Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

dr4qul4

Interesant graficul.
La inceput mai toti au fost depasiti de situatie si au numarat pe sarite.
Acum mai au probleme doar cei cu numar mare de morti, raportat la populatie.
Germanii nu au probleme, nici austriecii, finlandezii, danezii, norvegienii si evreii. Au numarat binisor si portughezii si chiar si rusii.
In schimb nu pot sa nu remarc ca Suedia, care la inceput erau cam singurii care numarasera corect, au inceput sa mai "ajusteze" numaratoarea.
Daca nici New York-ul nu a numarat macar aproximativ, atunci situatia este grava. In America de Sud se pare ca au pierdut numaratoarea. Cel putin pana vom vedea cifre din India.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

voicul

Pai te astepti ca in India sa fie corect?
In Brazilia s-a ajuns ca la 2 teste unul sa fie infectat, DAR doar 730k teste - conform Worldometers. Deci oare ce e acolo?

Trebuie sa ridici moralul oamenilor cu orice (da, orice) fel de minciuna: bursa merge in sus, turism facem anul asta, bani din elicopter fara numar, vaccinul este aproape gata, unii chiar numara in "-" mortii.

Totul este bine deja!

cristi5

#618
Quote from: dr4qul4 on May 26, 2020, 12:21:27 AM
In schimb nu pot sa nu remarc ca Suedia, care la inceput erau cam singurii care numarasera corect, au inceput sa mai "ajusteze" numaratoarea.

Pai ce sens ar avea sa ajusteze cu 400 cand sunt 4000 de morti?

Ca sa iasa diferenta NYT zero, trebuie sa moara exact cat media din ultimii 5 ani+ nr de morti corona. Pai nu se poate. Vor fi fireste diferente.  O diferenta de 10% nu e ceva neasteptat.

Biroul de statistica suedez (SCB) masoara saptamanal mortalitatea in exces (apropo, INS tot nu a dat date de mortalitate? Macar martie?). Este in continua scadere, de la maximul din saptamana 15. La Stockholm e scaderea cea mai puternica: mortalitatea in exces se apropie de niveluri "normale" statistic, zice SCB (sursa, 25 mai). Excesul e in continuare mare la Göteborg, deci pe Worldometer nu se vede evolutia asa bine, ca cele doua se compenseaza.

Sigur, intrebarea e de ce vedem scaderi majore in experimentul suedez, in focarul cel mai important?

Sunt multe necunoscute, printre care "cum masuram corect imunitatea?".  Dar avem vreme sa gasim raspunsuri. Va fi o epidemie lunga. Asta e doar inceputul. Se estimeaza ca si peste un an vom avea inca restrictii in multe tari. Cu cat avem restrictii mai sustenabile, cu atat mai bine. Eu unul ma feresc de verdicte timpurii, de profetii si de teorii ale conspiratiei.

PS1: Am vazut ca in Spania au gasit 2000 de morti raportati de doua ori...

PS2: in anii 90 a existat o saptamana 15 mai mortala in Suedia decat saptamana de varf covid din 2020. 1993 parca. Nu stiu cauza (gripa urata?)

frunzaverde

#619
@cristi5 : Un set de tari vest-europene (inclusiv Suedia) masoara mortalitatea excesiva saptamanal folosind sistemul EUROMOMO organizat de Institutul Serului din Danemarca : https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps. Suedia in momentul asta sta practic cel mai prost in Europa - nu e "continua scadere" ci mai degraba scadere foarte lenta (care foarte posibil va deveni platou, dupa recompilarea cifrelor, care intarzie tot mai mult). Romania nu e membru, dar masoara mortalitatea excesiva. Se publica de INS in comunicate de presa, cu o intarziere de cam trei luni. Recorder a facut o analiza pe date provizorii: https://recorder.ro/cum-a-evoluat-rata-mortalitatii-in-luna-aprilie-cifrele-care-demonteaza-teoria-ar-fi-murit-oricum/. Pe scurt, e clar ca mortalitatea excesiva in Romania este relativ modesta, si vizibila numai in anumite judete.

ATI-ul, care era singura cifra "promitatoare" din "experimentul suedez" (desi si asta e problematica; unul din motivele pentru care ATI-ul a tot scazut este ca conditiile de intrare in ATI au devenit tot mai dure) e pe platou inalt (340 in ATI) cu tendinta de... crestere lenta. Coborirea s-a oprit peste tot. De altfel, numarul de internati este in ultimele zile, in Suedia, in crestere. Probabil s-a eliminat un cluster, temporar dand un pic de respiro. Dar a aparut un altul. Si tot asa o s-o tina la nesfarsit, daca nu se face ceva.

