Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

cristi5

#690
@pasadia nu inteleg cum si pe cine faultez. Am scris "estimat" un sezon. Altii zic cativa ani:

https://www.livescience.com/covid-19-immunity.html

Quote
But so far, scientists say, it looks like SARS-CoV-2 probably induces immunity like other coronaviruses. That means that the human body will probably retain a memory of the virus for at least a few years and should be protected from reinfection, at least in the short-term.

"We do not have any reason to assume that the immune response would be significantly different" from what's seen with other coronaviruses, said Nicolas Vabret, an assistant professor of medicine at the Mount Sinai Icahn School of Medicine who specializes in virology and immunology

Deci nu suedezi da? :) Ca Tegnell a zis un sezon.

Daca materialele in engleza/straine nu te conving, uita-te-n materialele MedLife. Cuvantul imunitate apare de 30 de ori

https://www.medlife.ro/site_storage/public/poze_articole/medlife_-_raport_de_cercetare_-_suceava_31.05.20_compressed.pdf

LE: un profesor suedez zice ca depinde cat e de severa infectia. Cu cat se imbolnavesc mai tare, cu atat vor avea imunitate mai indelungata. Multi ani zice el. O imbolnavire usoara da imunitate cateva luni, poate cativa ani.

Tegnell: anticorpi sigur inseamna imunitate dar asta nu inseamn ca cei cu anticorpi pot sa mearga s-o pupe pe bunica. Pana acum FHM a spus ca testele de anticorpi sunt prea nesigure pt a trage concluzii la nivel de individ. Acum zic ca sub 1% false positives e ok.

———

Vazand ce convingeri ferme exprimi (de ex. ca scolile trebuie inchise, ca nu exista imunitate)  totusi cred ca e util ca pun aceste materiale pe forum (chiar daca zici ca-i blogul meu) poate reusesc macar sa te fac sa te indoiesti. Macar un pic :)

cristi5

#691
Experimentul suedez continua cu doua masuri  contradictorii.

1) Dimineata au zis ca guvernul baga sase sute de milioane de euro in teste (inclusiv teste de anticorpi ale celor care banuiesc ca au avut) si tracing epidemiologic. Cred ca s-au prins ca fiind descentralizare, comunele n-au chef sa plateasca testele din buzunar, si ce sa vezi? Tinta de 100k testari pe saptamana nu era nicicum atinsa.

Am crezut ca gata, mergem pe modelul Coreea de Sud, Taiwan etc. Dupa aia m-am gandit, pai stai, cum fac ei tracing epidemiologic la 200 de cazuri pe zi la Stockholm si la 400 azi in zona Göteborg? Cat costa forta de munca? Avem angajatii aia?

Tracing se face si acum in zone cu cazuri putine. Sa vedem ce tracing urmeaza.

2) dupa masa au dat liber la calatorii in toata tara din 13 iunie, pentru cei fara simptome. Primul ministru zice ca i-a spus FHM ca "nu calatoria in sine e problema. Daca calatorim dinstantati, va fi ok".

Err. Pai nu calatoriile au adus virusul din China? Sa adaugam ca suedezii nu poarta masti (FHM zice ca nu ajuta). Poate se razgandesc.

In plus "fara simptome" la covid Tegnell zice ca e f complicat. Sunt simptome f usoare initial. Dar as specula ca decizia a fost luata peste capul lui.

Gotland, o insula preferata pt cei din capitala are 87 de cazuri confirmate. Stockholm are peste 14000. Riscul e solid.

Dar industria horeca jubileaza. Mai ales in zone ca Gotland care sunt dependente de turism. Plus joburi, etc.

Cica vor trebui "resurse" de transport mai multe. Sa putem calatori distantati. Ma intreb cine plateste...

———

Eu citesc asa: guvernul scade in sondaje cum a prezis @frunzaverde, si cel mai mare afront pe care i-l poti aduce unui suedez e sa nu-l lasi sa-si planifice viata. Mai ales cand e soare afara. Mai ales planificarea concediului. Asa ca au luat masura (2) dar nu inainte de a anunta masura (1)

———
In other news, numarul de bolnavi corona in ATI la Sthlm a scazut in 2 saptamani de la 136 la 90. Nouazeci e o cifra oarecum simbolica, pentru ca este capacitatea normala de ATI din regiune, in timp "de pace". Fireste ca mai sunt si alti bolnavi in ATI dar totusi, simbolic

————

Crestere alarmanta a cazurilor in zona Göteborg. Vedem cum evolueaza. Si cine va merge in vacanta acolo.

