Surse de energie: discutii diverse si proiecte

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:13:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Liviu M


shift2rail

Inca o incercare de a salva grupurile pe carbune pana la...finalizarea retehnologizarii grupului 1 de la Cernavoda, la orizontul lui 2030 (nu se poate argumenta ca Burduja nu a incercat toate justificarile posibile!):

https://www.g4media.ro/ministerul-energiei-depunem-eforturi-la-bruxelles-pentru-a-convinge-sa-amane-inchiderea-centralelor-pe-carbune-care-ne-au-salvat-in-momente-de-criza.html

Nu cred ca va zbura cu DG Energy...

qionescu1

Pe fondul schimbarilor a prins curaj. Dar eforturile lui si altora pana acum au fost tocmai contrare. S-au calcat pe picioare sa arate comisiei cat de green sunt ei si cum inchid primii toate termocentralele pana in 2030 cand altii refuzau sau negociau 2050.


carutasul

ar fi mult mai util dacă în loc de puterea instalată am avea o estimare de producție.
Ce văd eu e că producția solară se duce în sus, am tot avut zile cu 1500; ar fi utile niște capacități de acumulare care să pornească seara, dacă poți - așa că discuție - să pornești 500 din ăștia 700 MW de la 6 la 9 seara zilnic e  ceva...

Oneinthecrowd

@carutasul

1. Avem. In rapoartele Transelectrica. Cat de corecte sunt e alta discutie.
2. Cea mai rapida solutie pentru acumulare acum sunt BESS. Se pot pune in functiune capacitati foarte utile in max 12 luni. Pana facem Tarnita dureaza aproape 10 ani.
3. Trebuie facut ceva/cumva cu mizeriile de la CEO si Electrocentrale Craiova. Aveau plan sa porneasca trei proiecte pe gaze si toate s-au terminat fara nicio oferta depusa. Toate astea sunt gestionate de stat. De Iernut nici nu mai vreau sa vorbesc. Peste 2000MW blocati. Intre timp Iordanianul a adus la Mintia turbinele pe gaz, generatoarele pentru ele, plus multe alte componente. Un proiect inceput mai tarziu decat planul de reabilitare CEO.

carutasul

mă refeream la cele ce ar urma să fie puse în funcțiune. Bănuiesc că or fi prin studiile lor dar așa ușor de citit pentru omul de rând, e mai interesantă informația decât puterea instalată, mai ales la astea mici ...

Oneinthecrowd

Sunt si alea publice. Pute presa de cate mii de MW au fost autorizati si sunt in proces in diferite etape. Lista completa cred ca o gasesti la ANRE.

Chiar zilele astea au fost ceva declaratii.

Daca ti se pare ca sunt prea optimiste, baga ceva sare - atat cat crezi. Eu asa fac.

qionescu1

Centrala termica de la Moorburg nu a fost doar inchisa ci si demolata! Cu o capacitate de 1640 MW, a fost inaugurata in 2015 si a functionat doar 6 ani. A costat 3 mld de euro in 2015, deci cel putin 5 mld euro la valoarea de azi. 

https://www.gem.wiki/Hamburg-Moorburg_power_station




qionescu1

Quote from: shift2rail on March 31, 2025, 03:58:18 PM1 mld! eur achitati de minister pana in prezent pentru certificatele CO2 ale CE Oltenia, Burduja mai vrea sa arda carbune inca 4 ani:


Bun si importurile cat costa? Cat costa economia romaneasca functionarea la niste preturi mai mari?

Sa nu privim certificatele astea ca un dat. Ele fac parte dintr-o politica deci se inchid in urma unor scumpiri artificiale care-l duc pe producator la faliment.

De vina e si organizarea. Statul ar trebui sa organizeze ce a mai ramas din companiile de energie in doua mari companii in care pretul energie sa fie un mix din hidro/nuclear/carbune plus ce mai au. Altfel nicio sansa, komisarii le vor inchide pe toate.

nicolaem

Articol cretin.
Plătim atunci.certificatele la bulgari că de la ei importam tot energie din cărbune până facem alea pe gaz