in 16 zile (din 7 iunie). Se vede clar efectul relaxarilor din 15 mai. E clar ca nu numai Brasovul sustine cresterea asta si e un fenomen mai larg.

Maximul atins in primul val a fost undeva peste 250.

Interesant, nu stiam ca asimptomaticii ocupa un loc in spital...

MihaiD

Nu este atât efectul relaxărilor, cât efectul creșterii bazei de testare. Au fost criterii foarte stricte pe baza cărora s-au făcut testările, apoi s-au mai ridicat, au început să fie testate și persoanele din centrele de asistență socială, nu doar centrele de vârstnici și tot așa. Au fost persoane internate în saloane cu bolnavi de Covid-19, bolnavi care ulterior au decedat, iar colegii de salon externați nu au fost informați că au fost în saloane cu bolnavi covid... și s-au tot întâlnit cu unii alții. A fost o declarație a unui manager de spital pentru Libertatea: nu aveau această obligație de a informa pacienții că au avut colegi de salon infectați. Apoi, și-au reluat firmele activitatea, unele au testat masiv în privat și așa mai departe. Deci, în principal, din punctul meu de vedere e rezultatul lărgirii bazei de testare, adică ceea ce trebuia să facem mai din timp, să nu fim așa stricți la criteriile de testare. Cu referire la datele pe județe, nu am înțeles nici eu de ce unele Prefecturi le publică, iar altele te trimit la GCS. 

pasadia


MihaiD

Mă refeream la vindecați, decedați, testați (am văzut în unele județe și asta), scuze că nu am precizat, nu la ce e pe stirioficiale.

cristi5

#779
@MihaiD eu vorbesc de ATI, care nu are nicio treaba cu testele. Omul ajunge in ATI indiferent daca a fost testat in afara spitalului, la intrarea in spital, sau la intrarea in ATI.

De-asta ATI e foarte bun ca indicator al epidemiei. Nu va amagiti ca a crescut nr de teste si ca nu-i problema. ATI nu minte. Daca va continua sa creasca in acelasi ritm inseamna ca avem un val 2, poate ceva mai lent decat primul.

https://www.graphs.ro/embed.php?embed=covid_ati&range=365





Cu testele exista o problema evidenta: se descopera f putine din cazuri. Depinde unde si cand se testeaza, daca se nimereste un focar sau nu. Raportul dintre nr de cazuri si nr de teste iar e periculos daca nu se nimeresc focarele. Poti gasi 0% si sa ai de fapt super-epidemie.

@pasadia stiu datele alea dar nu avem nr de teste pe judet, nr de locuri ATI ocupate pe judet, iar intrari in ATI nu avem deloc

PS. Ma distreaza Finlanda (si poate alte tari) care hotaraste pt ce tari deschide dupa nr de cazuri din ultimele 2 saptamani / 10000 locuitori (date ECDC). Pai cine nu testeaza nimic o sa aiba scorul zero... Sau o sa aiba ce se descopera in spital.

PS2: Durata medie intre imbolnavire si ATI e de 11 zile pe datele suedeze (care contin 2424 intrari unice in ATI). Maximul de paturi ocupate a fost in jur de 550 in 25 aprilie. Actualmente 193