Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

alexandru_m

@AlexOP: https://twitter.com/POLITICOEurope/status/1243523328083705856?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1243523328083705856&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.digi24.ro%2Fstiri%2Factualitate%2Ftop-surprinzator-romania-pe-primele-locuri-in-ue-la-numarul-paturilor-de-terapie-intensiva-alaturi-de-germania-si-austria-1282345  cam acestea erau cifrele vehiculate pe 27 Martie.

@Liviu M: nu stiu la ce minusuri te referi. Eu spuneam doar ca imi pare normal cand se poarta o discutie sa vina un om cu un argument, apoi se opreste, vine altul cu un alt argument, etc. Plus ca punctam diferenta de nr de caractere intre tine si cristi. Raport estimat ochiometric de 1/10 pentru o cantitate similara de informatii. Adica ce spui tu in 20 de cuvinte spune si el in 200.

Ma rog, deja se lungeste telenovela. Sanatate si numai bine tuturor!

Edit: @cristi, ai postat in timp ce scriam aici. Gata, ne-am inteles, sa fie pace-n lume si sa depasim momentul.   :grouphug:

Liviu M

Off-topic (ultimul, promit)
Atunci am "interpretat" gresit, sorry.
Cum ziceam, minusurile mi-s indiferente, nu si parerile celorlalti despre ce spun (ca de-aia particip la discutii).
In conditiile in care ma stradui sa ma documentez inainte sa scriu si sa aduc informatie pe forum, mi se pare complet neelegant sa primesc minusuri fara explicatii asupra a ceea ce am gresit (ca n-am pretentia ca tot ce spun sa fie corect/aprobat de toata lumea).

Daca ai fi fost tu, macar as fi avut multumirea ca ai si spus ce te nemultumeste (inca imi era neclar daca referirea la mine era de bine sau nu).
Acu' iar sunt "in ceata".

Sa cada minusurile.  :lol:

Europiu

#602
^^ Eu am găsit asta penru aprilie: https://de.statista.com/infografik/21318/ausstattung-mit-intensivbetten-im-vergleich/

Iar linkul următor repetă datele de pe twitter-ul POLITICO, dând și sursa exactă. Problema acolo e anul, 2012, între timp lucrurile au mai evoluat.

https://www.wissenschaft.de/scienceblogs/corona-epidemie-und-intensivbetten-in-europa-gesundheits-check/
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

nicolaem

#603
Ca tot s-a discutat peste tot despre testarea de la noi:

Mai jos un grafic suprapus teste/nr infectii pe zi



Procentul de persoane infectate din total teste efectuate in fiecare zi:



@cristi5 Iti ignor agresivitatea de mai devreme.

Europiu

The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

cristi5

#605
Am gasit ATI romanesc la graphs.ro.

Eu cred (si se spune pe aici) ca ATI e un bun indicator al epidemiei si predictor al numarului de morti. E cam la 10 zile in urma infectiei si cam la 2-3 saptamani inaintea mortii (sigur, nu toti care mor trec prin ATI, si fireste ca nu toti de la ATI mor, dar tot e un predictor). Si se actualizeaza rapid, spre deosebire de morti, unde sunt forme legale, dureaza, multi nu sunt bifati cu covid etc.

Nr de cazuri confirmate (vedeta worldometer) nu e foarte bun, pt ca depinde cat se testeaza... Plus ca "caz confirmat" nu inseamna ca va fi ceva grav, nu inseamna ca va incarca sistemul medical cu ceva. Depinde de varsta celui confirmat: un tanar probabil nu va ajunge in spital, un batran are mai multe sanse sa ajunga... In schimb ATI e clar ca e grav si foloseste resursele sistemului medical.

Pt o tara de 20 milioane, 200 la ATI e foarte bine. Suedia a avut peste 400 (asta in Ro ar fi peste 800), acum 350. In Romania a fost un platou, o scadere, acum avem o usoara crestere, cu infectii care au inceput sa creasca prin 5-10 mai. Probabil denota una sau mai multe zone in care creste epidemia. 

