Surse de energie: discutii diverse si proiecte

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:13:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

qionescu1

@shift2rail
Climatosceptic e un termen din aceeasi catogorie manipulativa cu suveranismul. Automat cataloghezi si pui eticheta si fel de automat inversezi sarcina probei ceea ce e profund gresit si incorect.

Dar discutiile se vreau a fi tehnice pe aici nu politice. Am pus o intrebare pt astia cu optimismul si cu vom gasi solutii si alte vorbe goale. Cu ce inlocuiesti carbunele si hidrocarburile in urmatorii 10-20 de ani adica 22,7% din productia actuala de energie.

Concret. Cu termene. Cat vor costa investitiile? Dar importurile pana la finalizarea investitiilor? Si cu ce bani si de unde?
Dar asa cum ma asteptam... nicio solutie.


 

nicolaem

nah ziar local, stiri procarbune ca tre sa fie citit local.

Laurențiu Ciurel consideră că și realizarea parcurilor fotovoltaice la CE Oltenia este "o înșelătorie"
acum vreo 10 ani domnul era anchetat de DNA nu stiu ce s-a ales.

carutasul

păi bun, în prima fază ar fi trebuit să înlocuim deja cărbunele cu gaze în cea mai mare parte. În cei 10-20 de ani ar trebui să putem să facem măcar celelalte două grupuri la Cernavodă. ( primele două s-au început parcă prin anii '80- chiar dacă unele chestiuni premergătoare au început mai devreme- și s-au terminat în '96) deci este posibil să le faci în 20 de ani, în condiții de sărăcie lucie, financiar vorbind, că tehnic durează mai puțin. Acum evident că nu putem face noi calculele, habar n-am cât costă și nu cred că dacă fac o cerere de ofertă îmi dă cineva un preț :) Energia solară se întâmplă deja, de asta nu îmi fac griji însă e clar că e nevoie și de sursele astea care să nu depindă de factori externi. Aici cred că mai intervine un factor, având capacități mai mari am putea folosi hidrocentralele mai mult pentru reglare și mai puțin pentru producția efectivă. Văd deja zile la care puterea instantanee pe solar e peste 1000MW, ieri de pildă. Și mai e loc probabil de încă atât. (Vara o mare parte de la prosumatori se duce în consumul casnic, aerul condiționat) . Dacă ai avea un pic de excedent (produs pe nuclear) ai putea micșora producția hidro ziua și ai compensa noaptea. Acum nu avem excedent deci nu putem. Eu personal nu prea cred în stocarea cu baterii, cel puțin deocamdată, deși până la urmă e o variantă și asta, că spre deosebire de mașini aici volumul și greutatea contează mai puțin.

carutasul

^^ păi de aia l-am și postat, că se vede clar că de la "EI" e problema :)

qionescu1

@carutasul

Ca sa treci toate termocentralele pe gaz ai nevoie de conducte. Dar in primul rand de gaz. O sursa de import sigura si ieftina ori asta tine de politica! Ce e in Marea Neagra nu e destul iar fracturarea e cu interdictie pe motiv de green deal.

Cu centrala nucleara e si dorinta statului roman. Face parte deja din strategie. Deci investitiile au un interval de timp de 10-20 de ani pt nuclear si cativa ani pt gaz dar cu mult mai multe necunoscute si limitari tot pe motiv de grean deal.

Asadar ne-am inghesuim sa raportam komisarilor cate capacitati pe carbune am inchis noi si cat ne-am inverzit ca nu cumva sa vina sfarsitul lumii. Intrebarea pt asa zisii optimisti sau cei care gasesc solutii:
- daca maine renuntam la carbune, deci la 14.9% din productia de electricitate in Romania, la care se adauga importurile de energie, cat va fi deficitul? Cu ce  inlocuiti carbunele? Nu peste 10-20 de ani, MÂINE!   

carutasul

păi "mâine" nu se mai poate. Gazele în principiu ar ajunge o perioadă, nu sunt competent să fac eu un calcul dar măcar până am face cele două nucleare. Evident că pe termen lung mai e de văzut, se mai schimbă și politicile, poate mai apar alte oportunități, așa dacă ar fi doar după părerea mea de ageamiu ar mai trebui un grup nuclear și în Ardeal ca să ai un echilibru la nivel de producție. Dacă ar da randament SMR-urile ar fi ideal pentru că ai putea face o structură distribuită... dacă nu...  nu știu. Dublarea producției pe solar s-ar putea să se întâmple de la sine și fără ajutor de stat. Însă e greu să faci predicții pentru mai mult de 20 de ani, măcar de asta să ne ținem.

qionescu1

Nu numai mâine. Mâine ăsta înseamnă 10-20 de ani in care nu ai cu ce înlocui cărbunele.

ArcelorMittal închide activitatea până la data de 31 martie pe motiv de prețuri. Asta se întâmplă când Greta face politicile energetice. Măcar dormim liniștiți că am oprit încălzirea globală și nu trebuie să ne mai refugiem in Norvegia.

