Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

voicul

Incep sa apara probleme legate de nebunia (care apropo - nu s-a terminat) Covid. Cum si spune articolul batrani (desi la 60 nu esti chiar asa batran) care (probabil) nu au mai avut parte de tratamente.

--

Aproape 160.000 de decese în plus s-au înregistrat în Europa, în comparație cu estimările OMS

Europa a avut cu 159.000 de decese mai mult decât estimările, potrivit cifrelor prezentate joi de directorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, Hans Kluge.

Epicentrul pandemiei de coronavirus pare că s-a mutat în America de Sud, dar Europa are aproape jumătate din decesele înregistrate la nivel global.

,,Mai puţin prezentat, dar la fel de alarmant este că avem un exces de 159.000 de morţi raportaţi în 24 de ţări europene. Aceste decese sunt peste numărul mediu la care ne-am aştepta în intervalul acesta de timp", a declarat dr. Hans Kluge, citat de Mediafax.

Excesul de decese este un mecanism care numără persoanele ce au murit în timpul unei crize, indiferent de cauză, şi îl compară cu numărul aşteptat în condiţii normale. Este un mecanism foarte important pentru a măsura impactul general al unei boli.

În Marea Britanie, datele publicate de Oficiul Naţional pentru Statistici arată un exces al deceselor de peste 60.000.

Alte date prezentate au fost că şase din zece decese s-au înregistrat la bărbaţi, iar 94% dintre cei morţi aveau peste 60 de ani.

https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/aproape-160-000-de-decese-in-plus-s-au-inregistrat-in-europa-in-comparatie-cu-estimarile-oms-1314891

cristi5

@frunzaverde
Am si eu ceva vesti din sistemul medical.

Lucrez intr-un proiect cu medicina de urgenta cu colegi de la un spital din Stockholm (urgente St Göran) si ambulanta (Samariten). Colegii mei au disparut in aprilie. In mai insa i-a apucat iar pofta de intalniri, am avut vreo 3, ei voiau sa ne vedem chiar la universitate, eu am zis totusi, hai sa ne vedem pe Zoom. Si acum vor sa scriem o cerere de finantare (Vinnova) pentru raspunsuri mai bune la corona. Au timp de cautat finantare, au zis ca chiar pt 10 iunie nu putem termina textul, il trimitem in august.

Am facut cu ei un workshop in care i-am pus sa vorbeasca o ora si jumatate despre problemele care le-au avut in criza corona. Descentralizarea/privatizarea e problema cea mai interesanta, rutinele difera de la un spital la altul, de la o firma de ambulanta la alta. Rutinele s-au si schimbat des, pt ca personalul invata... De exemplu au hotarat sa trateze orice stop cardiac cu echipament de protectie pe ei, ca forma de precautie. O schimbare din asta de rutina trebuie sa ajunga cumva la toti colegii.

Greu de comunicat prin masca de gaze, greu de folosit tehnologia in ambulanta cu echipamentul de protectie, tot ce atinge personalul trebuie dupa aceea dezinfectat, asa ca utilizeaza minimul necesar. Orice tehnologie proiectam pt ei trebuie sa fie rezistenta la spirt...

O singura persoana s-a plans ca a cerut odata o masca de fata de la un spital si aia i-au raspuns "nu dam decat la personalul nostru". In rest, nimic ciudat.

E adevarat ca oamenii astia au vazut multe la viata lor, dar erau mult mai linistiti decat m-as fi asteptat. Isi planifica deja vacante pt iulie si august. O sora medicala (cu doctorat in medicina de urgenta) va lipsi chiar ambele luni, ceea ce mi se pare de-a dreptul exagerat.

voicul

Si apropo de cifre care numai exacte nu sunt:

Autorităţile din Moscova au revizuit bilanţul morţilor din cauza COVID-19 din luna aprilie. Cu noile cifre, numărul deceselor este mai mult decât dublu faţă de raportările iniţiale, scrie BBC.

Departamentul de sănătate din Moscova anunţă că 1561 de persoane au murit din cauza noului coronavirusului şi nu 639, aşa cum fusese anunţat iniţial. Autorităţile au precizat că noul bilanţ include şi cazurile ,,cele mai controversate sau discutabile".

Restul pe:
https://www.digi24.ro/stiri/externe/moscova-revizuieste-bilantul-mortilor-de-covid-din-aprilie-numarul-real-al-deceselor-este-mai-mult-decat-dublu-1314946

cristi5

Suedia deschide si liceele, universitatile si scolile profesionale (adica tot invatamantul care era inchis) la 15 iunie. A fost educatie online din martie. Inca nu inteleg cum se aplica regula de max 50 de persoane la universitati (cica se aplica regula daca cursul e "deschis pt public"). Eu am 160 la curs in octombrie. Vom afla.  Ma gandesc sa ofer cursul si online si f2f, ca sa se poata proteja studentii care au nevoie, si colegii.

Ministra invatamantului e mandra de faptul ca a continuat scoala in conditiile date.

Dau drumul si la sporturile competitive la 15 iunie. Ramane restrictia de 50 de persoane, deci fara spectatori

Primul ministru zice ca e foarte multumit cat de disciplinati au fost cetatenii. Daca creste din nou trendul mai inchidem una-alta (probabil universitatile le vor inchide primele, ca duc la multe calatorii cu transport in comun)

Astea sunt faptele, ma abtin de la analize.

