Infrastructura electorala in Romania: discutii tehnice

Started by cristi5, May 27, 2019, 12:29:44 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

RaduC

Sunt membru operator la o secție din Irlanda. Simplul fapt că pot scrie mesajul acesta este o dovadă că nu sunt prea aglomerat. Trebuie sa spun ca sunt impresionat de infrastructura tehnică pentru sprijinirea procesului de vot. Sunt 7 tablete și operatori care pot primi votanți. Se scanează documentul, automat apar detaliile votantului, acesta semnează cu un stilus direct pe tabletă și primește stampila de vot și buletinul. Procesul durează maxim 20 de secunde.
Cu o astfel de infrastructură se pot procesa cel puțin 3000 de votanți într-o zi.
La europarlamentare s-a lucrat cu 2 tablete, plus câte 2 membri care notau datele pe listele suplimentare. S-a muncit pe brânci și fără intrerupere pentru a procesa 1050 de alegători și mai mult de 1200 nu ar fi fost oricum posibil de procesat.


Harry

Metoda suveica si pozatul sunt mai mult mituri urbane, foarte rar s-au incercat/folosit pt ca nu sunt eficiente. Adica nu au cum sa reuseasca. Unde se cumpara votul, in comunitatile mici si f mici unde stii cine ce si cum si ai un oarecare control asupra votului. Dar asta la locale unde e miza reala pentru primarii respectivi. Mai merge si in sectii mai mici unde in comisie sunt oameni din blocul X si blocul X e la ei pe foaie si stiu exact cine e plecat pe afara cine nu poate veni in la vot si baga ei pentru un candidat sau altul si nu apar probleme la numaratoare. Acum cu noul sistem de vot pt diaspora e foarte riscant sa votezi in locul unora plecati in afara...In rest ca se mai fura 10 voturi aici, 5 acolo si 7 in alta parte e cam egal cu zero. Adevaratele jocuri si intoarceri din pix se fac doar sus la nivel inalt si doar cand diferentele sunt de 1 procent sau mai putin.... restul discutii.

Europiu

@RaduC: îmi amintesc că la turul doi al prezidențialelor de acum 5 ani am fost printre primii 30 intrați în secția din Bonn și am fost impresionat de ritmul în care se lucra și lupta cu procesul greoi de înregistrare manuală. M-am întrebat, și atunci și acum, cât este omenește posibil să reziști unui astfel de ritm.
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

cristi5

#79
@RaduC respect! Sper sa fie mult mai lejer cu multe tablete si sectii!

@dr4qul4 nu cred ca se poate diferentia nr de zile la sectiile din diaspora. Doar numarul de stampile, tablete...

http://m.ziare.com/alegeri/alegeri-prezidentiale-2019-harta-gratuita-cu-sectiile-de-votare-de-pe-platforma-vot-diaspora-ar-putea-disparea-1584942-font1

Quote
Harta gratuita cu sectiile de votare din strainatate pentru alegerile prezidentiale 2019 de pe platforma Vot Diaspora ar putea fi inchisa.

Proiectul este dezvoltat in intregime de o echipa de voluntari ai ONG-ului Code for Romania, iar acum are nevoie de ajutorul vostru.

"La Europarlamentare am platit 2.300 euro pentru a avea pe www.votdiaspora.ro harta interactiva cu toate cele peste 400 de sectii de votare.

Nu s-a terminat inca prima zi de vot in strainatate si deja am platit o factura de 878 dolari pentru 33.000 de cautari pe harta pentru cele peste 800 de sectii cate sunt disponibile la acest tur de alegeri.


Eu nu inteleg cum au reusit sa gaseasca un API asa scump, la europarlamentare au platit 2300 euro pt cautarile pe harta... Nominatim al lui OSM poate nu e asa bun, dar e gratis

cristi5

#80
Impresionant acest grup. Retea de transport creata de voluntari

https://www.facebook.com/groups/325574824813238/

In principal soferi de TIR stationati in parcari, care vor sa ajunga la vot. Unii se ofera sa plateasca... Sunt zeci de soferi romani in unele parcari. La scara asta puteau sa-si angajeze un autocar, iesea cativa euro de persoana.

Am verificat cateva cazuri, multe parcari sunt aproape de CF sau alt transport in comun... Dar probabil nu se poate iesi din parcare decat cu un vehicul... Si probabil e scump de ajuns la sectie...

cristi5

#81
https://prezenta.bec.ro/prezidentiale10112019/abroad-precincts

10:54 360.212
10:59 363.079
11:04 365.871
11:10 369.306
11:19 374.792
11:35 384.261
12:34 422.935

Sunt cam 600 de voturi pe minut in diaspora. A fost depasit nr de voturi de la europarlamentare si de la turul 2 al prezidentialelor din 2014 (380 mii). Daca voteaza macar 300 pe minut in diaspora (cum a fost ieri) pana diseara la 21 CET vor mai fi 180000 voturi, minim 460k voturi in diaspora, spre jumatate de milion. Daca continua ritmuö de 600 pe minut, va fi mult peste jumatate de milion. Va fi clar pt toata lumea ca exista mult potential de vot in diaspora.

Si intrebarea se va pune ce facem la Parlamentare?. Multi vor crede ca toti acesi diasporeni pot vota la parlamentare, ceea nu e deloc realist pt ca
1) nu exista lista suplimentara la parlamentare. Se voteaza doar in registrul electoral de domiciliu sau registrul electoral diaspora
2) pt transfer in registrul electoral diaspora (cu stergere din lista electorala din tara), se pot (din 2016) trimite acte care sa dovedeasca domiciliul in strainatate, ca la votul prin corespondenta. Putini au aceste acte, si mai putini le vor trimite
3) multi cred ca votul lor nu conteaza pt ca sunt doar 12 parlamentari in diaspoora. Ar trebui promovat faptul ca votul e proportional si ca un vot din diaspora are aceeasi putere ca unul din tara. Dar chiar si promovarea asta, poate sa aiba sau sa nu aiba efect. In 2016 partidele nici n-au incercat, sau n-am vazut eu.

In consecinta pt Parlamentare 2020 eu vad doua solutii care nu necesita pregatire prealabila din partea alegatorului. Ambele au fost discutate aici

A) trecerea la un singur colegiu electoral, in loc de actualele 40 (unul pe judet).  Ca la Prezidentiale sau Europarlamentare. Atunci oricine ar putea vota oriunde, s-ar rezolva si problema migrantilor economici din tara care nu si-au facut flotant, problema studentilor, etc. Nu stiu daca se poate gasi majoritate parlamentara pt asa ceva, sau daca ar trece de CCR (reprezentativitatea mandatului)

B) Se mentin cele 40 de colegii dar se face vot la distanta in sectie. Adica sectiile din diaspora si unele sectii speciale din Romania  (!) deschise timp de cateva zile, au buletine de vot din toate cele 40 de judete. Voturile exprimate pt alt judet (si in diaspora) se pun in urne separate sau in plicuri si se trimit (de catre sectia de votare) la BEJ-ul respectiv (sau la reprezentanta lui de la Bucuresti) si se numara separat. Prezenta la vot pt sectiile speciale se publica per judet, si se poate verifica cheia (in ambasada X au intrat 4000 oameni, totalul judetelor + CRDS trebuie sa dea 4000). In felul asta se asigura ca nu se pierd voturi.

In ambele variante (A, B) votul multiplu se verifica cu tableta, ca acum.

(B) e o varianta a votului anticipat suedez, care si el se poate exprima numai la sectie, timp de 2 saptamani si e secretul prezentei uriase la urne. 2-3 zile in diaspora sunt de ajuns, dar in tara si in ambasade se poate organiza mai mult. Cu putina origanizare (B) se poate aplica si la alegerile locale!!!

Dupa cum observati, nu am inclus nici votul prin corespondenta si nici inregistrarea in registrul electoral diaspora (care se face oricum la corespondenta). Nu cred ca sunt solutii decat cel putin complementare, pt ca presupun pregatire prealabila si au problemele (2) si (3) de mai sus. Votul prin corespondenta (25189) va fi sub 5% din voturile din diaspora, cu 89 de voturi prin corespondnta exprimate intr-o tara ca Spania!!! Se poate mari procentul, dar cat? Pana la 10-20% ?

Harry

^^pentru cei care vor sa vada desfasurarea votului la nivel national:
https://prezenta.bec.ro/

RobertH

Trebuie facut ceva , e ridicol avand in vedere situatia din diaspora si chiar si din tara unde multi nici nu mai merg la adresa de domiciliu. 

tom_sawyer

Mi se pare ridicol de mica prezenta la vot in SUA si Canada, ~11.000 si ~4.000.

elphax

nu stiu ce e ridicol
avand in vedere cat de mic este interesul pt. vot  :
- in tara abia ajung 50% la urne. de fapt e mai mare pt ca nu sunt 18 milioane cu drept de vot in tara
- in diaspora sunt vreo 3 milioane oficial si inca 2 neoficial. 25 de mii au cerut sa voteze prin corespondenta si , record de altfel, au fost necesare 3 zile ca sa voteze aproape 600.000
Deci e de calculat si cat costa statul sa convinga si sa ajute pana in un milion de oameni din diaspora sa voteze.
In tara este super OK daca sistemul functioneaza. Am fost ieri delegat intr-o sectie si am fost surprins sa vad cat de simplu este.
Tableta are o aplicatie simpla care efectiv face o poza si apoi te pune sa validezi ca persoana respectiva voteaza sau nu. Datele sunt transmise instant, verificate cu prezenta pe site-ul BEC. O singura problema a fost la inceput, nu statea bine SIM-ul in locas si a trebuit miscat. Teoretic o poti folosi si pe orice WIFI, cu hotspot sau ce este in scoala. Dar ei nu iti dau voie decat cu solutia de conectare STS ( sim Orange sau modem/router care sa faca hotspot).
Sistemul desi simplu elimina clar posibilitatea de vot multiplu, de frauda, de vot al mortilor etc. Are si la zi datele oamenilor - aveam pe lista o persoana care isi schimbare buletinul sambata. Aparea pe lista la noi dar aplicatia a trimis-o la sectia de care apartine. Practic te ajuta si prin faptul ca iti spune pt oricine la ce sectie este arondat si trebuie sa voteze.

Liviu M

Quote from: elphax on November 11, 2019, 08:47:06 AM
Aparea pe lista la noi dar aplicatia a trimis-o la sectia de care apartine. Practic te ajuta si prin faptul ca iti spune pt oricine la ce sectie este arondat si trebuie sa voteze.
Ce aiureala! Daca aplicatia tot "stia totul" despre persoana respectiva, de ce mama Zmeului a mai pus-o pe alte drumuri?  :o

LE PS Da, stiu, imi sterge Ionut postul, da' tot mai inteligibil mi se pare cu citat la fraza pe care o comentez.

alecu26

In state distanta fata de diferitele sectii infiintate e enorma. Mie Spania mi se pare foarte mica prezenta.

Si in fond, chiar daca pare mica prezenta...nu e chiar asa mica per sectie. In tara nu se sta mai bine, chiar daca ai orase cu zeci si sute de sectii.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

mircea

@Liviu M: la tine în sat/oraș/municipiu, te prezinți la secția la care ești arondat. Asta e regula de la aep/bej, nu ține de tabletă și sistemul informatic.
@alecu26: prezența a fost mică și în Italia, nu doar în Spania, raportat la câți români sunt în ambele țări. Am destule cazuri în familie plus cunoscuți care sunt în țările astea și nu au mers la vot. Sunt oameni pe care îi mai interesează România extrem de puțin. Nici măcar unul din toți pe care îi cunosc nu mai vor să revină în România pentru mai mult de o vizită. Și nici nu îi văd să se răzgândească în următorii 20 de ani.

pasadia

@LiviuM: acele "liste" pe care apare persoana sunt generate cu câteva zile înainte, tipărite și împărțite pe fiecare secție în parte. Președintele și membri secțiilor primesc listele de sâmbătă, de exemplu.
Dacă acea persoană și-a schimbat CI tot sâmbătă, această informație nu se regăsește fizic pe lista, dar apare în softul tabletei.