Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC

Started by stangabriel, January 20, 2015, 12:31:30 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

TVlad

Nici bagarea riului prin tevi nu dauneaza daca se respecta legea si se lasa pe afara debitul necesar dar in republica bananiera Romania, cu institutiile statului populate de babuini si ticalosi, esential e profitul proprietarului microhirocentralei.

Dan_s

Hidroelectrica duce la Porțile de Fier rotorul unei turbine recondiționat la Reșița, cea mai complexă lucrare de când a fost preluată fosta UCMR

QuoteHidroelectrica duce la Porțile de Fier rotorul unei turbine recondiționat la Reșița, cea mai complexă lucrare de când a fost preluată fosta UCMR
În această dimineață, Compania de Drumuri a anunțat că, în perioada 27 septembrie-2 octombrie " se va desfășura un transport cu depășiri pe traseul: Reșița (județul Caraș-Severin) – DN58 – DN6 – Varianta de ocolire Caransebeș– DN6 – Orșova – DN6A – Porțile de Fier 1 (județul Mehedinți). Vehiculul transportă un rotor".

"Lățimea maximă a vehiculului este de 4,30 m, masa totală 245,96 tone, lungime 36 m, înălțime 4,30 m, viteza de deplasare urmând a fi adaptată condițiilor de trafic. Menționăm că în conformitate cu OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră", mai arată administratorul rețelei de drumuri.

Echipamentul recondiționat provine de la hidrocentrala Porțile de Fier, cea mai mare din România, iar lucrările au fost făcute la Uzina de Constructii Masini Hidroenergetice Reșița, fosta UCMR, cea mai veche unitate industrială din România, care a fost preluată, în insolvență, de Hidroelectrica.

Anunțul finalizării lucrărilor de la Reșița a fost făcut săptămâna trecută de directorul general al Hidroelectrica, Karoly Borbely. Iată ce a scris pe pagina sa de LinkedIn atunci:

Cea mai complexa lucrare efectuata la UCMH Resita dupa preluarea companiei de catre Hidroelectrica a ajuns la final, testele cinematice de azi incheindu-se cu succes!

Operatiunile majore efectuate au fost urmatoarele :

-recondiționare mecanisme rotor,

-înlocuire lagăre și ghidaje, reconditionare mecanisme reglaj pale, remediere completa butuc rotor (încărcare prin sudura și prelucrări prin așchiere), remontare subansambluri rotor, probe funcționale (probe de etanseitate, de presiune, cinematice)

Felicit echipele de lucru implicate de la UCMH, Hidroserv si Hidroelectrica!

Urmeaza transportul butucului si a palelor la Portile de Fier.

Nu este usor sa refaci o uzina specializata in industria grea dar de fiecare data cand vedem astfel de realizari stim ca suntem pe drumul cel bun!

După cum am scris în acest text, două dintre cele șase grupuri de câte 194 MW de la Porțile de Fier sunt oprite de mai multă vreme. Astfel, un grup este oprit de la începutul anului 2024 și va rămâne așa până în februarie 2025. Motivul comunicat de producător către Transelectrica este "Lucrari de tip LN3 – inlocuire bucse ghidare distribuitor". Un al doilea grup funcționează la o putere redusă, de doar 100 MW, aproape jumătate din capacitate, până la sfârșitul anului. "Reducere de putere 94.4MW. Functionare la P=100MW, din cauza problemelor aparute in sistemul de reglaj al turbinei", este explicația.

economica.net

paulmare

E HA2 - care avea revizie pana pe 10 octombrie cel pe care il duc inapoi si il remonteaza ?
Si HA1 si HA4 cu megaproblemele de dupa "modernizare" - sunt inca degeaba acolo la Portile de Fier ?

tom_sawyer

#513
Declic cere demisia ministrului Energiei: Sebastian Burduja, apărătorul hidrocentralelor ilegale, subminează justiția pentru a susține proiectele lui Ceaușescu

Comunitatea Declic cere demisia ministrului Energiei după ce G4Media a dezvăluit că procurorii DIICOT au deschis un dosar penal ca răspuns la o sesizare depusă de Sebastian Burduja față de mai multe organizații care încearcă să stopeze proiecte energetice.

Printre organizațiile vizate de plângerea depusă de Burduja se numără și filiala din România a Greenpeace, una dintre organizațiile cele mai vocale împotriva unui proiecte precum extracția gazelor naturale din Marea Neagră.

Sesizarea a fost depusă marți de ministrul Burduja și vizează presupuse acțiuni prin care actori externi ar încerca să împiedice dezvoltarea unor proiecte energetice precum hidrocentralele.

Declic "condamnă ferm cel mai recent atac al ministrului Energiei la adresa independenței justiției" și acuză un "atac fără precedent împotriva justiției din România, căreia actualul ministru îi neagă corectitudinea deciziilor formulate".

"Le cerem domnului ministru Burduja și colegilor de la Ministerul Energiei să dea dovadă de <onoare, respect și predictibilitate> și să își prezinte demisia pentru modul mizerabil în care tratează atât organizațiile, dar și instanțele judecătorești care au oprit proiectele ilegale", a comentat Tudor Brădățan, director executiv Declic, citat într-un comunicat al ONG-ului.

