Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

nirolf

Nu știu cât de relevant e numărul de paturi ocupate la ATI în Suedia ținând cont că au fost informații în presa internațională că bătrânilor din cămine cu simptome clare de Covid li s-a refuzat internarea în spital. Au fost lăsați să moară pur și simplu. Încă nu îmi vine să cred că așa ceva e posibil într-o țară civilizată.
Quote

'We were told not to send them in'
"They told us that we shouldn't send anyone to the hospital, even if they may be 65 and have many years to live. We were told not to send them in," says Latifa Löfvenberg, a nurse who worked in several care homes around Gävle, north of Stockholm, at the beginning of the pandemic.
"Some can have a lot of years left to live with loved ones, but they don't have the chance... because they never make it to the hospital," she says. "They suffocate to death. And it's a lot of panic and it's very hard to just stand by and watch."


https://www.bbc.com/news/world-europe-52704836

voicul

Apropo de ATI si cum detinem acum locul 25 in lume la nivel de internari ATI:

Medic: 200 de oameni la Terapie Intensivă e un lucru serios. De vină e comportamentul populației, nu face decât să dea oxigen epidemiei

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/medic-200-de-oameni-la-terapie-intensiva-e-un-lucru-serios-de-vina-e-comportamentul-populatiei-nu-face-decat-sa-dea-oxigen-epidemiei-1327784

cristi5

#782
@nirolf  Nu vreau sa scuz pe nimeni, clar ca se puteau salva mai multi batrani in Suedia (in primul rand prin prevenirea infectarii, dar si prin calitatea ingrijirii, o problema veche care acum isi arata coltii) dar in orice tara in ATI nu intra orice pacient. Un medic ia decizia (care poate fi gresita fireste) daca pacientul are sanse in ATI. De-asta numarul de morti e mai mare decat nr de intrari in ATI in multe tari, inclusiv Romania cred.

Dar ATI ramane cel mai bun indicator / predictor al epidemiei de care stiu. Dezavantajul e ca e intarziat cu 1-3 saptamani fata de momentul infectarii. Dar e suficient de bun pt nevoile de ... infrastructura (paturi ATI de exemplu,  dar si prevazut nr de internari, anticipat momentul in care capacitateea sistemului medical va fi depasita etc).

Inteleg ca Romania are 400 paturi ATI.  Si am avut o crestere de la  150 la 200 in 2 saptamani.  Care sunt posibilitatile de extindere?

dr4qul4

Ca tot ne intrebam cati oameni au  fost testati. Cele 640.000 de teste au fost facute pe doar 350.000 de persoane. Din care 24500 sunt pozitive.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TibiV

321 de cazuri noi in ultimele 24 de ore, 16 decese. 186 de internati la ATI.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

nicolaem

din cate stiu in cele 600k teste nu intra testele facute infectatilor pt a se verifica vindecarea. dar intra de exemplu testarea aceleasi persoane daca testele sunt succesive dupa o perioada de timp. Exemplu personal medical care e testat regulat.

dr4qul4

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/tataru-s-au-efectuat-640-000-de-teste-la-350-000-de-cetateni-ministerul-nu-blocheaza-nicio-testare-1327634
Importanta este cifra de 350.000 de persoane diferite testate. Astfel avem la ce sa raportam cele 24500 de persoane infectate cu sars-cov-2.
Bineinteles, asta nu insemna ca 7% din populatie este/a fost infectata. Testarea s-a facut pe grupele expuse (in special contacti directi ai celor confirmati). Daca s-ar fi testat aleatoriu, ar fi fost probabil in jurul a 1%.
Adica virusul nu a fost la fel de contagios pe cat se asteptau.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

cristi5

^ Testul PCR iese pozitiv timp de 5 zile la un asimptomatic sau cu simptome slabe. Deci depinde foarte mult cine si cand e testat.

