Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

TibiV

"Comisia Europeana" are studii macar de medicina "basic", nu vorbesc despre epidemiologie ?!...

Sincer, imi este mult mai teama de un eventual "Val 2".
Toate guvernele din lume merg pe linia "gata, am trecut peste ce a fost grav, mai rau nu are cum sa fie!"...

Industria HORECA ameninta ca va da in judecata guvernul daca nu deschuide retaurantele.
Biserica Ortodoxa (aia unde toata lumea pupa "in serie" aceleasi icoane...) ameninta si ea...

Pe bune, trebuie sa ajungem la 1 deces din 5 locuitori ca sa "ne prindem" ca "e pe bune"?
Doamne, parca aceasta planeta este locuita de oligofreni...
(Ca parere strict personala: Trump sa ii dea inainte, nici la o jumatate de milion de morti nu va clipi. Dar ce sa ii ceri "blondei de la Casa Alba"? ... Pentru prima data, Firea pare mai constiincioasa...)

Asa ca eu "pun deoparte" multe masti...
Noiembrie nu este foarte departe... :(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

cristi5

^ eu cred ca oamenii vor pastra distanta si vor respecta regulile locale (cu masca, fara masca, etc). Nu mai suntem in februarie-martie cand multi nu credeau ca exista virusul sau ziceau ca nu va ajunge tocmai la ei in Lombardia.

Plus ca autoritatile vor fi in alerta. Un focar la un hotel/restaurant plin de turisti e cosmarul oricarei destinatii... Vor izola rapid orice caz. Problema e cand ajunge la localnici si la bunicii lor...

Dar sunt locuri unde nu ai cum sa te distantezi. Metroul claustrofob din Londra de exemplu. Plus ca au si cateva zile izolare... Va pierde turismul britanic la greu.

Francezii imi plac. Orice tara ia masuri impotriva lor (izolare, carantina, testare), ei iau reciproc aceleasi masuri...

Regiunea Bergamo e o destinatie destul de sigura, virusul mai are putine gazde potentiale. Dar nu cred ca vor merge pre multi acolo...

elphax

Aceste vaccinuri gripale care se fac an de an au efect destul de scurt, cateva luni, de asta nu mi-am facut niciodata, ma bazez pe imunitate. Din ce am citit, nici pt covid efectul anti-gripal nu va fi mai lung de cateva luni. Posibil sa ma vaccinez pentru covid, am in casa o persoana extrem de vulnerabila si cu risc, dar clar ea se va vaccina prima.

La nivel de UE sistemul medical a evoluat mult din martie, sunt proceduri imbunatatite , tratamente si stocuri de medicamente si produse medicale. Drept urmare vor deschide. La noi sistemul era prea slab in martie ca sa putem sa ne comparam cu ei chiar si dupa 3-4 luni de lupta cu virusul. Plus ca avem multi prosti, multi tampiti si siteme de control corupte si ineficiente. Deci probabil vom mai avea restrictii suplimentare fata de vestul Europei.

cristi5

De-ale covidului: Boris Johnsson care a ajuns in ATI cu corona, are 111 kg la 1,73 m inaltime.

74% din cei aflati in ATI in UK sunt supraponderali sau obezi. Riscul de deces la BMI peste 30 creste cu 33%

La alegeri era pentru eliminarea taxei pe zahar, acum e pentru extinderea ei. Bine, si cu Brexit la inceput a fost impotriva.

Acum s-a apucat de jogging, ceea ce la greutatea asta banuiesc ca e groaznic pt genunchi, Ahile etc.

cristi5

Apropo de mutatii (minore inteleg) si secventiere. Grupele genetice ale covid-19 (cele colorate sunt prezente in Suedia) pana in 16 martie, conform unui raport FHM

Si distributia grupelor pe regiuni in Suedia (tot la 15 martie cred)

Secventele din Suedia pt care se cunosc tarile de provenienta (pana in 15 martie + 2 dupa 15 martie)

Se pare ca grupa GH/B.1 (portocaliu mai sus), desi e prezenta (f putin) in Italia, nu provine de acolo. Un arbore de transmisie pe lunile februarie-mai (limitat insa la grupele identificate pana in 15 martie!), in dreapta cu verde e import italia, cu portocaliu transmisie in Suedia, cu rosu grupa GH/B.1, foarte activa in epidemie in aprilie. Un singur astfel caz GH/B.1 provine din Italia.

Concluzia este ca desi Suedia a urmarit in februarie/martie ce venea din Italia, Austia, Iran, China si Coreea de Sud (tari despre care se stia la ora respectiva), in epidemie apar secvente din  multe alte tari (in presa se vorbeste de coasta de est a SUA, Olanda, UK).

