Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

TibiV

+1

Din partea unuia care in toata pandemia nu a avut si nu are nici o sansa de "work from home". La capitolul asta sunt ca ambulantierii, pompierii sau politistii... Si probabil la fel de enervant - cand intarzie (primele doua categorii) - sau care apar tocmai cand nu vrei sa ii vezi (a treia...) - dar tot atat de necesar...  ;)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

nicolaem

^^^ probabil se va ajunge la inchideri de judete/orase, nu stiu daca BV va fi primul. dar putem oberva ca aceasta crestere din ult zile vine din doar 3-4 judete.
Institutu Bals spune ca nu mai are locuri libere.
Deacord si eu cu "sunt si ei oameni" doar daca chermeza e intre prieteni. Daca ai 30 de insi acolo, nu poate fi vb de prietenie ci de aroganta, epatare.

cristi5

@pasadia poti afla cumva numarul intrarilor corona la ATI in Bv? Pe saptamana macar?


cristi5

#754
In materialul cu sefa DSP pe care l-ai pus saptamana trecuta erau 6 la ATI, acum sunt 12

Si mai sunt 3 ATI libere daca bine inteleg, dar mai sunt ATI la alte spitale, deci se pot suplimenta.

ATI la nivel national a crescut iar cu 17 azi, la 178

voicul

Atatea "miniciuni" ca in ultimele luni, desi multe stiri ascunse bine gen:
India a reusit sa stapaneasca epidemia, pentru ca a actionat rapid (asta in martie - corect atunci), dar acum ...
Nepal la fel, articol mare si lat, cum au inchis ei granita repede si gata s-a terminat epidemia (in martie - corect atunci), acum ...

O gramada au sarit prin mai ca am inchis economia pe degeaba, ca ne-am speriat, ca e absurd ce s-a facut. Poate s-au mai linistit dupa 180.000 cazuri intr-o singura zi.
Partea rea: acum incepe valul puternic (as zice 2, dar mie nu mi se pare ca s-a terminat valul 1).

Oricum o problema pe care o vad eu: vara eu nu am auzit pe nimeni sa aiba gripa. De Covid vad ca e plin.
Nu stiu daca conteaza ca de Covid sunt prea putini oameni imuni.

cristi5

^ cred ca nu scapa nicio tara sau regiune. Din experienta altor epidemii, tari insulare ca Noua Zeelanda sau Islanda pot reusi sa scape perioade mai lungi. Dar nu forever. La un moment dat tot vine cineva la o inmormantare cum a fost in NZ.

Unele tari poate vor avea performante mai bune, ca Germania sau Coreea de Sud. Le vor putea sustine timp indelungat, sau pana la un vaccin disponibil tuturor? Vom vedea. Ce aud din Germania cu copiii 90 min/zi la scoala, nu pare sustenabil. Sigur, copiii nu sunt un vehicul de transmisie, dar daca mai sunt restrictii de genul asta si in alte domenii, nu vad cum pot fi mentinute.

Exista gripa vara din cate stiu, dar mult mai putin. Dar comparatia cu gripa arata diferente mari...
- Covid se raspandeste cu totul altfel, in salturi, cel putin in faza asta de prima intalnire cu homo sapiens. Gripa se raspandeste in val uniform.
- o consecinta este ca imunitatea de grup e locala. Stockholm abia ajunge dupa 3-4 luni la 14% (conform unei firme private care testeaza de anticorpi pe toti doritorii care au 75 EUR, ei sau angajatorii) si cu siguranta imunitatea e distribuita neuniform in teritoriu, cu zone cu 20-30% si zone cu zero.
- gripa e transmisa de copii, covid nu

Ar mai fi comparatia la mortalitate... Infectia covid e atat de subtila si usoara la multi indivizi ca practic nu stim cati sunt infectati si nu putem calcula mortalitatea. Oricum pare a fi comparabila cu a gripei (sigur nu de 10 ori mai mare cat se vehicula in martie), dar vom sti mai bine dupa primul an de epidemie.

Io

Sint sceptic. Imi e ca virusache asta o sa stea cu noi ani multi de-aci incolo, cu episoade mai ample, cu altele mai discrete si se va raspindi pe tot globul. Daca e asa, atunci sintem intr-un maraton, nu scapam cu citeva sprinturi.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

nicolaem

Quote from: cristi5 on June 20, 2020, 02:50:13 PM
Sigur, copiii nu sunt un vehicul de transmisie,

asta de ce o tot repeti la 2 saptamani? sa devina adevar?
ultima data cand ai fost contrazis pe subiect ai admis ca transmit dar la o rata mai mica decat adultii.
analysis-of-SARS-CoV-2-viral-load-by-patient-age.pdf

cristi5

@nicolaem trec din nou peste atitudinea ta lipsita de respect si-ti multumesc pt materialul interesant.

E clar ca virologia germana si practica suedeza arata lucruri diferite in domeniu. E normal pana la urma, e un virus nou.

