Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

nicolaem

Am urmarit si judetul Alba. Cu 3 focare : fabrica, comunitate romi, spital. dar dupa 3-4 zile situatia s-a stabilizat pe cand la BV e asa de vreo saptamana.

voicul

Stiu ca au fost niste cazuri de vindecati care au luat iar Covid, dar putine. De fapt presupunerea a fost ca nu s-au vindecat de prima data.

Ati mai auzit ceva (nou) de treaba asta: cei vindecati se pot reinfecta?

cristi5

#707
^ Conform lui Tegnell nu exista caz documentat medical de reinfectare.  Si daca imunitatea dureaza cel putin un sezon (ceea ce spun multi, nu numai el) nici nu au cum sa existe.

O sursa ne-suedeza (12 mai)
https://www.albertahealthservices.ca/assets/info/ppih/if-ppih-covid-19-reinfection-rapid-review.pdf

Quote
No well documented cases of suspect reinfection have been described, specifically there have been no
reports of culture based documentation of a new infection after clearance of the preceding infection, or
evidence of reinfection with a molecularly distinct form of the virus. Currently, it is felt that reports of
reinfection after confirmed COVID-19 may relate to prolonged shedding of likely nonviable viral RNA after
active infection, which may last for 28 days
or longer by some reports. Upon repeat testing, fluctuation in
test positivity may occur when viral loads are at levels around the lower limit of detection of the assay
used. Thus clinical cases appear to test negative and then positive later by RT-PCR if followed after acute
infection, but this is likely due to declining amounts of non-viable virus which is inconsistently detected


Exista cazuri in care testul PCR a iesit pozitiv, apoi negativ, apoi iar pozitiv pe final de infectie, in textul de mai sus spune ca se poate intampla in 14% din cazuri.

Quote from: voicul on June 09, 2020, 07:20:42 PM
Am vazut asta, dar intre timp oamenii ce sa mai creada?
Care e cifra corecta si pana la urma "eu pe cine aleg"?  :lol:

E foarte greu de aflat cifra corecta. Multi sunt ingropati cu covid fara sa se stie, multi sunt oficial trecuti la covid (in caminele de batrani din Belgia de ex) dar nu au fost testati. Inteleg ca Romania testeaza dupa moarte, dar nu au cum s-o faca la cei care n-au idee ca au covid si mor acasa de ex (si sunt multi in unele judete, vezi statisticile Recorder, ca de la INS vad ca n-avem ce astepta).

Cel mai bine e sa te uiti la mortalitatea in exces, s-au pus pe topic statisticile NYT de exemplu (parca si Economist). Dar si aia e cu cantec: daca mor oameni de 80+ care aveau sanse mari sa moara in urmatorul an, inseamna ca e mai bine sa ne uitam la mortalitatea in exces pe un an (februarie 2020-ianuarie 2021 sa zicem)

Asta e un alt avantaj al cifrelor ATI: e greu sa ai N metodologii acolo: ori ii in ATI cu covid, ori ba. Sigur, nu-i includ pe cei care-s prea slabi sa mai intre in ATI, sau pe cei care nu stiu ca au covid si sufera acasa, dar ca sa intelegi cum evolueaza epidemia si cata presiune e pe sistemul medical, ATI e foarte bun.

In legatura cu teoria conspiratiei ca diferentele de 20% ar fi pt manipulare: nu cred.  La numarul urias de cazuri nedetectate (in Bergamo sunt detectate 13 din ~550, vezi si Medlife la Suceava etc), numarul de morti nu are cum sa fie corect, dupa nicio metoda. In Bergamo s-ar putea sa fie lipsa inca 3000 de morti pe langa cei 3000 raportati!

dr4qul4

Nu sunt medic, dar nu pot sa nu ma intreb:
Oare toti cei care dezvolta anticorpi au fost infectati? Eu unul tind sa cred ca nu. Zilnic intram in contact cu fragmente mici de virus, atat de mici incat sistemul imunitar le anihileaza repede.
Cam acelasi lucru se intampla si la vaccin. Se injecteaza o secventa neviabila din virus, care nu se poate reproduce, dar pentru care organismul dezvolta anticorpi.
Marea intrebare este...cat timp rezista anticorpii ? In functie de acest raspuns vom stii daca scapam vara asta, sau la toamna mai bagam o runda...
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

cristi5

#709
^ Se invata zilnic lucruri noi despre anticorpi

Din ce am citit
- productia incepe la 2-3 saptamani dupa infectie.
- unii au imunitate dar nu produc anticorpi. O doctorita mi-a spus ca de exemplu "celulele T" dau imunitate dar nu se poate detecta daca respectivul individ a avut covid
- anticorpii/imunitatea nu sunt "da sau nu". Cu cat infectia e mai puternica cu atat imunitatea va dura mai mult. Deci unii vor fi imuni la urmatorul val, altii nu. Asimptomatic (infectie redusa) la valul 1, posibil simptomatic sau chiar grav la valul 2

voicul

Intr-un fel cam asta doream si eu stiu, dar concluzia este ca nu cred ca o sa scapam.
Am scapat de gripa? Nu. Mai mult in fiecare an gripa este alta. Pana acum Covid are 70 de mutatii.

Cand am facut un vaccin gripal acum multi ani, am retinut ca dupa 2 - 3 ani ar trebui sa mai fac altul, ca acesta nu va mai fi eficient.

In continuare eu nu am auzit de gripa in timpul verii, dar Covid este prezent fara probleme.


TibiV

@dr4qul4

Sigur mai bagam o runda...
Ai auzit de vreun vaccin anti-gripal care, daca l-ai facut anul trecut, sa fie eficient si anul asta?!...
Doar vaccinurile alea facute cand aveam 5-10 ani (cum ar fi BCG-ul) sunt pe viata... (Cred, nefiind medic...  :-[ )
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

cristi5

#712
^^ Eu nu stiu ca Sars-Cov2 sa aiba mutatii majore. N-am vazut asta decat in presa de senzatie, nu la vreun medic serios. Tocmai de-aceea functioneaza imunitatea, adica epidemia se stinge la un moment dat in locuri grav afectate gen Bergamo. Si de-aceea se pun sperante in vaccin.

Gripa e cu totul altceva, are multe variante.

Dar da, covid e here to stay. E o epidemie lunga, si pe masura ce tot mai multi il iau, epidemia incetineste. Ceea ce o face si mai lunga, dar cu cazuri mai putine pe zi. Si deci mai putine grave.

dr4qul4

Gripa nu a oprit economia. Asa ca era destul de "ieftina". Ba chiar profitabila pentru unii.
Nici vaccin pentru toate tipurile de coronavirus nu va exista. Dar daca fac unul pentru varianta asta, s-ar putea ca urmatoarele mutatii sa devina "doar o simpla gripa".
Mutatii sunt, dar trebuie sa faca una mare pentru a anula efectul vaccinului. Si una mare s-ar putea sa insemne ca nu mai e la fel de contagios, sau ca nu mai e la fel de puternic. Sau ca va baga imediat gazda in spital, ceea ce inseamna ca rata de infectare va fi scazuta.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

voicul

Nu stiu ce sa zic, daca e de senzatie sau nu. Mie imi pare plauzibil:

Noul coronavirus a suferit 70 de mutaţii de-a lungul drumului său din Wuhan în restul lumii

Un studiu genetic care a vizat virusul SARS-CoV-2, coordonat de un grup de cercetători din Emiratele Arabe Unite, a condus la identificarea unui număr de 70 de mutaţii ale acestuia în rândul probelor recoltate şi secvenţiate, dintre care 17 nu erau până acum cunoscute.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/noul-coronavirus-a-suferit-70-de-mutatii-de-a-lungul-drumului-sau-din-wuhan-in-restul-lumii-1315117

cristi5

#715
^^ Pai la gripa (in diferite variante) exista imunitate in populatie. La covid n-a existat initial (si a fost nevoie de masuri drastice si nesustenabile, care au blocat economia) dar se dezvolta imunitate incet-incet.

Atentie, nu spun ca masurile drastice nu erau necesare functie de conditiile locale. Dar ramane un fapt ca sunt nesustenabile si ca au blocat economia.

^ @voicul da, tocmai am citit si eu de secvente. Dar pana acum inteleg ca diferentele nu-s mari, anticorpii la o secventa dau imunitate si la celelalte. Secventele sunt insa utile ca sa afli de unde provine virusul contactat de o anumita persoana, din ce zona a lumii a fost adus.

———

Am aflat azi ca exista o difetenta majora intre virusi corona si gripa. Gripa se intinde ca un val, uniform, din sudul spre nordul Europei. Covidul "sare" din loc in loc. Lombardia are mult, Roma mult mai putin. Bazinul Ruhr are mult, Berlin mai putin etc. Asta nu inseamna ca Roma sau Berlinul nu vor primi mai tarziu.

voicul

Pentru ca gripa nu este Covid, cand cel din urma va avea vaccin, va trebui sa ne program de 2 ori la doctor: odata pentru unul si odata pentru celalalt?

dr4qul4

nu cred. Vor adapta vaccinul sa le includa pe amandoua. Sau vaccinul pt sars-cov-2 ar fi sub forma de pastile/picaturi.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

drrond7

^^^^
@dr4qul4
La prima intrebare: da. Dar anticorpi specifici virusului in cauza. In cazul de fata neexistând inca un vaccin, raspunsul e cu atat mai clar.
La a doua intrebare: depinde de virus. La unii ai toata viata, la altii sezonier, etc.
Carpe Diem!