Infrastructura electorala in Romania: discutii tehnice

Started by cristi5, May 27, 2019, 12:29:44 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dr4qul4

Asta e o tampenie. o persoana = 1 vot.
Dupa principiul tau ar vota doar proprietarii, nu si chiriasii.
Nu conteaza cate proprietati ai, conteaza in ce oras traiesti. Te-ai gandit ca se pot strange 1000 de primari (de la acelasi partid) sa isi cumpere cate un teren mic/cota parte dintr-o casa in fiecare localitate, si vor vota toti in fiecare localitate ca doar platesc impozit?
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

cristi5

@frunzaverde pana acum suntem de acord ca nu poate vota oricine

Dar in 2016 ori am visat eu ori exista acea "mutatie" in registrul electoal diaspora.

Si daca in 2016 puteai sa intri in ambasada si sa iti arati permisul de rezidenta si sa votezi, intrebarea e, la ce era buna mutatia? Mergea mai repede cu mutatia facuta in prealabil?

Eu n-am fost la ambasada in 2016 ca am votat prin corespondenta. Atunci am semnat sa ma scoata din registrul electoral din Romania, si stiu ca ma intebam daca ma scot forever sau numai pt acele alegeri.

ghrt

dr4qul4, se pot reglementa anumite situaţii, de exemplu să ai un număr limitat de reşedinţe (acum este 1) şi să votezi şi la domiciliu şi la reşedinţă. Pentru că dacă domiciliezi la oraş şi ai o casă de vacanţă la ţară, primarul de la ţară nu este interesat de votul tău şi al altora ca tine deoarece nu domiciliezi acolo şi deci nu votezi. În anumite localităţi mai turistice ponderea poate fi semnificativă. Deşi ai tot interesul în a exercita un posibil vot.
La fel şi pentru expaţi: cât timp mai au casă în România, este firesc să voteze la alegerile locale din România deşi ei domiciliază în fapt în străinătate.
Cont (aproape) inactiv.

Cristi N

O solutie de compromis ar putea fi un fel de domiciliu electoral. Sa iti poti alege unde sa poti vota dintre: adresa din CI, adresa unei propietati sau adresa locului de munca. Cred ca astea 3 variante acopera majoritatea situatiilor.

dr4qul4

@ghrt, te rog sa-mi dai exemplu de tara unde aceeasi persoana poate vota in mai multe localitati.
Mi se pare ca aceasta idee contrazice democratia.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TibiV

Sorry, Ionut, dar asta este imposibil de uitat...

Quote from: ghrt on November 13, 2019, 06:58:07 AM
....se pot reglementa anumite situaţii, de exemplu să ai un număr limitat de reşedinţe (acum este 1) şi să votezi şi la domiciliu şi la reşedinţă.

Poate asta este singurul mod in care vom redeveni o "natie mare", cu 21 de milioane de alegatori, si vreo 16 milioane de locuitori...  :lol:
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

RobertN

A-propos de alegeri: urmează a fi depus un proiect de lege care să permită și în țară votul pe perioada a trei zile.

Sursa.

alecu26

Mda...nu stiu cu ce avantajeaza asta respectivul partid.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

dr4qul4

eu ma gandesc doar la ce ne dezavantajeaza: costuri mai mari, scoli inchise vineri, angajati (chiar si la privat, ca suntem obligati sa le acordam o zi libera si acum).
Sunt aproape 20k de sectii de votare, ceea ce inseamna ca minim 100.000 de persoane vor avea liber si vineri si luni.
Cred ca ma inscriu si eu ca devine profitabil: Esti platit sa freci menta 3 zile si primesti si 2 zile libere de la munca.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

Neufunk

Nu se rezolva oare mai usor cu vot obligatoriu, pe model Belgia, Luxembourg, Singapore..?

RobertH

La ce ar folosi aceasta schimbare? In tara nu au fost probleme mari de cozi si in majoritatea judetelor deabia s-a votat in proportie de 50%.


cristi5

Quote from: Cristi N on November 13, 2019, 10:05:54 AM
O solutie de compromis ar putea fi un fel de domiciliu electoral.

Exact asta este "mutatia" de care zic, din Romania in diaspora. Deci pt diaspora "domiciliul electoral" exista azi in lege si e diferit de cel din evidenta populatiei (undeva in Romania)

UK, US si altii nu au deloc evidenta populatiei si au in schimb domiciliu electoral, in sensul ca dupa ce te muti e treaba ta sa te inscrii in registrul electoral din noua localitate.

Foarte de acord ca ar fi foarte util si in tara. Dar asa ceva trebuie pregatit, cred ca e prea tarziu pt 2020.

Cristi N

Domiciliul asta electoral il vedeam aplicat mai ales pentru cetatenii care locuiesc in Romania dar nu mai stau/muncesc in localitatea unde au adresa oficiala. De exemplu in Bucuresti cred ca jumatate din corporatisti nu si-au facut mutatie desi stau in Bucuresti de ani buni.

elphax

intrebarea care as pune-o - ce este mai costisitor , sa faci 2 zile de alegeri ( clar nu 3) cum a fost cu referendumul ala trist in 2018 , sau sa implementezi vot electronic ? Ca cel prin corespondenta am vazut ce succes are. Sincer eu mai bine ma duc pana la coltul strazii la scoala sa votez decat sa ma complic cu plicuri, curier etc. Dar daca as putea sa o fac de acasa de pe calculator ar fi si mai bine.

dr4qul4

Esti sigur ca vrei vot electronic? Daca face juniorul Ghita softul, s-ar putea sa iasa acelasi rezultat pana la adanci-batraneti.
Tot ce avem noi nevoie in acest moment este simplificarea procedurii de schimbarea domiciliului. Nu cred ca poate fi atat de greu, dupa cum am vazut ultima data la pasapoarte. Aia au totul despre fiecare, la un click distanta.
In plus, din ce in ce mai multi avem cont pe Ghiseul.ro.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist