Infrastructura electorala in Romania: discutii tehnice

Started by cristi5, May 27, 2019, 12:29:44 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frunzaverde

@alecu26 - in Spania au fost alegeri in aceiasi zi, cu miza uriasa (integritatea statului, economie, nationalism vs. liberalism). Multi au preferat sa voteze la alegerile spaniole si ori nu au mai avut energie, ori nu au mai avut timp (uneori distantele sunt mari si e greu) sa mai participe la inca un scrutin, pentru o tara pe care au parasit-o.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

cristi5

#91
Eu zic ca participarea romanilor in strainatate a fost foarte buna! Vorbim de un maxim istoric, aproape dublu fata de maximul precedent, la niste alegeri in care singura miza a fost daca inta partidul X in turul 2, plus dorinta de a mai da o placuta suedeza.

Cred ca la niste alegeri cu miza, parlamentare, europarlamentare, sau niste prezidentiale pe muchie de cutit, prezenta ar fi fost mai mare.

Plus ca pana acum multi nu se duceau pt ca nu are rost sa bati sute de km ca apoi sa nu apuci sa votezi... Faptul ca pt prima data a functionat bine, dupa scandalurile 2009, 2014, europarlamentare 2019 cred ca va face oamenii sa reconsidere o deplasare.

S-au pomenit aici multe milioane de romani plecati. Adevarul e ca nu se stie exact cati sunt. @frunzaverde mi-a dat niste estimari dar nu sunt nici pe departe 5 milioane sau cat se spune.

Oficial plecati suntem 700 mii cetateni romani cu domiciliu in strainatate (CRDS). Atentie, multi nu isi fac acest act pt ca trebuie predat CIul. Oricum, se vede treaba ca am votat 675k, aproape toti :lol:

25k prin corespondenta poate fi un inceput, mai ales daca la parlamentare va fi singurul mod de a primi drept de vot, pt ca la ambasada/consulat voteaza numai CRDS.

675k arata cati oameni au fost privati de vot in 2014 si europarlamentare 2019. Sper ca cineva sa plateasca pentru asta.

frunzaverde

La parlamentare la sectia din strainatate poate vota oricine, nu doar cei cu CRDS! Se voteaza pe liste suplimentare pentru candidatii "diaspora", dar oricine cu pasaport romanesc poate vota.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

dr4qul4

@frunzaverde, adica pentru parlamentare se poate aplica aceeasi metoda ca acum? Vot 3 zile + corespondenta pentru colegiul diaspora. Dar vot care conteaza si la total? Asta ar fi cea mai buna veste. daca nu e asa, atunci PNL-ul trebuie sa faca in asa fel incat sa fie. Chiar sunt surprins ca actualii guvernanti au reusit sa rezolve aceasta problema.
Sincer am ramas uimit si de site-ul bec: sa ai datele atat de repede pe site, unde orice cetatean sa le poata accesa? Atat total, cat si pe judet si chiar pe fiecare sectie?! Nu ne stiam capabili de asa transparenta. Mortii care votau si turismul electoral par lasate in urma. Am colegi care s-au inscris ca "tabletisti" si din ce mi-au zis, mi se pare ca au nimerit-o aici (ce bine ar fi daca si cardul de sanatate ar functiona asa)
Poate nu e solutia perfecta pentru diaspora, dar la numarul de voturi este una acceptabila. Pentru ca numarul de voturi este foarte mic. 670k de voturi inseamna doar 15-20% din populatia cu drept de vot din diaspora. Poate mai putin daca ne gandim ca diaspora include si Republica Moldova (multi din cei pelcati din Moldova in Vest au pasaport de Romania, pentru a circula liberi in UE).
Prezenta la vot din zona Moldovei, arata cat de mare este exodul. Lucru confirmat si de limba romana vorbita in toate orasele mari din Europa. Ultima oara cand am fost la Londra, am facut check-in-ul in limba romana, am calatorit in limba romana (2 din 5 Uberisti erau romani), si  am si manacat in limba romana (atat hostess-a cat si ospatarita erau romance...). La Paris am fost o data. Si la fiecare colt de strada se practica alba-neagra.
Nu cred ca se exagereaza cand apar estimari de 4-5 mil de romani doar in Europa (repet, incluzandu-i si pe cei din R. Moldova cu pasaport romanesc).
La urmatoarele alegeri (nu acum la turul 2), ne putem astepta sa depasim 1 milion de voturi. Dar sa trecem de 30% prezenta la vot in diaspora va fi imposibil: jumatate oricum nu voteaza (nu-i intereseaza politica sau nu-i mai intereseaza deloc Romania), iar din cealalta jumatate trebuie sa-i mai scadem si pe cei care nu au sectii de votare aproape (cei mai multi nu se vor deplasa zeci de km). Si sa nu-i uitam si pe cei care desfasoare activitati nu tocmai legale...astfel ca pentru ei e mai bine sa nu stie nimeni pe unde umbla.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

ghrt

Pozatul cu telefonul este sigur o chestie complicată pentru prea mulţi, mai ales că cei dispuşi să îşi vândă votul în general nu au smartphone şi habar n-au cum se foloseşte camera.

