News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

[B] Bucurestiul istoric

Started by Ionut, February 01, 2014, 07:52:19 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Harry

La inceputul lui 1935 se pregatea inaugurarea noii perceptii fiscale din Calea Mosilor. Parterul era rezervat perceptiei in timp ce la etaj se afla serviciul constatari.

Proiectul de arhitectura al imobilului poarta semnatura lui Statie Ciortan.







===============================

Perceptia fiscala din strada Londra, Bucuresti - 1935. Proiectul de arhitectura al imobilului poarta semnatura lui Statie Ciortan.






Harry

In anul 1934 in capitala se finalizau lucrarile la o vila proiectata de reputatul arhitect Statie Ciortan. Din pacate nu avem imagini cu exteriorul vilei si nici locatia exacta. De designul mobilierului s-a ocupat reputatul atelier I. Schmidinger.

Atelierul lui Schmidinger a realizat de-a lungul timpului mobilier pentru: Manastirea Sinaia, Biserica Regala Curtea de Arges, Biseria Sfanta Treime din Craiova, Catedrala din Turnu Magurele, Universitatea din Iasi, Camera Deputatilor, Creditul Funciar Rural, Ministerul Finantelor, Ministerul Cultelor, Ministerul Domeniilor, Primaria Capitalei, Oficiul Starii Civile Bucuresti, Capela Florica etc.



















Harry

In 1934, la intersectia strazii Academiei cu strada Regala (astazi Ion Campineanu) se facea receptia unui imobil cu locuinte colective destinate inchirierii.

Discutam de un elegant imobil art deco, desfasurat pe parter si 6 etaje, proiectat de arhitectul Eugeniu N. Popescu.


Harry

Nicolae Ionescu s-a nascut in capitala pe data de 13 ianuarie 1892. Tatal sau ii schimba numele de familie in Porsenna, inspirat fiind de personalitatea regelui etrusc cu acelasi nume.

Nicolae Porsenna este o personalitate complexa a lumii interbelice din Romania. Avocat, poet, jurnalist, scenarist, producator de filme, infiinteaza alaturi de Demostene Botez, Ion Vinea si Pamfil Seicaru ziarul iesean Arena.

Cel mai cunoscut film al sau este "Se aprind facliile", unde este producator dar si scenarist, filmul fiind o adaptare a volumului cu acelasi nume scris de Prosenna in 1923. In rolul principal s-a aflat marele George Vraca.

Este arestat de comunisti in 1957, fiind eliberat in 1964.

In anul 1934, alaturi de sotia sa, avocata Zoe Porsenna isi construieste locuinta din capitala. Un elegant imobil proiectat de arhitectul D. Petrescu Gopes.




Harry

In 1934, in capitala se facea receptia vilei Generalului (pe atunci colonel) Gheorghe Potopeanu.

Discutam de un superb imobil art deco, ce poarta semnatura arhitectilor L. A. Hirsch si D. G. Galin.

Revenind la Potopeanu, absolvent al Scolii de Artilerie isi continua studiile militare in Germania, unde in 1910 obtine gradul de  sublocotenent. Urmeaza o ascensiune constanta in lumea militara si politica, devenind guvernator al Transnistriei si in 1942 General de divizie.

In 1941 a fost decorat cu  Ordinul Militar ,,Mihai Viteazul", cl. III-a pentru modul in care a gestionat luptele din jurul Odesei.

In 1944 este numit ministru al economiei. A fost arestat de 3 ori de catre regimul comunist, fiind intr-un final eliberat in 1963.


Harry

Am mai gasit o poza cu monumentul Pentru Patrie, topit de comunisti.


Harry



Internatul de baieti al Casei Corpului Didactic - Bucuresti. Recunoaste cineva cladirea, o poate localiza?

Harry

#202
Continuam (o sa urmeze o intreaga serie) cu imobilele CCD. Am uitat sa trec la cladirea de mai sus, arhtiect a fost Spiridon Ceganeanu.

