Infrastructura electorala in Romania: discutii tehnice

Started by cristi5, May 27, 2019, 12:29:44 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cristi N

Mai este un dezavantaj, daca esti propietar de autovehicul si schimbi judetul trebuie sa mai faci o plimbare pe la drpciv pentru schimbat numere si certificat de inmatriculare.

yetiman

Si contractul de gaze naturale, si cel de energie electrica, si, probabil, cele de telefonie mobila, internet si Tv.
Si la bancile la care ai cont si/sau carduri trebuie actualizate datele (posibil si transferul de conturi de la sucursala de la domiciliul vechi la cel nou).

Si sunt sigur ca am uitat inca multe altele....
,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

Cristi N

La utilitati aproape ca nu ii intereseaza deloc, te mai cauta ei cand se schimba conditiile contractuale sa semnezi un set nou de acte, in rest atata timp cat platesti facturile nu o sa interactionezi cu ei.
La banca de obicei te cauta in jurul datei in care stiu ei ca expira cartea de identitate sau daca ai treaba la un ghiseu iti baga in fata si formularul de actualizare a datelor. De sucursala de domiciliu e prima oara cand aud, daca s-a modificat de cand am deschis contul prin liceu atunci e problema lor. Pana acum am putut sa imi rezolv problemele in orice agentie in care am intrat.

Am zis de actele auto pentru ca acolo poti sa fii amendat daca nu corespund datele in toate documentele, mi se pare ca termenul de conformare e de 6luni.

cristi5

@dr4qul4 in niciun caz nu credeam realist ca circumscriptia unica la parlamentare sa se introduca pana-n 2020. E o schimbare politica uriasa, numai daca ne gandim la puterea sefului CJ ca sa nu-i zic altfel.

Dar nici judetele nu mai sunt entitati competitive, asa ca daca se reformeaza alea, poate se face o reforma electorala in acelasi timp.

ghrt

De ce ar accepta un proprietar să îţi declari adresa de domiciliu unde ai închiriat? Pot fi nişte consecinţe, gen primire corespondenţă, percheziţii.
Cont (aproape) inactiv.

frunzaverde

Daca inchiriezi cu contract de inchiriere (ori la notariat, ori la ANAF), nu are cum sa te impiedice sa-ti declari domiciliul legal la adresa respectiva. Doar pentru inchirierea "la negru" poate sa te impiedice.

Dar toata asta cu declaratul domiciliului cu acte este o problema, care tine in loc Romania nespus de mult, si cauzeaza problemele pe care le vedem. E o ramasita stupida, si inutila a propiscii staliniste (care in Romania s-a numit "flotant"), pe care comunistii o foloseau ca sa controleze miscarea populatiei in teritoriu.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

ghrt

Din ce ştiu trebuie o declaraţie de primire în spaţiu suplimentar actelor.
Dacă închiriezi cu act autentic poate fi cuprinsă în contractul de închiriere, altfel trebuie dată separat.

Aşa că, dacă nu dă declaraţia, nu ai cum.
Cont (aproape) inactiv.

frunzaverde

Nu, vezi aici (de exemplu) : http://spcepcv.ro/documente-prin-care-se-poate-face-dovada-adresei-de-domiciliu-resedinta/

Scrie explicit ca daca contractul este inregistrat (cum cere legea) la ANAF, nu e necesar nici un alt act.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

ghrt

Se vede că nu le ai cu birocraţia.

Citeşte cererea de eliberare - anexa 11 - per verso, unde ai rubrica cu declaraţia proprietarului.
Cont (aproape) inactiv.

frunzaverde

Da, pe cerere ai anexa 11, pe verso - pentru cazul Dacă solicitantul nu este titularul spațiului de locuit. Dobandirea calitatii de titular (NU de proprietar) se obtine inclusiv prin contract de inchiriere la ANAF.

La birocratia asta stupida ma pricep. Am apartament dat in chirie. Cu contract la ANAF (bataie de cap). Oamenii si-au facut acte pe adresa (au intrebat frumos inainte). Nu le-a trebuit nici un fel de act de la mine, nici o semnatura, nimic. Sector 1, Bucuresti. Pe site-uri oficiale, la SPCEP in multiple jurisdictii, scrie clar ca nu trebuie semnatura de la titularul titlului de proprietate daca ai contract de inchiriere valabil si inregistrat la ANAF (pentru ca prin el cedezi uzufructul) sub semnatura privata sau contract la notariat.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

ghrt

În caseta respectivă se dă declaraţia proprietarului: consimt ca solicitantul [...] să aibă domiciliul în locuinţa proprietatea mea [...]. Un chiriaş nu poate să dea declaraţia, doar un proprietar.
La Sectorul 2  se specifică la acte necesare că este necesară prezenţa proprietarului. Probabil chiriaşii tăi s-au descurcat. Nu e greu ;)
Cont (aproape) inactiv.

frunzaverde

@dr4qul4 - Nu, nu poti sa dai vina pe cetatean. Problema este ca pentru foarte multi cetateni, milioane adica schimbarea buletinului pentru a indica domiciliul real este imposibila. Asta face ca desi Romania are un sistem excelent de identitate, pe care s-au cheltuit sute de milioane de dolari in 50 de ani, este complet inutil si disfunctional, pentru ca cerem pentru inregistrarea identitatii domiciliul.

