Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

cristi5

Multumesc. Caut decese pe categorii de varsta

Cel putin la inceput exista o lista in format text cu fiecare decedat, varsta, comorbiditati, etc.

Cristi N

Incearca in posturile de pe Facebook ale lui Gabriel Diaconu sau eventual sa iei legatura cu el, stiu ca a lucrat la ceva de genul asta. link

cristi5

Aaah, merci mult, cautasem acolo dar sunt bine ascunse.

voicul

Partidul asta comunist face minuni:

China a testat 10 milioane de locuitori din Wuhan în 20 de zile. Câți au fost descoperiți pozitiv cu Covid-19

Autoritățile chineze au testat peste 9,8 milioane din cei 11 milioane de locuitori ai metropolei Wuhan, între 14 mai şi 1 iunie, într-o campanie masivă derulată în capitala provinciei Hubei. Doar 300 de pozitivi asimptomatici au fost descoperiți în focarul iniţial al pandemiei de COVID-19, transmite marţi AFP, potrivit Agerpres.

https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/china-a-testat-10-milioane-de-locuitori-din-wuhan-in-20-de-zile-cati-au-fost-descoperiti-pozitiv-cu-covid-19-1316912

DAR

Creștere alarmantă a cazurilor noi de COVID-19 în rândul elevilor israelieni, la două săptămâni de la deschiderea școlilor

Ministerul Sănătății din Israel a declarat marți că 217 studenți și profesori din 31 de instituții de învățământ au fost diagnosticați cu coronavirus, adăugând că aproximativ 10.000 de persoane au intrat în carantină, la două săptămâni de la deschiderea școlilor, potrivit ziarului Haaretz.

https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/crestere-alarmanta-a-cazurilor-noi-de-covid-19-in-randul-elevilor-israelieni-la-doua-saptamani-de-la-deschiderea-scolilor-1316933

China oficial - 83.000 cazuri Israle 17200 cazuri.

Deci acolo unde a aparut prima data ca prin minun(ea partidului comunist) a disparut virusul in statistici si pe unde nu prea a fost explodeaza la copii, care nu prea sunt transmitatori/nu iau.

Numa minuni!

pasadia

1. Lock-down-ul in China chiar a fost real, total și de durată mare
2. Tu chiar crezi asta, cu "copiii care nu se infectează?"

voicul

Raspund la 2: se vede ca se infecteaza, dar dupa cum se vede in graficul de pe pagina asta 7% au varste intre 0 - 19 ani.

Eu subliniam asa: a disparut de tot in China si apare/se mentine in medii in care nu prea a aparut (la copii).
Nu zic, poate chiar a disparut din Wuhan, dar eu nu cred in statisticile chineze.

Sunt curios daca apar cei 300 pe Worldometers.

cristi5

Medlife a facut un studiu la Suceava pe 512 persoane intre 18 si 28 mai. Nu am inteles exact cum e selectat esantionul si cat e de reprezentativ

Au gasit anticorpi la 20% din esantion, ceea ce pare foarte mult in comparatie cu ce am mai vazut in lume. Daca esantionul e reprezentativ pt jud. Suceava, rata mortalitatii iese fireste mult mai scazuta decat se credea. Multi matematicieni zic ca de la 25% in sus virusul gaseste mult mai putine gazde si epidemia incetineste marcant.

https://www.medlife.ro/comunicat-de-presa/studiu-medlife-pentru-covid-19-in-municipiul-suceava-20-din-populatia-sucevei-a-fost-imunizata-natural-pentru-covid-19

https://www.medlife.ro/site_storage/public/poze_articole/medlife_-_raport_de_cercetare_-_suceava_31.05.20_compressed.pdf

cristi5

@pasadia in mod evident nu ne intelegem cu privire la copii.
1) infectat (purtator de virus) e una,
2) imbolnavit e alta (simptome, febra, simtit rau, sau simtit orice, ca multi infectati nu simt nimic)
3) transmis mai departe e altceva decat 1 si 2

1) e relativ mic la copii, 2) si mai rar 3) foarte rar (din cate stiu nu exista in lume caz de transmitere copil-adult documentat, dimpotriva exista cazuri documentate de copii care s-au intalnit cu sute de oameni si nu au infectat pe nimeni).

La copii, (1), (2) si mai ales (3) sunt incomparabil mai mici decat gripa!

Israelienii sunt in faza epidemiei in care au resurse sa testeze in scoli. Bravo lor. Dar
- nu ni se spune cati copii s-au imbolnavit (2), ni se spune doar cati sunt purtatori (1)
- nu ni se spune varsta copiilor. Ca daca au 17 ani sunt aproape adulti, si atunci poate pot transmite
- nu ni se spune daca, conform trasarii epidemiologice pe care israelienii banuiesc ca o pot face, reiese daca vreun copil a infectat vreun adult. Ar fi o premiera din cate stiu.

——

Suedezii au probleme evidente in ingrijirea batranilor (care nu arata bine pe worldometer) dar decizia lor de a nu inchide scolile a fost foarte buna. Au trecut 3 luni deja, e liniste totala din directia scolilor. Cum stiti, am 3 copii in scoala, toti parintii sunt foarte multumiti, profesorii vin la munca si-si fac treaba in marea majoritate.

Deci da, copiii se infecteaza (relativ rar) foarte probabil ca transmit dar nu stim sigur. Dar pentru aceste probabilitati foarte mici nu are sens sa tii copiii acasa, sa-i privezi de educatie, de mediul lor social, si sa anulezi productivitatea unui adult care sta cu ei acasa. Cum sa faci asa ceva cand nu o faci la gripa? Pe termen lung nu va fi sustenabil.

cristi5

Medlife Suceava (chiar daca nu e clara metodologia) si alte surse sugereaza ca mortalitatea covid-19 e aproape de a gripei. E tot mai clar ca numarul celor care au avut virusul e mult mai mare decat ce s-a detectat prin testare PCR, si e foarte greu de masurat, pt ca multe persoane au avut virusul si nu produc anticorpi, anticorpii apar abia la 2 saptamani dupa infectie, etc.

