Infrastructura electorala in Romania: discutii tehnice

Started by cristi5, May 27, 2019, 12:29:44 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

perfidus

QuotePrim-adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Ionel-Sorin Bălan, a făcut apel marţi la Comisia de anchetă a alegerilor europarlamentare să permită desigilarea tabletelor, pentru ca în perioada următoare, din 15 septembrie, STS să poată lucra cu sistemele respective, relatează Agerpres.

"În diaspora vor fi peste 500 de secţii de votare noi. Noi va trebui să ştim calitatea serviciului de internet, consider că dacă din data de 15 (septembrie - n.r.) ne va permite comisia să lucrăm cu sistemele respective, pentru că nu avem nimic de ascuns", a mai spus Bălan.

Sursa Agerpress via Euractiv
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

cristi5

#61
Da, deci ce ziceam mai sus: tabletele alea nu sunt verificabile, sau foarte greu verificabile, ca orice mijloc electronic.

Inteleg ca comisia parlamentara  le-a sigilat pasami-te ca sa le verifice. Pai cum sa verifici niste EPROM-uri si niste cod masina?

Concluzia lor poate fi foarte simpla, la fel ca concluzia curtii constitutionale de la Karlsruhe: nu recomandam folosirea acestor chestii la alegeri pt ca partile implicate intr-un proces electoral nu au cum sa le verifice pe loc. Daca STS are simpatii cu un anumit partid care domina o zona din tara, softul poate fi mai relaxat in zona aia. Si fireste dublurile nu se scriu in log, nici la client, nici la server. Auditeaza dupa aia drace daca poti.

Partidul de guvernamant a castigat in trecut multe voturi de pe urma listelor suplimentare pe hartie. Pentru ei, tabletele astea sunt precum camerele de la Bac.

Dar ce e mai important aici e ca daca intr-un proces de votare foloesti ceva electronic, neverificabil, la primul nemultumit care apare, lumea isi da seama ca ups, nu putem dovedi ca scula asta e de fapt OK. Vezi votul in USR, sistemul Zeus, unde toti trebuie sa aiba incredere intr-un administrator. Hm.
https://pdfs.semanticscholar.org/127c/3b794cfdfcde18add98547d5f489fd06b398.pdf?_ga=2.245320965.1668197125.1568030894-1272100144.1568030894

Si sistemele digitale verificabile in care nimeni nu e nevoie sa aiba incredere in cineva, sunt muult mai complexe. Asa de complexe ca nu stiu cum le pot verifica cei cu clase putine.

cristi5

#62
@frunzaverde, tu propui un sistem electornic de evitare a votului multiplu cu "paper trail". Adica chitantele alea, care se pot verifica la nevoie.

Pai sistemul cu tableta STS de acum are paper trail!!! Paper trail-ul este fix lista suplimentara! Dar pe baza paper-trail-ului nu poti verifica daca sistemul electronic este corect sau nu. Adica poti numai teoretic, practic n-o sa stea nimeni sa digitizeze listele suplimentare si sa le compare cu intregul registru electoral! (haha, mi-amintesc cand a verificat CCR listele suplimentare! Pai ce rost are sa le verifici daca nu le compari cu registrul principal???)

Hai sa zicem ca asta se poate rezolva, cu o sub-lista suplimentara pt fiecare judet in fiecare ambasada si fiecare EDVC (parca-l si vad pe functionarul din comisie frunzarind in 40 de liste).  Listele se trimit in centrele judetene, unde se compara intre ele si cu registrul electoral. In 24h stii cine a votat multiplu.

Dar degeaba descoperi a doua zi dupa scrutin ca o persoana a votat de doua ori, ca votul persoanei e pa-pa, in urna. Tocmai asta e esenta atacului "autobuzul": ca cei care practica atacul stiu ca e greu sa fie prinsi, si chiar daca sunt prinsi cativa ghinionisti, tot a meritat efortul pt ca votul e in urna! Pana si voturile frauduloase se numara ca si cum ar fi bune, pt ca nu pot fi despartite de celelalte!

Pe cand daca creezi mecanismul si transmiti mesajul "toate voturile tale ajung in acelasi loc si abia dupa verificare intra maxim unul in urna" lumea va pricepe ca nu are rost atacul, riscul e prea mare si daca e detectata frauda, votul nu se numara. N-are rost sa iei autobuzul de la EDVC Brasov la EDVC Predeal cand stii ca voturile tale merg amandoua la centrul de numarare Cluj.

Sigur ca toate problemele astea se pot rezolva cu vot prin corespondenta care trimite direct votul din Brasov la Cluj. De acord ca daca state intregi din SUA voteaza exclusiv prin corespondenta, ar trebui sa se poata si in Romania. Chiar daca primarul sau baronul are doua saptamani sa convinga votantul sa inchida plicul in prezenta lui, cu sticker-ul pus unde trebuie. O solutie ar fi sa poti vota de doua ori prin corespondenta, si se considera doar ultimul vot dupa data postei. Sau vot prin corespondenta combinat cu EDVC, ca mai sus. Daca primarul stie ca poti sa refaci votul, mai ales intr-o cabina, nu mai merita efortul.

cristi5

#63
Am o intrebare, cum functioneaza atacul "poza facuta in cabina cu votul contra X lei"?