PS: Au gasit ca a existat o singura luna mai mortala in SE ca aprilie 2020 din 1990 pana astazi, decembrie 1993 - nu ca saptamana de varf, ci toata luna. O luna anormala de vantoasa, in mijlocul unei epidemii de gripa, cu un milion de oameni lasati fara curent in noaptea de craciun de furtuna de zapada...

PPS: I-au dat insfarsit lui Tegnell si Gieseke peste bot, de trei ori, azi. Strategia suedeza (care n-a existat niciodata), incompetenta totala a masurilor, se prabuseste pas cu pas.
- Prima, dupa nenumarate aluzii ale lui Tegnell ca se vor scoate partial din restrictiile pentru cei peste 70 (la "sfatul" lui Gieseke), aluzii facute inclusiv ieri, cand a zis ca azi anunta schimbari de reguli, si ca vor avea masuri diferite pentru "batrani-tineri" si "batrani-batrani" i-a venit seful direct si a zis "nu relaxam nimic, absolut nimic din restrictiile pentru batrani". Asta dupa mai bine de o saptamana in care, cu toate ocaziile, Tegnell lasa sa se inteleaga ca azi vin cu anunt mare in legatura cu asta. Anuntul a fost "nu se revizuieste nimic". A doua oara cand au zis clar ca se reapuca de tracing epidemiologic pe scara larga si de cresterea consistenta a testarii. Ba chiar azi a fost Tegnell fortat sa spuna ca "asa vor face", la televiziunea nationala, in direct, admitand ca "sunt depasiti de situatie"... Si a treia oara cand ministra a zis "100.000 teste/saptamana este o norma fixa" si a insinuat ca FHM sa se opreasca din blame game (dupa un slide prezentat de echipa FHM, care incerca sa scuze performanta mizera in cresterea testarii). Si intrebarea radioului de stat catre ministra a fost geniala. Ceva gen : "da voi n-aveti o limita, un plafon de morti la care sa va admiteti esecul si sa schimbati strategia?"... Nu mai zic ca ministra a fost nevoita sa raspunda unei intrebari cu ceva care s-ar putea traduce in "nu putem sa ne intoarcem trei luni inapoi sa bagam un lockdown"...

PPPS: Despre imunitate inca nu stim nimic. De la alte coronavirusuri stim ca tine foarte, foarte putin (luni, nu ani). Si exista semnale similare de la virusul asta (vezi cazurile reaparute pe portavionul american infectat). O sa vedem cand vor exista mai multe studii; dar probabil tratament + vaccin va fi singura solutie. Imunitatea de grup e clar pipe-dream. Virusul e MULT prea periculos pentru un controlled burn - ideea suedeza era bazata pe mortalitate "cat o gripa mai rea", strategia fiind bazata pe H1N1pdm2009, care s-a dovedit un mare fas.

PPPPS: Nu cred ca epidemia va fi de lunga durata. Din ce in ce mai multe tari practic au eliminat mizeria de virus (Grecia, Cipru, Danemarca, Norvegia, Islanda, Taiwan, mare parte din China Continentala, Australia, Noua Zeelanda, Coreea de Sud). Alte tari sunt pe cale de a distruge virusul (Austria, Elvetia). Altele au un plan de eliminare care merge bine (chiar si Franta si Italia si Spania, Hong Kong). Cu putina grija, si cu tot ce stim acum, si cu echipamentele si investitiile pe care le-au facut multe state (inclusiv Romania) in oameni, echipamente, laboratoare, orice "focar" eventual va fi eliminat cu relativa usurinta inainte sa se extinda. In Franta vor avea (deja incep sa fie "in exercitiu") zeci de mii de de oameni angajati sa faca asta full time. In SUA 100-150.000. Chiar si in Romania sunt cateva mii in momentul asta. Suedia acum isi da seama ca trebuie sa faca asta. Dupa ce investitii s-au facut, un al doilea val, daca va veni, va fi controlat imediat, stil "Coreea de Sud", in aproape toata Europa -- care si-a construit infrastructura de carantinare, testare si tracing.