Mai ramane sa ne anunte cum ne facem vacanta... Noi cred ca stam acasa,  n-am prea stat, tot prin Romania si alte tari.

frunzaverde

^ Universitatile nu se deschid de la 15 iunie. Au zis sa se faca planuri pentru o intoarcere la o situatie mai normala din toamna, cu educatie partial la distanta, partial in campus. Cursurile care se vor tine in "sala" se vor face cu distantare sociala si cu maximum 50 participanti total. Noi ramanem complet in "distanta" pana cel mai probabil in octombrie.

Liceele se deschid din 15 iunie, dar e pur si simplu scriptic - toate liceele sunt in vacanta incepand cu 9-12 iunie.

Comunicatul aici: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/05/kravet-pa-distansundervisning-lattas-upp/
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

cristi5

Mesajul e ca din toamna ne apropiem de normal si la universitati. Cu 50 in sala nu va fi normal dar vedem cum ne organizam.

Liceele vor avea cursuri de vara inteleg. Deci nu le deschid acum chiar degeaba.

frunzaverde

Liceele suedeze nu au cursuri de vara - doar cu cateva exceptii facute de autoritati pentru programe care nu se pot desfasura la distanta - in Uppsala avem doua programe "practice" (instalatori si tehnicieni electrici), doar anii 1 si 2 de studiu, ei se vor intoarce cateva zile in iunie pentru a definitiva momentele practice (2-3 zile), chestie deja acceptata in prealabil. In rest, liceele se incheie intre 9 si 11 iunie si reincep in jur de 1 septembrie... Practic e o masura fara efecte reale.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

cristi5

Pai va avea efecte in august. Pana atunci avem timp sa ne pregatim. Ii bine sa fim pregatiti din timp.

In plus, multi elevi s-au plans ca n-a mers bine educatia pe net (ca n-au fost motivati) asa ca poate vor fi cursuri de vara suplimentare. 

frunzaverde

Cu cea mai mare mortalitate saptamanala per capita din lume, ar trebui ca guvernul suedez sa se concentreze la altceva, nu la "motivatia elevilor". Nu-i nimic, opozitia s-a unit, si face comisie de ancheta... Sper sa faca anumiti oameni puscarie lunga pentru mizeria asta... In frunte cu Tegnell.

Si in sfarsit, s-au prins si suedezii creduli de esecul mult iubitului guvern - acum ca pasaportul suedez e mai putin valoros ca hartia igienica, pe cand vecinii nostri pot calatori liber... Increderea in guvern a scazut cu 11% intr-o saptamana. In masurile suedeze tot cu 11%. Intr-o SINGURA saptamana:

https://www.kantarsifo.se/rapporter-undersokningar/allmanhetens-tillit-tankar-och-beteende-under-coronakrisen-29-maj

voicul

Pe langa Suedia si UK a vrut imunitate de turma, cu rezultat: al 2-lea cel mai mare numar de morti, desi daca raportam la populatie sunt numarul 1.
Presedintele Braziliei nu a crezut in Covid si masuri, bla, bla cu rezultat: cele mai multe imbolnaviri la nivel mondial ieri.

Intradevar economic cam am pus-o cu totii, dar cine si-a busit economia a mai scapat oameni. Cine nu prea s-a interesat de problema, are cazuri peste cazuri oficiale. Neoficial cine stie ce se intampla, mai ales in China!

Nici RO nu prea e intrega la minte, dar se zice ce vor sa auda oamenii si oamenii vor sa fie liberi!

Ministrul sănătății: ,,Mergem spre a treia etapă de relaxare, pandemia e controlabilă" [ :rip: ]. Când am putea scăpa de masca de protecție

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/ministrul-sanatatii-mergem-spre-a-treia-etapa-de-relaxare-pandemia-e-controlabila-cand-am-putea-scapa-de-masca-de-protectie-1315317

dr4qul4

Intre timp, In Belarus, este tratata ca o simpla raceala. Au ceva morti, dar numai de pneumonie obisnuita  O:-)
Firmele au fost atentionate, ca in cazul in care inchid, nu vor mai fi lasate sa redeschida.

Totusi, populatia lor este destul de tanara. In special barbatii nu ajung sa traiasca prea mult. Si sunt obinuiti sa se dezinfecteze si pe interior.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

alexandru_m

Si fiindca Belarus este o tara foarte libera mai mult ca sigur ca raportarile sunt reale si transparenta totala, iar renumitele laboratoare de acolo testeaza de rup.

voicul

Ce remarc si eu (nu zic ca nu mai fac deloc):
Cat era lumea blocata in casa, pe strazi, dadeau zilnic cu de toate. Pana si cu apa oxigenata din elicopter dadeau!
Acum ca lumea iese pe strazi, eu nu am mai vazut nici cu apa sa dea pe strada.

kitsune

Ăla era PR voicule, să nu spună lumea că nu fac nimic și să le scadă cota. Nimic altceva. Bine-înțeles, pe banii noștri, fără număr, că pentru Covrig, niciun efort nu e în van.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

cristi5

Stie cineva o statistica a deceselor covid din Romania pe grupe de varsta? <40, 40-50, 50-60, 60-70, >70... Merci!