Problema este a statului. Procedura este extrem de greoaie, cere dovada de drept de spatiu (o stupizenie), si este o reminiscenta a stalinismului. Toata chestia cu flotantul, domiciliul si rezidenta sunt ramasite ale epocii in care statul iti interzicea sa te muti unde doreai, si prin actele "de stare civila" iti controla locatia. Si accesul pe ierarhia "spatiilor" de locuit ("oras inchis", "oras semi-inchis", "oras deschis", "rural"). Statul nu are nevoie de toate "dovezile de domiciliu". E o stupizenie totala, la care pana si Rusia si Ucraina au renuntat. Singurele tari care mentin sistemul sunt Romania + tarile ramase totalitare (Belarus, China, Coreea de Nord).

Inclusiv in cazul meu, cu proprietate in Romania, este extrem de impractic sa-mi declar domiciliul real - in afara tarii de 12 ani, pentru ca... imi pierd buletinul de identitate romanesc. De care am nevoie pentru a putea functiona in API, printre altele... O prostie fara margini, pentru ca Romania refuza sa renunte la un sistem osificat ("domiciliul") mostenit dintr-un sistem totalitar distrus acum 30 de ani. De care pana si comunistii stiau ca e nepractic si disfunctional - vizele de flotant si birocratia de domiciliu era unul din putinele parti din sistem de care puteai rade "la liber" - faceau si comedii proaste, gen Buletin de Bucuresti sau Toamna Bobocilor...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

TibiV

#147
Secţiile de votare "fantomă". În apartamentul unui profesor ar sta 1.898 de votanţi
Duminica 10 Noiembrie 2019

În ,,peisajul zilei", cu milioane de oameni care au ajuns la urne, câteva secții de votare din București, Galați și Iași au stat goale de dimineață până seara.

Foarte puțini alegători le-au trecut pragul, pentru că la adresele arondate acestor secții sunt înregistrați pe hârtie zeci de mii de alegători originari din Republica Moldova.

În şcoala Barbu Delavrancea din sectorul 3 al Capitalei sunt 5 secţii de votare. În una singură avem activitate, în secţia 375. În celelalte patru nu se întâmplă absolut nimic. De pildă, secţia de votare 377, unde până la ora 15.00 au votat 3 persoane, deşi pe listele permanente sunt aproape 2000 de suflete.

În total, în cele 4 secţii ar fi trebuit să vină aproape 10.000 de persoane. Intrigaţi de faptul că nu le trece nimeni pragul, membrii comisiei de votare au început să cerceteze listele. Aşa au descoperit zeci de oameni cu acelaşi nume care stau în acelaşi apartament.

Membru secție de votare: "21, 22, 23 ... 49, 50, 51. 51 de Cebani".
Reporter: "Toţi, o familie în aceeaşi adresă?"
Membru secție de votare: "Da, în aceeaşi adresă, corpul B".
Reporter: "Acelaşi apartament?"
Membru secție de votare: "Da".
Membru secție de votare: "Bineînţeles că m-a uimit, toată lumea este uimită, amuzată".

De pildă, într-un singur apartament de pe strada Căuzaşi sunt trecuţi oficial cel puţin 2000 de oameni. Acolo am găsit două echipaje de poliţie.

Şi la Galaţi au fost înfiinţate secţii de votare pentru apartamentele unde sunt înregistraţi mii de cetăţeni moldoveni.

Membru secţie de votare: "Din cei 1898 pe liste permanente de pe strada Tudor Vladimirescu la această oră s-a prezentat un votant"

Proprietarul locuinţei este un fost profesor de istorie. Autorităţile tot încearcă din 2015 să-l oprească, dar nu au reuşit pentru că legea este ambiguă şi nu prevede o limită pentru numărul de persoane care pot fi înregistrate la o singură adresa.

În comună Moşna sunt 6800 de locuitori, iar peste 4000 sunt moldoveni cu dublă cetăţenie. Cu toate acestea, la cele 5 secţii de votare până la ora 13 nu a venit să voteze niciun cetăţean din Republica Moldova.

Doar într-un singur apartament din localitate sunt 2500 de cetăţeni de peste Prut.

Pe de altă parte, autorităţile sunt obligate să organizeze secţii de votare pentru aceste persoane, chiar dacă nu votează. De-a lungul timpului, poliţia a descoperit mai mulţi proprietari de locuinţe care cereau şi câte 200 de euro pentru a lua pe cineva în spaţiu, însă nu a putut opri fenomenul.

În Parlament au fost depuse multe iniţiative pentru reglementarea acestei situaţii, dar nici una nu a fost adoptată.

https://stirileprotv.ro/stiri/alegeri-prezidentiale-2019/sectiile-de-votare-fantoma-in-apartamentul-unui-profesor-ar-sta-1-898-de-votanti.html

Video este de-a dreptul hilar... Sau este de plans?!...

Apartamente mari cat un vas de croaziera?!?!....
  :o
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

cristi5

Ce implica deschiderea unei sectii de votare in strainatate. Nu stiam: voluntarii trebuie sa gaseasca nu numai numarul suficient de alegatori ci si urne si sediu, care trebuie sa indeplineadca anumite coditii (toalete, acces pt persoane cu dizabilitati etc).

https://www.g4media.ro/impresiile-unei-romance-din-marea-britanie-despre-cum-s-a-votat-in-diaspora-la-alegerile-prezidentiale-cum-s-a-implicat-in-organizarea-scrutinului-dupa-ce-la-europarlamentare-a-stat-la-coada-degeab.html

cristi5

#149
O discutie tehnica buna despre lista unica (eventual deschisa) la parlamentare, normele de reprezentare in diaspora si in tara, doua tururi la locale (inclusiv pozitia Comisiei de la Venetia si CCR) votul prin corespondenta etc.

http://m.ziare.com/alegeri/mai-e-posibila-alegerea-primarilor-in-doua-tururi-banii-de-care-nimeni-nu-vrea-sa-se-atingainterviu-1589314-font1