P5S: Inca un scandal, de data asta de coruptie, Gieseke s-a dat consultant WHO cand cand-colo era platit de FHM (si inca cu bani multi). In unele cazuri a facut declaratii "in nume propriu" pe care apoi le-a facturat FHM; in alte cazuri, s-a declarat "expert independent" dar a citit poezioara prezentata de Tegnell et. co.. Mai mult, aparent a mintit legat de legaturile cu WHO, care erau de natura "emeritus" (pensionar cu rol de simbol), nu curente... O sa iasa urat, urat de tot : https://www.dn.se/nyheter/sverige/giesecke-har-miljonavtal-med-folkhalsomyndigheten-nu-dras-faktura-tillbaka/
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

dr4qul4

Eu ma uit doar pe cifre (obisnuinta) si ma crucesc.
Trecand peste nr de morti/populatie, cum naiba explica numarul extrem de mic de vindecati?
Atat Finlanda cat si Norvegia au mai multi vindecati desi numarul de infectari si de morti este cu mult mai mic.
In acest moment Suedia are de 2,5 ori mai multe cazuri active fata de Germania.
Inteleg ca nu testeaza de ajuns, dar nici nu-i trateaza? Macar pe cei care au simptome ar trebui sa ii interneze.
Nici o alta tara nu are, la 4 luni de la primul confirmat, un raport atat de prost de vindecari din cazuri inchise. Practic, pentru fiecare vindecat a murit altul (ma rog 46-54).
Sunt cateva state unde avem mai multi morti decat vindecati..dar vorbim de cifre f mici si de tari ca Yemen, Haiti, Mauritania,
Incepe sa semene cu un experiment pe propria populatie.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

cristi5

#621
^ Poate stie @frunzaverde mai mult dar din cate inteleg Suedia (sau FHM cel putin) nu numara vindecatii. Au intrebat odata in conferinta de presa zilnica "da' vindecati, cati avem?". Adjuntul lui Tegnell s-a uitat usor surprins si a zis "pai, toti care n-au murit si nu mai sunt internati"... gen.

Pe de alta parte inteleg ca recuperarea dupa ATI este anevoioasa. Dureaza mult, adica mult personal etc. Nu stiu alte tari cand declara pe cineva vindecat. Probabil sunt practici diferite, ca la morti dealtfel.

——

@pasadia sper ca e ok ca adaug o informatie nesolicitata...

Organizatia suedeza de educatie sexuala RSFU a studiat schimbarile comportamentului sexual in timpul epidemiei. Cica "tinerii" au fost cuminti si au prelungit perioada de dating pe net, inainte sa se intalneasca f2f. E mai mult sex pe net, mai multa masturbatie, etc. Sper ca au masurat prin metode non-invazive...

pasadia

Eu ti-am spus: m-a iritat insistenta ta de a sustine ca e un lucru bun faptul a nu a fost inchisa scoala. Cu accent pe insistenta, nu pe idee in sine (care poate fi ok daca in anumite regiuni se constata ca virusul e absent). In rest, ce au facut tinerii... cred ca tik-tok. ;)

ps: si la modul serios vorbind, mai aveam un "rant" si la adresa lui frunzaverde si a altora care se declara multumiti de "performantele" guvernului Orban. Adica mno, locuitor aici fiind, nu am vazut decat dezorganizare, coruptie, multe razboaie intre gastile locale de politruci, accente autotariste (de la amenzi la interdictia de a comunica). Cu link-uri spre libertatea.ro, Deltamed, Unifarm, spital in razboi intre ele, teste facut pe pile, si multe povesti aflate direct. Punandu-le in balanta, sincer sa fiu preferam sa traiesc pandemia in Suedia nu in Romania.


TibiV

Quote from: cristi5 on May 28, 2020, 08:21:23 AM
Organizatia suedeza de educatie sexuala RSFU a studiat schimbarile comportamentului sexual in timpul epidemiei. Cica "tinerii" au fost cuminti si au prelungit perioada de dating pe net, inainte sa se intalneasca f2f.

https://stirileprotv.ro/stiri/international/bordelurile-din-germania-raman-inchise-drama-prostituatelor-care-nu-mai-au-cum-sa-si-castige-existenta-znu-mai-am-nimic.html

Este si asta o "ramura" a greu incercatei "industrii a ospitalitatii"...  O:-)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

voicul

Titlul este de ziar! Adica restul o sa sara cu +200%, doar Suedia scade cu 7%!
Ideea e ca degeaba au stat deschisi ca restul au stat inchisi, deci nu facut mare lucru.