Suedezii fac 16 milioane de calatorii externe pe an, din care (conform reprezentantei FHM ieri) 5% au fost in saptamanile de import covid (7-10) datorita vacantelor "de schi" (in care unii fireste ca nu s-au dus la schi ci la Londra, New York...). Ei zic ca nu se putea testa tot ce intra in tara. Ma rog, cu un pic de vointa, cine stie...

Powered by API/PUM imgur uploader

voicul

Într-un oraș din Yemen, groparii sapă zi și noapte morminte pentru victimele coronavirusului

În prima jumătate a lunii mai, în Aden, au murit 950 de oameni, de aproape patru ori mai mulți decât în toată luna martie, potrivit datelor Ministerului Sănătății din Yemen.

https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/intr-un-oras-din-yemen-groparii-sapa-zi-si-noapte-morminte-pentru-victimele-coronavirusului-1322156

Raportari in Worldometers - total persoane infecatate - 591.

Ma intreb cum au scos informatia asta cu numarul de morti si restul nu au gasit-o?

L.E
Ca fapt divers: Israel a avut cam 20 de cazuri pe zi sau mai putin, a deschis scolile si azi are 215!

oc7avian

Acum 3 zile a fost o întrebare legat de ce se întâmplă în Brașov. DSP-ul zicea că sunt brusc mai multe cazuri pentru că testează mai mult. Doar că e neexplicat. Nu neapărat statul testează mai mult.

A fost un caz confirmat într-o fabrică. Patronul a decis să testeze tot personalul pe banii săi și a mai descoperit câțiva asimptomatici. Dar așa a putut să mențină producția.

Oricum, purtarea măștii e crucială. La un restaurant e un bucătar confirmat cu coronavirus. A purtat tot timpul mască pentru că se temea. Cum a luat? Până să înceapă efectiv programul, angajații nu purtau mască. Și aveau un coleg asimptomatic. Acum toată familia sa e în izolare.

Însă la o instituție a statului au purtat toți mască, iar un caz confirmat n-a transmis mai departe în birou. I-au testat pe toți.

Da, lumea e mai relaxată dar nu e ca înainte de pandemie. În autobuz am văzut distanțele păstrate când nu erau ore de vârf, cozile încă se fac cu distanțe. Bineînțeles, bazat doar pe ca am văzut scurt, deci e subiectiv.

cristi5

^ Ieri in Romania a fost +18 la ATI. Daca cresterea e reala (nu ceva intarziere de raportare) poate fi grav. 18 in ATI corespunde la cateva mii de cazuri in plus, multe nedetectate. Vedem cum evolueaza.

——-

Masca: In continuare in Suedia nu se poarta masca (decat in avion pt ca exista o conventie internationala) si
- scade numarul de internari (inclusiv ATI)
- scade nr de morti pe zi
etc. 

Epidemia e lunga (azi au inchis cateva cvartale in Beijing. Coreea de Sud, premiantul clasei, continua sa aiba cazuri si morti). Nu cred sustenabil pe termen lung sa se poarte masca, nu in Europa cel putin. Chiar daca ar ajuta un pic (neconfirmat stiintific din cate stiu, inclusiv finlandezii au studiat problema, fara un rezultat clar) sa o porti pt o boala care in prima luna (cand populatia are imunitate zero) are mortalitatea comparabila cu o luna dintr-un sezon greu de gripa, nu cred ca e sustenabil. E vara, cald, etc.

Si are efecte economice majore. Lumea nu merge in vacanta pt ca nu vrea sa faca concediul cu masca pe figura.

——

Apropo de teste. Desi internarile si mortii scad, nr de cazuri in Suedia creste enorm pt ca... se testeaza mult mai mult. De luni testul (si PCR si serologic) la Stockholm  e gratis. Cred ca ne putem astepta la zece mii de cazuri saptamana viitoare la Stockholm.

De ce nu au testat asa mult pana acum? Ca nu stiau comunele si regiunile cine plateste! Au negociat saptamani intregi cu guvernul, si multe comune mici sunt inca sceptice...

cristi5

@Ionut din partea mea se poate sterge mesajul asta.

"German Official Leaks Ministry of Interior Report Denouncing Corona as 'A Global False Alarm'"

A aparut si in presa romaneasca

https://www.globalresearch.ca/german-official-leaks-report-denouncing-corona-global-false-alarm/5714528

LE: cica e fake

https://healthfeedback.org/claimreview/german-ministry-employee-makes-unsupported-claim-that-covid-19-pandemic-is-a-global-false-alarm-in-widely-circulated-yet-unsolicited-opinion-article/

pasadia

Deocamdată nu am apucat sa citesc decât jumătate: "Coronavirus: Should We Aim for Herd Immunity Like Sweden?" by Tomas Pueyo https://link.medium.com/W7eAS7XHh7

cristi5

^ Oficial Suedia nu tinteste imunitatea de turma.