==============

Imobil de locuinte colective pentru profesori, ridicat la mijlocul anilor '30 pe bulevardul Carol II (astazi Profesor Doctor Gheorghe Marinescu #19). Elegantul imobil modernist cu 4 etaje a fost proiectat de arhitectii S. Petculescu si E. Botez.


Harry

In ani '20, pe bulevardul Carol II (astazi la intersectia Profesor Doctor Gheorghe Marinescu cu Eroii Sanitari), dupa planurile arhitectului A. Popper se edifica internatul de fete al C.C.D. Nu stiu cine e proprietar si ce destinatie are acum cladire dar a fost restauranta IMPECABIL.


Earthchild

#204
Quote from: Harry on October 12, 2019, 09:41:32 PM
Internatul de baieti al Casei Corpului Didactic - Bucuresti. Recunoaste cineva cladirea, o poate localiza?

Acum este sediul facultatii de Sociologie si Asistenta sociala.
harta

Harry


Harry

Bloc pentru profesori ridicat in anii '30 in capitala pe bulevardul Regina Elisabeta #95 (astazi Mihail Kogalniceanu #64) dupa planurile arhitectului E. Botez. Avem in fata ochilor un superb imobil in stil mediterranean revival desfasurat pe demisol, parter, 6 etaje, mansarda si terasa circulabila, parterul dinspre Mihail Kogalniceanu avand destinatie comerciala, in timp ce parterul de pe Splaiul Independentei avea destinatie rezidentiala. De asemenea cladirea dispunea de o mica gradina interioara cu un bazin artezian in centru. In total in cladire se aflau 60 de apartamente.












Ionut

Clădirea BCR ar putea fi cumpărată de un investitor arab. Cum va fi transformată

,,Clădirea BCR a stârnit un interes excelent. Interesul va fi reflectat şi în preţ. Cel mai probabil, se va vinde pentru un hotel. În curând, se va tranzacţiona şi Hilton Garden Inn. Ambele tranzacţii sunt destul de avansate. E posibil ca şi celelalte hoteluri ale Apex din Bucureşti să fie vândute către acelaşi cumpărător, dar noi ne ocupăm separat de tranzacţionarea hotelului din Centrul Vechi. Rămâne de văzut dacă la sfârşit va rămâne un singur cumpărător. În general, cei care cumpără astfel de produse au experienţă cu hoteluri. Hotelurile nu sunt o clasă de active pentru începători. Interesul a fost dintr-o arie geografică foarte largă: Europa, Orientul Mijlociu, din regiunea noastră, locali", a declarat Andrei Văcaru, head of capital markets din cadrul JLL Romania, citat de profit.ro

Adevarul

Harry

Proiectul de amenajare a Pietei Carol 1 - Bucuresti 1939

In 1939 se realizeaza un proiect de amenajare a Pietei Carol 1 pentru a pune in valoarea Palatul Regal. Conform proiectului pe toata lungimea fatadei Palatului Regal de la strada Episcopiei si pana la noua cladire a companiei Generala Asigurari se va realiza o largire avand latimea de 40 de metri. Spre sud biserica Eforiei Kretulescu va ramane inconjurata de piateta existenta care insa va deveni exclusiv pietonala.  In fata aripii sudice a pietei se va efectua o deschidere catre viitoarea cladire a Ministerului de Interne.

Spre centrul pietei sunt proiectate doua cladiri cu fatade identice in acelasi stil cu cel al Fundatiei Carol II. Spre nord, o portiune din strada Stirbey cuprinsa intre Luterana si Calea Victoriei va fi largita si deviata pentru a se varsa in Prelungirea Episcopiei.

In dreptul curtii de onoare a Palatului Regal se va amplasa statuia ecvestra a Regelui Carol 1, opera a lui Ivan Mestrovic.

Intreaga piata va fi coborata cu 0.7 metri pentru a fi la acelasi nivel vizual cu Palatul Regal.




Harry

Sa ne mai bucuram ochii cu un apartament interbelic din strada Pictor Luchian