————
Tot mai putine cazuri la batrani. Probabil au invatat sa se spele pe maini angajatii care-i ajuta...  3 luni prea tarziu dar e spre bine. S-a tot vorbit de echipament acolo dar un sef al serviciilor sociale a zis: igiena e mult mai importanta. Degeaba poarta costum/masca de protectie daca nu stapanesc igiena.

oc7avian

Foarte dezamăgit de Softrans. Astăzi am mers București - Brașov.

Ce au promis:
- termoscanare la urcat în tren
- obligativitatea măștii în tren
- un loc rezervat, unul liber
- plată cu cardul

Realitate:

Am rezervat 2 locuri. Credeam că la masă (adică le am pe toate 4), dar de fapt era afișat eronat la rezervare. De fapt am prins un loc la masă și unul pe rândul următor de scaune. Cele de la masă (inclusiv al meu) erau ocupate, dar oricum am zis că stau lânga prietena mea.

- cei patru de la masă, și-au scos berile și au dat măștile jos
- când să plătesc, n-aveau POS-ul (noroc că aveam cash la mine). Bine, n-ar fi prima oară când sunt certat că n-am anunțat la urcare că vreau să plătesc cu cardul
- merg la baie, e săpun dar e doar un firicel de apă (prima oară pățit la ei). Nasol să afli când ești plin de săpun
- când să mă usuc, nu funcționa uscătorul
- apropo, la urcare termoscanau doar la o ușă. Eu am intrat lejer în vagonul meu fără întrebări pentru că m-am dus la ușa cu săgeata de intrare
- legat de cei 4 voinici fără măști, rezervare, dar cu bere, singura remarcă a personalului a fost că ar trebui să se mute să stea rarefiat (erau locuri în alt vagon). Doar la început. Au refuzat și au fost lăsați în pace

Poate că la CFR aș fi înjurat în gând, dar Softrans s-a lăudat cu ce măsuri iau...

Bonus, unul din voinici și-a făcut manichiura pe drum. Pot să zic doar "wow" că și-a strâns unghiile să le ducă la gunoi. Un mare minus pentru ei și un mare plus pentru perioada cu starea de urgență, pentru că atitudinea generală e lasă-mă să te las...





Powered by API/PUM imgur uploader

voicul

Studiu: Perioada de izolare la domiciliu a prevenit peste 3 milioane de decese în Europa

Restricţiile instituite pe scară largă care au inclus închiderea magazinelor şi a şcolilor au redus nivelurile de transmitere a COVID-19 în Europa suficient de mult pentru a ţine sub control îmbolnăvirile. Astfel, au fost evitate peste trei milioane de decese, arată un studiu realizat de Imperial College London.

https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/studiu-perioada-de-izolare-la-domiciliu-a-prevenit-peste-3-milioane-de-decese-in-europa-1319800

nicolaem

Quote from: cristi5 on June 04, 2020, 07:35:00 PM
Vazand ce convingeri ferme exprimi (de ex. ca scolile trebuie inchise, ca nu exista imunitate)  totusi cred ca e util ca pun aceste materiale pe forum (chiar daca zici ca-i blogul meu) poate reusesc macar sa te fac sa te indoiesti. Macar un pic :)

am cautat in spate, nici pasadia nici altul nu a zis "ferm ca nu exista imunitate", nu inteleg de ce argumentezi in felul asta.
cum de in ultimele 4 zile aproape s-a dublat nr de noi infectii in Suedia, cand in toata Europa scade?

cristi5

#695
^ Cresterea cazurilor in Suedia nu spune mimic foarte nou, se stia demult ca (in multe locuri din lume) numarul de cazuri confirmate e mult mai mic decat numarul de infectii. Numarul de cazuri este deci o masura foarte putin utila, pentru ca depinde de cat se testeaza. Nu se stie inca cati au avut de fapt virusul, si asta e o problema in estimarea mortalitatii de exemplu. Vezi estimarea MedLife (nu garantez metodologia dar totusi) de 20% cu anticorpi in jud Suceava si compara cu nr de cazuri confirmate in jud Suceava. Daca te uiti in urma, vezi c-am mai spus asta de multe ori: numarul total de cazuri e o mare necunoscuta.

Suedia a testat pana acum 2-3 saptamani numai ce venea in spital. Dar multi infectati nu simteau nimic, multi aveau forme usoare si se tratau acasa. Acum se testeaza in unele regiuni cam oricine vrea (da un telefon, zice ca are simptome, isi face o programare). Tara e foarte descentralizata si fiecare regiune e cam de capul ei, regiunile difera foarte mult una de alta (suprafata, populatie, situatie financiara etc). Din cauza asta tinta de testare de 100k pe saptamana nu a fost atinsa, ca unele regiuni ziceau: pai cine plateste? Cine ne da personal suplimentar? La polul opus, regiuni ca Västra Götaland (in jurul Göteborg) au zis recent "testam pe oricine se programeaza". Si asa creste numarul de cazuri...

Dar odata separate cazurile (cum face FHM in conferinta zilnica)
1) pacienti din spital,
2) personal medical  testat
3) dispensar (astea "noi", teste programate la telefon de oameni care nu se simt foarte rau si pot sta acasa)

evolutia pacientilor noi din spital (1) e cea asteptata, numarul de cazuri noi pe zi, daca creste, o face pe un trend mult mai lin decat (3) (dar de multe ori scade, cel putin la Stockholm, VG/Göteborg pare mai instabil). Trendul (3) se vede foarte bine aici
https://c19.se/Sweden/V%C3%A4stra%20G%C3%B6taland

FHM zice ca cresterea (3) la un moment dat se plafoneaza (se vede pe grafic), ca multi s-au testat acum dar nu mai sunt asa de multi altii care vin din urma. In general, cand se testeaza un grup nou (cum sunt 2, si 3) se va vedea probabil o "treapta" pe grafic.

Apropo de Suedia, ce mai scrie presa (Haaretz, destul de echilibrat)
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24044368-suedia-este-cazul-cheie-vederea-pregatirii-pentru-doilea-val-covid-19.htm

https://www.haaretz.com/science-and-health/.premium-what-can-be-learned-from-the-swedish-coronavirus-case-1.8903160


-------
In legatura cu "opiniile ferme" hai sa trecem un pic dincolo de cuvintele folosite si sa mergem la fond.

Eu am scris (ce spun multi altii)
              "imunitatea la covid e estimata la minim un sezon"
Si raspunsul a fost
              "te faultezi singur... convingeri legate de imunitate... convingere aparata cu religiozitate" etc

E clar ca eu si @pasadia avem intelegeri diferite (ferme sau mai putin) legate de imunitate. Corect? Si mesajul meu a fost "uite, iti mai dau niste argumente/material, poate reusesc sa iti schimb opinia macar un pic". Poate vezi un tipar aici, ca inainte a fost discutia cu "copiii transmit ca la gripa".  Pana la urma e un virus nou, cunostintele despre el se actualizeaza zilnic. Dar nu vad ce sens are sa ne reprosam unul altuia ca avem opinii diferite, ca cine crede altfel decat mine se faulteaza singur, e religios  etc. Mi s-a reprosat destul de brutal ca am o opinie diferita, din pacate am raspuns cu aceeasi moneda ca am obosit sa tot fiu eu ala politicos.

Pana la urma nu e rostul meu in viata sa combat/corectez opinia altora (mai ales ca uneori diferentele sunt ca de la cer la pamant). Asa ca incerc sa ma abtin si sa raspund aici (sunt cativa colegi la care nu le-am raspuns, imi pare rau, nu inseamna ca sunt de acord cu dumnealor, sper sa raspund in urmatoarele saptamani, ca epidemia e lunga, cel putin in Suedia, vedem evolutiile, alfam mereu lucruri noi despre virus, avem vreme, ne pregatim de valul 2 etc). 


cristi5

#697
Epidemiologii din Danemarca i-au confirmat lui Tegnell ca si pt ei ATI este cel mai bun predictor al epidemiei. (comentez mai jos de ce)

Graficul internatilor in ATI pt Romania arata o scadere de la 250 la 150 intr-o luna. In ritmul actual "primul val" se termina cam intr-o luna sau doua.
https://www.graphs.ro/embed.php?embed=covid_ati&range=30

Ar fi interesant si un grafic al intrarilor in ATI, daca se poate unice (adica daca un bolnav intra de mai multe ori in cursul tratementului, sa fie reprezentat doar odata).

Cateva motive ale "ATI ca predictor" (cum le vad eu)
- numarul de cazuri depinde cat se testeaza...
- numarul de spitalizati depinde de strategia de internari din zona respectiva. In Suedia multi tusesc acasa si gata
- numarul de morti depinde de tot felul de intamplari nefericite (intra virusul in caminul asta de batrani sau nu), plus ca exista sub-raportare etc. E "bun" pt evaluare, dar nu asa bun (cred) pt a vedea tendinta, evolutia epidemiei.


voicul

Sa ne bazam pe cifre ca ele nu mint niciodata:

Marea Britanie a devenit a doua cea mai afectată țară din lume de pandemia de coronavirus după numărul de morți,  bilanțul local depășind 50.000 de morți, potrivit cifrelor înregistrate de birourile de statistică din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord

https://www.digi24.ro/stiri/externe/marea-britanie-a-devenit-a-doua-cea-mai-afectata-tara-din-lume-de-coronavirus-dupa-numarul-de-morti-1320407

In acelasi timp UK in Worldometers - 40,597 morți.