Ar fi minunat de gasit pe judete pt ca epidemia evolueaza diferit in diferite zone... In Suedia Sthlm e pe sfarsite, Göteborg e pe urcare...




Powered by API/PUM imgur uploader

AlexOP

Deci aici eram in 27 Martie 2020: Grupul de Comunicare Strategică al guvernului de la București a anunțat, luni, că la nivelul spitalelor din România sunt 2.653 de paturi ATI și de 1.361 ventilatoare mecanice. ,,La acest moment dispunem la nivelul spitalelor de 2.653 de paturi ATI și de 1.361 ventilatoare mecanice. Vom reveni cu detalii pe măsură ce se vor concretiza noile achiziții",

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/top-surprinzator-romania-pe-primele-locuri-in-ue-la-numarul-paturilor-de-terapie-intensiva-alaturi-de-germania-si-austria-1282345

De atunci se pare ca autoritatile nu au mai prezentat alte statistici legate de cresterea acestei capacitati ATI.

Chiar daca situatia a fost critica pe partea de achizitii si fabricatie de ventilatoare la nivel global cred ca s-a crescut aceasta capacitate dar asa for the record erau bune niste statistici actualizate.

cristi5

^ Necesarul covid este deci sub 10% din ATIul romanesc. Daca se mentine nivelul asta infrastructura nu va avea probleme, dar cu cat nivelul epidemiei e mai scazut cu atat poate sa dureze mai mult.

Imi spunea cineva ca Romania are capacitati mari la ATI din motive de accidente rutiere. Ar fi interesant de stiut cate din cele 2600+ sunt libere in mod normal. Inteleg ca practica e se tina liber un 20% pt crize.

Banuiesc ca si celelalte capacitati din spitale sunt pregatite acum. Cum se face cu cei cu forme usoare, sau fara simptome? Sunt internati sau izolati acasa?

voicul

Ce arată primele rezultate în cazul ,,imunizării de grup" din Suedia și Marea Britanie

Suedia, care a favorizat ideea unei ,,imunizări de grup" pentru a lupta cu pandemia de coronavirus, a anunțat că numai 7,3 la sută din populația capitalei Stockholm avea, la sfârșitul lunii aprilie, anticorpi de COVID-19. La rândul său, Marea Britanie, care a cochetat și ea la început cu ideea de imunitate de grup, a anunțat joi că în jur de 5 la sută din populația Regatului Unit a ieșit pozitiv la testele de anticorpi pentru SARS-CoV-2.

Cifrele prezentate de Suedia sunt similare cu cele ale altor țări care au făcut astfel de studii și sunt cu mult sub pragul de 70-90 la sută de care ar fi nevoie pentru a crea ,,imunitatea de grup" în rândul unei populații, scrie CNN.

Restul pe:
https://www.digi24.ro/stiri/externe/ce-arata-primele-rezultate-in-cazul-imunizarii-de-grup-din-suedia-si-marea-britanie-1311033

AlexxC

@cristi5 chiar pe prima pagina mai jos ai judetele...si daca dai click pe judet iti apare evolutia pe grafica.

cristi5

#610
^@AlexxC cazuri confirmate pe judet am vazut, dar gasesc undeva evolutia ATI pe judet?

^^ @voicul Problema cu anticorpii si imunitatea e mult mai complicata decat am crezut cu mintea mea de inginer. O sa vedem curand si studiile de anticorpi din Romania.
- testele de anticorpi deocamdata nu dau un raspuns individual sigur. Pentru o populatie insa, se pot folosi.
- anticorpi incep sa se produca la cateva saptamani dupa infectie. De la data recoltarii probei de sange FHM zice sa mergem inapoi 3 saptamani. Poate fi si o aparare a modelului lor care indica 25% cand ei au masurat 7%, atunci e favorabil pt ei ca 7% sa se mute mai devreme
- un profesor de imunologie de la Karolinska zice ca exista imunitate si fara anticorpi, si ca in rest e de acord cu ce a  zis FHM