Cu suveica nu cred, deoarece buletinele ar fi mototolite sau foarte împăturite, ori pur şi simplu nu este cazul, aproape toate sunt împăturite o singură dată.
Cont (aproape) inactiv.

cristi5

#95
@frunzaverde nu cred ca ai dreptate la parlamentare! Si multi cred ca la parlamentare putem astepta tot 6-700k, dar pe legea actuala nu e asa!

Nu cred ca poate vota oricine in strainatate la parlamentare! Eu am intrebat explicit si am vazut cu ochii mei oameni veniti de la 100 km scosi din ambasada pt ca nu aveau CRDS si nici permis de rezidenta suedez.

Nici in tara nici in strainatate la parlamentare nu exista lista suplimentara (exista doar pt membrii comisiei de votare). Sigur ca in strainatate fiind debandada cu evidenta persoanelor, se face o lista sa nu poti vota in 2 consulate... Dar asta nu inseamna ca poate vota oricine!

Motivul este reprezentarea. Daca tu ai domiciliul in judetul X, ei nu-ti pot da buletin de vot cu candidatii X, si nici urna pt judetul X. Singurele alegeri la care exista un singur colegiu, deci nu sunt judete (sau comune) sunt europarlamentare si prezidentiale. Numai acolo poate exista lista suplimentara!

Deci din cate stiu si am vazut, ca sa poti vota la ambasada iti trebuie domiciliu in strainatate, adica in principiu CRDS.

La parlamentare 2016 s-a putut fara CRDS daca faceai cerere prin e-mail sa te mute din registrul electoral din tara (din judetul X) in judetul diaspora, dar numai cu dovada de domiciliu in tara respectiva!! Asta faceau implicit toti care cereau vot prin corespondenta, dar puteai sa ceri numai "mutatia electorala" si apoi sa votezi la ambasada. Cred ca mutatia era/este valabila numai pt scrutinul respectiv.

Daca lista suplimentara de care zici ar exista, ce rost ar mai fi avut sa faci cerere de mutatie?

Poate la prezidentialele de acum nu s-a facut mutatia cand ati aplicat pt corespondenta, pt ca nu are rost din pdv reprezentare, fiind un singur colegiu electoral. Singurul rost ar fi verificarea votului multiplu, dar aia se face cu tableta.

alecu26

@dr4qul4...cum nu se ocupa Ghita de softuri...cum functioneaza.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

TibiV

Cica poza asta ar fi Amsterdam...
O fi reala?....


(Este preluata de la electrici...)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

alecu26

Banuiesc ca da. Si in Suedia a fost super semnalizat. In schimb in Sicilia...varza. La adresa respectiva nu gaseai nimic..nici un semna prevestitor. Se intra pe undeva prin spate.

Intrebai inclusive politia si nici ei nu stiau.

Explicatia presedintelui de sectie...ca a pus ceva coli A4 cu sageti...semne...numere....dar a plouat.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

RobertN

^^

Da, este reală.
Am un prieten care fix la secția aia a votat.

dragos76

Cristi, cred că e o mică greșală în ce ai spus tu:
QuoteSingurele alegeri la care exista un singur colegiu, deci nu sunt judete (sau comune) sunt parlamentare si prezidentiale.

Cred că voiai să spui europarlamentare și prezidențiale

cristi5

#101
^ merci am reparat.

Intre timp am discutat cu @frunzaverde despre participarea diasporei la alegeri parlamentare. Practica statului roman a fost incoerenta si controlata politic
- pana in 2008, nu se putea vota in strainatate fara CRDS sau macar un permis de rezidenta in pasaport. Fiecare ambasada hotara daca respectivul alegator poate participa in functie de actele de resedinta necesare in tara respectiva
- 2012: se pare ca a putut vota oricine in strainatate! Guvernul de atunci a hotarat asa pt ca era convenabil din pdv electoral.
- 2016 (legislatia valabila si azi) : nu voteaza oricine! S-a putut vota numai cu CRDS, pe baza unor anumit acte din tara respectiva, sau cu "mutatia electorala" pe lista din diaspora, facuta in prealabil pe baza acelorasi acte. Sau vot prin corespondenta, pregatit in prealabil pe baza acelorasi acte ale tarii de rezidenta.