Intrebarea este: de ce ne uitam la cifre si mai credem in ele? (pentru ca diferenta este de 20%+ - foarte mare)

pasadia

Iti explica articolul (daca il citesti in intregime): metodologii diferite.

voicul

Am vazut asta, dar intre timp oamenii ce sa mai creada?
Care e cifra corecta si pana la urma "eu pe cine aleg"?  :lol:

Subliniez asa cu aceasta discrepanta/metodologie diferita: in functie de interes se poate promova una sau alta. Aici apar interese, stiri de senzatie, bombe SI pana sa ii dai de cap (vorbesc in general, ca in articol e clar care si cum) s-a dus trendul/s-a ales castigatorul din campanie.

pasadia

Daca ești cetățeanul turmentat atunci da, ai nevoie de răspuns la întrebarea "eu cu cine votez". In schimb, dacă preferi sa regăsești putina știință sau macar gândire critica atunci e firesc să accepți că există metodologii diferite, date statistice ce (par a fi) contradictorii și mai ales NU ai nevoie să îți spună altcineva cu cine votezi.

Strict in chestiunea asta, încă de la început au existat diferențe de raportare, atât între cele mai populare instrumente de diseminare a informației (worldmeters, respectiv John Hopkins) cât mai ales între raportările oficiale ale fiecărui stat în parte. Informația aceasta era cunoscuta si arhicunoscuta, chiar dacă unii ar spune că era trecută la "fine print".

nicolaem

la voi in Brasov ce se intampla? sunt f multe cazuri in ultimele zile. sunt ceva focare?

cristi5

#703
Din 10000 de oameni testati la Bergamo intre 23 aprilie si 3 iunie, 57% au anticorpi sars-cov2.

https://www.dw.com/en/coronavirus-tests-show-half-of-people-in-italys-bergamo-have-antibodies/a-53739727

Provincia Bergamo are 1,1 milioane de locuitori, deci daca e reprezentativ, vorbim de 550 mii de cazuri fata de cele 13600 confirmate..

Deci datele privind cazuri confirmate par tot mai inutile.

Romania si-a definit politica de intrare in tara exact dupa acest numar, raportat la numarul de locuitori... Ciudat si pt ca epidemia e regionala. Poate fi foarte prost intr-un oras dar tara sa stea relativ bine...

LE: Bergamo are 3000 de morti raportati pana ieri, deci ar fi o mortalitate de maxim 0,54%. Zic maxim pt ca studiul a fost realizat pe o perioada lunga de timp, multi testati initial ar fi putut contacta virusul si/sau produce anticorpi dupa ce au fost testati. Plus ca anticorpii se produc la 2-3 saptamani dupa infectie deci aici vedem pe cei infectati pana-n 17 mai. Mortalitatea ar fi fost mai mica daca sistemul medical nu era blocat. Pe de alta parte sunt si multi morti neraportati.

pasadia

#704
^ E greu de spus ce se întâmplă căci mno:
- toată presa locala e aservită
- oficialitățile locale mai degrabă nu comunică chiar și atunci când fac conferința de presă
- chiar și când explica se cam bat cap in cap explicațiile.

Ce știu e cam așa:

- unii brașoveni se trezesc in lista de pacienți pentru că s-au testat pe banii lor: https://www.mytex.ro/stiri/828-coronavirus/618470-update-brasov-sefa-dsp-tot-ce-descrie-pacienta-care-reclama-este-adevarat.html

- săptămâna trecută zvonul era că noile cazuri ce tot apar ar fi din comunitățile rurale sărace ale județului (Apata, Budila, Zizin, Săcele /Gârcin)

- de vineri 5 iunie încoace a mai apărut un focar și într-un cămin de bătrâni: https://www.mytex.ro/stiri/828-coronavirus/618505-update-brasov-centrul-medical-maria-din-sanpetru-a-ajuns-spital-suport-covid-19.html

- azi în conferința de presă prefectul s-a trezit sa dea vina ȘI pe turiști: https://brasovmetropolitan.ro/2020/06/brasovul-a-ajuns-in-top-3-al-judetelor-cu-cele-mai-multe-cazuri-de-covid-19-cum-justifica-directorul-dsp-brasov-cresterea-alarmanta-a-umarului-de-infectii-din-ultima-perioada/

In realitate senzația mea e că a dispărut orice teama, orice stare de alertă și că oamenii au revenit prea repede la "normal". Inclusiv la acel normal ce presupune a invada o stradă a Republicii plina (prin grija primăriei) de terase de ajungi sa te freci de toată lumea când o traversezi. Județul a generat constant cazuri noi, încă de la început (și nu suntem judet de graniță, nici județ cu așa multi rromi sau expati). Virusul e între noi, îl purtăm și îl dăm altora și nu reușim să scăpăm căci nu avem nici oficialități și nici un public capabil sa limiteze transmiterea.