Rezultatele ,,modelului suedez": Ţara se îndreaptă către cea mai gravă criză economică de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace

Cea mai mare economie scandinavă va înregistra o scădere de 7% anul acesta, a declarat marţi ministrul suedez de finanţe. Ulterior, Biroul de credite a lansat un plan de urgenţă prin care plănuieşte să recupereze o parte din locurile de muncă pierdute în timpul pandemiei. Un studiu separat arată că 40% din sectorul de servicii din Suedia se teme de faliment, scrie Bloomberg

https://www.zf.ro/business-international/rezultatele-modelului-suedez-tara-se-indreapta-catre-cea-mai-grava-19158282?fbclid=IwAR1Um31m_j0v5o0ZlBLq-ralqAqNHJhR3LsJSjCHLjOcSdmAkKkJpVaESiA

frunzaverde

#626
@pasadia - crede-ma, nivelul de incompetenta din Suedia este incredibil mai mare decat cel din Romania in momentul asta. Autoritatile suedeze (guvern, autoritatea de sanatate si autoritatile judetene) nu sunt in stare sa se hotarasca pe cine testeaza, cine plateste, cum si de ce. Drept pentru care, numarul de teste zilnice, deja la nivel sub Romania, a scazut. Tinta era de 100.000 teste/saptamana pe 15 mai, si de 150.000 pe 1 iunie. Saptamana trecuta s-au facut 28.000 teste. Drept pentru care ministra s-a contrazis azi cu seful asociatiei regiunilor asupra a cine e responsabil, cu rezultatul ca nimeni nu e responsabil, si vesnica scuza "am fost naivi".

Cand il vad pe Tegnell cum spune tampenii statistice pentru care eu l-as pica daca mi-ar fi student la primul curs de metode (da, predau statistica), imi vine sa-mi iau campii. Interpretarile lui ale statisticii sunt atat de gresite, incat ar fi picat la prima grila la testul nostru de metode B (anul 2 de studii). Pentru studenti la stiinte sociale!

Sunt prins inca o saptamana in SE, dupa, ma gandesc serios sa ma intorc in Romania pana (macar) se rezolva situtatia.

Si avem si coruptie. Fostul epidemiolog a luat contract de 100.000 euro de la autoritatea epidemiologica suedeza ca sa spuna din pozitia de "expert independent WHO" ca strategia suedeza e cea mai buna la televiziunea de stat. Cand-colo, omul isi verifica poezioara cu autoritatea epidemiologica suedeza (Tegnell) care-l angajase... Si pozitia la WHO era doar ceva pur onorific, fara contract si fara salariu. Si injura cu ocazia asta si Italia si Spania, si tot restul lumii, pana la nivelul la care s-a suparat ambasadorul Italiei, si a facut pozitie diplomatica oficiala impotriva guvernului suedez. Si mizerie infernala - la modul la care batrani care s-au imbolnavit in casele de batrani au primit tratament paleativ (cu efect ucigas, ca reduce rata de respiratie) in loc de oxigen si perfuzii cu glucoza, dupa un simplu telefon al ingrijitoarelor la un doctor. Unii apartinatori s-au revoltat, au cerut imperativ tratament la spital, si si-au revenit respectivii complet. In Romania au dat tratament inclusiv cazurilor cu boli terminale avansate; unii chiar si-au revenit. IVO (inspectia sanitara) a inceput o inspecite - cica situatia e absolut infernala...

Ce se intampla acum in Suedia e un nivel de incompetenta, de pasare a raspunderii si de lipsa de actiune pe langa care CNAIR e monstru de competenta... Mor cate 60 de oameni pe zi, curba de infectii si internari e in crestere, stiu medici care sunt la un pas sa cedeze nervos (pentru ca nu mai rezista volumului de munca si stresului psihologic la a vedea atatia morti pe zi). Efectiv, e nivel de tara bananiera.

Si foarte multi localnici nu sunt in stare sa se uite dincolo de paravanul de fum al institutiei care incearca sa se spele pe maini... Doar ca ambulantele se aud cu o frecventa asurzitoare. Si elicopterele cu cazuri disperate zboara cu o frecventa asurzitoare fix deasupra casei mele... A, si cifrele in tot mai multe regiuni suedeze indica faptul ca a inceput un nou val ucigas.

P.S. Placa cu mortii sunt numarati diferit in SE, de-asta avem mortalitate asa mare este inca o minciuna Tegnell. In primul rand, Suedia nu testeaza mortii (spre deosebire de Romania), ceea ce rezulta in mortalitate COVID raportata undeva la 70-80% din cea reala (supramortalitatea). Similar cu cea din Franta sau Grecia sau Danemarca sau Norvegia dar SUB cea din Romania, Germania sau Belgia... Nu inteleg de ce discutam cea mai falimentara strategie a vreunei tari...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

voicul

Ma uitam la inceput pe cifre si ma speriam. Acum ma uit pe cifre si nu ma mai sperii chit ca sunt mai mari ca la inceput.
E simplu: sunt bucati mai mici sau mai mari din ce se intampla.
China are 2 - 5 cazuri pe zi si totusi a bagat 110 milioane de oameni in carantina?