Se pare ca pentru a trece la "oricine poate vota" e suficient un ordin de ministru de externe. Practic ministrul de externe poate declara ca orice cetatean roman aflat in diaspora (chiar si temporar) este rezident acolo si deci poate vota pt colegiul diaspora.  Cetateanul poate semna pe loc o hartie "prin prezenta declar ca e ok sa fiu reprezentat de un parlamentar din diaspora in loc de unul din judetul meu din Romania"

Dar cutuma pana acum a fost sa se dea o lege de organizare a alegerilor, unde se specifica cine si cum poate vota in strainatate.

La alegerile locale legislatia europeana prevede ca alegatorii voteaza pt comuna unde locuiesc acum. Prin urmare un rezident permanent in diaspora voteaza la alegerile locale din tara unde locuieste, nu din Romania. Sigur, s-ar putea argumenta ca o persoana aflata pt cateva saptamani in Italia ar trebui sa poata vota pt primarul din comuna de bastina din Romania.  Dar sa organizezi asa ceva in strainatate este peste poate cred eu. Deci putem uita din start alegerile locale.

Problema este ca exista practica ca primarii rezultati din alegeri locale sa "scoata la vot" lumea la parlamentare. Asa  ca dreptul la vot in strainatate trebuie garantat cat mai larg.

frunzaverde

#102
@cristi5: Comentariu - nici in 2008, nici in 2016, nu trebuia, daca votai la sectie, sa te inscrii in prealabil. Era suficient sa ai la tine documentul cerut (de exemplu permis de rezidenta, facturi de utilitati in UK, carnet de conducere in SE etc.). Daca aveai, te lasau sa votezi. Tot timpul s-au folosit liste suplimentare. Nu stiu la CRDS daca s-au facut vreodata liste permanente, dar la cei cu "domiciliul" in tara, totdeauna s-au folosit liste suplimentare.

La alegerile locale, trebuie sa fii rezident in comuna respectiva (in mod oficial) ca sa poti vota. In anumite conditii, foarte rare, exista reguli de durata rezidentei, dar trebuie sa fii rezident. Articolul 22 TEU prevede chestia asta. In mod egal, poti fi ales ca primar/consilier municipal intr-o alta tara UE chiar daca nu ai cetatenia statului. Exista primari romani (fara cetatenie spaniola) in Spania, de exemplu. Si, invers, candidatul USR la primaria Timisoara nu are cetatenie romana (este cetatean german). Exista insa regula rezidentei - nu poate apare orice turist la vot.

Pentru turistii pe termen scurt, nu exista solutii usoare. Se poate organiza o "prevotare" cu sectii deschise in doua-trei weekenduri inainte de locale. Sau alegeri prin corespondenta. Sau pur si simplu se poate lasa asa - pe principiul - daca vrei sa votezi, nu-ti iei concediu fix in ziua alegerilor locale - ai jumatate de an in avans informatia cand sunt alegerile.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

dr4qul4

pentru locale nu vad nici  un motiv sa ne complicam. Nu esti in ziua  votului in localitatea de resedinta, nu votezi.

In schimb, pentru parlamentare trebuie facut ceva. Ai buletin/pasaport valabil de romania, atunci sa poti vota oriunde, dar pentru acel colegiu electoral (nu pentru cel de resedinta).
Acest lucru ar trebui sa fie valabil si in tara, unde avem mai multe voturi pe liste suplimentare decat in diaspora.
Inainte de "tablete" acest lucru era riscant din cauza posibilitatii de vot multiplu.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

ghrt

Părerea mea este că la locale ar trebui să poţi vota prin poştă, din două motive.
Unul, nu ar trebui ca exercitarea dreptului de vot să îţi strice programul. Eu nu am putut vota o dată pentru că eram într-o delegaţie. Deşi m-am grăbit să revin am ajuns după închiderea secţiei.

Apoi, discriminarea cenzitară este interzisă dar sunt oameni care au proprietăţi prin diverse localităţi, este firesc să li se permită să voteze măcar într-una din ele. Cel mai bine ar fi să poată vota în fiecare.
Cont (aproape) inactiv.