Deja vad oameni de stiinta (Oxford e ok @dr4qul4? :) ) care dau mortalitatea sub gripa, poate la o zecime (0,01%). Conform acestei teorii, lockdown-ul in UK a venit prea tarziu, deja populatia era in mare parte imunizata.

Faptul ca la New York a murit 0,1% din totalul populatiei (deci nu din cei infectati) nu contrazice teoria, pt ca mortalitatea e mai mare in zone cu populatie mai densa si mai vulnerabila.

Interviu din 21 mai:

https://unherd.com/2020/05/oxford-doubles-down-sunetra-gupta-interview/

Asked what her updated estimate for the Infection Fatality Rate is, Professor Gupta says, "I think that the epidemic has largely come and is on its way out in this country so I think it would be definitely less than 1 in 1000 and probably closer to 1 in 10,000." That would be somewhere between 0.1% and 0.01%

Despre testele "dezamagitoare" de anticorpi in multe parti ale lumii (cu rezultate similare cu studiile suedeze, in jur de 10%)

As she sees it, the antibody studies, although useful, do not indicate the true level of exposure or level of immunity. First, many of the antibody tests are "extremely unreliable" and rely on hard-to-achieve representative groups. But more important, many people who have been exposed to the virus will have other kinds of immunity that don't show up on antibody tests — either for genetic reasons or the result of pre-existing immunities to related coronaviruses such as the common cold.

Interviul confirma parerea mea ca statisticile cu numarul de cazuri confirmate (o alta vedeta worldometer) n-au nicio valoare. Se descopera asa putine cazuri din total ca aceste cifre nu ne spun practic nimic. Testele sunt bune pt a sti daca o persoana e apta de munca, pt urmarire epidemiologica, etc. Dar nr de cazuri confirmate nu ne da situatia de ansamblu dintr-o tara.

pasadia

Nici nu avem cum sa ne înțelegem când văd cum practici tactici banale de manipulare. E iritat cum tot menționezi de worldmeters, de parcă ar fi relevant dacă vreo informație anume e preluată de acolo sau nu. Dar e firesc să faci asta - insiști sa arunci continuu o umbră de îndoială asupra unei surse de informatii exact in același mod în care o face Trump și oamenii săi cu o parte din presa (cea numita "fake News"). Pe principiu că "nu discutam ideile ci pe cei care le comunica".

Bine, în cazul worldmeters e cu atât mai absurd cu cât ei CHIAR nu lansează idei ci doar pun in tabele niste date care sunt informații publice. Atâta tot.

Ionut

Suedia, acest Einstein al epidemiologiei. Dacă tot suntem la capitolul conspirații, eu cred ca guvernul suedez vrea sa mai echilibreze sistemul de pensii și să omoare o bună parte din beneficiarii lui. Sau e doar multă prostie și lipsă de asumare a greselilor. Pe modelul patentat de români.

cristi5

@pasadia
Nu stiu ce au stiut si ce nu, dar cu scolile au nimerit-o. Asta e de laudat la Suedia, restul de acord ca e discutabil.

Si eu credeam ca daca au nimerit-o cu scolile, se pricep si la restul. Din pacate nu-i asa.

@Ionut exemplul pe care l-am dat e din UK, altul de la Suceava si am dat multe altele din alte parti (Germania, US etc). E clar ca exista o tabara optimista, care zice ca mortalitatea e ca la gripa, si una (dominanta) mult mai precauta. Decidentii din Suedia (FHM) au fost in tabara optimista. Dar nu numai ei!

Vom afla cu timpul cine "a avut dreptate". Dar sunt convins ca nimeni nu stie exact la ora asta, si ca toti fac tot ce pot in conditiile date.

Despre batranii care au nevoie de ajutor, e clar ca ceva ii gresit acolo. Din 1991 responsabilitatea apartine comunelor (municipalitati), nu guvernului.

Deci rezultatele peste 70 de ani sunt proaste, controlul epidemiei e destul de nesigur, dar cred ca din motive diferite de ce merge prost in Romania
- descentralizare (cum isi doresc unii, inclusiv eu, pt Romania): greu de impus reguli si rutine noi intr-un timp scurt
- agentii independente. Cum isi doresc unii din noi sa fie CNAIR (inclusiv eu). Guvernul zice "100k teste pe saptamana". FHM zice "nu testam de-a valma ci numai cu un scop precis"

nicolaem

nu inteleg de ce ne spui acelasi lucru de mai multe ori. e clar ca nu suntem deacord cu tine.

cu wordometer chiar nu inteleg ce ai. parca aplici o tactica de decredibilizare a sursei, ca si cand wordometer ar fi un fel de sputnik. Ieri aproape ati avut record de noi infectari in conditiile in care la nr total de teste efectuate nu exceleaza.

insistenta cu "gripa obijnuita" iarasi e deranjanta in conditiile in care cei de specialitate nu o fac. Doar trump si bolsonaro. o alta gripa "neobijnuita", cea spaniola pare ca a omorat intre 3 si 5% din intreaga populatie globala.

In alta ordine de idei, stire de cateva zile:
"Guvernele Danemarcei și Norvegiei au exclus Suedia dintr-o înțelegere care să permită circulația liberă a turiștilor între cele două țări, citând rata mai ridicată a infectărilor cu COVID-19 a vecinului lor nordic, relatează The Telegraph."