"Membrii Declic care susțin procesele împotriva distrugerii râurilor știu foarte bine că aceste proiecte hidroenergetice nu au alt scop decât să umple buzunarele celor implicați în afacerile cu hidrocentrale. Practic, sacrificăm râurile doar pentru ca un director numit politic să-și ridice încă o vilă din betonul care ar fi trebuit să ajungă la baraj," a continuat reprezentantul Declic.

Toate procesele inițiate de comunitatea Declic, pe tema hidrocentralelor avizate ilegal, au fost câștigate, precizează ONG-ul, afirmând că judecătorii au confirmat în repetate rânduri că atât autoritățile implicate, cât și Hidroelectrica, beneficiarul proiectelor, au încălcat legea în mod deliberat.

Lista proceselor câștigate de Declic pe diverse proiecte hidroenergetice:

Dosar nr. 1259/117/2020*– Tribunalul Cluj a anulat autorizația de construire nr. 175/11.12.2015, prin care a fost autorizată executarea lucrărilor de construire pentru: Continuarea Lucrărilor Autorizate cu Autorizaţia de Construire Nr. 42/27.02.2009 ,,Amenajare Hidroenergetică Surduc-Siriu. Treapta Surduc Nehoiaşu, Baraj Surduc". Motivul: nelegalitatea Acordului de Mediu nr. SB 02/14.01.200. Hotărârea a rămas definitivă prin decizia nr. 641/09.06.2022 a Curții de Apel Cluj

Dosar nr. 513/117/2022– suspendarea lucrărilor la barajul Mihăileni prin ordonanța președințială. Atât Tribunalul Cluj cât și Curtea de Apel Cluj au decis oprirea lucrărilor până la soluționarea pe fond a dosarului prin care am solicitat constatarea caducitatii autorizatiei de construire din anul 1987.

Dosarul nr. 417/117/2022 – Curtea de Apel Cluj admite recursul Declic în dosarul de fond cu privire la barajul Mihăileni și trimite cauza spre rejudecare. Decizia Curții de Apel Cluj nr. 1296/2003 are autoritate de lucru judecat.

Dosarul nr. 6251/117/2023 – Tribunalul Cluj admite ordonanța președințială pentru oprirea lucrărilor la Barajul Mihăileni până la soluționarea pe fond, în rejudecare a acțiunii în constatarea caducității autorizației de construire. Câștigat definitiv la Curtea de Apel Cluj.

Dosarul nr. 417/117/2022* – Tribunalul Cluj admite cererea Declic și constată caducitatea autorizației de construire pentru barajul Mihăileni.

g4media.ro


În 6 septembrie, ministrul Burduja a declarat că ,,două-trei" organizaţii de mediu fac un ,,sabotaj sistematic" al hidrocentralelor, deşi s-au cheltuit miliarde de euro în aceste proiecte, potrivit News.ro.

,,În România am investit miliarde de euro în proiecte hidroenergetice, deci în hidrocentrale, care sunt finalizate între 70 şi 98% şi pe care nu putem să le terminăm. De ce? Păi lipsă de voinţă şi mai e un aspect important, sabotajul sistematic, instrumentat de două-trei organizaţii neguvernamentale, finanţate nu ştiu de unde, dar cu avocaţi foarte buni", a declatat, vineri seară, la Antena 3, ministrul Energiei.

Sebastian Burduja afirmă că aceste organizaţii ,,contestă fiecare etapă: aviz de mediu, autorizaţie de construire".

,,Tot ce vă puteţi imagina sub soare, găsesc specii de care nu a auzit nimeni, niciodată. Şi noi nu reuşim să le terminăm, an după an", a adăugat ministrul.

În replică, organizația Greenpeace a arătat într-o declarație de presă: "Ce interes are ministrul energiei, Sebastian Burduja, să atace public și chiar să formuleze plângeri penale neîntemeiate pentru o organizație care folosește protestul pașnic ca modalitate de acțiune împotriva proiectelor care aduc prejudicii mediului și viitorului tuturor? Nu este oare un act nedemocratic ca un ministru să încerce să se folosească organele de urmărire penală cu scopul de a intimida organizații ale societății civile care apără drepturile fundamentale la sănătate și un mediu curat?".

g4media.ro

carutasul

sincer, tocmai l-am auzit pe purtătorul de cuvânt al Grenpace azi la RFI spunând foarte convins că nu ne mai trebuie alte exploatări de gaze (cu referire la Neptun Deep) așa că pentru mine, care vin din ținutul pepenilor, lucrurile sunt clare...

nicolaem

sa schimbe legislatia. e absolut aberant sa stai cu centrala finalizate 90% sa nu fi capabil sa o termini.
hai sa zicem ca daca faci una de la 0 afectezi mediu, dar acolo e deja afectat.

pest1969

Greenpeace ar trebui sa mearga in Qatar si in Rusia sa protesteze. Cat pot dauna cele 0.0001% gaze extrase din MN?

carutasul

aș vrea să introduc totuși o nuanță. Greenpace e o organizație veche care a apărat de multe ori cauze juste. Însă aparent în ultima perioadă a început să fie "infiltrată" de propaganda rusă care a devenit mult mai subtilă în tinerețea mea. Nu e foarte greu pentru că în organizațiile de voluntari unde fiecare face cât poate când are timp dacă vine cineva cu documentație făcută ca la carte e ușor să fie convingător și e greu de verificat. Nu putem zice că toate temele lor sunt injuste. Însă în momentul în care e atât de transparent "beneficiarul" e clar că au primit "servite". Și e clar că cel puțin purtătorul lor de cuvânt (dar presupun că reflectă viziunea organizației) e fie complet naiv (ceea ce e greu de crezut) fie ...  Nu poți să vii tu ca organizație globală să spui "România are suficiente gaze pentru asigurarea tranziției energetice". Ok, să admitem că România are, dar poluarea fiind o problemă globală, au nevoie si alții care nu au. E simplu...

carutasul

Ca să fiu precis și să nu fiu acuzat de acuzații gratuite, asta e emisiunea care era la radio când veneam eu spre casă:
Citat:
Activistul de mediu spune că "așa cum au confirmat mai multe entități, printre care International Energy Agency și University College of London, nu mai este nevoie de noi exploatări fosile, aici vorbim de gaz, petrol sau cărbune, pentru a atinge obiectivul de neutralitate climatică până în 2050. Deci nu mai este nevoie de aceste surse de energie, avem destule ca să facem tranziția către un model sustenabil de a produce și consuma energie".

https://www.rfi.fr/ro/rom%C3%A2nia/20241010-greenpeace-ministerul-energiei-%C3%AEncearc%C4%83-s%C4%83-intimideze-activi%C8%99tii-de-mediu

Konter

@carutasul stiu ca e o scuza credibila si la îndemână, dar hai sa o lasam mai moale cu rusia si propaganda ei. Organizațiile de mediu au 10-15 ani de cand au luat-o pe aratura grav in Occident, iar la noi de abia se vede.
E clar ca trebuie schimbate multe in energie si nu numai, dar pana ne dam seama cum inlocuim variantele poluante, ii dam inainte cu ce avem.

nicolaem

ei se tot citeaza intre ei ca nu e nevoie de gaz, dar ma indoiesc ca stiu ceva despre CH4 si aplicatiile industriale dincolo de inacalzit ciorba la aragaz.

mai e mult pana sa scada curba asta.... zeci de ani.


shift2rail

Greenpeace a fost pe statul de plata al KGB de la infiintare:  vezi protestele tinerilor din Occident impotriva testelor armei nucleare, in anii '70. Evident, impotriva testelor similare sovietice nu protesta nimeni.

carutasul

Asta cam așa e, dar oricum rușii făceau experimente undeva unde nu ar fi putut ei ajunge, așa aveau aventuri prin Pacific :) Însă măcar în epoca aia erau mai credibili, acum unele lucruri sunt gogonate de tot. Iar în cazul în speță beneficiarul e prea evident ca să nu faci legătura. Însăși teoria inițială, că nuclearul nu e eco și gazul e a fost o mare victorie a rușilor, noroc că s-au prins și europenii, mai ales germanii într-un final ... În fine. Unele industrii chiar sunt poluante, dar aici e o selecție prea transparentă a obiectivelor.

nicolaem

remember Pungesti? green peace + preoti ultraortodocsi.

Konter

" la a doua licitație lansată pentru atribuirea contractului de retehnologizare a centralei hidroelectrice Stejaru nu au fost depuse oferte admisibile. Astfel că și această licitație a fost anulată.
În prima licitație ,încheiată în august anul acesta, contractul avea valoarea estimată de aproape 14 milioane de euro, fără TVA. Singura ofertă, depusă de firma Electromontaj, nu a fost considerată admisibilă.
Ulterior, autoritatea contractantă, SPEEH Hidroelectrica SA, a relansat licitația pentru contractul estimat de data aceasta la aproape 16 milioane de euro, fără TVA. La termenul limită pentru depunerea ofertelor nu a fost depusă nicio ofertă iar licitația a fost automat anulată.
Obiectul contractului îl constituie echiparea Casei Vanelor Fluture cu patru vane DN 4200 noi. Acest nod de presiune reprezintă punctul de securitate în operarea CHE Dimitrie Leonida – Stejaru.
Vanele trebuie să asigure închiderea în condiții de siguranță a debitului de apă în situația unei avarii apărute la aparatul director al unuia dintre hidroagregatele din centrală sau în cazul unei avarii pe conductele forțate.
Cu o capacitate instalată de 210 MW, Hidrocentrala Stejaru este supusă unui amplu proces de modernizare, care include înlocuirea echipamentelor vechi și implementarea unor tehnologii de ultima generație.
Hidrocentrala Stejaru, situată pe răul Bistrița, la aproximativ 15 km de barajul Izvoru Muntelui, este cea mai mare hidrocentrala din România.
Proiectul său a început și a fost finalizat în anii 1950, iar centrală a fost pusă în funcțiune în 1960."
Sursa