Oricum modelele matematice publicate despre imunitate nu sunt direct confirmate de datele de anticorpi.  Dar ipoteza ca ceva imunitate exista in populatie (cel putin in anumite zone/clustere, cu raspandire mai serioasa) este sprijinita de datele ATI din Stockholm care au luat-o serios la vale, ne apropiem de valori ATI normale, cand spitalele nu trebuie sa faca vreun efort major in plus din motive de corona (sigur ca personalul e obosit din saptamanile trecute). Riscul este ca oamenii nu respecta distanta in vremea insorita de acum, si o sa creasca iar. Vedem.

FHM zice ca cu ocazia asta au pus la punct procesul de recoltat si analizat probe serologice (in principiu analizeaza probe de sange luate la dispensare si/sau la donatori), si ca se vor face masuratori succesive, si acolo probabil se va putea observa un trend de crestere.

Deci multe necunoscute, cee ce da munitie taberei anti-Tegnell. Norocul lui Tegnell sunt recentele scaderi la Stockholm. Deocamdata nu avem motive de ingrijorare, si problemele de la caminele de batrani sunt in curs de remediere, plus ca se testeaza mult mai mult acolo. Vedem cum mai evolueaza si coasta de vest (Göteborg)

Epidemia va dura luni de zile si sunt multe lucruri de descoperit in aceste luni. Lumea vrea confirmari, cifre simple (worldometer, procente de anticorpi), repede, acum. Daca nu apar, criticii sar la beregata strategiilor. Treaba e mult mai complicata se pare.

cristi5

#611
Zice un imunolog suedez apropo de calculul pe cap de locuitor: pai corect e sa calculam relativ la cati sunt infectati....
- nivel anticorpi in Danemarca: 1,2%. Mortalitate 0,8%
- nivel anticorpi in Suedia: 6%. Mortalitate 0,5%

Sigur ca e mai complicat
- nivelul de anticorpi e de cam acum 3-6 saptamani. Deci mortalitatea e probabil mai mica in ambele cazuri
- depinde si cand s-au imbolnavit cei care au murit
- nivelul de anticorpi are intervale de probabilitate (ceea ce probabil explica diferenta mare de mortalitate)

Pt comparatie, mortalitatea gripei e considerata 0,1%

Sunt curios ce nivel de anticorpi vor gasi in Romania.

alexandru_m

Am vazut un studiu acum vreo luna, facut de MedLife. Imunitatea era de 1,6%.

"Rezultatele preliminare ale studiului derulat de MedLife arată că din cei peste 1000 de subiecți testați, cadre medicale și personal auxiliar propriu, au fost identificate pozitiv prin RT PCR 4 persoane, infirmieri și asistenți medicali din București și Arad, cazurile fiind deja făcute publice de către MedLife. Cele 4 persoane detectate pozitiv prin RT PCR au fost confirmate și prin testele serologice. În plus, au fost detectați anticorpi IgG la pentru alte 1,6 % persoane din totalul de subiecți testați."


Sursa: https://www.medlife.ro/noutati/studiu-medlife-privind-imunizarea-naturala-a-populatiei-pentru-covid-19-martie-aprilie-2020

Liviu M

Parerea unui medic pe un alt forum (nu vreau sa-l enervez pe TibiV, da' nu prea sunt in stare sa fac un rezumat, pun doar un link).
Nu e virolog, da' e destul de informat ca sa aibe o parere de citit.

PS Se poate sterge daca incalca vreo regula.

TibiV

#614
Nu ma enervez cand ti se da macar un "hint" despre ce este vorba...

Iar tu ai explicat destul de clar.

Ceea ce m-a "motivat" sa citesc.

Recunosc, m-am "blocat" aici:
"... sa nu radem de suedezi - au una din cele mai tari scoli de medicina si epidemiologie din lume deci s-au bazat pe ceva in politica lor dar au dat gres."

Vivat Sveringen!...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)