Surse de energie: discutii diverse si proiecte

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:13:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

horatiu.cosma

Gata, salvăm toată Europa cu cei 50 MW.

TVlad

Sa ii vedem intii in productie si apoi salvam :)

qionescu1

Unii sunt mereu cu salvatul chiar si cand nu vrem sa fim salvati. Acum ne salveaza de incalzirea globala. In fine stiu ca nu se intelege partea istorica/ideologica, dar partea matematica e simpla: + 50 Mw este mai mult decat - 1200 Mw. Totusi ceva solutii sa salvezi daca nu Europa macar Romania? Macar pt cei -1200 Mw din carbune.

nicolaem

Ăștia cu salvatu: eu nu vă înțeleg cum nu vedeți importanta barajelor și că rezerva de apă în perioadele de seceta care vor fi tot mai grave.

E atât de simplu....
Is tot mai multe sate cu lipsa de apa dar desigur salvam carasul de Jiu

carutasul

bun, cred că e aiurea să discutăm doar "în principiu". În principiu, ecologia e bună. În practică, sunt cazuri în care vorbim doar de pretexte subțiri. Când îi auzi pe cei de la Greenpace România că "sunt destule gaze în Europa, nu mai avem nevoie și de Neptun Deep" vezi în mod transparent ale cui sunt interesele. Când îi auzi pe Gold Corporation că o să facă un lac de cianuri care o să stea așa o mie de ani, fără infiltrări, fără scurgeri, fără accidente... iar vezi unde sunt interesele. Cele două exemple sunt însă opuse. Despre hidrocentrale nu prea mă pot pronunța, probabil că dacă erau construite 80-90% ceea ce era de stricat oricum fusese stricat. Însă trebuie vreo 20 ca să ai un impact semnificativ în sistem, aici e de discutat dacă merită sau nu investiția. O chestie care e neglijată de propaganda ecologistă e că animalele se adaptează, se mută, un mediu schimbat nu e în mod obligatoriu mai rău. Dar sunt situații în care poți produce pagube ireparabile. Una din problemele zilelor noastre e că (nu numai în ecologie) s-a exagerat atât de mult încât oamenii tind să fie sceptici  chiar și când e adevărat. Așa e când strigi mereu "lupul!".

dr4qul4

@nicolaem , Eu sunt si pentru acest proiect, dar doar pentru ca e aproape gata.
Insa...sper sa nu se mai faca altul la fel.
Nu am nimic impotriva barajelor cu lacuri de acumulare dar aici sunt doar 2 barajele, iar apa e bagata printr-o conducta pe foarte multi km.
Sper sa amenajeze praguri pe zona aia a Jiului, sa creasca putin nivelul apei, cu pretul vitezei. Nu as vrea sa vad ca din Jiu ramane doar un firicel care curge cu viteza
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist.
Pariu cu Andreita. 100 lei (la API). Donez eu daca se circula pe DX4 inainte de 4 Mai. Altfel doneaza el.

carutasul

sincer nu sunt la curent cu proiectul în sine, de asta nu mă pot pronunța. În principiu sunt un mare fan al arhitecturilor distribuite ( centrale mici și multe) din motivul evident că e mai flexibil (dacă se strică una nu se întâmplă nimic notabil, dacă o bagi în revizie două luni la fel) însă dacă seci un râu nu impactezi doar mediul, mai afectezi și turismul și afacerile din zonă așa că nu trebuie să fii musai ecologist ca să te opui. Depinde de la caz la caz. Când ai construit o grămadă de structuri deja ai afectat zona, oricum e greu să te întorci la situația inițială.

nicolaem

se sperie lumea de conducta aia dar:
Prin conducta nu se fura x% din apa raului tot timpu. apa e captata pe acolo doar cand functioneaza centrala. ori asta de cele mai multe ori e cateva ore pe zi.
daca ai acumulare suficenta in lac, folosete oricum apa de acolo din ploi, zapezi cand debitul raului era oricum mai mare.
practic e neglijabil cat scade debitul in aval. desigir daca vrea cineva sa iti arate cifre mincinoase poate veni cu debitul de acum 20 de ani cu cel de dupa instalarea centralei dar fara sa ia in calcul scadere de precipatii datorate schimbarilor climatice.


dr4qul4

Nu stiu exact cu cat scade debitul, dar lacul de acumulare parca e destul de mic. Deci nu va avea o rezerva considerabila ca sa acopere perioadele de seceta.
Eu zic ca va fi un impact destul de mare asupra debitului. Dar efectul asupra afacerilor va fi limitat. E in zona de defileu si nu sunt prea multe. Vor fi afectati cei care faceau caiac acolo, dar nu cred ca e o tragedie asta.
Prefer barajul de la Rastolita. Sunt de parere ca va aduce un plus mediului inconjurator.

Microhidrocentralele sunt cel mai nociv lucru..Tocmai pentru ca au bagat paraie intregi prin conducte. Una era sa faci o gura de aductiune sa muti apa de pe o vale in lacul de acumualre si alta e sa muti apa de la suprafata in pamant.
Hidrocentrale mici sau mari, clasice, cu baraj si lac de acumulare sunt binevenite in toate zonele montane si  de deal. La campie ar trebui cumva evitata evaporarea
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist.
Pariu cu Andreita. 100 lei (la API). Donez eu daca se circula pe DX4 inainte de 4 Mai. Altfel doneaza el.

AlexxC

Foarte utila ar fi uzinarea apei doar in in varfurile de consum : 3 ore dimineata si 4 ore seara; Sper ca au gandit o exploatare si in acest scenariu.

nicolaem

Microcentralele și eu le consider proaste. Dar aici e comparabil
.vorbim ceva de sute de ori mai mare. Chiar 1000 la unele.
Evident că decat 1000 de micro pe 1000 de pârâiașe mai bine faci una pe un râu măricel.
Hidro tot timpul are rol de reglaj. Și acum intra rar în funcțiune. Doar cele de pe Dunăre merg in banda

qionescu1

"China has officially activated the world's first commercial thorium-fueled nuclear reactor, according to an announcement from the China National Nuclear Corporation this week. Unlike conventional uranium reactors, the thorium-based molten salt reactor cannot experience meltdowns due to its passive safety design.

The facility, located in Gansu Province, produces minimal long-lived radioactive waste and uses abundant thorium rather than scarce uranium. Energy experts suggest this technology could represent a significant advancement for safe, sustainable nuclear power generation."

carutasul

asta e interesantă... Ce e mișto e că acum se schimbă metalele rare, nu mai săpăm după litiu :)

Liviu M

Ba după litiu săpăm în continuare, că curentul produs cu (ciocanul lui) Thor(ium) trebuie transportat la mașină, bormașină, telefon, tabletă, aspirator, foarfecă de pomi...

carutasul

a, era doar o glumă :)
Am văzut așa în treacăt pe net că thoriul s-ar găsi destul de ușor.
Parcă mai citisem de reactorul ăsta în diverse faze, am așa o reticență referitoare la declarațiile chinezilor că de multe ori sunt afectate de propagandă, dar dacă ar ieși mai safe decât cele actuale (nu am citit despre designul lui) ar liniști reticențele unora față de energia nucleară...