Textul e scris de un tip cu multe calitati, activ pe corona, are multi cititori, dar care nu e medic

2 MSc in Engineering. Stanford MBA. Ex-Consultant. Creator of applications with >20M users. Currently leading a billion-dollar business @ Course Hero

si principalul lui interes este sa promoveze "Hammer and dance", strategie pe care a propus-o prin martie si pe care eu nu o vad fezabila, in multe tari (inclusiv Suedia si Romania). Este nesustenabila, nu cred ca populatia poate suporta asa ceva pe termen lung. Deocamdata o varianta a strategiei a reusit doar in Noua Zeelanda. A reusit pt moment. Cand neozeelandezii vor incepe sa calatoreasca, nu sunt sigur.

Fiecare focar care apare in tari "curate" ca China si Coreea de Sud va fi inca un cui in sicriul hammer&dance. Si focarele au timp sa apara, ca epidemia e lunga. Luni si ani de zile. Azi Beijing

Between 0.5% to 1.5% of infected die from the coronavirus.

Nu exista astfel de date. Oare cum a numarat? Ca nu stie nimeni cati infectati sunt. Numarul de morti scade si numarul de cazuri creste enorm, raportul IFR scade continuu. Evident nu sunt detectate nici pe departe toate cazurile. In nicio tara!

Poate vom avea o idee cate cazuri sunt cu adevarat intr-o saptamana-doua daca se testeaza lumea si reuseste cineva un studiu bun. Pe mine personal nu ma intereseaza, nu dau sange decat daca stiu ca merge la un studiu bun

Sweden is suffering tremendously

Nah. A fost o mortalitate in exces in aprilie la batrani peste 70 si mai ales peste 80. Acum mortalitatea in Suedia e deja la niveluri normale, conform biroului de statistica (deci nu FHM, care am putea zice ca-s partinitori) care publica date saptamanal. "Tremendous" bullshit :)

Asa tare suferim ca de azi e liber la plecat in vacanta. Traficul pe site-ul de rezervare a cailor ferate (SJ) a crescut inca din timpul conferintei de presa de saptamana trecuta.

Recomandarea e sa calatoresti lung-parcurs cu transport in comun doar daca ai loc rezervat. SJ rezerva fiecare al doilea loc. In trenurile de viteza rezerva ceva mai mult de jumatate.

Corona nici nu mai e o stire. Au redus conferintele de presa de la 5 la 2 pe saptamana.

E adevarat ca modelele matematice suedeze nu s-au confirmat, ca Britton si Giesecke au vorbit prostii. Poate si Tegnell uneori. Dar sunt convins de presupunerea suedeza ca ca nu va scapa nicio tara de corona, niciodata. Va fi un virus din repertoriu. Decat eventual cu un ipotetic vaccin.

Some new precautions have been taken. A two-meter distance is required between people, and citizens have been asked to avoid public transportation. But this is not enough.

Un alt indiciu ca omul habar nu are despre Suedia. Regulile astea au fost in vigoare de la inceput, nu sunt "new precautions"

Il cam doare-n bascheti de Suedia. Foloseste Suedia doar ca sa-si impinga mesajul  cu "hammer and dance". Si sa mai adune click-uri. Ii doresc succes.

cristi5

Primul turneu de tenis dupa criza corona, organizat de Djokovic la Belgrad. Spectatori in tribuna! Fara masti.

Live pe Eurosport 2.

Se joaca seturi pana la 4 in loc de 6

pasadia

Azi Brasov-ul da 45 de cazuri din cele 320 de la nivelul întregii țări. Și stupid e că încă se aruncă vina pe turism.

E posibil sa fie corecta explicația simplistă - aceea că statistica Brașovul e data peste cap de "jumătatea ignorată" a județului.

Adică mno, pentru un judet urbanizat (parca e judetul care are cel mai mare procent de populației urbana) tendința tuturor e de a uita de rural. Adică de acele zone din care sașii au fost vânduți și izgoniți și care au ajuns ac sa fie locuite preponderent de rromi.
Și avem mare astfel de comunități destul de mari care vin cu problemele lor specifice complet ignorate în centru Brașovului - printre altele de exemplu cea mai mare rata de fete minore la nivelul întregii țări (practic una din 11 fete de sub 15 ani din mediu rural brașovean e mama).

Mno, acum a venit CoVidul și e foarte probabil că exact in aceste comunități ignorate să zburde virusul.

gruiarew

Lasă că și la vecinii de lângă e la fel. Și'n Sibiu au apărut o grămadă de cazuri. Și de când nu au reacționat sau chiar au promovat greșeala aia cu 0 cazuri "safest place in Europe", statisticile și numerele ce le contabilizează îs degeaba din punctul meu de vedere.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

oc7avian

Nu foarte probabil, ci real. Asta se întâmplă. Dar îți garantez că sunt destule cazuri și prin urbanul de zi cu zi. Sursa însă nu e un medic din prima linie, ci a doua: medic de familie, care e primul contactat de pacienți când au suspiciuni.