Pt ca cel care vinde votul sa poata garanta ca e votul lui, trebuie sa pozeze votul impreuna cu un act. Dar actul de identitate este la comisia de votare. Il primeste inapoi cand returneaza stampila.

Doar cei care au permis de conducere sau pasaport pot executa atacul asta?

Sau se ia un act al cuiva din familie? Dar atunci cumparatorul ar trebui sa tina evidenta, pe ce acte a platit deja. Ca se pot duce toti din familie cu actul bunicii...

elphax

pai face poza cu permisul. dar , daca chiar se fac verificarile alea la iesire, nu cred ca se cere si un document. ca doar nu o sa ceri de la cel dinainte sa iti trimita MMS cu poza lui ... sa fim seriosi

cristi5

#65
Pai poate sa arate o poza trimisa de cineva pe whatsapp, cu vot pe partidul care trebuie. Pozele astea digitale se pot multiplica la infinit. Daca un partid vrea sa le plateasca pe toate ajunge rapid la faliment.

Ar mai fi data si ora pozei, dar omul poate aranja sa intre poza pe whatsapp cand e in sectie. Pentru 50 de lei, de ce nu.

cristi5

#66
Mi-a dat @frunzaverde ghidul.



Nu se pozeaza niciun act. Se pozeaza votul si sticker-ul VOTAT, cu numarul sectiei de votare. Agentii sunt impartiti pe sectii sa nu se cumpere acelasi vot de doi agenti, sa nu fie platit de doua ori. Stickerul e mai greu de fotosopat, dar, indiferent cu cine voteaza, omul tot primeste sticker, deci nu mi se pare asa inteligent. Poate primi de undeva o poza cu votul pt partidul X (din orice sectie cu stampila asemanatoare) si o vinde agentului X care are in grija sectia. Apoi una cu vot cu partidul Y si vinde la agentul Y. Daca agentul nu e foarte bun sa tina minte toate pozele si toti oamenii la care a platit, se pot face bani frumosi.

In 2009 in unele cazuri alegatorul primeste un telefon cu care face poza, si primeste incarcatorul cand arata poza, si ii ramana telefonul cadou...

Cred ca atacul asta merge atunci cand sunt multi nehotarati si daca nu il fac toate partidele. Daca omul stie cu cine vrea sa voteze, voteaza linistit si eventual merge cu poza la agentul electoral al partidului respectiv. Astazi electoratul fiind destul de polarizat, nu stiu daca se vor mai baga bani (si destul de mult risc) in atacul asta.


TibiV

A inceput votarea!
Un coleg "electric" plecat de aproape 2 ani pe alte meleaguri, a votat in seara asta...
Deci lipesti un sticker, nu pui stampila...

Buletinul de vot se baga intr-un pli sigilat, care sa baga intr-un alt plic mai mare.
Interesant este ca trebuie sa bagi in plicul mare, pe langa plicul mic, si chestia asta...

Si asa arata plicul mare, gata completat:


Hmmm....
Cat de secret o fi votul asta?....
Bine, nici nu se asteapta astia sa ia PSD-ul 75% din voturile din diaspora...  :D
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

frunzaverde

Este secreta votarea (daca doresti sa fie secreta, bineinteles; esti perfect liber sa te lauzi c-ai votat cu oricine oricat vrei, si daca votezi prin posta si daca votezi la cabina).

Functioneaza asa:

1. Exista 2 (doua) plicuri. Iei buletinul de vot, pui stickerul pe candidatul dorit si-l lipesti. Apoi bagi buletinul votat in plicul interior (1), care e complet anonim - nu are nici un fel de insemne. Plicul asta il sigilezi.
2. Completezi certificatul de alegator.
3. Plicul interior (1) si certificatul de alegator intra ambele intr-un plic exterior (2), care contine datele tale. Asta il sigilezi, si-l duci la posta.

Cand ajunge la sectia de votare, toate plicurile exterioare se deschid exclusiv cu observatori (de la partide, de la ONG-uri, de la organizatii interguvernamentale, cetateni etc., ca la orice sectie de votare normala). Aici nu stie nimeni cu cine ai votat pentru ca votul este in plicul intern, anonim. Apoi plicurile interioare anonime se baga toate intr-o urna, inca sigilate. Cand se termina procesul de desigilare a plicurilor exterioare, se deschide urna (tot cu observatori), si se numara vot cu vot.

Fotografiatul buletinului este ilegal in ambele cazuri - dar in cazul votului prin corespondenta este mai usor de "pacalit" un fraudator precum cel de mai sus. De exemplu, eu n-am de unde sa stiu daca stickerul a fost lipit sau nu pe buletin cand a fost facuta poza.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

ionut.cava

Mica problema cu votstrainatate[.]ro: folosesc Posta Romana :lol:

Eu si sotia am aplicat pentru vot prin corespondenta, aceeasi adresa si nume de familie si acum si la parlamentarele din 2016.
In 2016 am primit ambele plicuri, in acelasi timp, acum a primit doar ea inca de saptamana trecuta. Al meu e undeva in aer. Statusul a ramas la "aprobat" iar Royal Mail habar nu are. Nu ar fi stricat sa le trimita tracked, dar nu stiu ce implicatii legale ar fi.

Am cautat putin online ce pot face in caz de nu imi apare plicul si am gasit doar un Q&A din 2016. Nu tin minte sa se fi schimbat legea, asa ca o sa ma bazez pe el.

Quote3. Ce se întâmplă în cazul în care nu am primit documentele necesare votării prin
corespondență sau acestea au fost pierdute, furate sau deteriorate din motive
neimputabile mie? Îmi mai pot exercita dreptul la vot?

Răspuns: Alegătorul care s-a înscris în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin
corespondenţă trebuie să comunice de îndată Autorității Electorale Permanente dacă
documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență au fost pierdute, furate
sau deteriorate din motive neimputabile lui sau dacă acestea nu i-au parvenit până cel mai
târziu cu 20 de zile înaintea datei votării. Alegătorul aflat în această situație își va putea
exercita dreptul de vot la secția de votare, conform legii
Sursa
"Ah... I love summer in England ... it's my favourite day of the year" (thanks Global Warming for ruining a decent joke)
Driving across Europe.

nirolf

#70
@cristi5 Frauda se poate face și offline, nu e nevoie de poze - metoda "suveica":

Quote
O alta neregula a fost sesizata in judetul Vrancea, la sectia de votare nr. 1, din localitatea Maicanesti unde s-a folosit metoda de fraudare "de tip suveica" (cetatenii primesc un buletin de vot deja votat cand intra in sectia de votare si dau unul nevotat cand ies. Metoda este posibila cu sprijinul unui membru al BESV care sustrage cel putin un buletin de vot din inventarul sectiei de votare).

Diverse variații: http://mobile.hotnews.ro/stire/3143291

cristi5

@TibiV asta am tot zis aici ca la corespondenta poti vinde plicul fara macar sa-l deschizi. Plus problemele cu libertatea votului etc.

Dar contraargumentul este ca exista state intregi in SUA si cantoane in Elvetia care voteaza numai prin corespondenta.

Eu nu cred ca Romania e gata pt asa ceva in tara , in conditiile in care la unele intreprinderi fara poza cu stampila pe partidul baronului nu ai ce cauta a doua zi.

Oricum e clar pt mine ca romanii din strainatate nu vor sa trimita acte statului. Prefera sa mearga la coada, mai intalnesc niste romani, mai beau o cafea la coada. Eu lucrez vizavi de ambasada, cand am vazut ca va fi deschis vineri, alegerea a fost clara.


cristi5

Deja stim doua cazuri de pe forum ale caror voturi prin corespondenta nu au ajuns la timp si trebuie sa voteze la sectie, ceea ce poate insemna cateva ore pe drum. Acesta poate fi inca un cui la "sicriul" votului prin corespondenta, dupa numarul mic de doritori. Pe langa faptul ca oamenii nu au incredere sa trimita documente la stat, probabil alta cauza a fost neincrederea in posta, si pe buna dreptate...

Marirea numarului de sectii si numarului de zile, plus lista suplimentara digitalizata (fara tabel scris de mana, doar semnat pe tableta) par a fi un succes, vom vedea cat de mare.

Ieri pe la ora locala 13:30 la Stockholm erau 8 tablete cu 1-2 operarori fiecare, si 2 alegatori. Votul a durat 3 min, de la intrare la iesire (fata de N ore inainte). Ca la scrutinul precedent, a venit politia suedeza sa asigure ordinea, erau cam derutati.

Dar in alte sectii din alte tari am vazut c-au fost cozi.

Tableta nu mi-a putut scana pasaportul. Cred/sper ca tabletele merg mai bine cu CI. Operatoarea intreaba: exista CNP in pasaport? Celelalte "tablete" au raspuns in cor: Daaaaa!

dr4qul4

Eu nu inteleg de ce au organizat peste tot secții pentru 3 zile. Nu e chiar ieftin sa faci asta.
Sunt tari unde nu voteaza decat cei de la ambasada, asa ca acolo era de ajuns sa se  voteze doar duminica.
Pentru alegerile viitoare sper sa nu mai faca risipa. Daca la o se tie nu avem minim 500 de voturi, atunci, pentru alegerile viitoare, sectia ar trebui sa fie deschisa doar duminica.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist