News:

.

Main Menu

Hidrogen

Started by stangabriel, September 21, 2020, 11:18:31 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

naivu

Și ca să dau un citat oficial:
,,România are o experiență de peste 100 de ani cu hidrogenul, deci știm că se poate face, știm cu cine se poate face și știm unde și ce s-a făcut. ... (ceva despre teste cu 20% hidrogen în gaz metan efectuate de Delgaz Grid la Mediaș) ... ", a subliniat Dr. ing. Ioan Iordache, Director Executiv al Asociației pentru Energia Hidrogenului din România și Director General al ICMET Craiova.

https://www.economica.net/e-on-a-inceput-sa-testeze-in-romania-amestecul-de-gaz-si-hidrogen-pentru-retele-si-aparate-casnice_673742.html

Oneinthecrowd

OMV Petrom investește ~750 de milioane de euro la Petrobrazi: compania va deveni primul producător major de combustibili sustenabili din Europa de Sud-Est

Hidrogen verde pentru producția de carburanți sustenabili

Investițiile pentru cele două instalații de hidrogen verde sunt estimate la ~190 milioane de euro, din care până la 50 milioane din fonduri europene, prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR). OMV Petrom și Ministerul Energiei au semnat contractele de finanțare la începutul acestui an.

Cele două instalații vor avea o capacitate totală de 55 MW. Cantitatea totală anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la circa 8 kt. Integrarea hidrogenului verde în procesul de obținere a biocombustibililor, precum combustibilul sustenabil pentru aviație și biodiesel, va determina o reducere cu cel puțin 70% a emisiilor de CO2 prin comparație cu combustibilii convenționali.

Sursa: https://www.omvpetrom.com/ro/news/omv-petrom-investeste-750-de-milioane-de-euro-la-petrobrazi-compania-va-deveni-primul-producator-major-de-combustibili-sustenabili-din-europa-de-sud-est-

Oneinthecrowd

@Mojito:

Ce dracu faci cu hidrogenul? Uite, de exemplu:

QuoteObiectivele proiectului vizează punerea în funcțiune a unei instalații noi de electroliză cu capacitate de 20MW pentru producția a 12,1 MWH2out din surse regenerabile și utilizarea acestuia în producția combustibililor cu amprentă redusă de carbon utilizați în transport, precum combustibili sustenabili de aviație (Sustainable Aviation Fuel - SAF), cât și a bio-componenților tip diesel - uleiul vegetal hidrogenat (Hidrogenated Vegetable Oil - HVO).

https://www.omvpetrom.com/ro/activitatile-noastre/proiecte-cu-emisii-de-carbon-reduse-si-zero/hidrogen-pnrr/pnrr-h2-verde-20-mw

Sau:

QuoteSC Termoficare Oradea SA intenţionează să depună o cerere de finanţare nerambursabilă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Pilonul I. Tranziția verde – Componenta C6 – Energie; Măsura de investiții – Investiția I.2, pentru proiectul ,,Instalație de producere și stocare hidrogen pentru producerea energiei electrice și termice la CET Oradea", întrucât societatea tinde către independență energetică și își propune să contribuie la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.

https://www.transilvaniabusiness.ro/2022/08/30/cet-oradea-vrea-sa-treaca-pe-hidrogen/

CET-urile (centralele in cogenerare) sunt in subordinea primariilor si produc apa calda si caldura pentru cetateni generand mai putina poluare. Uite un exemplu:

QuoteProiectul, intitulat ,,Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța", este primul din țară care a fost depus pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, arătând angajamentul municipalității față de dezvoltarea sustenabilă și modernizarea infrastructurii.

Valoarea contractului de proiectare și execuție lucrări este de 581.311.113 lei fără TVA, iar termenul de finalizare a proiectului este stabilit pentru decembrie 2025.

https://www.capital.ro/contractul-pentru-noul-cet-din-constanta-a-fost-semnat-va-fi-gata-in-2025.html

Si mai sunt proiecte semnate si in alte orase. Era o oportunitate mare pentru multe primarii sa modernizeze niste dinozauri.


Si faptul ca noi am pierdut timpul cu gratie si intram in criza de timp arata doar lipsa noastra de organizare (si statul pe sezut). Daca ne miscam cum trebuie multe din aceste proiecte acum erau in plin santier.

Hercule

Subiectul e destul de interesant dar esti offtopic.
In al doilea rand incurci rau borcanele. CET-ul e una, cogenerarea e altceva iar hidrogenul bagat in acestea doua e un deziderat frumos dar economic neviabil.
In fine, nu mai insist ca si eu sunt offtopic.

PS. Mojito cam are dreptate.

Deșteaptă-te române!

Mojito

Cu hidrogenul asta trebuei sa retineti numerele urmatoare:

60-80 kwh  pentru productia  1kg Hidrogen
1 kg H2=33 KWh energie termica prin ardere

33 KWh termica= 11 kWh energie electrica prin conversie  in turbina cu gaz
 

Deci matale ai consumat 60 kwh energie electrica in electrolizor ca sa produci 11 kwh energie electrica. :(

shift2rail

Quote from: Mojito on June 26, 2024, 03:39:15 PMDeci matale ai consumat 60 kwh energie electrica in electrolizor ca sa produci 11 kwh energie electrica. :(


nu Mojito, amicul nostru a consumat 60 kwh cand nu foloseau nimanui (gol de sarcina) si a livrat sistemului  11 kwh pe varf de sarcina (cand costul marginal e urias, generator pe carbune sau pe gaz).

daca intelegi aceasta observatie, intelegi cum functioneaza sistemul energetic.

carutasul

da, aici e punctul "fierbinte"; teoretic vorbind, poți calcula randamentul în lei/lei nu în watt/watt. Dar condiția e să fie totul pus la punct: stocare, disponibilitate, transport etc. Deocamdată cam toate punctele astea sunt cu "posibil" și cum știm, diavolul stă în detalii. Teoretic mi-ar conveni să pun câteva panouri la țară și toată vara să umplă un "cazan" de hidrogen pe care să îl ard "la gura sobei" iarna când vin colindătorii. Dar în practică nu știu dacă mi-ar ajunge pământul de la bunicu',  deși a fost "chiabur" pentru depozitul de stocare :) Însă da, există șanse să funcționeze totuși...

nicolaem

as zice sa nu fim atat de categorici indiferent ca suntem pro sau contra H.

Faptul ca randamentul e prost a adevarat dar nu e ceva de speriat. Toate cazanele actuale, fie ele centrale de gaz de apartament sau Loganul din garaj au randamente execrabile. dar le folosim de 100 de ani. Deci sunt viabile economic.

Acuma daca "bateria" de hidrogen va bate "bateria" de hidropompaj sau litiu vom vedea.
Sa nu uitam ca baterii hidro e greu sa faci in UE pentru ca mediu.
Alea pe litiu is importate si facute in tari unde din nou problemele de mediu (fie mine in Chile fie productie in China) nu conteaza.
Asa ca e f greu acum sa zicem ce e viabil economic daca comparam H in UE vs Litiu din China.

Mojito

#128
@shift2rail
Daca tu crezi că un electrolizor merge numai când kw-atii aia nu folosesc nimănui, eu mă îndoiesc că îți dai seama de complexitatea procesului industrial de electroliza.

paulmare

Nu cred ca se pune deocamdata problema de ars hidrogen in turbine cu gaz, sunt o gramada de utilizari industriale unde hidrogenul era produs prin piroliza metanului, gen materia prima pentru Haber-Bosch la ingrasamintele cu azot, sau hidrofinarea benzinei si motorinei, sa il folosesti la produs curent electric e o paguba, la Brazi de exemplu unde isi face petrom instalatie o sa il foloseasca in rafinarie nu la turbina (desi ce au ei arde si hidrogen in amestec)

Pentru miile de kwh produsi de vant si soare cand nu e nevoie de ei, o solutie rapida (dar foarte nepopulara) ar fi tarifele dinamice la firmele care nu consuma in banda si la "popor"
si pe termen lung, hidrocentrale cu pompaj reversibile cu electronica cu IGBT ca si la masinile electrice
sau la cativa kwh - incurajarea prin tarife a actualilor prosumatori sa isi puna baterii (deocamdata cu toate ca invertoarele pentru baterii gen Victron Multiplus si bateriile LFP s-au ieftinit foarte tare, la tariful actual nu sunt deloc rentabile, daca ai retea si nu ai de platit jde mii de euro pentru extindere de retea la Electrica), si incurajarea lor prin tarif sa descarce in retea cand e nevoie de curent, nu cand e soarele sus pe cer la Cucuietii din Vale si nu e nimeni sa consume curentul acolo   

Oneinthecrowd

@paulmare : corect, +1 de la mine.

Cheia PNRR e industria, nu ce arde cetateanul la aragaz sau in caruta. Sunt enorm de multe domenii in industrie unde azi se foloseste hidrogen de orice alta culoare decat verde. Ma refer la companii precum Petrom, Rompetrol, Azomures, Donau Chem, Chimcomplex si multe altele. De acolo trebuie sa pornim. Dupa ce dezvoltam acest domeniu trecem si la altele si intre timp mai scad costurile.

Apropos: solutiile de curatat geamuri contin amoniac. Pentru amoniac e nevoie de hidrogen in procesul de productie.

dr4qul4

dar pret diferentiat la curent, in timp real, pe cand?
Verific pe net pretul si imi organizez consumul in orele in care pretul e negativ. Sa ma plateasca ei sa consum si ma adaptez.
Imi iau si baterii singur, nu trebuie sa dea ei lege pt asta.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

paulmare

^ aia ar fi o chestie, si de aplatizat varfurile de consum fara regenerabile, sa nu mai pui masina de rufe si de vase seara cand e varful ci intr-unul din goluri, sau incarcatul la masina electrica la fel

Eu mi-am pus baterii, am un Multiplus 2 si 20kwh LFP, invertorul si controlerul le-am luat din Olanda ca erau mai ieftine ca la noi cu tot tva-ul lor zero, si am primit niste invitatii la ceva webinare Victron care acuma sunt la ei pe site la community si pe youtube, ideea era ca ceva gen broker de mesaje trimite mesaje de la distribuitorul de energie catre VenusOS (care e un raspberry care are si porturile pentru interfetele proprietare ale Victron) cu preturile pe ce injectezi si pe ce consumi, si in afara de ce automatizari ai tu acuma (pana si dacia spring, sau aerele conditionate, sau masina de rufe si cea de vase au integrare prin cloud cu aceleasi butoane pe care le au in aplicatiile lor, si cand e soare la tine in panouri sau esti chiar platit sa consumi curent face tot ce poate cu NodeRed care e inclus in VenusOS - gen incarca masina, porneste masina de rufe, incalzeste apa din boiler etc, si ce ramane extra baga in baterii, si injecteaza fie de la soare fie din baterii doar cand e un tarif de injectie (care e si el dinamic) care sa iti convina

Fara tarif dinamic - nu stiu cum o sa ii tina pe cei "clasici" in priza, de exemplu anul trecut am produs 8mwh, intre 1.1 mwh in iulie si 200kwh in ianuarie, cu toate bateriile din lume tot am nevoie iarna de curent din retea, mai ales ca la iernile din ultima vreme cu 6 grade afara de exemplu pompa de caldura e mult mai eficienta ca centrala cu gaz si socotesti ca daca 3.5 kwh de gaz sunt mai scumpi decat 1 kwh electric din retea atunci iei curent in loc de gaz,

Trebuie sa lase populismele in pace si sa puna tarife dinamice ca in tarile civilizate, asta cu energie ieftina pentru popor si panouri cu subventie la cuca macai unde nu e consum aduce voturi dar nu rezolva problemele   

 

Mojito

Tarife diferentiate cand o sa reuseasca sa puna contoare intelighente peste tot. Dar probabil ca lipseste interesul generalizat sa scada consumul ca si producatorul si distribuitorul vor sa mulga consumatorul final.
@paulmare : inteleg ca vor  bage o lege prin care prosumatorii sunt obligati sa-si bage surse de stocare. Sa vezi acu procese pe la  Paris cu producatorii de energie verde, ca le strica planurile de afaceri.
Ca tot vorbeam pe aici de regularizare/aplatizare facuta pe retele de distribuite electrica:  ideal se  face prin reducerea sarcinii pe centralele cu turbine pe gaz. Centralele pe carbune, nuclearele  sunt mult mai putin flexibile. Hidro nu vrei sa le opresti pentru ca sunt verzi, eolienele , solarele la fel.  Tendinta in UE si US  este sa se foloseasca  pe peak turbine pe gaz aeroderivative care se pot porni in 15 minute si  full power in max 30.Centralele de genul Mintia SGT5-8000  se pornesc si sunt la full power in 2 ore plus ca aburul pt turbine se face de la 4-- ore  ore in sus daca turbina cu abur este deja calda. daca nu... 24 ore.aici intervine interesul pe hidrogen, ca daca il produci in perioada de sarcina redusa poti sa il stochezi in rezervoare dupa care il  consumi in turbina. din pacate tehnologiile de ars H2 in turbine nu sunt inca puse la punct.
 

paulmare

E o lege data cu fundul, cu 30% din puterea instalata etc
LFP ca sa tina alea jde mii de cicluri cu care se lauda producatorii de celule 6000, am vazut si cu 10000 acuma, curentul de incarcare si descarcare trebuie sa fie max 0.5C (capacitatea celulei in Ah) - trebuie mult mai mare capacitatea bateriei decat puterea invertorului
Avantajul la baterie e randamentul foarte bun, peste 90% din ce ai bagat poti scoate, si disponibiltatea instant

Mintia la 30 de minute full power e ok, la cat sunt de mari
Cele de la Ludus (care sunt de 5 ani livrate, si nemontate inca) sunt mult mai mici, am inteles ca asta a fost motivul - flexibilitatea si posibilitatea ca sa vanda in piata de echilibrare nu in banda - sa vedem acuma cand si daca o termina, aia sunt de coma romgazul si managerii lor politici, intr-o tara normala Volintiru de la romgaz ar fi fost ascuns dupa comunicatele lui romgaz din 2021 cu "pornim testele" etc si ei nici macar cu halele terminate