Prin "vector de transmisie" inteleg o grupa care ii infecteaza major pe altii. Or asa ceva, in 4 luni de scoala cu covidul zburdand prin societate, nu s-a intamplat in Suedia. Daca se intampla, era scandal.

Suedia s-a inspirat de fapt de la Coreea de Sud in legatura cu gradinite si scoli. Coreea de Sud le-a avut deschise pana la spike-ul din 29 mai cu barurile din Seul. Ce-au scolile cu barurile nu prea inteleg.

De ce nu pun nemtii pret pe asta? Nu stiu. Poate asteapta sa le spuna RKI. Cat vor mai putea nemtii sa-si tina copiii la scoala 90 min pe zi si cu deplasare cu sens unic in ordnung? Iar nu stiu. O sa vedem. Epidemia e lunga. Focarul de la macelaria Tönnies ne confirma.

nicolaem

 O:-)
scopul era doar sa evitam afirmatiile certe care inca nu sunt confirmate (inca) stiintific. pot induce in eroare.

cristi5

#761
@nicolaem ce spun de fapt virologii nemti in 9 iunie? "Nu stim inca, vrem sa mai cercetam". Asta dupa 4 luni de scoli deschise in alte tari...

Quote
There are reasons to argue against the notion of adult-like infectivity in children, such as the fact that asymptomatic children do not spread the virus by coughing, and have smaller exhaled air volume than adults.

Pana aici, nimic nou.

Quote
However, there are other arguments that speak in favour of transmission, such as the greater physical activity and closer social engagement of children. We recommend collecting and evaluating more viral load data from testing laboratories to achieve more robust statistical assessments and independent confirmation of the present results.

Adica hai sa mai cercetam. Ei nu au date care sa zica nici da nici ba.

Quote
Based on the absence of any statistical evidence for a different viral load profile in children found in the present study, we have to caution against an unlimited re-opening of schools and kindergartens in the present situation, with a widely susceptible population and the necessity to keep transmission rates low via non-pharmaceutical interventions. Children may be as infectious as adults.

Adica daca si cu parca, maybe baybe.

De ce crezi ca nu au "any statistical evidence for adifferent load profile in children"? Eu vad in datele lor mult mai putini copii decat restul straturilor, ceea ce e exact ce am asteptat. Pentru un profil statistic diferit ar trebui sa aiba date concludente de la mult mai multi copii, si e greu de gasit asa ceva cand sunt asa putini copii infectati.

De ce nu a asteptat si Suedia (sau Coreea de Sud for that matter) sa faca astfel de studii inainte sa lase scolile deschise? E o intrebare buna. Pana la urma cred ca acolo se vede expertiza. Un expert care are cojones sa-i zica politicianului "nu inchide scolile, va fi ok". Si a fost OK la scoli! Daca te gandestii ca timpul parintilor care stau acasa cu copiii (si pierderea de productivitate) costa intre 100 milioane si 300 milioane de euro pe zi in Suedia (de 10 ori mai mult probabil in Germania), expertul ala valoreaza mult peste greutatea lui in aur.

Liviu M

#762
Tocmai voiam sa zic ca a umblat si pe la francezi un studiu realizat pe vreo 600 de copii (sub 13 ani, parca), cu concluzia ca in general nu infecteaza pe altii (unul din motive ar fi ca stropesc (atunci cand vorbesc/stranuta/tusesc) suficient de jos (aproape de pamant), incat realizeaza "natural" "distantarea sociala"  :D). Numai ca cautand un articol despre studiu, am tot dat peste articole mai detaliate care fac "neignorabila" combinatia covid-copii (de exemplu, numarul de copii cu boala Kawasaki (ce-o mai fi si asta) "a crescut sensibil in perioada covid"). Cel mai complet articol l-am gasit pe wikipedia. 

voicul

Un lucru la care ma intreb: cum mai rezista sistemele de sanatate sa sustina numarul de infectari?
Italia/Spania/Franta/Germania au scapat momentan.
In RO deja zic ca vin cam multi si ca sunt la limita maxima.
Dar in US sunt 1.2 milioane cazuri active.

Partea buna e ca mortalitatea nu prea a crescut odata cu cresterea exponentiala a cazurilor (asta din datele oficiale).

cristi5

#764
@Liviu M
Interesant cu copiii care stranuta mai jos!

Fireste ca cazurile extrem de rare de efecte secundare la copii sunt tragice. Dar sunt mult mai rare ca accidentele rutiere care omoara copii.

Nici ele si nici altceva (transmisia de la copil) nu cred ca justifica nici economic, nici social, nici epidemiologic, nicicum, inchiderea totala sau partiala a scolilor si gradinitelor. Sa privezi copiii de invatare, de mediul lor social, numai pt ca politicienii si expertii nu au sange-n pix, mi se pare o aberatie majora. Si cel mai tare sufera copiii din familiile sarace si disfunctionale. Muuult mai multi decat bietii cu Kawasaki.