Vor fi teste de anticorpi in toata tara (in iulie parca?) si atunci se va sti mai mult. Dar si acolo e cu cantec. Anticorpii se produc la 2-3 saptamani iar unii infectati nu produc anticorpi (am auzit de "celule T" etc)

Pana acum avem doar studii MedLife in diferite parti, cel mai mare a gasit anticorpi la 20% in jud. Suceava.

dr4qul4

Chinezii, citati de hotnews, zic ca anticorpii ar putea sa scada brusc dupa doar 2-3 luni.
Daca ar fi asa, atunci in iulie la Suceava s-ar putea sa scada procentul ala, adica testarea pentru anticorpi sa fie degeaba.

Dar 2 lucruri am invatat in pandemia asta:
1. Sa nu ai incredere in ce zic chinezii
2. Sunt multe supozitii, dar de fapt nu stim mai nimic despre acest virus.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

nicolaem

^^ da, si nu dr4qul4.
Daca in zona afectata, sa zicem SV. Testezi azi o persoana care e contact cu un bolnav. E negativ.
Aceasi persoana peste o luna poata sa fie din nou contact, cu alt bolnav. De cate ori il numeri?

cristi5

#790
@dr4qul4
- faptul ca scade nivelul de anticorpi (daca se confirma studiul chinez) e una,

- sa nu mai fie detectat de un test serologic ca sa confirme o infectie din trecut ii alta.

Tocmai au gasit o pacienta in regiunea suedeza Dalarna care a fost la spital cu probleme de plamani (nu putea respira) in *ianuarie*. Acum s-au uitat iar la radiografii si pe jurnal si au zis: asta e un pacient covid-19 tipic! Au testat-o, are anticorpi.

Pacienta nu a calatorit nicaieri, de unde ei deduc ca Dalarna avea covid-19 in *decembrie*. A fost in contact cu o ruda care la randul ei a fost in contact cu o persoana  care calatorise in Wuhan. Stirea zice ca "ei" au anticorpi, deci cel putin pacienta si ruda ei.

voicul

Nasol momentul cu scadera anticorpilor si asa repede. Macar de era la 1 an/sezon. 2 - 3 luni inseamna ca iarna poti sa il iei de 2 ori.

Pe de alta parte:

Nelu Tătaru, despre cei trei sibieni reinfectați, care aveau deja anticorpi: Sunt tulpini diferite, trebuie să acționăm ca atare

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/nelu-tataru-despre-cei-trei-sibieni-reinfectati-care-aveau-deja-anticorpi-sunt-tulpini-diferite-trebuie-sa-actionam-ca-atare-1328250

cristi5

#792
Asta ar fi premiera mondiala: cu anticorpi si sa mai ia odata virusul. Sunt curios daca publica respectivele cazuri undeva...

Daca se verifica, inteleg ca va fi mult mai complicat de facut un vaccin.

elphax

Si daca se va face vaccinul, vom fi nevoiti sa ne vaccinam cel putin de 2 ori pe an. Prevad cativa ani de acum incolo in care vor fi multi oameni bolnavi, multi care vor ramane cu sechele, si destul de multi care vor muri. incearca planeta sa scape de noi?
Ma uitam la amaratii aia din America de Sud, acolo cifrele sunt groaznice - Brazilia 1.2 milioane de infectati la 2.7 milioane de teste facute. Prin comparatie USA are 2.5 mil de infectati la 30 de mil de teste. Peru si Chile stau si mai rau per total, Chile are 260.000 de infectati la o populatie ca si a Romaniei. De zece ori mai mult decat noi in jumatate din timp.

Sistemele medicale vor deveni prioritatea nr.1 in toata lumea. Acolo vor merge banii si resursele.

voicul

#794
Zic ca esti prea optimist. O sa se mai duca niste resurse spre sistemul medical. Sanatatea era o problema si inainte. Aici ma refer stric la cati bani noi se duc in sistem, ca din vorbe ... si Romania e plina de autostrazi.

Oricum ce ai zis tu sunt datele oficiale, care nu sunt datele reale. Deci foarte probabil sa fie si mai rau.
Africa ar fi mult peste America de S, daca ar testa, dar nu testeaza.
Acum vine India puternic din spate si din pacate are populatie sa ii ia pe toti.

Daca va fi injectabil vaccin-ul degeaba o sa existe pentru multi oameni in primele 6 luni: nu ai cum sa faci aproape 8 miliarde de injectii intr-un timp prea scurt.