Uite cum arată și sectorul energetic in Germania dupa dezastruoasa Merkel.



Powered by API/PUM imgur uploader

TVlad

#472
Reactoarele nucleare nu mai pot fi reactivate? Cit de greu poate fi, totusi? Cred ca le e clar si lor ca au facut o prostie monumentala si e cazul sa o corecteze si inca repede.

carutasul

cred că nemții au deja discuții să le redeschidă și probabil se va întâmpla. Nu cred că au demontat ceva, doar le-au oprit. Probabil însă că trebuie re-inspectate înainte, că a trecut ceva vreme și reparat pe unde a "ruginit" :)

carutasul

^^ deocamdată îl înlocuim cu importuri :) Din ce văd au mai rămas circa 1000 MW instantaneu pe cărbune din care probabil că vreo 500 cel puțin se vor înlocui cu gaz. Pentru restul nu ai soluție momentan, parțial probabil se va înlocui cu solar, eu sunt destul de convins că în 1-2 ani producția se va dubla însă rămâne de acoperit perioada nopții și mai ales iarna - unde pe termen scurt tot cu gaz ar fi singura soluție. În 10-15 ani se pot termina grupurile nucleare și atunci ai putea să acoperi integral producția actuală de cărbune cu ele. Dar asta e strategia "mea", guvernul nu sunt sigur că are vreo strategie. Tocmai asta și zic, în afară de a da vina pe Ursula noi nu avem nici o strategie. O fi Ursula de vină, nu zic, dar parcă mai trebuie să facem și noi ceva, o să dăm vina pe ea și după ce iese la pensie cum văd că fac ăștia cu Soros care probabil nu mai nimerește vasul de la WC când face pipi dar el "conduce lumea"? Nu cumva e doar o scuză ieftină ca să nu facem nimic și să așteptăm să crape sistemul? Eu doar atât am zis, nu m-am poziționat nici pro nici contra "tranziției eco". Am și eu părerea mea dar nu are nici un rost să discutăm despre asta. Eu vreau să discut strategia autorităților române, nu să o dăm pe "huo arbitrul" ca la fotbal...

qionescu1

Importurile sunt pe bani. Panourile solare iarasi le importam, adica scoatem bani din buzunar sau ne imprumutam dar energia solara nu e in banda. Ai nevoie de alte investitii pe langa. Acum problema e tocmai arbitrul, care schimba regulile dupa cum cred el.

Statul roman are o strategie dar se adapteaza mereu si din mers la noile reguli.

@TVlad da se pot reporni, retehnologiza si prelungi durata de viata pt mult timp

carutasul

și producția nu e pe bani? Dacă ai avea o sursă de import mai ieftină decât energia locală ce ai alege?
Părerea mea e că statul român nu are nici o strategie. Dacă ar fi avut, acum montam siguranțele la celelalte două grupuri de la Cernavodă :) Strategia e să lăsăm sistemul să crape și să arătăm cu degetul spre alții ... de la mine așa se vede . Energia nucleară a fost doar o scurtă perioadă privită chiorâș de la Bruxelles. Nemții le-au închis pe ale lor speriați de accidentul de la Fukushima, cu câțiva ani mai înainte de celebrul "pact verde". Care s-a semnat parcă în 2019 și "interdicția" pentru nuclear a durat un an sau doi. Deci noi am fi putut măcar să redemarăm proiectul (nu zic că puteam să îl terminăm) cu mult înainte dacă voiam.

paulmare

^ doua din ultimele 3 oprite la germani - ar putea fi pornite, Le trebuie insa licente noi, oameni la fel - plus reparatiile si repornirea si reconectarea - asta ar dura pana dincolo de alegeri, si noul guvern ar putea sa zica niet din nou din cine stie ce motive, gen influente uite ce turbine bune facem si ce baieti seriosi sunt prietenii nostri de la gazprom etc si asa scot ca e "nefezabila" repornirea reactoarelor

gaz in locul carbunelui - cumva o sa puna romelectro/duro felguera in functiune Ludus cel nou
1.7 gw  Mintia - si aia se face, daca au adus deja turbinele pe gaz si generatoarele
Oltenii nu au reusit iarna asta asta sa treaca de 1200, chiar fara centralele lor de inlocuire Ludus nou si Mintia au capacitate mult mai mare

carutasul

mă uitam acum pe site-ul SEN și ceva e foarte interesant: consum doar 5626MW. Pentru că azi e marți și nu sâmbătă singura concluzie logică e că 1500-2000 ar fi consumul pentru încălzire (asta dacă nu s-a deconectat Alro între timp). O altă observatie e că pe fotovoltaic avem 1400, mai mult ca Cernavodă, ceea ce e de bine. Chiar dacă nu e "securitară" energia solară e destul de previzibilă și funcționează în timpul programului de lucru când e consumul maxim.