Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

voicul

O mutaţie care sporeşte capacitatea de infecţie a virusului SARS-CoV-2 a fost descoperită de cercetătorii americani

O echipă de cercetători din cadrul Institutului de Cercetări Scripps din Florida a descoperit o mutaţie genetică la coronavirusul SARS-CoV-2 care îi sporeşte semnificativ capacitatea de a infecta celulele

https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/o-mutatie-care-sporeste-capacitatea-de-infectie-a-virusului-sars-cov-2-a-fost-descoperita-de-cercetatorii-americani-1322948

pasadia

In video, spre final, șefa DDP Brașov (destul.de decenta, profesional vorbind) prognozează atingerea in câteva luni a unui gen de imunitate de turma la Brașov - https://www.bizbrasov.ro/2020/06/10/video-sefa-dsp-brasov-avem-multe-cazuri-pentru-ca-am-facut-testare-extinsa-spitalele-covid-ocupate-75-avem-sase-cazuri-grave-internate-la-ati/

Mno, oare să îmi fac curaj și să fac testul?

Cristi N

Mie mi se pare mai interesant testul de anticorpi dar vad ca se vorbeste foarte putin de el. Pana acum am reusit sa aflu ca variantele unor anumiti producatori nu sunt foarte concludente dar nu am reusit sa aflu ce ar trebui sa aleg si de unde as putea cumpara un astfel de test.

nicolaem

e inutil atata timp cat nr de infectii in Ro e inca mic.
singurii care isi pot pune problema testului sunt cei din Suceava. Deocamdata.

cristi5

@pasadia numarul de cazuri real e max 100 x nr de cazuri detectat. Unii zic 75x, altii 50x, altii si mai putin. De imunitate de turma vorbim de pe la 25% din populatie (nu e imunitate inca dar matematicienii zic ca incetineste marcant raspandirea)

In jud Brasov aveti max 100k infectii adica 20%, dar probabil mult mai putin. Suceava e cotata cu 20%, si aia pe o selectie indoielnica a participantilor MedLife, adica probabil esantion nereprezentativ.

———

Se mai face trasare epidemiologica la cazurile detectate in Romania? Adica sa incerce sa afle cine a infectat pe X si sa mearga inapoi pe lantul de infectare?

Ministrul vorbeste de infectie comunitara, adica "au luat-o din comunitate, nu stim de unde". Deci tind sa cred ca nu se descopera sursa la toate cazurile. Se testeaza cei din anturajul cazului, asta e normal.

——
ATIul in ro a crescut iar azi, cu 10, la 175. Cred ca orice intrare la ATI corespunde la cateva sute de infectii (reale, nu detectate) care au avut loc acum 2-3 saptamani.

pasadia

Vezi interviul din clipul de mai sus. Șefa DSP insista să spună că mai fac acele interviuri.

cristi5

Foarte bine ca fac, intrebarea e daca detecteaza sursa la fiecare caz. Ca tot ea spune ca lucratorii de la caminul de batrani "nu sunt atenti" si iau virusul din oras. Nefiind atenti, nu pot sti intotdeauna de la cine l-au luat.

Sunt curios ce capacitate au pt asa ceva. Cate cazuri noi pe zi pot investiga.

pasadia

Pui prea multe întrebări pentru gradul de transparenta cu care sunt obișnuite instituțiile noastre. Și în plus ăștia din presa sunt ocupați să mestece sumele de bani date de Orban, nu au ei timp de pus întrebări și înțeles situația.

qionescu1

pasadia

Citatul relevant cred ca e asta:

QuoteDatatilsynet said the restricted spread of coronavirus in Norway, as well as the app's limited effectiveness due to the small number of people using it, meant the invasion of privacy resulting from its use was disproportionate.

Altfel spus, problema nu erau motivele de integritate, ci beneficiul redus generat in urma incalcarii acelor motive.

In aceasta ordine de idei, auzisem si de o aplicatie dezvoltata in Italia care se baza pe tehnologia bluetooth. Practic acea aplicatia nu urmearea miscarile utilizatorului, ci doar retinea faptul contactele prin bluetooth ale acestuia si astfel putea avertiza daca a fost in contact cu un confirmat pozitiv. Teoretic in acest mod nu se vor mai incalca limitele "privacy"-ului fiecaruia.
In Romania, stirea ciudata in domeniu a fost ca o aplicatie similara NU e dezvoltata de sectorul IT ci de medici militari. Si asta pe bani frumosi, vreo 100.000 de euro.

cristi5

App-ul din Norvegia a e considerat de Amnesty International ca "profund intruziv" alaturi de cele din Bahrain si Kuweit.

https://www.amnesty.org.uk/press-releases/norway-deeply-intrusive-covid-19-contact-tracing-app-halted

Astazi apare raportul Amnesty si Norvegia s-a grabit sa opreasca app-ul inaintea aparitiei raportului Amnesty.

qionescu1

Parca aici era vorba despre infrastructura in situația de urgență, faptul că ajungi greu și târziu să mai beneficiezi de servicii medicale deși le plătești in continuare nu contează? Organizarea de la noi lasă mult de dorit in ciuda laudelor și notelor de aici. Contabilizează cine câți au murit in lipsa asistentei medicale? Sa reiau cazurile de morți cu fractură deschisă în așteptarea testului covid plus alte malpraxis. Ultimul link in care un sef de institut medical se plânge de stupiditatea unor măsuri și de decesele "colaterale" că urmare a lor. Omul e in prima linie are competența și știe despre ce vorbește dar noi sărim cu minusul că nu ne plac astea.  Poate sunt pe aici mai abilitati și mai priceputi decât el că tot ne am umplut de epidemiologi.

pasadia

Update de la Brașov pentru cei curioși (judetul da in continuare între 8 și 10% din cazurile naționale):

- șefa DSP a spus că peste jumătate din cazurile județului sunt in municipiu (deci cam cade teoria cu virusul majoritar în satele sărace cu populație rroma)
- printre ultimii îmbolnăviți sunt directorul medical și cel general al Spitalului Județean (oricum sunt multe cadre medicale bolnave in județ)

Iar la nivel de zvonuri:
- se vorbește de o îmbolnăvire in grup, peste 30 de membrii PSD care ar fi participat la o chermeză de curând
- se pare că sunt bolnavi câțiva funcționari ai primariei (Cici Doiciu e cel mai cunoscut nume pentru brașoveni). Prin urmare CATTIA (un spatiu inaugurat anul trecut și în care au mutat câteva servicii publice) se spune că e închis pentru deratizare.

Cum nu am mai fost prin alte orașe se ceva timp nu aș ști să vă spun daca la Brașov e mai rău decât în alta parte in ceea ce privește comportamentul localnicilor. Se poarta masca destul de mult în spatii inchise și cam deloc pe strada, lumea se mișcă după cum dorește (și e activitate aproape la același nivel că înainte), iar zona centrală e deja înghesuită datorita apariției teraselor.

Sinistru cum sunt, as accepta o "închidere" a orașului daca ajunge virusul la Scripcaru. Dacă a ajuns la Boris Johnson, why not Scripi?

dr4qul4

Mai peste tot, cele mai multe cazuri sunt in randul cadrelor medicale. Din 2 motive: Intra in contact cu bolnavi, dar mai ales pentru ca sunt testati.
Este absolut logic ca BV sa aiba multe cazuri.
In primul rand a fost tranzitat de o buna parte din cei intorsi in tara. Drumul spre Moldova trece prin Brasov.
Apoi, zona Brasovului este urbanizata. Densitate mai mare, cazuri mai multe. Asa "functioneaza" acest virus.
Si in ultimul rand...de Rusalii au fost pline pensiunile de pe Valea Prahovei si din Zona Bran. Oamenii au circulat, virusul s-a raspandit. 

Referitor la chermeze....Sunt si ei oameni. Cu totii am facut un gratar cu prietenii, sau macar ne-am strans la o bere la cineva acasa. Nu 30...dar 6-8-10 tot am fost. Chiar si inainte de 15 mai.
Desi nu sunt simpatizant al actualului guvern, eu nu inteleg chestia asta cu "nu au voie, ei trebuie sa fie model".
Trebuie sa fi ipocrit sa condamni pe cineva pentru un lucru pe care l-ai facut si tu (chiar de mai multe ori). Aici intra si tigara si coniacul din biroul lui Orban. Da da, era in cladirea guvernului...dar era dupa 6. Eu facusem acelasi lucru ca si el cu 1 seara inainte (fara tutun, dar am compensat cu coniacul :)) ).  Port masca, ma spal pe  maini, dezinfectez la intrare non stop, ascund hainele, evit aglomeratiile....dar sunt om nu robot, si nu am cum sa stau complet izolat la nesfarsit.
La inceput, i-am blamat pentru ca nu purtau masca mereu. Am inceput munca si am realizat ca e aproape imposibil sa porti masca in timp ce vorbesti.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist