Autostrada A1 București-Nădlac

Started by Ionut, September 13, 2011, 12:10:24 PM

Previous topic - Next topic

4 Members and 57 Guests are viewing this topic.

dr4qul4

Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

adiarc

o veste excelenta.....de musai , ca de vorba buna  :)
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

NGC

#24962
Quote from: cutter on November 05, 2015, 05:03:19 PM
În această dimineață, am cîștigat primul proces cu Compania Națională de Autostrăzi (CNADNR) la instanța de fond! Este vorba despre accesul la acele rapoarte privind liliecii de pe autostrada Lugoj-Deva pe care CNADNR mi l-a refuzat în februarie pe motiv că "legea privind accesul la informații de interes public se referă la informații, nu la documente".

Iată partea relevantă din decizie:

Quote
Obligă pârâtul să comunice reclamantului informaţiile solicitate prin cererea nr. 92/9647/13.02.2015, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a prezentei sentinţe.

Ceea ce sustineau ei era fals.

Quote from: NGC20 on October 02, 2014, 08:16:17 AM
Quote from: disney on October 02, 2014, 01:35:44 AM
- Referitor la punctul 1), am facut referire la "buletine informative" nu "buletine informatice" cum au trecut cei de la CNADNR in raspuns.
Aceste buletine sunt trecute in art. 5, alin. (2) din Legea 544/2001.
Quote"(2)Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să publice şi să actualizeze anual un buletin informativ care va cuprinde informaţiile prevăzute la alin. (1)."
Sunt tare simpatici cei de la CNADNR.  :lol:

In raspunsul lor din 25.08.2014, au precizat "Referitor la punctul 1 al solicitarii dumneavoastra nu am identificat ce intelegeti prin buletine informative. In acest caz, mentionam faptul ca in cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania nu exista astfel de publicatii".

Acum au reusit ei sa identifice ceva si "Din punctul nostru de vedere toate informatiile de pe site-ul propriu, reprezinta un buletin informativ ce este actualizat periodic".  :lol:
Apoi au scris ca "Mentionam ca, Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, cu modificarile si completarile ulterioare, nu defineste buletinul informativ".
Astia nu stiu sa citeasca?  :lol:

Deci ei au un punct de vedere propriu si nu conteaza ce scrie in lege. Ati inteles?  ;)
Dar interpretarea lor e gresita, pentru ca e scris clar chiar acolo, in alineatul (2), ce trebuie sa contina acel buletin informativ, si anume,
Quoteva cuprinde informaţiile prevăzute la alin. (1)

Adica aceste informatii:
Quote
Art. 5.
(1) Fiecare autoritate sau institutie publica are obligatia sa comunice din oficiu urmatoarele informatii de interes public:
a) actele normative care reglementeaza organizarea si functionarea autoritatii sau institutiei publice;
b) structura organizatorica, atributiile departamentelor, programul de functionare, programul de audiente al autoritatii sau institutiei publice;
c) numele si prenumele persoanelor din conducerea autoritatii sau a institutiei publice si ale functionarului responsabil cu difuzarea informatiilor publice;
d) coordonatele de contact ale autoritatii sau institutiei publice, respectiv: denumirea, sediul, numerele de telefon, fax, adresa de e-mail si adresa paginii de Internet;
e) sursele financiare, bugetul si bilantul contabil;
f) programele si strategiile proprii;
g) lista cuprinzand documentele de interes public;
h) lista cuprinzand categoriile de documente produse si/sau gestionate, potrivit legii;
i) modalitatile de contestare a deciziei autoritatii sau a institutiei publice in situatia in care persoana se considera vatamata in privinta dreptului de acces la informatiile de interes public solicitate.
(2) Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa publice si sa actualizeze anual un buletin informativ care va cuprinde informatiile prevazute la alin. (1).

Aici gasiti textul Legii 544/2001 actualizate.

Ma tot intreb cum au curajul sa vina cu astfel de raspunsuri si cum de nu se autosesizeaza nici o autoritate de control.  :o

Cat s-a mai zbatut si disney pentru a obtine documente de la ei, iar ei au tot sustinut ca nu e vorba de documente, desi legea zice altceva !!!
Revedeti disputa aici si aici.

Chiar daca nu s-a autosesizat nici o autoritate de control, e bine ca s-a obtinut aceasta mica victorie, care nu face decat sa refaca dreptatea.

@cutter: :cheers:

horatiu.cosma

Multumim @cutter si celor care s-au luptat pentru a se face dreptate in acest caz. E un pas spre normalitatea si spre transparenta pentru care militam de atata timp. Daca maine vom avea acest documente, inseamna ca avem material de discutie pe weekend. Poate sa doarma linistit Ionut, nu o sa ne plictisim cu off-topic-uri :).

istvan78

Quote from: cutter on November 05, 2015, 05:03:19 PM
În această dimineață, am cîștigat primul proces cu Compania Națională de Autostrăzi (CNADNR) la instanța de fond! Este vorba despre accesul la acele rapoarte privind liliecii de pe autostrada Lugoj-Deva pe care CNADNR mi l-a refuzat în februarie pe motiv că "legea privind accesul la informații de interes public se referă la informații, nu la documente".

Avem promisiunea fermă a conducerii ministerului și a companiei că mâine cel târziu toată documentația predată până în prezent în cadrul acestui contract va fi publicată pe site.

Nu sunt genul care se entuziasmeaza usor, dar...  :jawdrop: se intampla mai nou lucruri in Romania ce ar fi fost de neconceput cu 10 ani in urma!
@cutter, PUM, API, tot respectul, sunteti fenomenali!! Absolut fenomenali! 

Ionut

Daca tot avem promisiunea ca vom avea documentatia maine (vineri) pe site, poate va faceti timp (mai ales cei care se pricep) in weekend si studiati un pic documentele. Si-asa se tot discuta de dezbatere publica pe Sibiu-Pitesti. Sa avem o dezbatere inteligenta, zic.

NGC


horatiu.cosma

Nu sunt specialist, dar pot eventual sa fac un highlight. Probabil o sa fie o gramada, si putem ajuta specialistii sa se focalizeze pe partile importante.

Europiu

Bravo, Catalin! Este o chestie chiar mare!

De cate ori nu ma uitam cu jind la fazele alea din filmele americane unde personajul spune "according to Freedom of Information Act you have to show me ..." si alalaltul facea mucles si se conforma.

The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

igorashu

Oho! Chestia asta poate fi precedent judiciar? Măcar în relația cu CNADNR? În orice caz, FELICITĂRI!
Also, e nevoie de ceva contribuții la API și pentru partea juridică sau avem voluntari?

Ionut

Sunteti invitati sa-mi dati un mesaj privat daca aveti cunostinte solide pe partea juridica. :cheers:
Da, probabil va fi considerat un fel de precedent. Cel putin sefii CNADNR nu vor mai avea scuze penibile legat de acest subiect.

Revenind strict la A1, va rog inca o data sa va rezervati timp (specialistii) sa revizuiti documentatia. Multumesc anticipat pentru contributia voastra!

TibiV

#24971
^^

Am impresia ca se intampla lucruri care ar fi fost de neconceput cu o saptamana in urma...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

pasadia

Sa ne intelegem: Legea accesului la informatii publice exista inca din 2001 (Legea 544/2001). Initiata, din cate se stie, de Mona Musca (pe vremea aceea parlamentar PNL, in opozitie) si sustinuta de Vasile Dancu (pe atunci ministru PSD, dar nu mai stiu ce portofoliu avea), a fost privita mult timp de catre UE si statele UE ca fiind un instrument important in transparentizarea statului. Prin 2003, pe un proiect finantat prin programul MATRA de catre Ambasada Olandei, am trimis cateva mii de astfel de cereri catre insitutii ale statului (la un moment dat am si fost sunat de seful unei astfel de institutii nervos ca ceream anumite informatii) - atunci am cunoscut-o pe Laura Stefan, de exemplu. Problema e ca instrumentul, desi foarte puternic asa cum a fost legiferat, nu e folosit corect de insitutii si nu se apeleaza la el suficient de catre societate.

Am dat acele nume pentru ca e interesant sa urmaresti peste timp si carierele persoanelor implicate in promulgarea si aplicarea legii.

Ionut

Va rog frumos sa discutam in Parcare despre procesul castigat de Catalin, legile pe tema asta, despre scrisoarea pe care API a semnat-o alaturi de cateva ONG-uri foarte importante din tara si despre evenimentele (pline de emotie) din aceste zile.

Va rog aici sa revenim la A1. Multumesc!

nedcatalin

Ce localitati sunt trecute pe indicatorul de la nod? Multumesc!