Singurul motiv pentru care nu se sparg magazine ca in Massachusetts este ca s-au tiparit bani nelimitat si intr-un fel oamenii sunt calmi.
Dar SURPIZA: virusului nu ii pasa de cati bani printeaza un calculator!
Mai mult US a cam pierdut (sau va pierde) locul 1 mondial (de asta a si printat atatia bani) probabil sub cel mai orgolios presedinte.
Mai vedem cat timp ii place treaba asta.

kitsune

#628
@voicule, China e un stat comunist, condus de politruci, la fel ca la noi pe vremea lui ceașcă. Ăia raportează ce vrea Partidul, fac ce vrea Partidul, mulțumesc din inimă Partidului pentru indicațiile prețioase venite de la centru. Așa că ce vezi tu în statistici nu are cam nimic de a face cu realitatea.
Lor le plac trufandalele, că e cățel sau pisică, că e pangolin sau liliac, de aici și piețele alea "umede" cu orătănii claie peste grămadă. Iar statul a închis ochii pentru că de acolo se aprovizionau cei cu bani, iar ăia săraci câștigau o pâine și ei. China are peste un miliard de locuitori, este greu să dai de mâncare și salariu la așa amar de populație, mai ales când imporți mâncare la greu.
La ei carantina a fost carantină. A spus Partidul "stop", s-a oprit timpul. Discutam cu oamenii din șantier, și ei, veniți din toate colțurile țării la muncă în Guangzhou. Și mi-au spus clar. Orice colț de stradă, orice intersecție, orice intrare în sat are camere video. Pe câmpul de orez o să vezi stâlpi cu cameră pe ei. Și polițiști peste tot care să impună lock-down-ul. Nu le-a păsat de oameni, de joburi, de mici întreprinderi. Fiecare s-a descurcat cum a putut ca să supraviețuiască. Prietenul unuia din cei cu care am vorbit e șef mecanic pe nave cu pavilion străin. Statul a spus că nu se fac schimburi. Acum lucrează la un Peco, că nu are bani! Asta cu toate că filozofia chineză este "din ce câștig, pun deoparte pentru zile negre, nu mă sparg in figuri". Dar pentru mulți economiile s-au dus.
Un alt amic și-a luat toată familia și a dus-o la urgență la părinți, la țară. A stat singur in apartamentul lui de lângă Guangzhou, "ce crezi că sunt tâmpit? Eu lucrez cu nave străine zilnic și să îmi țin familia cu mine?". Asta mi-a spus.
Aplicațiile de WeChat și AliPay au controlat mișcarea populației la un nivel pe care nici nu poți să ți-l imaginezi. Practic, în ziua de azi, orice chinez are un smartphone. Și face plati cu el, extrem de simplu. Iar cu QR code-ul de Covid intră sau nu în magazin, sau aiurea. Este legat de CNP și aplicația se face direct într-un sistem guvernamental. În orice moment din zi și din noapte Statul a știut unde îi sunt cetățenii. Prin QR code, prin monitorizarea telefonului, a plăților, supraveghere video cu soft de recunoaștere facială (inclusiv cu mască), drone, testare rapidă în multe locuri, 1984 în cea mai fidelă interpretare.
Am mai spus, nu am mai spus, nu mai știu: am avut nevoie de niste vopsea urgent, eram în doc. Nu s-a găsit în șantier, au cerut din afară. A venit un șofer din Guangzhou, a stat 4 ore la poartă până ce l-au testat Covid și a venit rezultatul. Punct. Mahatma Ghandi să fi venit, tot 4 ore stătea.
Dacă la noi s-ar fi făcut toate astea, am fi urlat ca din gură de șarpe că ne sunt încălcate drepturile. Poate că pe bună dreptate. Dar noi am fost hipsteri, până și amenzile le-am contestat, la Curte și unde am mai făcut asta. La chinezi cine a contestat a dispărut. Punct. La fel ca la ruși. Faci gură, cazi de la etaj, accidental. Sau schimbi codul poștal cu un sat prin Siberia.
Nu spun că e bun sistemul, spun doar cum este acolo și cum să nu luați de bune statisticile oficiale din țările astea, China, Rusia, Coreea de Nord, etc
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Harry

^^ Cea mai inalta cladire din lume e sediul KGB din Moscova. De la etajul 1 se vede Siberia :)))